Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Tangolegenda Eino Grön, 80, on häkellyttävän timanttisessa keikkakunnossa – Juhlakonsertissa havisuteltiin historian lehviä

Eino Grön lauloi 80-vuotisjuhlakiertueensa päätöskonsertissa samalla lavalla, josta hänen levytysuransa vuonna 1958 alkoi.

Iskelmä

Eino Grönin 80-vuotisjuhlakonsertti Savoy-teatterissa.

Keskuudessamme ei ole enää montaa todellista suomalaisen tangon ja iskelmämusiikin legendaa. Rivistöt harvenevat, valitettavasti.

Historia ei ole enää käsin kosketeltavissa. Se jää vain muistoiksi ja levytyksiksi.

Mutta on yksi poikkeus.

Tangolegendamme Eino Grön, 80, on edelleen liki uskomattomassa keikkaterässä ikäisekseen.

Grön osoitti maanantaina 80-vuotisjuhlakiertueensa päätöskonsertissa Savoy-teatterin lavalla olevansa kovassa vedossa. Liki yhtä kovassa kuin silloin vuosikymmeniä sitten.

Lavalle asteli aivan silmissä nuorentunut virkeä ja hyväkuntoinen mies, jonka äänikin soi kuin todellisen tangokuninkaan ääni.

Konsertissa tunsi historian lehvien havinan. Olimme samalla upealla lavalla, jossa Grön kävi pelokkaana nuorukaisena laulamassa levylle Toivo Kärjen sävellyksen Venäläinen tango. Vuosi oli 1958.

Kuulimme useita Grönin itsensä tunnetuksi tekemiä suomalaisklassikoita: Sä kuulut päivän jokaiseen, Seinillä on korvat, Tango d’amore.

Uudempaa tuotantoa edustivat esimerkiksi Kaj Chydeniuksen P. Mustapään runoon säveltämä Viimeisestä illasta (tiedättehän: ”olet kaunis Margerita!”) sekä Syksyn Sävelen vuonna 1997 voittanut Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa.

Tunteikkain hetki oli, kun Grön lauloi kotisaartaan Reposaarta kuvaavan Ääretön aava ympärilläin. Sen Grön sai aikoinaan 50-vuotislahjaksi Juha Vainiolta. Tämä oli kuulemma itse laulanut laulun sankarille Reposaaressa pidetyillä syntymäpäivillä.

Jo oli upea lahja! Harva suomalainen laulu kuvaa rakkautta ja kaipuuta kotiseutuun yhtä koskettavasti. Samalla se piirtää tarkan luontokuvan armottoman meren keskellä sijaitsevasta saaresta. Täsmätyötä Grönille.

Grön lauloi niin kuin hän on aina laulanut: hyvin tyylikkäästi, liikaa hehkuttelematta tai vibratoa viljelemättä, mutta suurella tunteella ja upeasti soiden. Ennen kaikkea erittäin varmasti.

Yläsävelet osuivat aina kohdilleen, joskus toki pienen glissandon kautta. Rytminkäsittely hänellä oli hetkittäin omanlaistaan, mutta koko ajan pysyttiin raameissa.

Illan yhtye oli huikaisevan hyvä. Vaikka oltiin kiertueen viimeisessä konsertissa, rutinoitumisesta ei ollut tietoakaan. Varsinkin kosketinsoittaja-haitaristi Heimo Mäntynen ja haitaristi-puhaltaja Jukka Hänninen pistelivät peliin niin taidokkaita kuvioita, että harvoin iskelmäkonsertissa kuulee vastaavaa virtuoosisuutta.

Tältä viisimiehiseltä yhtyeeltä taipuivat niin improvisoitu jazz, tarkasti mietityt iskelmäsovitukset kuin tyylikäs, historiatietoinen ja vähäeleinen tangokin.

Niin upea kuin konsertti olikin musiikillisesti, on sääli, kuinka vaatimattomasti järjestetty ja mainostettu koko tapahtuma oli. Kaikenlainen glamour, kekseliäs show, jopa kukitukset loistivat poissaolollaan. Aivan kuin olisimme olleet arkisella perustanssikeikalla.

Konsertin juontaja ja toinen solisti Susanna Heikki luki paperista joitakin keskeisiä vuosilukuja Grönin uran varrelta ja luetteli hänen saamiaan palkintoja. Valaisevaa, toki, mutta melkein sama olisi ollut lukea Grönistä Wikipedia-artikkelia.

Eikä Grön itsekään äitynyt liikoja hehkuttelemaan välispiikeissään. ”No niin, alkaa laulut olla vähissä tässä konsertissa”, tokaisi Grön ennen viimeistä numeroaan.

Tavallaan jopa hauskaa, kaikessa lakonisuudessaan.

Ja sopihan se toki tyyliin. Ei suomalaisessa iskelmämusiikissa ole ennenkään ollut tapana revitellä ja keekoilla. On soitettu ja laulettu tyylikkäästi niillä sijoillaan, sanottu seuraava kappale, kumarrettu ja menty pois.

Silti jäi vähän paha mieli. Eino Grön ansaitsisi enemmän yritystä konserttijärjestäjältä – joka tässä tapauksessa oli Joona Jalkasen firma J. Jalkanen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää