Kulttuuri

Helsinkiläinen Max Seeck päätti jo kauan sitten tähdätä maailmanvalloitukseen – Nyt hän kertoo, miten sai myytyä kirjansa 35 maahan ja Hollywoodiin

Helsinkiläiskirjailija puhuu ”unelmien täyttymyksestä” – hyvin tyynesti, sillä hän ei ole koskaan kätkenyt pyrkimystään päästä pitkälle.

Mitään tällaista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin. Max Seeckin, 34, alkusyksystä ilmestyneen psykologisen trillerin Uskollinen lukija (Tammi) on määrä muuttua Hollywoodissa televisiosarjaksi.

Oikeudet on ostanut Greg Silvermanin uusi, suurten tuotantojen yhtiö Stampede Ventures. Silverman on aiemmin työskennellyt Warner Brothers -elokuvayhtiön toimitusjohtajana.

Seeck itse lentää pian Los Angelesiin tapaamaan alan ihmisiä ja antamaan taustatietoja. Seeckin mukaan kirjasta syntyy todennäköisesti suoratoistosarja. Alusta voisi siis olla joko Netflix, HBO tai Amazon Prime.

”Sinne tällaiset kannattaa nyt tuupata”, Seeck sanoo.

Maailma on muuttunut sitten Mika Waltarin Sinuhen, josta Michael Curtiz ohjasi valkokangas­elokuvan The Egyptian vuonna 1954, luvalla sanoen ihan pieleen, eikä tulos viitannut millään lailla Suomeen.

Nyt on lupa odottaa ihan jotain muuta.

Seeckin käsityksen mukaan kirja The Faithful Reader muuntuu 8–12-osaiseksi sarjaksi nimeltä The Witch Hunter. Yhdestä arvoituksellisesta murhasta toiseen kulkeva tarina sijoittuu lumiseen, kylmään ja hämärään Helsinkiin, muutamia takaumajaksoja lukuun ottamatta.

Miten Holly­woodissa luodaan kaamos?

”Onhan Batmanin Gotham Citykin pimeä, ja koko ajan sataa”, Seeck huomauttaa Warner-yhtiön hiljattaisista, nimenomaan Silvermanin kaudella valmistuneista jättimenestyksistä. ”Pimeydessä piilee jotain romanttista.”

Hän ei osaa sanoa, kuvataanko sarja Yhdysvalloissa vai täällä.

Sitä paitsi kamerat eivät vielä käy, aina voi sattua jotakin. Kuten esimerkiksi hiljattain tiettävästi huolellisesti valmistellulle Mustat lesket -sarjan amerikkalaisversiolle, joka ei lopulta edennyt kehittelyvaihetta pidemmälle.

”Kyllä sieltä minun kirjaani perustuva sarja tulee”, Seeck sanoo rauhalliseen tapaansa. ”Voivathan ne paikantaa sen Jenkkeihin, jos niin kokevat ja haluavat. Mutta uskon, että he aikovat sijoittaa tarinan juuri niin kuin se on kirjassa, vaikka kuvaukset tehtäisiinkin vaikkapa Chicagossa.”

Seeckin oma osuus saattaa rajoittua merkintään Based on a story by Max Seeck jaksojen alku- tai lopputeksteissä.

”Minulle kysymys on ennen muuta jalansijan hankkimisesta”, hän kertoo. ”Jos vaikka saisin joskus enemmänkin roolia tuotannoissa. Menen Los Angelesiin keskustelemaan kaikesta tästä, ja siellä ollaan tietääkseni valmiita juttelemaan. Ainakaan tarkoitus ei ole mennä sotkemaan. Siellä on ammattitaitoista porukkaa: ovat tehneet pari sarjaa ennenkin.”

Lisäksi yhteistyön on tarkoitus jatkua Stampeden kanssa Uskollisen lukijan jatko-osan parissa, josta Seeck on kirjoittanut noin puolet.

”Vaikka ne nyt siellä sanoisivat vain, että kiitos ja mene vetämään pirtelö, olen tosi onnellinen tästä.”

Alkusyksystä ilmestynyt Uskollinen lukija lyö kirjanakin suomalaisittain ennätyksiä maailmalla.

Seeckin agentti Elina Ahlbäck kertoo, että sen julkaisuoikeudet myytiin kahdessa kuukaudessa 35 maahan, ja uusia neuvotteluja on käynnissä.

Lisäksi jatko-osan oikeudet on myyty jo 19 maahan, vaikka minkäänlaista käännösnäytettä ei ole tehty millekään kielelle.

Seeck puhuu unelmiensa täyttymyksestä hyvin tyynesti. Hän ei ole koskaan kätkenyt tähtäävänsä korkealle. Jo esikoisteoksensa Hammurabin enkelit (2016) ilmestyessä nuori mies kertoi pyrkivänsä amerikkalaisille elokuvamarkkinoille.

Voisi kuvitella, että ensimmäisen kustannussopimuksen saaminen antaisi kenelle tahansa aiheen juhlintaan. Tai se, että kirja nousee bestselleriksi. Tai se, että teos ostetaan ulkomaille. Viimeistään se, että kirjasta tehdään elokuva.

Kirjailijan jalat pysyvät kuitenkin tukevasti maassa ja takapuoli Rikhardinkadun toimiston penkissä. Seinähyllykössä paistaa pitkä rivi Jo Nesbøn, Stieg Larssonin, Lars Keplerin ja Jens Lapiduksen teoksia.

”Minä en ole vielä pitänyt yksiäkään bileitä näiden merkkipaalujen tähden edes omassa päässäni”, Seeck sanoo.

”Ehkä kysymys on sairaudesta, koska aina mietin seuraavaa askelta. Mitä jos sarjasta tuleekin ihan paska? Entä jos kirja ei myykään Jenkeissä? Kai pitäisi osata nauttia hetkestä ja siitä mitä on.”

Hän arvelee, että vielä kymmenen vuotta sitten tavoitteiden toteutuessa ”mopo olisikin ehkä voinut lähteä keulimaan.”

Vaan ei enää.

”En peilaa itseäni tämmöisten asioiden kautta. Tietysti menestys tuo itsevarmuutta tekemiseen. Ei ylpeyttä vaan tervettä itsevarmuutta.”

Sivusta katsoen näyttää siltä, että Seeckin ura lähti käyntiin kuin nappia painamalla. Neljässä vuodessa neljä menestynyttä trilleriä ja todeksi muuttuneet lapsekkaan suuruudenhullut maailman­valloitus­tavoitteet.

”Tietenkin kirjojen pitää olla hyviä”, hän sanoo. ”Mutta muistutan aina itseäni ja muita siitä, että kustannustoimittaja Petra Maisonen ja Tammi panostivat minuun kovasti heti Hammurabin enkeleistä alkaen. Sillä oli iso vaikutus. Ensimmäisen panostuksen voi tehdä vain kerran.”

Ennen kirjailijanuraa Seeck työskenteli markkinoinnissa ja on nähnyt, mitä hyvällä tuella pystytään tekemään tuotteelle. Hänen mielestään Suomessa ei olla taiteen ja viihteen markkinoinnissa yhtä aggressiivisia ja taitavia kuin Ruotsissa.

Suomen kirjallisuusvienti on perinteisesti ollut vain murto-osan Ruotsin luvuista.

”Kuitenkaan siellä ei kirjoiteta yhtään parempia kirjoja kuin täällä. Miksi muka osattaisiin kirjoittaa? Niinpä alkuperäinen ajatukseni oli, että minun pitää tehdä oma tonttini hyvin ja löytää sitten oikeat kumppanit.”

Löytäminen tapahtui lopulta helpommin kuin kirjailijan­alku osasi kuvitellakaan, heti ensimmäisen kirjan aikaan.

”Elina Ahlbäck otti yhteyttä ennen kuin edes tiesin, ketä minun pitäisi kutitella.”

Käytännössä Elina Ahlbäck Literary Agency on tehnyt sen, mitä Seeckin kansainvälistymiseen on vaadittu. Itse kirjailija ei ole pyörinyt ulkomaiden messuilla myymässä saati edes tavannut ulkomaisia kustantajia.

”Penguin Booksista soittivat kerran yöllä. Kai ne halusivat kuulla, olenko ihan täys­päinen. Niitä ei paljon kiinnostanut, mitä kello on Suomessa. Eikä tarvitsekaan kiinnostaa”, Seeck kertoo.

”Varmasti tulen nyt tapaamaan heitäkin Jenkeissä. Kaikkein siisteintä tässä on se, että he Penguinillakin luottavat jatkuvuuteen: he julkaisevat myös seuraavan kirjani, vaikka eivät ole vielä nähneet siitä riviäkään.”

Esikoisteos Hammurabin enkelit aloitti Jugoslavian hajoamissotiin liittyvän trilogian. Seeck puhuu projektista, jonka toteuttamiseen meni neljä vuotta.

”Trilogia meni muutamaan maahan, mutta ei oikein lyönyt kunnolla läpi. Haistelin vähän, että naispäähenkilö voisi nyt kiinnostaa enemmän, siis sekä itseäni että ulkomaillakin. Samoin talvipimeä ja eksoottinen Suomi.”

Uskollinen lukija sukeltaa entistä arvoituksellisempiin psykologisiin kerroksiin ja jatkuu, sekin, näillä näkymin useamman niteen verran.

Seeckin mukaan samaan aikaan voi vallan hyvin kirjoittaa suoraan sydämestä ihan mitä itse haluaa ja pitää silti mukana myös markkinointinäkökulman.

”Minusta se ei ole kompromissi”, hän sanoo. ”Sitä paitsi: jos ihan tarkkaan tietäisi, mitä kaikki haluavat kuulla ja miten hittibiisi syntyy, niin kaikki olisivat hittinikkareita.”

Seeck yrittää kirjoittaa elokuvamaisesti, visualisoida tapahtumat mielessään. Syntyy lyhyitä ja tehokkaita lukuja, jotka koukuttavat jatkamaan lukemista aina seuraavaan kohtaukseen.

”Jos joku ei viihdy kirjani parissa, olen tehnyt työni huonosti. Kirjailija kilpailee huomiosta netflixien, puhelimien, kaikkien laitteiden kanssa. Kirja jää armotta kesken, jos se ei vedä.”

Raa’an väkivallan näyttäminen ei ole hänen mielestään oikea keino. Seeckiä shokkiefektit lähinnä tympäisevät. Uskollisessa lukijassa saavutaan paikalle, kun uhri on jo kuollut – tosin usein varsin erikoisella tavalla.

”Väkivallan uhka synnyttää jännityksen. Mitä pidempään pystyy pitämään uhkaa yllä näyttämättä mörköjä, sen parempi.”

Kun etumaksuja sataa kymmenistä maista, millaisista rahoista puhutaan?

”Hyvistä rahoista”, Max Seeck vastaa. ”Nyt jo on kiva tilanne. Mutta jos kirjat todella breikkaavat maailmalla, niin taivas on rajana sille, mitä kaikkea voi tulla.”

Niin tai näin, Seeckin oma elämä ei ihmeemmin muutu.

”Olen saanut kaupallisen koulutuksen ja ollut töissä pankissa. Jo parikymppisenä päähäni taottiin tietty kilpailuhenkisyys, mikä on sittemmin kovasti tasoittunut.”

Se tarkoittaa, että enää hän ei näe menestystä raha-asiana.

”Jos tulee kymmenen miljoonaa dollaria, en saa kiksejä massista, vaan raha on todiste siitä, että työ on sujunut hyvin.”

Hän tietää, että taloudellinen menestys taiteen saralla usein hiljentää monet epäilyt.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Max Seeck


 Syntyi liikemies Jaakko Seeckin ja taiteilija Riitta Nelimarkan perheeseen vuonna 1985 Helsingissä.

 Kasvoi Marjaniemessä, kävi peruskoulun Itäkeskuksessa, ylioppilas Helsingin Saksalaisen koulun lukiosta.

 Opiskellut kauppatieteitä Tallinnassa ja suorittanut MBA-tutkinnon Zürichssä.

 Työskennellyt pankissa ja markkinointialan yrittäjänä.

 Itseopiskellut käsikirjoittaja. Ensimmäiselle pitkälle elokuvalle haetaan parhaillaan tuotantotukea.

 Julkaissut trillerit Hammurabin enkelit (2016), Mefiston kosketus (2017), Haadeksen kutsu (2018) ja Uskollinen lukija (2019).

 Hoitaa kotona kaksi päivää viikossa pian vuoden täyttävää esikoistaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  2. 2

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  3. 3

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  4. 4

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  5. 5

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  7. 7

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  8. 8

   Suomi tarvitsee jopa kymmeniätuhansia insinöörejä, ja täältä heitä löytyisi – Mumbaissa toimii yritys, joka valmentaa intialaisia Suomen työmarkkinoille

  9. 9

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  10. 10

   Erbil on väylä al-Holin leiriltä Suomeen – HS selvitti Kurdistanin pääkaupungissa, miten suomalaiset evakuoitaisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää