Kulttuuri

Miesparin tanssi televisiossa toi Britanniassa valitusryöpyn, mutta tanssin sukupuolirajat ovat murtumassa – Miten käy Tanssii tähtien kanssa -ohjelman pareille?

Suositut tanssiohjelmat ympäri maailmaa alkavat hiljalleen avautua samaa sukupuolta oleville pareille.

Britanniassa miesparin tanssi Strictly Come Dancing-tv-ohjelmassa sai marraskuussa aikaan poikkeuksellisen valitusryöpyn.

Ohjelmaa esittävän yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lähes 200 katsoja otti yhteyttä yhtiöön ja uhkaili, ettei enää katsoisi sarjaa, mikäli samaa sukupuolta olevista pareista tulee pysyvä osa sarjaa. Moni katsoja piti jopa loukkaavana sitä, että televisiossa kaksi miestä tanssi yhdessä.

Marraskuun 3. päivä nähdyssä jaksossa Britannian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa eli Strictly Come Dancingissa tanssi miespari, ammattitanssijat Johannes Radebe ja Graziano di Prima. Tanssi oli ylimääräinen, itse kisan ulkopuolinen numero. Radebe oli ollut ohjelmassa kilpailijana brittinäyttelijä Catherine Tyldesleyn kanssa, mutta pari oli pudonnut kisasta jo aiemmin.

BBC:ssä valituksiin otettiin heti voimakkaasti kantaa. Yhtiö tiedotti, että Radebe ja di Prima ovat ”ennen muuta tanssijoita, eikä heidän sukupuolellaan ole mitään vaikutusta heidän suoritukseensa”. Jo elokuussa BBC ilmoitti että Strictly Come Dancing on ensi vuodesta lähtien ”täysin avoin” myös samaa sukupuolta oleville tanssipareille.

Britanniassa nähty jakso on vain yksi esimerkki siitä, että suositut tanssiohjelmat ympäri maailmaa alkavat hiljalleen avautua samaa sukupuolta oleville pareille.

Miesparin tanssiminen Britannian katsotuimpiin kuuluvassa ohjelmassa uutisoitiin mediassa ”uraauurtavana tekona”. Tanssi nähtiin tärkeänä symbolina yhteiskunnan muuttumisesta suvaitsevaisemmaksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohtaan.

Historialliseen tanssiin osallistunut Radebe kertoi Hello-lehdelle, että ensi kertaa elämässään hän tunsi itsensä hyväksytyksi sellaisena kuin on. Hän myös kertoi, että mahdollisuus tanssia di Priman kanssa ”kertoo niin paljon tämän maan ihmisistä”.

Britannian Dancing On Ice -sarjan seuraavalla kaudella nähdään ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta edustava jäätanssipari. Yhden parin muodostavat laulaja Ian H Watkins ja luistelija Matt Evers.

Tänä syksynä historiaa tehtiin myös Suomen Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Kisassa nähtiin ensi kertaa samaa sukupuolta edustavat parit, kun parit sekoitettiin yhden jakson ajaksi arvonnan avulla.

Jaksossa tanssivat miespari, näyttelijä Christoffer Strandberg ja tanssinopettaja Matti Puro, sekä naispari, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja tanssinopettaja Katri Mäkinen.

Christopher Strandberg kertoi tajunneensa vasta hiljalleen, millainen merkitys tansseilla oli.

”En edes tajunnut sinä viikkona, miten iso asia se on. Sunnuntaina se valkeni, että tämähän tosiaan on historiallista ja se on mahtavaa, että tämä on noteerattu muun muassa Ruotsissa, jossa ei ole ikinä ollut samaa sukupuolta olevia tanssijoita TTK:ssaan”, Strandberg sanoi Iltalehdelle pari päivää tanssinsa jälkeen.

Ensimmäinen merkki kansainvälisesti suositun ohjelmaformaatin mahdollisesta muutoksesta nähtiin jo vuosia sitten.

Vuonna 2010 Israelin Tanssii tähtien kanssa -sarjassa nähtiin ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta edustava tanssipari. Tuolloin yhdessä tanssi kaksi naista, television urheilutoimittaja ja ammattitanssija.

Sittemmin samaa sukupuolta olevia pareja on nähty myös ainakin Hollannissa ja Italiassa.

Hiljalleen myös esimerkiksi Britanniassa moni Strictly Come Dancing -ohjelman tähdistä alkoi vaatia, että sekaparien tanssiin perustuvaa ohjelmaformaattia pitäisi muuttaa.

BBC:ssä oltiin pitkään eri mieltä. Yhtiö ilmoitti, ettei sillä ole mitään aikeita muuttaa formaattia.

”Ohjelmaan on valittu perinteinen, sekapareja sisältävä formaatti, ja tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia tuoda kisaan mukaan samaa sukupuolta edustavia pareja”, BBC:stä ilmoitettiin esimerkiksi vuonna 2017.

Mielipide kuitenkin muuttui tänä vuonna.

Voisiko Tanssii tähtien kanssa -kisasta tulla Suomessakin kaikille pareille avoin?

Vastaava tuottaja Kati Launiainen MTV:n kotimaisista sisällöistä kertoo, että Suomen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman formaatti ei määrittele tanssiparien sukupuolia, eikä niitä määritellä jatkossakaan.

”Emme halua asettaa rajoituksia tanssille, kun sillä ei todellisuudessa niitä ole”, Launiainen sanoo.

Launiaisen mukaan ohjelmanteossa lähdetään aina siitä, kuinka kiinnostava tai oppimaan motivoitunut ohjelmaan mukaan tuleva ihminen on.

”Jos tämä henkilö haluaisi samansukupuolisen parin, se olisi toki mahdollista. Toistaiseksi tällaista tilannetta ei ole ollut.”

Jos ohjelmassa nähtäisiinkin jatkossa samaa sukupuolta oleva pari, se ei silti ole Launiaisen mukaan millään muotoa yhteiskunnallinen kannanotto – ei, vaikka ohjelma on Suomen ylivoimaisesti katsotuimpia ja sillä voi olla suurikin vaikutus ihmisiin.

”En koe tätä suurena kannanottona, vaan asia on mielestäni tätä päivää.”

Kati Launiaisen mukaan yhden viikon ajan saman sukupuolen kanssa tanssineet herättivät myönteisiä kommentteja.

”Katsojat olivat innoissaan uudesta tavasta arpoa parit parinvaihtoviikolle ilman mitään määritelmiä tai suunnitelmaa sen lopputuloksesta.”

Ainoat yksittäiset negatiiviset kommentit tulivat vastaan sosiaalisessa mediassa. ”Lähinnä ne tuntuvat tässä ajassa hieman vanhanaikaisilta”, Launiainen sanoo.

Tanssiin perustuvissa viihdeohjelmissa käynnistynyt muutos kohti sukupuolineutraaliutta heijastelee samaa muutosta, joka on ollut käynnissä koko tanssimaailmassa viimeiset 15 vuotta.

Tanssin tiedotuskeskuksen tuoreen artikkelin mukaan same-sex-kilpatanssista on tullut suosittu tanssimuoto niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

Same-sex-kilpatanssissa kilpaillaan vakio- ja latinalaistansseissa samaa sukupuolta olevan tanssiparin kanssa.

Euroopassa perustettiin jo vuonna 2007 kansainvälinen kattojärjestö European Same-Sex Dance Association ESSDA, joka hallinnoi samaa sukupuolta edustaville pareille tarkoitettuja kilpailuja. Suomessa taas perustettiin viime vuonna Sateenkaaritanssijat-yhdistys. Se haluaa kehittää same-sex-paritanssia sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tanssiharrastusmahdollisuuksia.

Sen sijaan muualla tanssimaailmassa säännöt ovat vielä tiukat, ja perinteissä pysytään varsin tiukasti. Tällä hetkellä Suomessa useimpien paritanssikilpailuiden säännöissä määrätään, että osallistuvan tanssiparin osapuolten tulee olla eri sukupuolta.

Tämä pätee esimerkiksi Suomen Tanssiurheiluliiton järjestämiin vakio- ja latinalaistanssien kisoihin sekä Suomen Lavatanssiyhdistyksen järjestämään lavatanssicupiin.

Tanssin tiedotuskeskuksen mukaan nyt on alettu kuitenkin käydä aktiivista keskustelua siitä, pitäisikö esimerkiksi Suomen Tanssiurheiluliiton vakio- ja latinalaistanssien kilpailusääntöjä muuttaa.

Muutosta ovat omalla menestyksellään ja aktiivisuudellaan edusauttaneet same-sex-kilpatanssipari Piia Korpi ja Santra Rinne.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  7. 7

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  8. 8

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  10. 10

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää