Tämä on loppu

Sunrise Avenuen tarina alkoi vuonna 1992. 28 vuotta myöhemmin se päättyy Olympiastadionilla järjestettävällä keikalla.

Julkaistu: , Päivitetty:

Herttoniemen tehdasalueella sijaitsevassa hallissa on hiljaista. Viisi miestä istuu hallin aulaan pystytetyn ison ruokapöydän ympärillä. Kukaan ei ole asettunut aivan toisensa viereen. Kaikki näyttävät odottavan, että joku aloittaa puhumisen.

Pöydän ääressä istuvat miehet ovat Samu Haber, Raul Ruutu, Sami Osala, Riku Rajamaa ja Osmo Ikonen. Yhdessä he muodostavat yhden kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisyhtyeistä Sunrise Avenuen.

Viisikko on saapunut kuvaamaan uutta musiikkivideota samaan studioon, jossa tehdään monia suomalaisen tv-viihteen isoista tuotannoista. Voisi kuvitella, että tunnelma olisi riehakas tai vähintäänkin innostunut.


Niin ei kuitenkaan ole, ja syy on selvä. Tämä musiikkivideo jää Sunrise Avenuen uran viimeiseksi. Yhtye on päättänyt lopettaa toimintansa ensi kesänä päättyvään kiertueeseen.

Virallisesti lopetuspäätöksestä on kerrottu juuri tämän jutun julkaisun aikaan Helsingin Clarion-hotellissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, joten marraskuussa Herttoniemen tehdashallissa istuessaan viisikko ei vielä tiedä esimerkiksi sitä, miten fanit reagoivat tietoon.

Tiedotustilaisuudessa yhtye esitti jäähyväiskappaleen, jonka voit katsoa tästä linkistä:


Sunrise Avenuen uran päättyminen on ehdottomasti yksi merkittävimmistä suomalaisen populaarimusiikin uutisista viime vuosilta. Yhtye on toki ollut suosittu myös Suomessa, mutta erityisen suuri fanikunta sillä on Keski-Euroopassa, kuten Saksassa.

Yhteensä yhtyeen levyjä on myyty kansainvälisesti yli 2,5 miljoonaa kappaletta, ja yhtyeen jättihitti Hollywood Hills oli vuonna 2011 Saksan soitetuin kappale. Yhtyeen keulahahmo Samu Haber on Saksassa julkkis, joka on esiintynyt usean vuoden ajan The Voice of Germany -ohjelmassa.

Pöydän ääressä istuvat Haber, Ruutu, Osala, Rajamaa ja Ikonen ovat valmiita haastatteluun, jollaisia yhtyeet eivät lähtökohtaisesti tee kuin kerran urallaan. He kertovat, miksi yhtyeen menestystarina päättyy nyt.

Puhumisen aloittaa tietenkin Haber, johon koko yhtye on sen olemassaolon ajan henkilöitynyt. Haber ei kiistä asemaansa yhtyeen primus motorina, ennemminkin päinvastoin, ja myös muut yhtyeen jäsenet tekevät selväksi, että Sunrise Avenue elää ja kuolee Haberin mukana.

”Rehellisesti sanottuna ei tämä ollut demokraattinen päätös. Osa olisi vielä halunnut jatkaa, mutta minulla ei ollut enää paukkuja tähän. Kerroin sen jätkille viime kesänä”, Haber sanoo.


Suurin osa muista bändin jäsenistä pysyy aluksi hiljaa, kun heitä pyytää kuvailemaan tunteitaan Sunrise Avenuen lopettamisesta. Kaikki kuitenkin korostavat, että minkäänlaista katkeruutta bändin jäsenillä ei ole nyt eikä ole ollut missään vaiheessa.

Viisikko on soittanut yhdessä noin kymmenen vuotta, eikä sinä aikana ole muodostunut minkäänlaisia ongelmia. Jos välit eivät olisi asialliset, eivät he pystyisi antamaan yhdessä tätä erohaastattelua.

”Ei väkisin voi jatkaa, se on selvä. Uutta levyä varten on oltava inspiraatiota, ja jos sitä ei ole, homma on lopetettava”, Osala sanoo.

”Samu on ollut tämän yhtyeen inspiraatiomoottori, ilman häntä ei ole järkeä jatkaa. Merkit olivat nähtävissä jo jonkin aikaa. Olin miettinyt, mihin olemme yhtyeenä menossa”, Ikonen kertoo.

Raul Ruutu huomauttaa, että Sunrise Avenuen lopetus ei tarkoita merkittävää muutosta hänen, Ikosen, Rajamaan tai Osalan arkielämään, koska Sunrise Avenuen keikkatahti on viime vuosina ollut rauhallinen. Kaikilla on ollut käynnissä myös muita musiikkiprojekteja.

”Tässä häviävät ne kymmenen keikkaa vuodessa, joita olemme viime vuosina tehneet. Henkinen muutos on sen sijaan todella iso. Sitä ei vielä edes tajua”, Ruutu sanoo.

Poikkeus tässäkin on Haber. Hänen elämäänsä Sunrise Avenue on hallinnut suurelta osin koko aikuisiän. Haber on hoitanut kappaleiden sanoituksen ja sävellyksen, vastannut yhtyeen sopimuksista eri maiden levy-yhtiöiden kanssa ja pyörittänyt yritystä, jolla Sunrise Avenuen toimintaa on hallittu.

”Yksi ihminen on tässä projektissa tehnyt tolkuttoman määrän työtä, mutta minä itse olen halunnut sitä. Tällainen viiden miehen systeemi ei voi toimia demokratiana, pitää olla lempeä diktaattori”, Haber sanoo ja hymähtää.

”Tulokset puhuvat puolestaan. Tämä tyyli on toiminut meille. Missään tapauksessa en olisi silti pystynyt tekemään yksin kaikkea. Bändin jätkät ovat olleet minulle selkärankana vaikeissa hetkissä, olen saanut heiltä ratkaisevaa tukea. He ovat minulle tärkeimpiä ihmisiä.”

Tarkalleen Sunrise Avenuen tarina alkoi vuonna 1992. 16-vuotias Haber halusi soittaa folk-henkistä duo-musiikkia kitaristi Jan Hohenthalin kanssa, ja huoltoaseman kahviossa he päättivät nimetä bändinsä Sunriseksi.

Vuosien ajan Sunrise oli lähinnä Jean S -tyylinen housebändi, joka soitti keikoilla sekä covereita muiden kappaleista että omaa tuotantoaan. Keikat olivat aluksi huonoja, eikä niistä jäänyt soittajille rahallisesti mitään käteen. Silti Haber oli varma, että hän haluaisi saavuttaa uran muusikkona.

Niinpä hän jatkoi vuodesta toiseen keikkailua ympäri Suomea pikkutapahtumissa, kappaleiden kirjoittamista ja treenaamista. Samalla hän yritti tarjota yhtyettä levy-yhtiöille, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut. Haberin mukaan monia suomalaisia musiikkialan ihmisiä ärsytti hänen itsevarma asenteensa, jolla hän tuli tarjoamaan bändiään. Myös ulkoinen olemus pisti silmään.

”Täällä ajateltiin, että rock-bändien pitää olla synkisteleviä ja tummia. Minä olin jo silloin tällainen hyväntuulinen, värikkäästi pukeutuva espoolainen myyntimies.”


Ratkaiseva muutos oli edessä vasta yli 10 vuotta Sunrisen ensimmäisen keikan jälkeen. Vuonna 2005 nimi oli jo muutettu Sunrise Avenueksi, ja bändi oli keikalla Helsingin On The Rocks -klubilla. Haber oli onnistunut houkuttelemaan paikalle tunnetun suomalaisen tuottajan Jukka Backlundin. Keikan jälkeen Backlund tuli Haberin luokse.

”Jukka sanoi, että tämä oli aivan hirveää paskaa. Sitten hän jatkoi, että ottakaa tuo miksaaja ja tehkää keikalla esitetystä Only-biisistä kunnon versio, koska siinä oli jotain. Ajattelin, että okei, aika rehellistä palautetta.”

Juuri Backlundin ansiosta Sunrise Avenue löysi suunnan, jota se oli kaivannut. Siihen asti Haber oli haaveillut countryn, folk-musiikin ja Jean S -tyylin yhdistämisestä, mutta yhtyeen tuottajaksi ja kosketinsoittajaksi ryhtynyt Backlund alkoi ohjata bändiä enemmän rock-musiikin suuntaan.

Kun suunta oli löytynyt, myös levy-yhtiöiden kanssa alkoi löytyä yhteisymmärrys. Aluksi Suomessa Haberin yhtyeeseen tarttui pieni Bonnier Amigo Music. Maailmalla Haber onnistui musiikkialan verkostoitumistapahtumassa Midemissä vakuuttamaan saksalaisen Emin.

Lopulta debyyttilevy On the Way to Wonderland julkaistiin vuonna 2006. Sen hittisingle Fairytale Gone Bad nosti bändin heti tunnetuksi Suomen lisäksi Keski-Euroopassa.

Haberin ja Backlundin ohella bändin ensimmäisten vuosien tärkein henkilö oli kitaristi Janne Kärkkäinen, jonka kanssa Haber kokee taistelleensa vuosien ajan kahdestaan, kun kukaan muu ei uskonut heihin. Kärkkäiseen liittyy myös yhtyeen suurin draama: hänet erotettiin yhtyeestä vuonna 2007 riitaisasti, ja Kärkkäinen haastoi yhtyeen jopa oikeuteen, koska hänen mukaansa hänellä oli yhä oikeus osuuteen yhtyeen nimestä ja tavaramerkistä.

Sittemmin asia sovittiin oikeuden ulkopuolella. Nyt Haber ja Kärkkäinen ovat jälleen hyvissä väleissä. Haber on myös kertonut Kärkkäiselle suunnitelmistaan Sunrise Avenuen lopettamiseksi.

Viime kuukausina Haber on ehtinyt miettiä tekemäänsä päätöstä paljon. Välillä häntä on kaduttanut.

”Vähän aikaa sitten näin Coldplayn haastattelun. Siinä yhtyeen jäsenet puhuivat, kuinka hyvä on, että he ovat jatkaneet kaikkien näiden vuosien aikana yhdessä, vaikka välillä on ollut kaikenlaisia ajatuksia. Sitä katsoessa tuli olo, että mitä olen oikein tekemässä.”

Myöskään levy-yhtiöiden vastaanotto lopetusuutiselle ei ollut kovin iloinen.

”Siellä suututtiin. Kysyttiin, mitä luulen tekeväni, ja sanottiin, että pilaan kaiken. Vaadittiin tekemään vielä yksi levy. Onneksi monilta ulkomaisilta tahoilta tuli myös paljon ymmärrystä.”

Kaikkein eniten Haberia silti jännitti se, miten Sunrise Avenuen neljä muuta jäsentä reagoivat, kun hän kertoo, ettei hänellä ole enää virtaa jatkaa yhtyeen kanssa.

Päätös kirkastui Haberille itselleen, kun Sunrise Avenue jäi edellisen kerran keikkatauolle ja Haber tunsi olonsa helpottuneeksi. Kun hän sitten tauon jälkeen yritti kirjoittaa uusia kappaleita bändille, niitä ei syntynyt.

Haber piti lopetuspäätöksen salassa kuukausien ajan. Salailu ahdisti ja pelotti. Hän oli jo kiertueella sanonut pieniä varoituksen sanoja yhtyeen tulevaisuudesta, mutta silti oli Haberin mukaan selvää, että itse uutinen oli bändin muille jäsenille järkytys.

”Kun kerroin siitä, kukaan ei nostanut pitkään aikaan katsettaan pöydästä. Oli siinä aika hiljaista. Ensimmäisen kerran sain vähän naurua irti jätkistä, kun sanoin, että voivathan he jatkaa toisen solistin kanssa.”


Alkujärkytyksen jälkeen bändi on keskittynyt suunnittelemaan miten he lopettavat tarinansa.

Nyt suunnitelmat ovat valmiita. Tiedotustilaisuudessa on julkistettu yhtyeen viimeinen, faneille omistettu kappale Thank You For Everything. Kappale alkaa tiedostavan kliseisesti samoilla ”This is the end” -sanoilla kuin yhtyeen ensimmäinen hitti Fairytale Gone Bad. Ensi vuonna Sunrise Avenue lähtee viimeiselle kiertueelleen, joka huipentuu Helsingin uudistetulle Olympiastadionille 15. elokuuta 2020.

Oleellista koko viisikolle on se, että he eivät halunneet vain ilmoittaa lopettavansa ja hiipua pois. Porukka on saanut uutta energiaa suureen päätöskiertueeseen valmistautumisesta.

”Kun kysyin kundeilta, vedetäänkö vielä kerran kunnolla ennen kuin lopetetaan, kaikki vastasivat heti, että tietenkin vedetään. Mielellään sillä tavalla, että viimeinen keikka ei unohdu kuolinvuoteellakaan”, Haber sanoo.

Oikaisu 2.12. klo 13.54: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, Sunrise Avenuen Olympiastadionin keikan järjestää Live Nation Finland, ei Nelonen Media.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  2. 2

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää