Kulttuuri

Kun Reetta Pekkanen alkoi kirjoittaa, hän oppi, että liiasta itsenäisyydestä seuraa yksinäisyyttä – Palkittu runokokoelma sai alkunsa Lapin-vaelluksella

Reetta Pekkanen palkittiin 18 000 euron arvoisella Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla. Saman palkinnon saivat myös kirjailijat Juhani Karila ja Pontus Purokuru.

Kolme ja puoli vuotta sitten juhannuksena runoilija Reetta Pekkanen vaelsi yksin Utsjoella. Päivittäiset kävelymatkat eivät olleet kilometreissä pitkiä, mutta sitäkin merkittävämpiä, sillä Lapin erämaassa Pekkanen koki vahvasti olevansa osa luontoa.

”Viihdyn eläinten ja kasvien ja puiden parissa. Koen, että se kaikki olen minä. Se yhteys ylittää kielen ja tuntuu siksi vapauttavalta”, Pekkanen kertoo.

”Metsässä en koskaan ole yksinäinen, vaan koen suurta rauhaa”, hän jatkaa.

Hienointa pohjoisessa oli se, että pääsi kännykän kentän ulottumattomiin.

”Kukaan ei tiennyt, missä tarkalleen olin. Se oli aika kirkas kokemus.”

Pohjoisen reissulla Pekkanen kirjoitti ensimmäiset aihiot runoista, jotka tämän vuoden alussa julkaistiin kokoelmassa Kärhi (Poesia).

Pekkasen (s. 1985) toinen kokoelma on saanut kiittäviä arvioita, ja tänään keskiviikkona Pekkanen palkittiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla.

Palkinnon saivat myös Juhani Karila (s. 1985) ja Pontus Purokuru (s. 1987). Kukin palkinto oli suuruudeltaan 18 000 euroa.

Karilan romaania Pienen hauen pyydystys (Siltala) palkintoraati kuvailee ”suurenmoiseksi romaaniksi, joka on reaalifantasiaa lappilaisella twistillä.” Raadin mukaan romaanin yksityiskohtien kerrontaa on suomalaista proosaa kauneimmillaan.

Pontus Purokurun Römaanin (Kosmos) voima on lautakunnan mukaan sen dokumentoivassa intohimossa, joka kertoo vaikuttavasti millenniaalin ahdistuksesta ajassa ja maailmassa, jonka internet on mykistävän täydellisesti vallannut.

Palkintolautakunnan mukaan Pekkasen kokoelmaa voi lukea menetyksen kirjoituksena, ihmissuhteen tai elonkirjon katoamisen kuvauksena. Se kiittelee teosta painavaksi ja viisaaksi kokoelmaksi ja nostaa sen teemoista esiin luonnon, ilmastonmuutoksen ja menetyksen surun.

Pekkanen on saamastaan tunnustuksesta hämmentynyt ja onnellinen. Palkintojenjakoa edeltävänä päivänä hän kuuntelee perusteluita kiinnostuneena ja allekirjoittaa kaiken.

Itse asiassa hänen viikon Lapin-vaelluksensa oli jonkinlainen käännekohta henkilökohtaisessa elämässä. Erakkovaiheen huipentuma, kuten hän kuvailee.

Vähän aiemmin hän oli joutunut luopumaan läheisestä ihmissuhteesta, tehnyt surutyötä ja päättänyt pärjätä yksin. Sitten hän tajusi, ettei enää voisi kääntyä enempää itseensä päin. Oivallus syntyi runojen kirjoittamisen kautta.

”Minulla oli tarve olla tosi itsenäinen, mutta sen seurauksena olinkin perin pohjin yksinäinen. Oli iso juttu myöntää, että tarvitseekin muita”, hän kertoo.

”Kiintymisessähän on tietyt riskit: ennemmin tai myöhemmin menettää ihmisiä ja joutuu kokemaan surua.”

Teoksen nimenä toimiva kärhi-sana kuvaa jotain samankaltaista. Kärhi on kasvin kiipeämis- ja tarttumiselin – sana kuvaa juuri sitä, mitä kirjassa yrittää tapahtua.

”Kasvua, joka tapahtuu itsestä ulospäin ja muihin päin. Sitä, että uskaltaa tarttua muihin ja pääsee eroon itseriittoisuudesta”, hän kuvailee.

Pekkasen runoja on usein luettu kommenttina ilmastokriisiin. Itse hän on kuitenkin vasta jälkeenpäin tajunnut, miten ilmeinen viitekehys se niissä on. 34-vuotias runoilija kuuluu sukupolveen, jolle ilmastoahdistus on tuttua, jonkinlainen ”vahva pohjavirta” tietoisuudessa.

Hän kuitenkin yrittää muistuttaa itseään siitä, että moni tunne saa olla samaan aikaan totta.

”Olen ahdistunut ja surullinen, mutta myös tosi onnellinen. Olisi tärkeä myöntää, että ne kaikki ristiriitaiset tunteet ovat olemassa samaan aikaan. On keinotekoista ajatella, että tuntisimme vain yhtä tunnetta ja että kaikesta muodostuisi yksi, koherentti tarina.”

Hän kertoo aiemmin vaatineensa itseltään tiukkoja ympäristötekoja.

”En esimerkiksi voinut ajaa autolla kauppaan ja kantelin päiväkaupalla kartonkiroskaa laukussani, jos lähellä ei ollut kierrätyspistettä niille.”

Nykyään runoilija on yrittänyt hieman hellittää. Hänen mukaansa yksilön on vaikea tehdä valintoja, koska samalla pitäisi myös nauttia olemassaolosta ja elämästä. Senpä takia muutoksia pitäisi saada aikaan rakenteiden tasolla.

”Ei ole mikään ratkaisu, että ihminen uhraa itsensä ja ajattelee, että minulla ei ole oikeutta iloita mistään, koska ihmiskunta tuhoutuu”, Pekkanen sanoo.

”Jos käyttää energiansa itsensä sättimiseen, väsyy ja lamaantuu.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  2. 2

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  5. 5

   Tulikuumaa vettä pulppuaa Helsingin Uudenmaankadulle, alueen asukkaita varoitetaan

  6. 6

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  7. 7

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  8. 8

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  9. 9

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  10. 10

   Suomi tarvitsee jopa kymmeniätuhansia insinöörejä, ja täältä heitä löytyisi – Mumbaissa toimii yritys, joka valmentaa intialaisia Suomen työmarkkinoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää