Kulttuuri

Miesparin tanssi televisiossa toi Britanniassa valitusryöpyn, mutta tanssin sukupuolirajat ovat murtumassa – Miten käy Tanssii tähtien kanssa -ohjelman pareille?

Suositut tanssiohjelmat ympäri maailmaa alkavat hiljalleen avautua samaa sukupuolta oleville pareille.

Britanniassa miesparin tanssi Strictly Come Dancing-tv-ohjelmassa sai marraskuussa aikaan poikkeuksellisen valitusryöpyn.

Ohjelmaa esittävän yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lähes 200 katsoja otti yhteyttä yhtiöön ja uhkaili, ettei enää katsoisi sarjaa, mikäli samaa sukupuolta olevista pareista tulee pysyvä osa sarjaa. Moni katsoja piti jopa loukkaavana sitä, että televisiossa kaksi miestä tanssi yhdessä.

Marraskuun 3. päivä nähdyssä jaksossa Britannian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa eli Strictly Come Dancingissa tanssi miespari, ammattitanssijat Johannes Radebe ja Graziano di Prima. Tanssi oli ylimääräinen, itse kisan ulkopuolinen numero. Radebe oli ollut ohjelmassa kilpailijana brittinäyttelijä Catherine Tyldesleyn kanssa, mutta pari oli pudonnut kisasta jo aiemmin.

BBC:ssä valituksiin otettiin heti voimakkaasti kantaa. Yhtiö tiedotti, että Radebe ja di Prima ovat ”ennen muuta tanssijoita, eikä heidän sukupuolellaan ole mitään vaikutusta heidän suoritukseensa”. Jo elokuussa BBC ilmoitti että Strictly Come Dancing on ensi vuodesta lähtien ”täysin avoin” myös samaa sukupuolta oleville tanssipareille.

Britanniassa nähty jakso on vain yksi esimerkki siitä, että suositut tanssiohjelmat ympäri maailmaa alkavat hiljalleen avautua samaa sukupuolta oleville pareille.

Miesparin tanssiminen Britannian katsotuimpiin kuuluvassa ohjelmassa uutisoitiin mediassa ”uraauurtavana tekona”. Tanssi nähtiin tärkeänä symbolina yhteiskunnan muuttumisesta suvaitsevaisemmaksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohtaan.

Historialliseen tanssiin osallistunut Radebe kertoi Hello-lehdelle, että ensi kertaa elämässään hän tunsi itsensä hyväksytyksi sellaisena kuin on. Hän myös kertoi, että mahdollisuus tanssia di Priman kanssa ”kertoo niin paljon tämän maan ihmisistä”.

Britannian Dancing On Ice -sarjan seuraavalla kaudella nähdään ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta edustava jäätanssipari. Yhden parin muodostavat laulaja Ian H Watkins ja luistelija Matt Evers.

Tänä syksynä historiaa tehtiin myös Suomen Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Kisassa nähtiin ensi kertaa samaa sukupuolta edustavat parit, kun parit sekoitettiin yhden jakson ajaksi arvonnan avulla.

Jaksossa tanssivat miespari, näyttelijä Christoffer Strandberg ja tanssinopettaja Matti Puro, sekä naispari, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja tanssinopettaja Katri Mäkinen.

Christopher Strandberg kertoi tajunneensa vasta hiljalleen, millainen merkitys tansseilla oli.

”En edes tajunnut sinä viikkona, miten iso asia se on. Sunnuntaina se valkeni, että tämähän tosiaan on historiallista ja se on mahtavaa, että tämä on noteerattu muun muassa Ruotsissa, jossa ei ole ikinä ollut samaa sukupuolta olevia tanssijoita TTK:ssaan”, Strandberg sanoi Iltalehdelle pari päivää tanssinsa jälkeen.

Ensimmäinen merkki kansainvälisesti suositun ohjelmaformaatin mahdollisesta muutoksesta nähtiin jo vuosia sitten.

Vuonna 2010 Israelin Tanssii tähtien kanssa -sarjassa nähtiin ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta edustava tanssipari. Tuolloin yhdessä tanssi kaksi naista, television urheilutoimittaja ja ammattitanssija.

Sittemmin samaa sukupuolta olevia pareja on nähty myös ainakin Hollannissa ja Italiassa.

Hiljalleen myös esimerkiksi Britanniassa moni Strictly Come Dancing -ohjelman tähdistä alkoi vaatia, että sekaparien tanssiin perustuvaa ohjelmaformaattia pitäisi muuttaa.

BBC:ssä oltiin pitkään eri mieltä. Yhtiö ilmoitti, ettei sillä ole mitään aikeita muuttaa formaattia.

”Ohjelmaan on valittu perinteinen, sekapareja sisältävä formaatti, ja tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia tuoda kisaan mukaan samaa sukupuolta edustavia pareja”, BBC:stä ilmoitettiin esimerkiksi vuonna 2017.

Mielipide kuitenkin muuttui tänä vuonna.

Voisiko Tanssii tähtien kanssa -kisasta tulla Suomessakin kaikille pareille avoin?

Vastaava tuottaja Kati Launiainen MTV:n kotimaisista sisällöistä kertoo, että Suomen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman formaatti ei määrittele tanssiparien sukupuolia, eikä niitä määritellä jatkossakaan.

”Emme halua asettaa rajoituksia tanssille, kun sillä ei todellisuudessa niitä ole”, Launiainen sanoo.

Launiaisen mukaan ohjelmanteossa lähdetään aina siitä, kuinka kiinnostava tai oppimaan motivoitunut ohjelmaan mukaan tuleva ihminen on.

”Jos tämä henkilö haluaisi samansukupuolisen parin, se olisi toki mahdollista. Toistaiseksi tällaista tilannetta ei ole ollut.”

Jos ohjelmassa nähtäisiinkin jatkossa samaa sukupuolta oleva pari, se ei silti ole Launiaisen mukaan millään muotoa yhteiskunnallinen kannanotto – ei, vaikka ohjelma on Suomen ylivoimaisesti katsotuimpia ja sillä voi olla suurikin vaikutus ihmisiin.

”En koe tätä suurena kannanottona, vaan asia on mielestäni tätä päivää.”

Kati Launiaisen mukaan yhden viikon ajan saman sukupuolen kanssa tanssineet herättivät myönteisiä kommentteja.

”Katsojat olivat innoissaan uudesta tavasta arpoa parit parinvaihtoviikolle ilman mitään määritelmiä tai suunnitelmaa sen lopputuloksesta.”

Ainoat yksittäiset negatiiviset kommentit tulivat vastaan sosiaalisessa mediassa. ”Lähinnä ne tuntuvat tässä ajassa hieman vanhanaikaisilta”, Launiainen sanoo.

Tanssiin perustuvissa viihdeohjelmissa käynnistynyt muutos kohti sukupuolineutraaliutta heijastelee samaa muutosta, joka on ollut käynnissä koko tanssimaailmassa viimeiset 15 vuotta.

Tanssin tiedotuskeskuksen tuoreen artikkelin mukaan same-sex-kilpatanssista on tullut suosittu tanssimuoto niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

Same-sex-kilpatanssissa kilpaillaan vakio- ja latinalaistansseissa samaa sukupuolta olevan tanssiparin kanssa.

Euroopassa perustettiin jo vuonna 2007 kansainvälinen kattojärjestö European Same-Sex Dance Association ESSDA, joka hallinnoi samaa sukupuolta edustaville pareille tarkoitettuja kilpailuja. Suomessa taas perustettiin viime vuonna Sateenkaaritanssijat-yhdistys. Se haluaa kehittää same-sex-paritanssia sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tanssiharrastusmahdollisuuksia.

Sen sijaan muualla tanssimaailmassa säännöt ovat vielä tiukat, ja perinteissä pysytään varsin tiukasti. Tällä hetkellä Suomessa useimpien paritanssikilpailuiden säännöissä määrätään, että osallistuvan tanssiparin osapuolten tulee olla eri sukupuolta.

Tämä pätee esimerkiksi Suomen Tanssiurheiluliiton järjestämiin vakio- ja latinalaistanssien kisoihin sekä Suomen Lavatanssiyhdistyksen järjestämään lavatanssicupiin.

Tanssin tiedotuskeskuksen mukaan nyt on alettu kuitenkin käydä aktiivista keskustelua siitä, pitäisikö esimerkiksi Suomen Tanssiurheiluliiton vakio- ja latinalaistanssien kilpailusääntöjä muuttaa.

Muutosta ovat omalla menestyksellään ja aktiivisuudellaan edusauttaneet same-sex-kilpatanssipari Piia Korpi ja Santra Rinne.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää