Tämä on loppu

Sunrise Avenuen tarina alkoi vuonna 1992. 28 vuotta myöhemmin se päättyy Olympiastadionilla järjestettävällä keikalla.

Julkaistu: , Päivitetty:

Herttoniemen tehdasalueella sijaitsevassa hallissa on hiljaista. Viisi miestä istuu hallin aulaan pystytetyn ison ruokapöydän ympärillä. Kukaan ei ole asettunut aivan toisensa viereen. Kaikki näyttävät odottavan, että joku aloittaa puhumisen.

Pöydän ääressä istuvat miehet ovat Samu Haber, Raul Ruutu, Sami Osala, Riku Rajamaa ja Osmo Ikonen. Yhdessä he muodostavat yhden kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisyhtyeistä Sunrise Avenuen.

Viisikko on saapunut kuvaamaan uutta musiikkivideota samaan studioon, jossa tehdään monia suomalaisen tv-viihteen isoista tuotannoista. Voisi kuvitella, että tunnelma olisi riehakas tai vähintäänkin innostunut.


Niin ei kuitenkaan ole, ja syy on selvä. Tämä musiikkivideo jää Sunrise Avenuen uran viimeiseksi. Yhtye on päättänyt lopettaa toimintansa ensi kesänä päättyvään kiertueeseen.

Virallisesti lopetuspäätöksestä on kerrottu juuri tämän jutun julkaisun aikaan Helsingin Clarion-hotellissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, joten marraskuussa Herttoniemen tehdashallissa istuessaan viisikko ei vielä tiedä esimerkiksi sitä, miten fanit reagoivat tietoon.

Tiedotustilaisuudessa yhtye esitti jäähyväiskappaleen, jonka voit katsoa tästä linkistä:


Sunrise Avenuen uran päättyminen on ehdottomasti yksi merkittävimmistä suomalaisen populaarimusiikin uutisista viime vuosilta. Yhtye on toki ollut suosittu myös Suomessa, mutta erityisen suuri fanikunta sillä on Keski-Euroopassa, kuten Saksassa.

Yhteensä yhtyeen levyjä on myyty kansainvälisesti yli 2,5 miljoonaa kappaletta, ja yhtyeen jättihitti Hollywood Hills oli vuonna 2011 Saksan soitetuin kappale. Yhtyeen keulahahmo Samu Haber on Saksassa julkkis, joka on esiintynyt usean vuoden ajan The Voice of Germany -ohjelmassa.

Pöydän ääressä istuvat Haber, Ruutu, Osala, Rajamaa ja Ikonen ovat valmiita haastatteluun, jollaisia yhtyeet eivät lähtökohtaisesti tee kuin kerran urallaan. He kertovat, miksi yhtyeen menestystarina päättyy nyt.

Puhumisen aloittaa tietenkin Haber, johon koko yhtye on sen olemassaolon ajan henkilöitynyt. Haber ei kiistä asemaansa yhtyeen primus motorina, ennemminkin päinvastoin, ja myös muut yhtyeen jäsenet tekevät selväksi, että Sunrise Avenue elää ja kuolee Haberin mukana.

”Rehellisesti sanottuna ei tämä ollut demokraattinen päätös. Osa olisi vielä halunnut jatkaa, mutta minulla ei ollut enää paukkuja tähän. Kerroin sen jätkille viime kesänä”, Haber sanoo.


Suurin osa muista bändin jäsenistä pysyy aluksi hiljaa, kun heitä pyytää kuvailemaan tunteitaan Sunrise Avenuen lopettamisesta. Kaikki kuitenkin korostavat, että minkäänlaista katkeruutta bändin jäsenillä ei ole nyt eikä ole ollut missään vaiheessa.

Viisikko on soittanut yhdessä noin kymmenen vuotta, eikä sinä aikana ole muodostunut minkäänlaisia ongelmia. Jos välit eivät olisi asialliset, eivät he pystyisi antamaan yhdessä tätä erohaastattelua.

”Ei väkisin voi jatkaa, se on selvä. Uutta levyä varten on oltava inspiraatiota, ja jos sitä ei ole, homma on lopetettava”, Osala sanoo.

”Samu on ollut tämän yhtyeen inspiraatiomoottori, ilman häntä ei ole järkeä jatkaa. Merkit olivat nähtävissä jo jonkin aikaa. Olin miettinyt, mihin olemme yhtyeenä menossa”, Ikonen kertoo.

Raul Ruutu huomauttaa, että Sunrise Avenuen lopetus ei tarkoita merkittävää muutosta hänen, Ikosen, Rajamaan tai Osalan arkielämään, koska Sunrise Avenuen keikkatahti on viime vuosina ollut rauhallinen. Kaikilla on ollut käynnissä myös muita musiikkiprojekteja.

”Tässä häviävät ne kymmenen keikkaa vuodessa, joita olemme viime vuosina tehneet. Henkinen muutos on sen sijaan todella iso. Sitä ei vielä edes tajua”, Ruutu sanoo.

Poikkeus tässäkin on Haber. Hänen elämäänsä Sunrise Avenue on hallinnut suurelta osin koko aikuisiän. Haber on hoitanut kappaleiden sanoituksen ja sävellyksen, vastannut yhtyeen sopimuksista eri maiden levy-yhtiöiden kanssa ja pyörittänyt yritystä, jolla Sunrise Avenuen toimintaa on hallittu.

”Yksi ihminen on tässä projektissa tehnyt tolkuttoman määrän työtä, mutta minä itse olen halunnut sitä. Tällainen viiden miehen systeemi ei voi toimia demokratiana, pitää olla lempeä diktaattori”, Haber sanoo ja hymähtää.

”Tulokset puhuvat puolestaan. Tämä tyyli on toiminut meille. Missään tapauksessa en olisi silti pystynyt tekemään yksin kaikkea. Bändin jätkät ovat olleet minulle selkärankana vaikeissa hetkissä, olen saanut heiltä ratkaisevaa tukea. He ovat minulle tärkeimpiä ihmisiä.”

Tarkalleen Sunrise Avenuen tarina alkoi vuonna 1992. 16-vuotias Haber halusi soittaa folk-henkistä duo-musiikkia kitaristi Jan Hohenthalin kanssa, ja huoltoaseman kahviossa he päättivät nimetä bändinsä Sunriseksi.

Vuosien ajan Sunrise oli lähinnä Jean S -tyylinen housebändi, joka soitti keikoilla sekä covereita muiden kappaleista että omaa tuotantoaan. Keikat olivat aluksi huonoja, eikä niistä jäänyt soittajille rahallisesti mitään käteen. Silti Haber oli varma, että hän haluaisi saavuttaa uran muusikkona.

Niinpä hän jatkoi vuodesta toiseen keikkailua ympäri Suomea pikkutapahtumissa, kappaleiden kirjoittamista ja treenaamista. Samalla hän yritti tarjota yhtyettä levy-yhtiöille, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut. Haberin mukaan monia suomalaisia musiikkialan ihmisiä ärsytti hänen itsevarma asenteensa, jolla hän tuli tarjoamaan bändiään. Myös ulkoinen olemus pisti silmään.

”Täällä ajateltiin, että rock-bändien pitää olla synkisteleviä ja tummia. Minä olin jo silloin tällainen hyväntuulinen, värikkäästi pukeutuva espoolainen myyntimies.”


Ratkaiseva muutos oli edessä vasta yli 10 vuotta Sunrisen ensimmäisen keikan jälkeen. Vuonna 2005 nimi oli jo muutettu Sunrise Avenueksi, ja bändi oli keikalla Helsingin On The Rocks -klubilla. Haber oli onnistunut houkuttelemaan paikalle tunnetun suomalaisen tuottajan Jukka Backlundin. Keikan jälkeen Backlund tuli Haberin luokse.

”Jukka sanoi, että tämä oli aivan hirveää paskaa. Sitten hän jatkoi, että ottakaa tuo miksaaja ja tehkää keikalla esitetystä Only-biisistä kunnon versio, koska siinä oli jotain. Ajattelin, että okei, aika rehellistä palautetta.”

Juuri Backlundin ansiosta Sunrise Avenue löysi suunnan, jota se oli kaivannut. Siihen asti Haber oli haaveillut countryn, folk-musiikin ja Jean S -tyylin yhdistämisestä, mutta yhtyeen tuottajaksi ja kosketinsoittajaksi ryhtynyt Backlund alkoi ohjata bändiä enemmän rock-musiikin suuntaan.

Kun suunta oli löytynyt, myös levy-yhtiöiden kanssa alkoi löytyä yhteisymmärrys. Aluksi Suomessa Haberin yhtyeeseen tarttui pieni Bonnier Amigo Music. Maailmalla Haber onnistui musiikkialan verkostoitumistapahtumassa Midemissä vakuuttamaan saksalaisen Emin.

Lopulta debyyttilevy On the Way to Wonderland julkaistiin vuonna 2006. Sen hittisingle Fairytale Gone Bad nosti bändin heti tunnetuksi Suomen lisäksi Keski-Euroopassa.

Haberin ja Backlundin ohella bändin ensimmäisten vuosien tärkein henkilö oli kitaristi Janne Kärkkäinen, jonka kanssa Haber kokee taistelleensa vuosien ajan kahdestaan, kun kukaan muu ei uskonut heihin. Kärkkäiseen liittyy myös yhtyeen suurin draama: hänet erotettiin yhtyeestä vuonna 2007 riitaisasti, ja Kärkkäinen haastoi yhtyeen jopa oikeuteen, koska hänen mukaansa hänellä oli yhä oikeus osuuteen yhtyeen nimestä ja tavaramerkistä.

Sittemmin asia sovittiin oikeuden ulkopuolella. Nyt Haber ja Kärkkäinen ovat jälleen hyvissä väleissä. Haber on myös kertonut Kärkkäiselle suunnitelmistaan Sunrise Avenuen lopettamiseksi.

Viime kuukausina Haber on ehtinyt miettiä tekemäänsä päätöstä paljon. Välillä häntä on kaduttanut.

”Vähän aikaa sitten näin Coldplayn haastattelun. Siinä yhtyeen jäsenet puhuivat, kuinka hyvä on, että he ovat jatkaneet kaikkien näiden vuosien aikana yhdessä, vaikka välillä on ollut kaikenlaisia ajatuksia. Sitä katsoessa tuli olo, että mitä olen oikein tekemässä.”

Myöskään levy-yhtiöiden vastaanotto lopetusuutiselle ei ollut kovin iloinen.

”Siellä suututtiin. Kysyttiin, mitä luulen tekeväni, ja sanottiin, että pilaan kaiken. Vaadittiin tekemään vielä yksi levy. Onneksi monilta ulkomaisilta tahoilta tuli myös paljon ymmärrystä.”

Kaikkein eniten Haberia silti jännitti se, miten Sunrise Avenuen neljä muuta jäsentä reagoivat, kun hän kertoo, ettei hänellä ole enää virtaa jatkaa yhtyeen kanssa.

Päätös kirkastui Haberille itselleen, kun Sunrise Avenue jäi edellisen kerran keikkatauolle ja Haber tunsi olonsa helpottuneeksi. Kun hän sitten tauon jälkeen yritti kirjoittaa uusia kappaleita bändille, niitä ei syntynyt.

Haber piti lopetuspäätöksen salassa kuukausien ajan. Salailu ahdisti ja pelotti. Hän oli jo kiertueella sanonut pieniä varoituksen sanoja yhtyeen tulevaisuudesta, mutta silti oli Haberin mukaan selvää, että itse uutinen oli bändin muille jäsenille järkytys.

”Kun kerroin siitä, kukaan ei nostanut pitkään aikaan katsettaan pöydästä. Oli siinä aika hiljaista. Ensimmäisen kerran sain vähän naurua irti jätkistä, kun sanoin, että voivathan he jatkaa toisen solistin kanssa.”


Alkujärkytyksen jälkeen bändi on keskittynyt suunnittelemaan miten he lopettavat tarinansa.

Nyt suunnitelmat ovat valmiita. Tiedotustilaisuudessa on julkistettu yhtyeen viimeinen, faneille omistettu kappale Thank You For Everything. Kappale alkaa tiedostavan kliseisesti samoilla ”This is the end” -sanoilla kuin yhtyeen ensimmäinen hitti Fairytale Gone Bad. Ensi vuonna Sunrise Avenue lähtee viimeiselle kiertueelleen, joka huipentuu Helsingin uudistetulle Olympiastadionille 15. elokuuta 2020.

Oleellista koko viisikolle on se, että he eivät halunneet vain ilmoittaa lopettavansa ja hiipua pois. Porukka on saanut uutta energiaa suureen päätöskiertueeseen valmistautumisesta.

”Kun kysyin kundeilta, vedetäänkö vielä kerran kunnolla ennen kuin lopetetaan, kaikki vastasivat heti, että tietenkin vedetään. Mielellään sillä tavalla, että viimeinen keikka ei unohdu kuolinvuoteellakaan”, Haber sanoo.

Oikaisu 2.12. klo 13.54: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, Sunrise Avenuen Olympiastadionin keikan järjestää Live Nation Finland, ei Nelonen Media.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheiluväen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin: ”Täysin mahdoton ajatus”

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  7. 7

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  8. 8

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  9. 9

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää