Kulttuuri

Suomalaisnimi keikkuu lopputeksteissä Matt Damonin ja Sofia Coppolan kaltaisten rinnalla, elokuvien ystäville Heikki Kossi on silti tuntematon

Heikki Kossi, 50, on elokuvaäänien ammattilainen, joka Kokkolassa tekee töitä Hollywoodillekin.

Elokuvia tehdään ryhmätyönä ja moni taituri jää valokeilan ulkopuolelle. Heikki Kossi on yksi heistä. Hänen nimeään ei suuri yleisö tiedä eikä työtään tunne vaikka Kossi on ollut tekemässä useita kansainvälisiä elokuvia kotimaisista puhumattakaan.

”Minulle on aina sopinut se, että teen jotakin kokonaisuuden kannalta merkittävää, mutta eturivissä minun ei tarvitse olla”, Kossi sanoo. Kossia ei tunneta, koska Kossi on foley artist.

”Ei foley-artistista pidäkään puhua silloin, kun leffa tulee ulos. Silloin tarinan pitäisi puhuttaa”, Kossi sanoo.

Jack Foley oli vajaa sata vuotta sitten Hollywoodissa vaikuttanut taustavoima, joka oivalsi tehdä eläviin kuviin realistisen kuuloisia ääniä. Pioneerin nimi vakiintui ammattikunnan käyttöön ja yhä edelleen foley-äänet tehdään käsityönä, ininä, kilinä ja suhina kerrallaan.

”Foley-äänistä 30–40 prosenttia on kävelyä. Askeleet teen nykyään aina ensin, siinä menee kaksi-kolme päivää. Äänistä vaatteiden kahinaa on 10–15 prosenttia ja loppu erilaisia propseja: lyöntejä, ovien narahduksia, korujen kilinää”, Kossi arvioi.

Kossi siis täydentää äänillään näyttelijän työtä valkokankaalla, lisää elokuvaan tunnelmaa.

Studiolla ääniä luodessaan ja liikkuessaan Kossi on kuin mykkä moderni tanssija. Paremman vertailukohdan Kossi itse löytää jalkapallosta. Työasukin on sama: sortsit ja T-paita.

”Jalkapallossa maalivahti seuraa hyökkääjien ja pallon liikettä ja reagoi mahdollisimman nopeasti. Foley-artistin työssä on sama juttu: pyrin seuraamaan näyttelijän liikettä kuvassa ja yritän reagoida samanaikaisesti.”

Urheilijavertaus sopii myös siten, että työ on erittäin fyysistä. ”Kyllä tässä hoikkana pysyy, kun kahdeksan tuntia päivässä liikkuu liikkuvan kuvan perässä.”

Kuvauspaikan äänityksistä käytetään usein vain dialogia.

Aluksi Kossi oli muusikko. Kiertueella keikan odottelu alkoi kuitenkin tympiä nuorta basistia. Äänisuunnittelukoulun ja harjoittelupaikkojen kuten tv-­sarja Itse valtiaiden myötä Kossi harjaantui kansainvälisen tason ammattilaiseksi. Nyt Kossilla on oma H5-ääni­studio Kokkolassa Kemiran entisellä puuverstaalla.

Siellä on tehty ääniä Sofia Coppolan ohjaamaan elokuvaan Lumotut, James Grayn elokuvaan Ad Astra, animaatioihin kuten Pikku prinssi ja kymmeniin suomalaisiin elokuviin kuten Tuntemattomaan sotilaaseen ja Hymyilevään mieheen.

Kossin ulkomaanyhteyksistä kielii myös Kossin päällä haastatteluhetkellä oleva huppari. Selässä lukee Skywalker Ranch, joka tunnetaan Star Warsit luoneen George Lucasin studiona.

Elokuvan taika pakenee usein määrittelyä. Se myös syntyy monen tekijän summana.

”Minusta taikuus ei ole sitä, että kävelen studiolla perunajauhoissa ja siten syntyy lumessakävelyn askelia. Taikuus on sitä, että tekijät itse kokevat elokuvat koskettaviksi”, Kossi sanoo. Vain siten elokuva voi koskettaa myös yleisöä.

Kossin johtamaan kolmimiehisiin tiimiin kuuluu äänileikkaaja ja äänittäjä. Kossi ottaa esimerkiksi oven äänen. Foley-artisti muistuttaa, että elokuvassa ovi ei ole vain ovi.

”Ovi voi olla rakastuneen ovi tai elämänsä pilanneen ovi. Rakastuneen ovi voi vingahtaa pikkuisen lempeämmin tai sitten se ei vingahda ollenkaan. Kahvaa voi kääntää nopeasti tai hitaasti, varmasti tai heiveröisesti. Kaikki on kiinni siitä miten se ääni näytellään.”

Taikuus taitaakin olla sitä, että tekijät ymmärtävät yksityiskohtien päälle, tekevät ne tarkasti.

Kossi on kyllästynyt kertomaan, miten hän studiollaan tömistää naistenkin kengissä. ”Se on sitä stereotypiaa”, Kossi arvioi ja kertoo kuitenkin käynnistään tamperelaisessa naistenkenkäliikkeessä, josta löytyi piikkikorkoa myös isossa koossa.

”Sieltä hävisi muut asiakkaat kun menin sinne. Myyjälle sanoin, että kiva kun autat, mutta kenkien ulkonäöllä ei ole tällä kertaa väliä”, Kossi kertoo.

”Kerran etsin kirpputorilta kaikkea kilisevää ja eräs rouva seurasi autolle ja kysyi mitä oikein puuhaan. Myöhemmin hän toi minulle muun muassa hienot miesten talvikengät. Niillä olen tehnyt äänet yhdysvaltalaiselokuva Birth of A Nationiin. Talvikenkien ääni sopi mustille puuvillaplantaasin työntekijöille. Laura Birnille tein niillä samoilla kengillä askelten äänet Puhdistukseen ja Heleneen.”

Yksi Kossin omista suosikkikohtauksista löytyy mainitusta kirjafilmatisoinnista Pikku prinssi.

”Siinä on lasikupu, joka nostetaan ja sisällä ollut ruusu hajoaa käsiin. Siinä on niin hienovaraisia ääniä, saatiin siihen pölyn fiilistä, pientä karheutta kun kuiva ruusu hajoaa hiukkasiksi ja lentää pois.”

Kossi täyttää vuosia itsenäisyyspäivänä. Onko joku ääni millä voisi kuvata niinkin abstraktia asiaa kuin itsenäisyyspäivää?

Kossi miettii hetken.

”Käsi tarttuu toiseen käteen näin”, Kossi sanoo ja tarttuu käteen. Äänen kohtaukseen Kossi tekisi kämmeniään yhteen hieromalla.

”Ja jos tarvittaisiin lapsen pehmeämmän ihon ääntä, hakisin ihoa täältä”, Kossi sanoo ja hieroo olkavarttaan.

Kossi esittelee työtään tallenteella, joka löytyy tästä linkistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Heikki Kossi


 Syntyi 1969 Tampereella.

 Foley-artisti, tekee ääniä sekä dokumentaarisiin että fiktiivisiin elokuviin.

 Töistä tunnetuimpia ovat Gore Verbinskin ohjaama elokuva A Cure for Wellness, Sofia Coppolan Lumotut, Juho Kuosmasen Hymyilevä mies, Nate Parkerin The Birth of a Nation ja James Grayn Ad Astra, joka on edelleen elokuvateattereissa.

 Tuoreimpiin Kossin äänitöihin kuuluvat muun muassa naislääkäreistä Syyrian pommitusten keskellä kertova dokumentti The Cave ja Imelda Marcosista kertova dokumentti The Kingmaker.

 Soitti bluesia työkseen 1990-luvulla.

 Puoliso ja kolme lasta.

 Täyttää 50 vuotta perjantaina 6. joulukuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  5. 5

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  6. 6

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  7. 7

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  9. 9

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  10. 10

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää