Kulttuuri

Kaksi lastenkirjaa osoittautui viiden tähden kokemuksiksi – HS arvioi syksyn yli sadasta uutuudesta 16 teosta

Kunnon kirja avaa maailman lapselle ja viehättää myös vanhempia.

Matkalla on mukavaa, kotona vielä parempaa

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri. Lasten keskus ja Kirjapaja. ★★★

Kuvittaja
, kuva­taiteilija ja kuva­taide­opettaja Katri Kirkko­pelto on tehnyt aiemmin jo viisi Molli-kirjaa, joissa käsitellään erilaisia tunteita. Ensimmäisessä kiukkuinen Molli ei löydä ystäviä. Siitä on tultu kauas, sillä nyt matkalle lähtevää Molli-otusta odottaa kotona rakas ystävä Sisu. Matkakuumeen iskeminen, pois kotoa lähtemisen pelottavuus ja koti-ikävä suuressa, jännittävässä metsässä avautuvat lapselle ymmärrettäviksi tunteiksi. Kotiinpaluun ja matkan muistelemisen ihanuus korostuvat tarinassa, ja näin varmasti käy todellisuudessakin monelle pienelle lukijalle.

Kirkkopellon kuvitusjälki on herkkää, ilmeikästä ja kaunista. Kirjassa on jälleen mukana myös lempeää huumoria. Kirjan aihe ei kuitenkaan onnistu aikaansaamaan aivan samanlaista oivaltamisen tunnetta kuin jotkut aiemmista Mollin seikkailuista.

Ikäsuositus: 3–6 vuotiaille.

Aino Miikkulainen

 

Lämmin ja hassu joulutarina

Marika Maijala, Juha Virta: Joulu juksaa. Etana editions. ★★★★★

Tästä
ei kuvakirja voi enää suloisemmaksi muuttua! Kissa Nokkonen, aasi Antero, Kani ja Filippa täyttävät joulua odotellessaan sanaristikkoa, mutta sitten konvehtit loppuvat! Niitä on saatava lisää, ja suklaanhakureissulla kukin kaverus törmää vuorollaan joulupukkiin, vai törmääkö?

Marika Maijalan ja Juha Virran veikeä tarina vie lukijan hetkessä talviseen satumaailmaan, joka herää upealla tavalla henkiin Maijalan retrotyylisessä, mutta persoonallisessa kuvituksessa. Kirjan äärellä on helppo ymmärtää, miksi Maijala on yksi kansainvälisesti arvostetuimpia nykykuvittajiamme.

Maijalan Ruusun matka palkittiin juuri Rudolf Koivu palkinnolla ja hän oli tänä vuonna ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston nuorten- ja lastenkirjallisuuden palkinnon saajaksi. Joulu juksaa on Virran ja Maijalan seitsemäs yhteistyö. Se on jatkoa suosituille Piano karkaa ja Kissa katoaa -kirjoille.

Ikäsuositus: 2–100-vuotiaille.

Susanna Laari

 

Ihan oikeita kalajuttuja

Carlos da Cruz: Kalojen mitalla. Tekstin toimitus, faktojen tarkistus ja suomennos Maija Karala. Teos. 46 s. ★★★

Latimeria
on hyvä esimerkki evoluutiosta, hauki voi syödä päivässä kolmasosan painostaan ja valkohailla on 52 hammasta. Kuvittaja Carlos da Cruzin kalakirja sisältää tymäkän annoksen kalatietoutta ympäri maailman meriä, järviä ja jokia. Kauniin kirjan selkäruotona kulkee koko: kalat esitellään pienenpienestä suurensuureen, yksi kala per aukeama. Mittakaavana jokaisella aukeamalla on ihmishahmo.

Kirja on ladattu knoppitiedolla, mutta asioiden yhdisteleminen, kokeileminen ja itse hoksaaminen on tuotu vahvasti mukaan, huumoria unohtamatta. Ja vaikka kalafaktoja paikoitellen vaivaa lievä sekavuus, tiedonnälkäiset, nopeat ja hyvämuistiset nuoret aivot tuskin hämmentyvät.

Ikäsuositus: Alakoululaisille.

Sanna Kangasniemi

 

Thunbergin tuskat sähkösaunassa

Valentina Camerini, Veronica Carratello, suom. Taru Nyström: Gretan tarina. Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita. Into. 120 s. ★★★★

Tietoteos
ja satukirja samaan aikaan. Tietoa siksi, että ilmaston­muutos vaatii toimen­piteitä meiltä kaikilta. Ja satua siksi, että ruotsalaisen Greta Thunbergin tarina on yhtä ihmeellinen kuin Peppi Pitkätossun. Kirjan italialaiset tekijät eivät joudu keksimään mitään. Kaikki alkaa yhden 15-vuotiaan tytön yhden hengen koululakkopäivästä Tukholman valtiopäivätalon edessä.

Tai ainahan vallankumoukset alkavat jo kotoa. Niin myös Thunbergin perheessä: jos saat vanhempasi ymmärtämään, voi saada kenet tahansa järkiinsä. Lukuun ottamatta joitain vaikutusvaltaisia setämiehiä, joissa heidän omasta mielestään asuu kaikki viisaus. Kuten se, että tyttöjen kuuluu hymyillä nätisti ja uskoa kiltisti, mitä sedät sanovat. Tästä torjunnasta Gretan tarina ei hiiskahdakaan. Jos hiiskahtaisi, sadun taika menisi rikki.

Omasta puolestani koin juuri Thunbergin tuskat kerrostalon sähkösaunassa. Se lämpeni tunnin, minkä jälkeen oleilin lauteilla alle kymmenen minuuttia. Ekologisesti touhussa ei ollut järjen hiventä. Luomumies olisi painellut kylmiltään nakuna hankeen kieriskelemään. Vaan kun lapsuuteni nietoksia ei enää Helsingissä näy.

Erityisen innoittavaa Gretan tarinassa on se, miten heikkous voi kääntyä vahvuudeksi. Ilman Aspergerin oireyhtymää meillä ei olisi tätä maailmanmuuttajaa.

Ikäsuositus: peruskoululaisille.

Antti Majander

 

Peppusen parissa

Troll: Mestarietsivä Peppunen. Kuuttoman yön jättiläinen. Suom. Mayu Saaritsa. Nemo. 88 s. ★★★★

No onhan
se nyt virkistävää, että mestari­etsivän pää näyttää pepulta ja hänellä on kyky tainnuttaa vastustajat… pieraisemalla. Ptöröö! Kun kirja innostaa kuusivuotiaan lukemaan ensimmäisen kirjansa kokonaan itse, ei salapoliisitehtäviä sisältävää teosta ole muutenkaan syytä moittia.

Kivasti kuvitettu ja helppolukuinen, vähän tekstiä sisältävä Mestarietsivä Peppunen on taiteilijanimeä Troll käyttävien japanilaisten Yōko Tanakan ja kuvitukset tehneen Masahide Fukasawan yhteistyötä.

Ikäsuositus: Lukemaan oppineille.

Sanna Kangasniemi

 

Neropatti muuttui kiltimmäksi

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja: remppaa pukkaa. Suom. Merja Helanen. WSOY. 218 s. ★★★★

Yhdys­valta­laisen
Jeff Kinneyn (s. 1971) Nero­patin päivä­kirja -sarja on edennyt Suomessakin jo 14. osaansa. Tällä kertaa kyse on sarjan päähenkilön 12-vuotiaan Greg Heffleyn perheen remonttihuolista.

Perheessämme on sekä luettu että kuunneltu Gregin seikkailuja ahkerasti: itse olen kokenut neropatteja neljä tai viisi kappaletta, 11-vuotias tyttäreni on lukenut niistä jokaisen, 7-vuotias poikani melkein.

Kinneyn sarjakuvataiteilijan ja pelisuunnittelijan tausta näkynee siinä, että tyhjää hetkeä ei sarjan tässäkään osassa ole, vaan puskutraktorin voimalla edetään alusta loppuun saakka.

Sen sijaan päähenkilö on menettänyt sarjan edetessä jotain persoonastaan. Minusta Gregissä on ollut uskottavinta esiteinin vihaisuus, joka kohdistuu niin noloihin vanhempiin kuin ääliömpään osaan kavereistakin, mutta sarjan edetessä hän näyttää ikävällä tavalla seestyneen.

Ehkä koulutraumoista on löytynyt Kinneylle enemmän ammennettavaa kuin remonttihuolista.

Varmuuden vuoksi kysyin lasten mielipidettä ennen tähtien antamista, ja lopulta ne asettuivat antamani kolmen tähden ja lasten antaman viiden tähden väliin. Sen verran kirja vaikutti perheemme elämään, että tytär sai uutta puhtia vaatimukselleen omasta huoneesta, jota hänelle on lupailtu jo pitkään.

”Noi sentään teki sitä remppaa. Tää meidän onneton perhe ei saa edes aloitettua”, tytär sanoi.

Se lause oli kuin Gregin suusta. Sieltä sarjan alkupäästä.

Ikäsuositus: 7–12 vuotiaille.

Jussi Lehmusvesi

 

Kiukkuinen kirppu ja muita hurjia

Sinikka Nopola, Linda Bondestam. Mustekala löytää trikoot. Tammi. 37 s. ★★★★

Aiemmin
yhdessä Tiina Nopolan ja Linda Bondestamin kanssa muun muassa mainioita Gekko ja Puupponen -kuvakirjoja tehnyt Sinikka Nopola debytoi nyt riimirunoilijana. Mustekala löytää trikoot -kirjan kahdessakymmenessä runossa pääosassa ovat enimmäkseen eläimet, vaikka myös muutamat ihmiset – kuten nuuka Kaarlo ja Inkeri itkunsäästäjä – ovat päässeet mukaan.

Tunteista, sattumuksista ja maailman asioista laidasta laitaan kertovat runot eivät ole ihan helppoja, joten kovin pienille niitä ei kannata yrittää lukea. Niin tekstissä kuin Bondestamin kuvituksessakin on hurjuutta, joka sopii paremmin esikouluikäisestä eteenpäin. ”’Psykopaatti!’ vesikirppu parahti, kun korento järvelle leijaili.”

Ikäsuositus: 6-vuotiaasta alkaen.

Sanna Kangasniemi

 

Eskarin aloitus menee pieleen

Elina Hirvonen, Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat. Tammi. 41 s. ★★★★★

Prinsessa
Rämäpää on pieni tyttö, jolla on äiti, isä, pikkuveli ja koira – sekä taikavoimia. Usein hän myös unohtuu omaan mielikuvitusmaailmaansa, ja taas äiti joutuu karjumaan hänelle. Toisessa kirjassaan Rämäpää aloittaa eskarin, ja se jännittää niin paljon, että vessakäynti jää väliin ja pää on yhtäkkiä täynnä pelkkiä vessasanoja. Lokeroon unohtuneesta Itkun Estimestä ei ole apua. Kun Rämäpäästä tulee esittelykierroksella vahingossa prinsessa Pierupää, ja kaikki vielä nauravat, on hän valmis muuttamaan Afrikkaan.

Kirjassa viljellyt vessasanat naurattavat lapsilukijaa hillittömästi, mutta myös viesti jännittämisestä menee perille. Aikuislukija puolestaan saa kiireisen äidin kuvauksesta ja lapsen kokemuksesta siitä niin osuvan napautuksen, että lukiessa vähän liikuttuu. Elina Hirvonen sai idean kirjaan lapsiltaan. Kirja onnistuukin tavoittamaan hyvin todenmakuisia hetkiä lasten elämästä.

Ikäsuositus: 4–7 vuotiaille.

Aino Miikkulainen

 

Herkkiä juttuja – ja kakkaa

Maja Säfström: Tärkeitä tietoja eläinvauvoista. Suom. Nina Tarvainen. Nemo. 107 s. ★★★★

Tärkeitä
tietoja eläin­vauvoista on jatkoa teokselle Tärkeitä tietoja eläimistä. Ruotsalaisen arkkitehdin ja kuvittajan Maja Säfströmin teoksessa yhdistyvät harvinaisesti hauskuus ja herkkyys. Lapsi nauraa rätkättää etenkin tiedoille, joihin sisältyy kakkaa ja pissaa – mutta samalla kuvissa ja teksteissä on läsnä lämminhenkinen vakavuus. Esimerkiksi se, että koalavauvan pitää ennen eukalyptuksen syömisen aloittamista syödä äitinsä kakkaa ei yhtään vähennä parivaljakon suloisuutta.

Tuntuu, että Säfströmin tapaan tehty eläinten inhimillistäminen herättelee vastuullisia tunteita paitsi eläimiä myös ihmistä ja koko maapalloa kohtaan.

Ikäsuositus: 4-vuotiaasta alkaen.

Sanna Kangasniemi

 

Runollinen tarina laitapuolen kulkijasta, koirasta ja kissasta

Tomi Kontio, Elina Warsta: Koira nimeltä Kissa tapaa kissan. Teos. ★★★★

Runoilija
Tomi Kontion ja kuvittaja Elina Warstan uusi lastenkirja oli lukijoiden suosikki Finlandia Junior -palkinnon saajaksi, eikä ihme: upeasti kuvitettu ja kirjoitettu teos kertoo tärkeistä aiheista, kuten ystävyydestä, itsenäisyydestä ja yhteiskunnan laidalla elämisestä.

Koira nimeltään Kissa ja mies nimeltään Näätä ovat parhaita ystävyksiä. Kun heidän luokseen astelee laivasta musta kissa, nousevat koiran karvat pystyyn. Rakkaus ei kuitenkaan katoa minnekään, vaikka joukkoon liittyy kolmas ystävä.

Kirjan pienet oivallukset hykerryttävät. Kun koira nimeltä Kissa esimerkiksi pohtii kissan sukupuolta, tämä toteaa: ”Ai niitä vanhoja tyttö ja poika -juttuja.” Kissa on päässyt niistä jo yli. Eläväisissä kuvissa vilahtelee Helsinkiä, kaupungin äänet alkavat soida korvissa. Lapsilukija jää kirjan jäljiltä mietteliääksi.

Ikäsuositus: yli 4-vuotiaille.

Aino Miikkulainen

 

Hienosti kuvitettua vauhtia ja vaaraa

Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen: Kepler 62 – Uusi maailma. Saari. Suom. Outi Menna. WSOY. 185 s. ★★★

Vuoro­vedoin
kirjoitet­tavan Kepler 62. Uusi maailma -sarjan kesällä ilmestynyt toinen osa Saari on norjalaisen Bjørn Sortlandin käsialaa. Timo Parvelan kirjoittama kolmas osa Kuiskaajien kaupunki ilmestyi lokakuussa.

Tv-sarjamaisen vetäväksi rakennettu, Pasi Pitkäsen huikean hienosti kuvittama sarja on ilmeisen suosittu ja sitä on käännettykin jo 20 kielelle. En ihmettele, kirjat ovat temaattisesti varsin rikkaita, vetäviä ja kielellisesti kelpoja. Outi Mennan käännös on sekin hyvä. Sarjan osien kerrotaan olevan itsenäisiä, mutta lukemista helpottaa, jos maailma on aiemmista osista – tai ekalta ”tuotantokaudelta” – tuttu.

Saaren pääosassa on Marie, vaarallisen Vallvikin tytär. Tiivistahtinen seikkailu on niin täynnä aseita ja varsin hurjaakin väkivaltaa, että keski-ikäiselle äidille tulee lukiessa kyllä mieleen, että eikö ilmankin voisi saada aikaan koukuttavaa jännitystä.

Ikäsuositus: 9-vuotiaasta eteenpäin.

Sanna Kangasniemi

 

Ensirakkauden huumaa

Eppu Nuotio, Salla Pellicioni, Maami Snellman: Salasana: rakkaus. Lasten Keskus. ★★★★

Ikävuosien
11 ja 17 välillä en tainnut ajatella juuri mitään muuta kuin rakkautta. Olin salaa ihastunut milloin keneenkin poikaan ja jossain syvällä keskeneräisessä teinin sydämessäni varma siitä, että joskus tulevaisuudessa minäkin tulisin tuntemaan sitä: rakkautta, joka olisi suurempi kuin mikään aiemmin kokemani.

Eppu Nuotion, Salla Pelliccionin ja Maami Snellmanin pieni kertomuskokoelma Salasana: rakkaus tavoittaa hienosti juuri tuon herkän ikävaiheen tunnelman. Lyhyissä tarinoissa haaveillaan tyttö- tai poikaystävästä, saadaan ensimmäinen suudelma, vaihdetaan salaa katseita koulun käytävillä ja harjoitellaan yhdessäoloa. Kaikki on ihanaa ja yhtäkkiä kamalaa ja sekavaa ja sitten taas ihanaa – juuri niin kuin teinin elämässä on.

Lyhyet minuuttinovellit sopivat myös vähemmän lukeville nuorille, ja jos lukutoukkaa harmittaa niiden lyhyt kaari, kirjassa on sanataidetehtäviä, joilla tarinoita voi itse jatkaa.

Ikäsuositus: 10–16-vuotiaille.

Susanna Laari

 

Erikoinen matka pohjoisnavalle

Heli Rantala, Henna Ryynänen: Suurenmoinen sitruunaseikkailu. WSOY. 144 s. ★★

Kihara­tukkainen
Tuuli Ajo on tyttö, jonka taiteel­lisessa perheessä tapahtuu kummia: halko­pinosta voi löytyä vaikkapa joukko pieniä lohikäärmeitä ja yhtäkkiä pappa vie Tuulin valokuvaamaan sitruunoita pohjoisnavalle.

Kyseessä on toimittaja Heli Rantalan esikoisteos. Kirjassa on liudoittain nokkelia kielikuvia ja erikoisia tapahtumia, kuten väriä turkkiinsa kaipaavien jääkarhunpentujen tapaaminen. Henna Ryynäsen kuvitus on herkullisen pirtsakka niin kuin sitruunaseikkailussa tietysti kuuluu ollakin. Jotenkin henkilöitä ja heidän tunteitaan esitellään kuitenkin niin perusteellisesti, että juonenkuljetus jää välillä junnaamaan – ja kaikesta selostamisesta huolimatta henkilöt tuntuvat vähän keinotekoisilta. Kaikkia tapahtumia kohkataan kamalasti, mistä kertoo myös valtaisa huutomerkkien määrä.

Ikäsuositus: yli 6-vuotiaille

Aino Miikkulainen

 

Talo ottaa hatkat

Siri Kolu, Johanna Lumme: Villitalo. Otava. 224 s. ★★★★

Me Rosvolat
-kirjoistaan tunnetun Siri Kolun uudessa kirjasarjassa kerrostalo ottaa kirjaimellisesti jalat alleen. Talo tunnetaan mystisenä Rapinalinnana, jonka omistaa salaperäinen miljonääri van Böök. Minäkertoja Tomtomin koko perhe – vanhemmat ja neljä sisarusta – muuttavat taloon, kun Tomtomin isä saa työn talonmiehenä. Uusi koti osoittautuu tavallista suuremmaksi seikkailuksi, kun talo onkin villi. Tomtom alkaa selvittää talon muiden lasten kanssa mistä oikein on kyse.

Villitalossa on ilahduttavaa mielikuvituksen lentoa ja monta muutakin erityisen mukavantuntuista seikkaa, kuten myönteinen vire ja alussa esitellyt talon pohjapiirustukset – jotka ovat aina kiehtovia. Kaiken kaikkiaan kirjaa tekisi mieli luonnehtia kunnolliseksi vanhan ajan lastenkirjaksi. Mieleen tulee hieman esimerkiksi Othmar Franz Langin 1980-luvulla ilmestynyt Talo sillalla.

Mitään vanhentunutta kirjassa ei ole: henkilöitä ei esimerkiksi määritellä sukupuolensa kautta.

Ikäsuositus: alakoululaisille.

Sanna Kangasniemi

 

Herkästi surusta

Annika Sandelin, Linda Bondestam: Silkkiapinan nauru. Suom. Maarit Halmesarka. Teos & Förlaget. ★★★★

Miten
joku joka on aina ollut olemassa voi yhtäkkiä olla poissa?

Sademetsässä asuvat silkkiapina ja tapiiri ovat parhaat ystävykset. He kiipeilevät puissa ja tekevät kepposia. Sitten silkkiapina yllättäen sairastuu ja kuolee. Tapiirista tuntuu, ettei kukaan ymmärrä hänen menetystään. Suru on niin suuri, ettei hänen tee mieli enää nousta sammalvuoteeltaan.

Annika Sandelinin ja Linda Bondestamin kuvakirja kertoo painavista ja vaikeista asioista, mutta tekee sen herkällä ja hienotunteisella tavalla. Kuolemaa on vaikea hyväksyä, mutta tarinassa kuvataan kauniisti, miten eläimet yhdessä muistelevat kuollutta ystäväänsä. Kun asioita jakaa, surukin vähitellen laantuu tai ainakin muuttaa muotoaan.

Bondestamin kuvat ovat upeita ja värikylläisiä. Niitä katsellessa lukija tuntee itsekin astuvansa sisään valtavaan viidakkoon.

Ikäsuositus: 3–7-vuotiaille.

Susanna Laari

 

Seniorit pankin turvana

Malin Klingenberg, Tiina Konttila: Patrik ja superseniorit. Irene ja setelisieppo. Suom. Outi Menna. S&S. 131 s. ★★

Klingen­bergin
Patrik ja super­seniorit -sarjasta on ilmestynyt alkukielellä ruotsiksi jo viisi osaa. Nyt saadaan suomeksi toinen osa Outi Mennan kääntämänä.

Superseniorit ovat rakentaneet loisteliaan päämajan tuhoutuneen tilalle ja rötösten vastainen taistelu voi taas jatkua Patrik-pojan avustuksella. Se onkin tarpeen, koska Haba-Tero joukkioineen aikoo imuroida pankin tyhjäksi. Rahaimurin on rakentanut Haba-Teron tytär Irene, Patrikin pahin koulukiusaaja. Vaan ehkä seniorien avustuksella Irenestäkin löytyy ystävällisempi puoli?

Kirjassa riittää vauhtia ja yllättäviä tilanteita, mutta toiminnan tasolla operoiva kerronta ei tunteiden tasolla oikein tempaa mukaansa.

Ikäsuositus: alakoululaisille.

Sanna Kangasniemi
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  10. 10

   Elton John on elänyt uskomattoman elämän: Tyranno­saurus Rex taka­pihalla, teehetkiä kuningattaren kanssa, pissat vaipassa keikalla ja kuvaukset, jotka päättyivät kunnon sekoiluun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää