Kulttuuri

Britanniassa jaetaan vuoden pelätyin kirjallisuuspalkinto, jota tavoittelee viisi kiusallisinta seksikohtausta

Myös Suomessa jaetaan ensi vuonna ensimmäistä kertaa palkinto huonoimmasta kirjallisesta seksikohtauksesta.

Britanniassa valitaan jälleen vuoden pelätyin kirjallisuusalan palkinto: huonoin kirjallinen seksikohtaus. Literary Review -kirjallisuuslehden vuodesta 1993 myöntämän palkinnon viiden ehdokkaan shortlist julkistettiin keskiviikkona.

Ehdolla on nimekkäitä kirjailijoita, kuten Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä -kirjasta tunnetuksi tullut Elizabeth Gilbert sekä muun muassa Prix Goncourt’lla palkittu ranskalaiskirjailija Didier Decoin.

Gilbertin kesällä englanniksi ilmestyneestä romaanista City of Girls on kilpailuun valittu katkelma kliimaksin hetkestä:

”Huusin kuin juna olisi ajanut ylitseni, ja hänen pitkä käsivartensa kurotti jälleen ylöspäin peittämään suuni, ja minä purin hänen kättään kuin haavoittunut sotilas puree luotia. Ja sitten se oli enintä, ja minä enemmän tai vähemmän kuolin.”

Didier Decoinin The Office of Gardens and Ponds -romaanin englanninnos (käännös Euan Cameron) ilmestyi keväällä. Siitä on listalle valikoitu erikoinen fellaatiokatkelma:

”Multainen maku yllätti hänet. Kun mies oli ollut elossa, kun se oli paisunut Miyukin suussa, oli Katsuron penis maistunut raa’alta kalalta, lämpimiltä nuorilta bambunversoilta, ja tuoreilta manteleilta, kun se oli lopulta vapauttanut mehunsa.”

Irlantilaisen Mary Costellon The River Capture -romaania kehuttiin The Guardianin arvostelussa syyskuussa. Sen seksikohtaus ei kuitenkaan ilahduttanut Literary Review’n raatia, joten teos päätyi huonoimman seksin palkintolistalle:

”Mies takertui naiseen itkien, ja sitten hän rakasteli naista, meni syvälle hänen sisäänsä ja nainen rukoili häntä menemään syvemmälle ja, pelkäämättä enää satuttavansa naista, mies meni syvälle mieleen ja ruumiiseen, elinten täpötäysiin onkaloihin, ohi naisen keuhkojen ja maksan ääriviivojen, ja, väristessään sydämen ohi, hän tunsi naisen täydellisyyden.”

Brittiläisen John Harveyn lokakuussa ilmestynyt Pax pääsi mukaan listalle kohtauksella, joka sisältää tämän dialogin:

”Näen sen”, mies sanoi. ”Sinä olet rukoilijasirkkanaaras syömässä kumppaniaan.”

”Minä olen. Sinä olet. Aion syödä viimeisenkin riekaleen sinusta.”

”Pala palalta.”

”Aivan. Ah. Mutta voi pojat, että sinä maistut hyvältä.”

Viimeisenä ehdolla on australialais-yhdysvaltalaisen Dominic Smithin romaani The Electric Hotel, josta löytyvät muun muassa nämä virkkeet:

”Varsinainen rakastelu oli sarja kryptisiä vihjeitä ja salattuja nautintoja. Aistillinen aarteenmetsästys. Nainen pyysi jotain, muutti sitten mielensä. Mies teki hienosäätöjä ja kalibrointeja, odotti lisäohjeita.”

Palkinto jaetaan 2. joulukuuta. Se myönnetään ”huomiota herättävän huonosta seksikohtauksesta muilta osin hyvässä romaanissa”, eikä sitä myönnetä pornografiselle tai nimenomaisesti eroottiselle kirjallisuudelle.

Myös Suomessa jaetaan ensi vuoden alussa ensimmäistä kertaa Literary Review’n innoittama huonon seksin palkinto. Kirjallisuuslehti Nuori Voima on syksyn mittaan etsinyt ehdokkaita vuosina 2018–2019 julkaistuista kirjoista, ja ehdokkaita voi lähettää 14. helmikuuta asti sähköpostitse osoitteeseen huonoaseksia@nuorenvoimanliitto.fi.

Palkinnon raatiin kuuluvat kulttuurijournalisti Aleksis Salusjärvi, filosofi ja kriitikko Sofia Blanco Sequeiros ja Nuoren Voiman päätoimittaja Maaria Ylikangas. Palkinnon saaja julkistetaan Nuori/Voima-klubilla 13. maaliskuuta 2020 Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Lisää tietoa palkinnosta löydät Nuoren Voiman verkkosivuilta.

Oikaisu 29. marraskuuta kello 9.20: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, julkistetaan Nuoren voiman Huono seksi -palkinnon saaja 13. maaliskuuta Kansallisteatterin Lavaklubilla, ei 13. joulukuuta Korjaamolla. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi voi edelleen lähettää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää