Kulttuuri

Reilu vuosi sitten Kurt Nuotiolla oli hengenlähtö lähellä, ja se sai teatterimiehen palaamaan Berliinistä takaisin Helsinkiin

Kurt Nuotio on tehnyt merkittävän uran teatterissa ilman varsinaista alan koulutusta. ”Moni kokee alemmuuskompleksia siitä, jos ei ole koulutusta. Minulla itseluottamuksesta ei ole ollut puutetta. Tekemällä oppii”, hän sanoo.

Heinäkuussa 2018 Kurt Nuotio asettui lukemaan kirjaa berliiniläisen kerrostaloasuntonsa parvekkeelle. Hän torkahti auringonpaisteeseen, ja ruumiinlämpö nousi 43 asteeseen.

Hengenlähtö oli lähellä.

”Kävin jo siellä esikartanoissa. Muistan, että sellaiset saatanan kauniit enkelit pikkuhousut jalassa soittivat pasuunaa ja pyysivät mua jammaamaan. Ajattelin, että nyt mä delaan”, Nuotio muistelee.

Ei hän kuollut. Tuohon päättyivät kuitenkin kymmenkunta Saksassa vietettyä vuotta. Toivuttuaan Nuotio halusi palata takaisin synnyinkaupunkiinsa Helsinkiin.

Vakava paikka siis, epäilemättä.

Nuotion elämään kaikkein ratkaisevimmin vaikuttanut sairaustapaus kyseessä ei kuitenkaan ollut. Sen hän koki yli kuusikymmentä vuotta aiemmin.

Vuonna 1957 Nuotio suoritti asepalvelustaan Pohjanmaan tykistörykmentissä. Erään talvipakkasilla pidetyn sotilasharjoituksen päätteeksi hän ryömi rättiväsyneenä sisälle puolijouk­kuetelttaan. Sopivaa tilaa ei löytynyt, joten Nuotio päätti asettua ovensuuhun paljaalle maalle lepäämään.

Yöllä hän heräsi siihen, että päässä ritisi.

Nuotio kuljetettiin Oulun sotilassairaalaan. Siellä kuume nousi 41 asteeseen. Pitkien tutkimusten jälkeen Nuotiolla todettiin sydämen sisäkalvon tulehdus. Seuraavat puoli vuotta kuluivat sairaalassa leväten.

Nuotio opiskeli Sibelius-akatemiassa klarinetin soittamista. Sydänvika merkitsi muusikonurasta luopumista.

”Se oli varmasti onni”, Nuotio sanoo. ”Ei musta olisi tullut muusikkona koskaan onnellista ihmistä. En ollut niin huippumusikaalinen, ja multa puuttui pitkäjännitteisyyttä. Olin luonteeltani kuitenkin tarinankertoja.”

Jutuniskijänä Nuotio todella on omassa elementissään. Haastattelun aikana hän kertoo kymmeniä mehukkaita anekdootteja ja tapauksia uransa varrelta. Tarinat rönsyilevät, ja välillä Nuo­tion silmät kostuvat liikutuksesta.

Nuotio on todellinen self-made man. Hän on onnistunut luomaan itselleen näyttävän, monipuolisen ja vuosikymmeniä kestäneen teatteriuran vailla varsinaista alan koulutusta.

Ensimmäisen merkittävän työnsä hän sai vuonna 1964, kun Työväen näyttämöiden liiton toiminnanjohtaja Kai Savola pyysi Nuotiota ohjaajaksi Jyväskylän Kansannäyttämölle tehtävään Maiju Lassilan Ikiliikkujaan.

”Enhän mä edes tiennyt, kuka on Maiju Lassila”, Nuotio sanoo ja repeää nauramaan.

Mikä on hänen salaisuutensa? Nuotio arvelee, että tärkein ominaisuus on ollut se, että hän innostuu helposti asioista. Samalla hän on saanut myös muut innostumaan.

”Olen itse lähtenyt aina uusiin juttuihin hyvällä fiiliksellä”, Nuotio sanoo. ”Moni kokee alemmuuskompleksia siitä, jos ei ole koulutusta. Minulla itseluottamuksesta ei ole ollut puutetta. Tekemällä oppii. Moni juttu on mennyt päin persettä, mutta moni myös onnistunut. Niinhän se menee.”

Työn tekeminen on merkinnyt Nuotiolle paljon. Hän ehti toimia johtajana Porin teatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa ja Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Johtamistehtävien ohella hän myös ohjasi, käsikirjoitti, näytteli ja soitti teatteribändissä.

Työpäivät venyivät monesti neljätoistatuntisiksi. Vapaa-ajallaan hän rakensi taloja, korjasi vanhoja veneitä ja kaatoi puita. Teki koko ajan jotakin.

Onko hän työnarkomaani?

”Voi olla. Ainakin olin ja olen varmaan edelleenkin”, Nuotio myöntää.

On hän ehtinyt viettää boheemia taiteilijaelämääkin.

Vielä 1980-luvulla Nuotiolla oli tapana astella harjoitusten jälkeen ravintolaan, tilata porsaankyljys paistetuilla perunoilla, juoda kolme olutta ja mennä liköörilistaa niin pitkälle kuin pääsi. Tupakkaa kului päivässä kolme ja puoli askia.

Rilluttelupäivät päättyivät ­äkkirakastumiseen.

”Ilman Eppua olisin kuollut aikoja sitten. Tiedän sen. Olisin dokannut itseni hengiltä”, Nuotio sanoo.

Yhteistä elämää näyttelijä-kirjailija Eppu Nuotion kanssa on takana 34 vuotta. Puolisoaan Nuotio sanoo kiittävänsä paljosta: liiton myötä arki rauhoittui ja elämään löytyi luonnollinen rytmi.

”Hän on helvetin hieno nainen”, Nuotio ylistää vaimoaan.

Taiteilijapariskunta on tehnyt vuosien varrella myös laajaa yhteistyötä. Viime keväänä Musiikkiteatteri Kapsäkissä sai ensi-iltansa yhteinen näytelmä Yksinäisten kaupunki.

Nuotio kertoo pursuavansa edelleen energiaa. Neljäs oma­elämäkerrallinen teos, Kylähullu, ilmestynee ensi vuonna. Teosta hän kertoo kirjoittaneensa viime aikoina niin, että ”höyry nousee”.

Jäljen jättäminen omasta elämästä tuntuu Nuotiosta tärkeältä.

”Kirja antaa varmasti myös toivoa ihmisille. Että tällainen kusipääkin voi jollain tavalla ryhdistäytyä ja viisastua.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kurt Nuotio


 Syntyi 1939 Helsingissä. Asuu Etu-Töölössä

 Ohjannut uransa aikana lähes 200 näytelmää. Kirjoittanut lukuisia televisio- ja radiokäsikirjoituksia sekä näytelmiä.

 Toimi Porin teatterin ­taiteellisena johtajana 1968–1971, Kuopion kaupunginteatterin johtajana 1974–1978, Teatterikorkeakoulun lehtorina 1978–1982 ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajana 1988–1992.

 Julkaissut kolme omaelämäkerrallista romaania: Karvainen rahastaja (2013), Liukastelija (2015) ja Everstiksi epäilty mies (2016). Neljäs osa Kylähullu ilmestyy ensi vuonna.

 Naimisissa kirjailija Eppu Nuotion kanssa. Viisi lasta, yksi lapsenlapsi.

 Täyttää 80 vuotta torstaina 5. joulukuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää