Kulttuuri

HS tapasi Miami Vice -tähti Don Johnsonin, joka näyttelee tuoreessa murhamysteerissä Donald Trumpia sympatisoivaa miestä

Moderni murhamysteeri sai innoitusta englantilaisen Agatha Christien dekkareista. HS tapasi elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnsonin ja 1980-luvun Miami Vice -sarjasta tutun näyttelijän Don Johnsonin Lontoossa.

Lontoo

Englantilaisen dekkarikirjailijan Agatha Christien syntymästä on jo 129 vuotta, mutta niinpä vaan murharouva inspiroi yhä uusia ja uusia tekijöitä.

Nyt Christie on toiminut innoittajana kehutulle amerikkalaiselle mustan huumorin sävyttämälle rikoselokuvalle Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä, joka saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina.

Pääroolissa nähdään itse Daniel Craig. Hän on elokuvan hieman junttimainen mutta terävä yksityisetsivä Benoit Blanc. Elokuvassa hän saapuu tietysti selvittämään murhaa: tunnettu rikoskirjailija Harlan Thrombey (Christopher Plummer) löydetään kuolleena kartanostaan syntymäpäiväjuhliensa jälkeen. Kuka tahansa paikalla olleista voi olla syyllinen.

”Minulle kaikki alkoi Agatha Christiestä. Olin nuorena tosi iso fani”, elokuvan käsi­kirjoittanut ja ohjannut Rian Johnson kertoo HS:lle ja pienelle toimittajaryhmälle loistohotellissa Lontoon Knightsbridgessä.

Pari vuotta sitten Johnsonilta tuli uusin osa Tähtien sota -elokuvasarjaan. Sen jälkeen hän halusi tehdä jotain aivan muuta: perinteisen whodunnit-murhamysteerin, mutta sellaisen, joka sijoittuu vuoteen 2019.

”Näin tarina saatiin näyttämään modernilta. Samalla henkilöhahmoista saattoi luoda hahmoja, jotka tunnistaa tässä ajassa. Se oli jännittävää.”

Katsojallakin on jännittävää. Se ei johdu vain murhasta, vaan siitä, mitä kultakin hahmolta pääsee suusta.

Trump-ajan ilmiöt kukkivat murhamysteerissä, joka sijoittuu itärannikon uusgoottilaiseen kartanoon. Rahaa piisaa, mutta niin riittää myös ennakkoluuloja, arkipäivän rasismia ja teeskentelyä.

Kun perhe juhlii, ryöpsähtävät tunteet pintaan. Niin käy tosielämässäkin.

”Kun perheen kanssa on otettu pari lasia viiniä, niin lopulta riidellään aina politiikasta. Huudamme toisillemme, kun olemme eri mieltä”, Johnson sanoo kokemuksiinsa viitaten.

Hänen mukaansa varsinkin Yhdysvalloissa etuoikeutetuilla ihmisillä on tapana lakaista maton alle ne olosuhteet, joiden ansiota heidän menestyksensä on. Tämän myös Veitset esiin -elokuvan hahmot osaavat.

”Kirjoittaessa oli tärkeää tunnistaa omat sokeat pisteensä ja etuoikeutensa”, Johnson sanoi Independent-lehdelle.

Johnson kertoo pyöritelleensä Veitset esiin -tarinaa mielessään jo kymmenen vuotta.

”Aloin kirjoittaa viime vuonna, ja se menikin nopeasti, kuudessa kuukaudessa.”

Kivaa murhatarinan kirjoittaminen ei kuitenkaan ollut. Oli työlästä kutoa juonta, jossa langat pysyvät koko ajan käsissä.

Elokuvan tähdistä Daniel Craig oli ensimmäinen, joka lupautui rooliinsa. Sen jälkeen muiden palkkaaminen oli helppoa.

”Hänen ansiotaan oli se, että saimme tällaisen näyttelijäkaartin. Jokainen haluaa tehdä töitä Danielin kanssa.”

Ohjaaja kehuu myös Craigin humoristista puolta. James Bondin roolistaan tunnettu Craig on kuulemma kaikkea muuta kuin jäykkä ja vakava.

Yksityisetsivälle annettiin tarinassa paksu etelävaltiolainen nuotti.

”Se teki hänestä kartanon väen silmissä ulkopuolisen ja maalaisjunttimaisen.”

Tärkeää oli myös se, että yksityisetsivä on sopivan itseriittoinen. Itseään täynnä on nimittäin myös Agatha Christien luoma Hercule Poirot -hahmo.

Johnson nimeää suosikkidekkarikseen Poirotin viimeisen murhatapauksen eli Esiripun, joka julkaistiin vasta vuonna 1975, kirjailijan kuoltua. Toinen suosikki on Christien klassikkoteos Eikä yksikään pelastunut (1939).

Lue lisää Agatha Christien kirjoista, työstä ja elämästä tästä HS:n jutusta.

Vaikka Veitset esiin sijoittuukin nykypäivään, jyllää taustalla salapoliisiromaanien kultakauden eli 1920- ja 1930-luvun mustavalkoinen moraali: Etsivän kuuluu selvittää arvoitus, ja pahan kuuluu saada palkkansa.

”Siinä on jotain hyvin lohdullista, vaikka se onkin satujen moraalia. 1930-luvun ja nykyajan moraalisessa kaaoksessa on jotain samaa.”

Kirjallisuuden lisäksi Johnson sai innoitusta 1970-luvun lopun ja 1980-luvun Christie-filmatisoinneista, joissa Poirotia näytteli Peter Ustinov. Näille elokuville oli tyypillistä se, että jokaiseen rooliin kiinnitettiin tähti. Näin roistogalleriasta tuli mahdollisimman näyttävä.

”Halusin tehdä samoin.”

Craigin lisäksi Veitset esiin -elokuvan rooleissa nähdään muun muassa Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette ja Michael Shannon.

Ryppyjä tähdiltä ei häivytetty. Ikääntyneet näyttelijät saavat näyttää ikäisiltään, eli jopa vanhoilta.

”Älä vain sano niin näyttelijöille”, ohjaaja varoittaa.

Miami Vice -poliisisarjasta maailmanmaineeseen 1980-luvulla ponnahtanut Don Johnson näyttelee elokuvassa murhatun patriarkka-menestyskirjailijan vävyä. Johnsonin elokuvavaimo on taas Jamie Lee Curtisin esittämä menestyksekäs kiinteistöyrittäjä.

”Olen mies, joka on muiden elättinä”, Don Johnson sanoo.


Don Johnson kertoo tykästyneensä sukunimikaimansa käsikirjoitukseen, koska henkilöhahmot kuvittelevat olevansa itsenäisiä, vaikka tosiasiassa tukeutuvatkin rikkaaseen isoisähahmoon. Jokainen kantaa omaa naamariaan.

Millaista on näytellä miestä, jolla on ilmeisiä Donald Trump -sympatioita?

Näyttelijä on tovin hiljaa.

”Minulla on paljon sukulaisia, jotka kannattavat Trumpia, joten tiedän aiheesta paljon.”

Yli kolmenkymmenen vuoden takaista tähtiaikaansa Miami Vicessä Johnson muistelee hyvällä. Hänestä poliisisarja oli mukana uudistamassa televisiokerrontaa.

”Siinä moni asia loksahti kohdalleen – – Aluksi emme edes kysyneet lupaa, kun menimme kadulle kuvaamaan takaa-ajokohtauksia. Poliisit tulivat kysymään, että mitäs täällä tapahtuu. Sanoimme, että tarvitaanko tässä muka lupia, olemme valmiita jo tunnin kuluttua.”

Ohjaaja Rian Johnson toivoo, että Veitset esiin ei jäisi hänen ainoaksi murhamysteerikseen. Hän haluaisi tehdä vielä lisää Benoit Blanc -elokuvia.

”Danielin kanssa työskentely oli kivaa, ja rakastan tätä genreä.”

Huomiota kannattaa kiinnittää ohjaajan omaan suosikkikohtaan. Se on Craigin voimallisesti esittämä ”donitsi-puhe” donitseista ja niiden rei’istä.

”Melkein leikkasin sen ensin pois, kun ajattelin, että se on liian hölmö.”

Seuraavaksi katsojat voivat testata omia harmaita aivosolujaan – Poirot’n tyyliin – ja yrittää ratkaista elokuvan arvoituksen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Ketkä

Rian Johnson ja Don Johnson


 Amerikkalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson (s. 1973) tunnetaan muun muassa avaruusseikkailusta Star Wars: The Last Jedi (2017).

 Elokuvasta tuli kassa- ja arvostelumenestys, mutta toisaalta monet tavalliset Star Wars -fanit pettyivät.

 Rian Johnsonin elokuvia ovat myös esikoinen Brick (2005), Bloomin veijariveljekset (2008) sekä tieteistoimintaelokuva Looper (2012). Hän on ohjannut myös televisiolle.

 Näyttelijä Don Johnson (s. 1949) muistetaan parhaiten Sonny Crockett -roolistaan 1980-luvun poliisisarjassa Miami Vice.

 Hän on esiintynyt kymmenissä elokuvissa ja televisiosarjoissa vuosina 1970–2019.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

  3. 3

   Saako Jari Aarnio vielä syytteen murhasta? Ruotsalaispoliisi kertoo HS:lle, että hän sai tiedon Volkan Ünsalin murhasuunnitelmasta jo ennen henkirikosta – suoraan Aarniolta

   Tilaajille
  4. 4

   Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus "Klasu" Järvinen on kuollut

  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Suomalainen menee lääkäriin vasta, kun kipu on sietämätöntä, ja se on usein liian myöhään – Huomioi nämä asiat, jos haaveilet pitkästä terveestä elämästä

   Tilaajille
  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammattikorkeakoulussa

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   ”Jos seksiä on heti, mies katoaa” – Useat suomalaiset etsivät Thaimaasta rakkautta, ja nyt thainaiset opettavat suosituilla Youtube-kanavilla, miten länsimaalainen hurmataan

   Tilaajille
  10. 10

   Peugeotin iso farmari on upea, mutta varsinkin pakkasella myös ärsyttävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  8. 8

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  9. 9

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  10. 10

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  10. 10

   Tehdas etsi turhaan metalli­miehiä, kunnes löysi heitä vastaanotto­keskuksesta – Hallitus edistäisi turvapaikan­hakijoiden työ­lupia, mutta hidastavatko sisä­ministeriön virkamiehet?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää