Supernainen Eeva Kilpi

Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin tuleva kirja kertoo, miten pieni Eeva menetti sodassa kotiseutunsa mutta kasvoi rakastetuksi kirjailijaksi ja rohkeaksi luonnon puolustajaksi.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Sängyn toisella puolella seisoo pyöreä, lattiasta kattoon ulottuva uuni. Toisella puolella on ikkuna. Ikkunasta näkyy Linnavuori. Olen syntynyt vuoren juurella. Taloa ei enää ole. Linnavuori on. On valokuvia ja on muistoja.”

Näin kuvasi vauva-aikaansa juuri kirjallisuuden valtionpalkinnon neljättä kertaa saanut Eeva Kilpi, 91, teoksessa Rajattomuuden aika (2001). Siinä hän kaivautui varhaislapsuuteensa, jonka miljöö oli sodan takia menetetty kotiseutu luovutetussa Karjalassa.

Siellä, Hiitolan pitäjässä ja etenkin sen asema- ja kirkonkylässä, Kilpi asui talvisotaan asti. Sen sytyttyä tasan 80 vuotta sitten perheen äiti, kaksi tytärtä, isoäiti ja tädit pakenivat Savoon.

Välirauhan aikana asetuttiin Vuoksenniskalle ja sieltä palattiin vielä Karjalaankin, kunnes kotiseutu piti lopullisesti jättää 1944.

Suunnilleen Parikkalan ja Simpeleen korkeudella sijaitsevan Hiitolan ja Linnavuoren tuntevat nyt myös kirjailija-toimittaja Leena Virtanen ja kuvittaja-kirjailija Sanna Pelliccioni. He kävivät siellä syyskuussa, sillä tekeillä on työparin kolmas Suomen supernaisia -kuvatietokirja.

Sen aiheena on Eeva Kilpi, jonka lapsuuden sota ja evakkous rikkoivat.

”Lapsille ei ole evakkotarinoita tarjolla lainkaan”, Pelliccioni puuskahtaa. ”Ei vaikka maailma on nykyään pakolaisia täynnä.”


Elävä kirjailija on hyvin erilainen lastenkirjan aihe kuin ammoin kuolleet taiteilijat Minna Canth ja Ellen Thesleff, joista aiemmat Suomen supernaisia -kirjat kertoivat.

”Kilpi on kuitenkin koko ajan kulkenut keskusteluissamme mukana, kun kirjasarjaa on suunniteltu”, Virtanen kertoo. Tärkeä lähtökohta oli se miten vähän naisten ja lasten sota-aikaa on edelleenkään kirjallisuudessamme kuvattu.

Evakkous ja sitä seuraava ikuinen koti-ikävä ovat yksi kirjan tärkeistä teemoista. Sodan kuvaaminen on raskas aihe lastenkirjaan, tekijät myöntävät; vanhoissa valokuvissa on tullut eteen täyteen lastattuja junia ja joukkomajoitustiloja, ahdistavaa tunnelmaa ja järkyttyneitä ilmeitä.

”Mutta kyllä lastenkirjan voi tehdä mistä aiheesta tahansa”, Pelliccioni huomauttaa. ”Tärkeintä on löytää oikea tapa esittää asiat. Lisäksi kirjoja luetaan ja aiheita käsitellään yhdessä aikuisen kanssa. Tarkoituksemme on inspiroida myös heitä.”

Eeva Kilven tuotanto oli aiemmin avautunut molemmille kirjantekijöille enemmän runouden kuin muistelmallisten tekstien kautta. ”Sitten tajusin, että lapsuuden kuvaaminen ja muistamisen prosessointi hänen muissa teoksissaan on erityistä, se juttu”, Virtanen sanoo.

Kilvellä muistaminen liittyy juuri siihen, miten sota pilasi lapsuutta ja hävitti muistoja, ja miten hän on sen takia joutunut iäkkäänä rekonstruoimaan niitä uudelleen perhetarinoita ja historiaa tutkimalla.

Tätäkin Leena Virtanen koettaa tulevassa tekstissään tuoda esiin, vaikka se ei ole lastenkirjassa helppoa. Ajan hahmottaminen, menneisyyden ja muistamisen käsitteet eivät ole pienille lukijoille ylipäätään ihan selviä.

Yksi tapa lähestyä aihetta on tuoda tarinaan isovanhemman ja lapsenlapsen suhde.

Syyskuussa Hiitolassa Pelliccioni ja Virtanen kohtasivat kylän täynnä ränsistyneitä taloja ja hoidettuja talouspuutarhoja. Siellä on totuttu suomalaisiin juurimatkailijoihin, jotka kunnostavat talkootöinä hautausmaata ja osallistuvat kulttuurikeskuksen rakentamiseen. Eeva Kilven kotitalokin on pystyssä mutta visusti aidan takana, eikä sinne ole pääsyä.

Kylässä aisti, miltä kotoa lähteminen ja irrallisuus tuntuvat.

Virtanen ja Pelliccioni kulkivat raiteilla ja rannoilla, jotka kuuluvat toisten ihmisten iäksi menettämiin lapsuudenmaisemiin. Lisäksi Hiitolan, niin kuin koko luovutetun Karjalan, nykyisistäkin asukkaista suuri osa on kodeistaan reväistyjen jälkeläisiä: sodan jälkeen väki siirrettiin sinne aivan muualta Neuvostoliitosta.

Kumparemainen Linnavuori oli tietysti ennallaan ja näkyi ”kaikkialle aseman ympäristöön”, niin kuin Kilpi on kirjoittanut. Maisema onkin kirjantekijöille tärkeä inspiraatio: siitä voi syntyä koko teoksen lähtökohta, alkukuva.

Ellen Thesleff -kirjan alkukuvaksi valikoitui kuohuva Muroleenkoski Ruovedellä, ja Minna Canth -kuvitusta pohtiessaan Sanna Pelliccioni kulki Kuopiossa samoja reittejä, joita Canthin tiedetään kävelleen. ”Sellainen auttaa pääsemään henkilön elämän tunnelmaan”, hän sanoo.

Kilpi-kirjan alkukuvasta on jo yhteisymmärrys: se liittyy metsään.

”Metsä on ollut Kilvelle turvapaikka, vastavoima lähtemiselle ja koti-ikävälle, ja siitä syntyy kirjaan varmaan toinen tärkeä teema”, Virtanen ja Pelliccioni sanovat.

Metsä liittyy myös rohkeuteen, jota Eeva Kilpi on osoittanut läpi tuotantonsa puolustaessaan luonnon ja eläinten oikeuksia: ”Hän on ollut monella tavalla aikaansa edellä, puhunut kasvissyönnistä ja eläinten tunteista paljon ennen muita.”

Näin Kilpi kirjoitti esimerkiksi kokoelmassaan Animalia (1987):

”Kun vain katsoo ja on hiljaa / ymmärtää vähitellen kaikkien mielen,/ tajuaa mitä puut haluavat sanoa,/ mikä kasveja huolestuttaa,/ kuulee kuinka harvinaiset marjat itkevät sukuaan. / Oppii lukemaan eläinten liikkeitä, katseita.”

Kevään tullen Virtasella ja Pelliccionilla on edessä vielä retki Kilven monikymmenvuotiseen Piskolan kesäpaikkaan Savossa. Siellä ovat syntyneet monet hänen teoksistaan, ja päiväkirjoihin on tallennettu luonnon­ilmiöitä, kävelyretkiä ja kohtaamisia villieläinten kanssa.

”Hän on kokenut todella meditatiivisia luontoon sulautumisen hetkiä”, Sanna Pelliccioni sanoo. ”Senkin haluamme osaksi tarinaa.”

Voi olla, että Suomen supernaisia -sarja saa vielä jatkoakin – toimiva formaattihan on nyt olemassa.

Naisten elämäkerroista on läpi 2010-luvun oltu kiinnostuneita ympäri maailman, mistä kertovat esimerkiksi suositut Sankaritarinoita tytöille - ja Iltasatuja kapinallisille tytöille -antologiat.

Tähän imuun Virtanen ja Pelliccionikin ensimmäisen yhteisen kirjansa suunnittelivat, kun ajatus siitä oli syntynyt Bolognan lastenkirjamessuilla keväällä 2017. Syksyllä paljastuivat Hollywoodin skandaalit seksuaalisesta ahdistelusta, ja kansainvälinen #metoo-kampanja alkoi.

Sekin kannattelee merkittävien naisten esittelemistä, oli kyse sitten historiasta tietoisesti poispyyhityistä, väärin kohdelluista tai muuten vain unohtuneista hahmoista.

Supernaisia riittää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  2. 2

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-asuntojen haaliminen on yleistynyt Helsingissä – hyvä­tuloinen toimitus­johtaja omistaa kymmenen tuettua asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  5. 5

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  6. 6

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  7. 7

   Taivas, jumala ja piimä – Suomen kielessä näkyy vieläkin yllättäviä jäänteitä kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  8. 8

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  9. 9

   Boris Johnson saa kiittää vaalivoitostaan brexit-uskovaisia sekä äänestäjien Corbyn-allergiaa

  10. 10

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  8. 8

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  9. 9

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  10. 10

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää