Kulttuuri

Reilu vuosi sitten Kurt Nuotiolla oli hengenlähtö lähellä, ja se sai teatterimiehen palaamaan Berliinistä takaisin Helsinkiin

Kurt Nuotio on tehnyt merkittävän uran teatterissa ilman varsinaista alan koulutusta. ”Moni kokee alemmuuskompleksia siitä, jos ei ole koulutusta. Minulla itseluottamuksesta ei ole ollut puutetta. Tekemällä oppii”, hän sanoo.

Heinäkuussa 2018 Kurt Nuotio asettui lukemaan kirjaa berliiniläisen kerrostaloasuntonsa parvekkeelle. Hän torkahti auringonpaisteeseen, ja ruumiinlämpö nousi 43 asteeseen.

Hengenlähtö oli lähellä.

”Kävin jo siellä esikartanoissa. Muistan, että sellaiset saatanan kauniit enkelit pikkuhousut jalassa soittivat pasuunaa ja pyysivät mua jammaamaan. Ajattelin, että nyt mä delaan”, Nuotio muistelee.

Ei hän kuollut. Tuohon päättyivät kuitenkin kymmenkunta Saksassa vietettyä vuotta. Toivuttuaan Nuotio halusi palata takaisin synnyinkaupunkiinsa Helsinkiin.

Vakava paikka siis, epäilemättä.

Nuotion elämään kaikkein ratkaisevimmin vaikuttanut sairaustapaus kyseessä ei kuitenkaan ollut. Sen hän koki yli kuusikymmentä vuotta aiemmin.

Vuonna 1957 Nuotio suoritti asepalvelustaan Pohjanmaan tykistörykmentissä. Erään talvipakkasilla pidetyn sotilasharjoituksen päätteeksi hän ryömi rättiväsyneenä sisälle puolijouk­kuetelttaan. Sopivaa tilaa ei löytynyt, joten Nuotio päätti asettua ovensuuhun paljaalle maalle lepäämään.

Yöllä hän heräsi siihen, että päässä ritisi.

Nuotio kuljetettiin Oulun sotilassairaalaan. Siellä kuume nousi 41 asteeseen. Pitkien tutkimusten jälkeen Nuotiolla todettiin sydämen sisäkalvon tulehdus. Seuraavat puoli vuotta kuluivat sairaalassa leväten.

Nuotio opiskeli Sibelius-akatemiassa klarinetin soittamista. Sydänvika merkitsi muusikonurasta luopumista.

”Se oli varmasti onni”, Nuotio sanoo. ”Ei musta olisi tullut muusikkona koskaan onnellista ihmistä. En ollut niin huippumusikaalinen, ja multa puuttui pitkäjännitteisyyttä. Olin luonteeltani kuitenkin tarinankertoja.”

Jutuniskijänä Nuotio todella on omassa elementissään. Haastattelun aikana hän kertoo kymmeniä mehukkaita anekdootteja ja tapauksia uransa varrelta. Tarinat rönsyilevät, ja välillä Nuo­tion silmät kostuvat liikutuksesta.

Nuotio on todellinen self-made man. Hän on onnistunut luomaan itselleen näyttävän, monipuolisen ja vuosikymmeniä kestäneen teatteriuran vailla varsinaista alan koulutusta.

Ensimmäisen merkittävän työnsä hän sai vuonna 1964, kun Työväen näyttämöiden liiton toiminnanjohtaja Kai Savola pyysi Nuotiota ohjaajaksi Jyväskylän Kansannäyttämölle tehtävään Maiju Lassilan Ikiliikkujaan.

”Enhän mä edes tiennyt, kuka on Maiju Lassila”, Nuotio sanoo ja repeää nauramaan.

Mikä on hänen salaisuutensa? Nuotio arvelee, että tärkein ominaisuus on ollut se, että hän innostuu helposti asioista. Samalla hän on saanut myös muut innostumaan.

”Olen itse lähtenyt aina uusiin juttuihin hyvällä fiiliksellä”, Nuotio sanoo. ”Moni kokee alemmuuskompleksia siitä, jos ei ole koulutusta. Minulla itseluottamuksesta ei ole ollut puutetta. Tekemällä oppii. Moni juttu on mennyt päin persettä, mutta moni myös onnistunut. Niinhän se menee.”

Työn tekeminen on merkinnyt Nuotiolle paljon. Hän ehti toimia johtajana Porin teatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa ja Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Johtamistehtävien ohella hän myös ohjasi, käsikirjoitti, näytteli ja soitti teatteribändissä.

Työpäivät venyivät monesti neljätoistatuntisiksi. Vapaa-ajallaan hän rakensi taloja, korjasi vanhoja veneitä ja kaatoi puita. Teki koko ajan jotakin.

Onko hän työnarkomaani?

”Voi olla. Ainakin olin ja olen varmaan edelleenkin”, Nuotio myöntää.

On hän ehtinyt viettää boheemia taiteilijaelämääkin.

Vielä 1980-luvulla Nuotiolla oli tapana astella harjoitusten jälkeen ravintolaan, tilata porsaankyljys paistetuilla perunoilla, juoda kolme olutta ja mennä liköörilistaa niin pitkälle kuin pääsi. Tupakkaa kului päivässä kolme ja puoli askia.

Rilluttelupäivät päättyivät ­äkkirakastumiseen.

”Ilman Eppua olisin kuollut aikoja sitten. Tiedän sen. Olisin dokannut itseni hengiltä”, Nuotio sanoo.

Yhteistä elämää näyttelijä-kirjailija Eppu Nuotion kanssa on takana 34 vuotta. Puolisoaan Nuotio sanoo kiittävänsä paljosta: liiton myötä arki rauhoittui ja elämään löytyi luonnollinen rytmi.

”Hän on helvetin hieno nainen”, Nuotio ylistää vaimoaan.

Taiteilijapariskunta on tehnyt vuosien varrella myös laajaa yhteistyötä. Viime keväänä Musiikkiteatteri Kapsäkissä sai ensi-iltansa yhteinen näytelmä Yksinäisten kaupunki.

Nuotio kertoo pursuavansa edelleen energiaa. Neljäs oma­elämäkerrallinen teos, Kylähullu, ilmestynee ensi vuonna. Teosta hän kertoo kirjoittaneensa viime aikoina niin, että ”höyry nousee”.

Jäljen jättäminen omasta elämästä tuntuu Nuotiosta tärkeältä.

”Kirja antaa varmasti myös toivoa ihmisille. Että tällainen kusipääkin voi jollain tavalla ryhdistäytyä ja viisastua.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kurt Nuotio


 Syntyi 1939 Helsingissä. Asuu Etu-Töölössä

 Ohjannut uransa aikana lähes 200 näytelmää. Kirjoittanut lukuisia televisio- ja radiokäsikirjoituksia sekä näytelmiä.

 Toimi Porin teatterin ­taiteellisena johtajana 1968–1971, Kuopion kaupunginteatterin johtajana 1974–1978, Teatterikorkeakoulun lehtorina 1978–1982 ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajana 1988–1992.

 Julkaissut kolme omaelämäkerrallista romaania: Karvainen rahastaja (2013), Liukastelija (2015) ja Everstiksi epäilty mies (2016). Neljäs osa Kylähullu ilmestyy ensi vuonna.

 Naimisissa kirjailija Eppu Nuotion kanssa. Viisi lasta, yksi lapsenlapsi.

 Täyttää 80 vuotta torstaina 5. joulukuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Brexit vai sittenkin ei: Britannian vaalit koittavat torstaina, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo

  9. 9

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää