Kulttuuri

Pidän esiintymisestä mutta en harjoittelusta, sanoo pasunisti Ilmari Pohjola, joka on juuri valmistumassa matemaatikoksi ja työskentelee nyt koodarina

Ilmari Pohjolan muusikon ura alkoi 16-vuotiaana Ultra Bra -yhtyeestä.

Muusikko ja opiskelija Ilmari Pohjolan valoisassa kaksiossa ei näy ensivilkaisulla mitään, mikä vihjaisisi hänen tekemisiinsä tai saavutuksiinsa.

Ei näy levyhyllyä tai levysoitinta, ei kaiuttimia tai kuulokkeita. Ei vanhoja valokuvia, keikkajulisteita tai festivaalipasseja, ei edes soittimia. Eikä niitä kultalevyjä ja platinalevyjä, jotka hän ansaitsi popyhtye Ultra Bran pasunistina jo kaksikymppisenä lukiolaisena.

Voisiko tästä päätellä jotain syvempää hänen suhteestaan musiikkiin ja musiikin soittamiseen? Vai onko koti vain paikka, jossa hän haluaa pitää niihin pientä etäisyyttä?

”Ehkä sekä että”, Pohjola myöntää sohvallaan Puotilassa.

Hän on juuri palannut kier­tueelta Ranskasta ja lähdössä keikoille toisen menestyneen suomalaisen soitinyhtyeen, ­Oddarrangin kanssa. Hän ei silti vaikuta valtavan innostuneelta.

”Pidän esiintymisestä parhaimpina hetkinä todella paljon, siis lavalla ja yhtyeen jäsenenä. Mutta minulla on vastentahtoisuus pasuunan harjoitteluun, oman soittokunnon ylläpitoon.”

Haluttomuus voi kuulostaa kummalliselta, sillä pasuuna on määritellyt Pohjolan musiikillisia tekemisiä jo yli kaksikymmentä vuotta.

Hän on se Pohjolan Ilmari, joka Ultra Bran jälkeen on soittanut lavoilla ja levyillä rytmimusiikkia lähes laidasta laitaan: rockia, poppia, soulia, jazzia. Eikä ainakaan kotimaan keikoilla ole vaikuttanut vastentahtoiselta.

Pohjola itse arvelee, että kyse on pikemmin psykologiasta. Hän meni kymmenvuotiaana musiikkileirille äitinsä Inkeri Pohjolan aloitteesta. Epätavanomaisen ja epämuodikkaan pasuunan soittaminen kuitenkin hävetti arkaa ala-asteikäistä poikaa ja lisäsi entisestään häntä piinannutta koulukiusaamista.

”En erityisemmin pitänyt pasuunasta, mutta kilttinä jatkoin harjoittelemista, oletettujen odotusten täyttämistä. En halunnut pahoittaa minua kannustaneiden opettajien mieltä.”

Soittaminen olisi saattanut loppua vähitellen, mutta toisin kuitenkin kävi.

Keväällä 1996 Pohjolaa pyydettiin säveltäjä Kerkko Koskisen johtaman Ultra Bran pasunistiksi, trumpetistin ja saksofonistin rinnalle. Yhtye oli voittanut vasemmistolaisen nuortenlehden järjestämän kilpailun laulullaan Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat! ja tehnyt yhden ep-levyn.

”Ne laulut olivat kaltaiselleni jazzfanille aluksi ihan outoja”, muistaa Pohjola, joka oli tuolloin Sibelius-lukion 16-vuotias ensiluokkalainen, muita yhtyeen jäseniä viisi vuotta nuorempi.

Syksyllä 1996 Ultra Bra julkaisi ensialbuminsa Vapaaherran elämää ja synnytti mediailmiön.

”Ei sitä houkutusta voinut tuossa iässä vastustaa: oli keikkoja, tuli rahaa, sai sivussa mainettakin”, Pohjola tiivistää.

”Soitin oli vain väärä, koska olin ujoudesta huolimatta hir­veän huomionkipeä. Ja pasuunalla sitä ei saanut, sieltä takarivistä.”

Pohjola arvelee, että huonoon itsetuntoon yhdistynyt odotusten ja saavutusten epäsuhta saattoi olla yksi syy hänen hänen masennukseensa, joka syveni Ultra Bran loppua kohti. Tavastia-klubin jäähyväiskeikoille, lokakuussa 2001, hän ei pystynyt enää osallistumaan.

Nyt tiedämme, että ura ei päättynyt, vaikka palautuminen otti aikansa. Neljä vuotta myöhemmin, 2005, Pohjola teki levyn perustamansa Silvio-rockyhteen kanssa sekä 2009 toisen levyn omalla triolla. Yhtyeen nimi Pohjolan Ilmari viesti, että hän vastasi sanoista ja sävelistä.

”Toista levyä emme ole saaneet valmiiksi, sillä minulta loppuivat tekstit”, Pohjola sanoo.

Häntä ei innosta pelkän soitinmusiikin tekeminen omissa nimissä, kuten pitkälle päässyttä isoveljeä, trumpetisti Verneri Pohjolaa. Mutta harjoittelun vastenmielisyydestä huolimatta pasuuna soi yhä säännöllisesti muun muassa yhtyeissä Gourmet ja Oddarrang. Edellisellä on historiaa jo 22 vuotta ja jälkimmäisellä 15 – ja Pohjola on ollut molemmissa ensihetkistä asti.

Viimeiset kuusi vuotta Pohjolaa on elähdyttänyt eniten matematiikan opiskelu Helsingin yliopistossa. Tutkinto on tarkastettavana olevaa gradua vaille valmis, ja tulevaisuus auki.

”En lähtenyt opiskelemaan ammattilaiseksi, mutta toivon nyt tähän liittyvää työpaikkaa”, Pohjola sanoo. Hän on aloittanut juuri harjoittelijana suuressa peliyhtiössä – koodarina.

”Musiikkia en haluaisi silti hylätä, edes pasuunaa. Se on kuitenkin iso osa minua: leimannut ja muovannut.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Ilmari Pohjola


 Syntyi 1979 Helsingissä.

 Pääsoitin pasuuna. Opiskeli musiikkia Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

 Soitti Ultra Brassa alusta loppuun, 1996–2001. Oli mukana vuoden 2017 paluukeikolla.

 Omia yhtyeitä Silvio ja Pohjolan Ilmari, jotka tekivät yhden albumin. Jälkimmäisen albumi Enkä mä rakasta ketään oli vuoden 2009 Emma-ehdokkaana.

 Isä oli basisti ja säveltäjä Pekka Pohjola. Isoveli on trumpetisti ja säveltäjä Verneri Pohjola, jonka kanssa on soittanut useissa yhteyksissä.

 Soittaa pasuunaa noin viidelläkymmenellä albumilla.

 Nyt mukana muun muassa yhtyeissä Gourmet ja ­Oddarrang.

 Opiskellut matematiikkaa Helsingin yliopistossa vuodesta 2013, tutkinto gradun tarkistusta vaille valmis.

 Täyttää 40 vuotta torstaina 5. joulukuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  5. 5

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää