Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Roman Polanski on niljakas ahdistelija ja loistava elokuvantekijä – Hän voi tänään voittaa Euroopan parhaan ohjaajan palkinnon

Ongelma Polanskin uudessa elokuvassa on se, että Polanskin mielestä elokuva kertoo myös hänestä itsestään, kirjoittaa HS:n elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen.

Tänään lauantaina Berliinissä järjestetään glamourin täyteinen elokuvagaala, joka tuskin sujuu ilman välihuutoja ja protesteja. Yksi juhlan palkintoehdokkaista on nimittäin Roman Polanski.

Viime kuukausina Polanskia ja hänen elokuviaan vastaan on osoitettu mieltä jo Ranskassa ja Puolassa. Samaa voi olla odotettavissa Berliinissäkin, vaikka Polanski itse ei HS:n tietojen mukaan osallistukaan gaalaan.

Polanski on elokuvagaalan keskipisteenä tuoreen Upseeri ja vakooja -elokuvansa myötä. Se on ehdolla Euroopan vuoden parhaaksi elokuvaksi ja Polanski itse parhaaksi ohjaajaksi. Ehdokkuuksista ja gaalasta vastaa Euroopan elokuva-akatemia EFA, jossa on 3 600 ammattilaisjäsentä, kymmeniä Suomestakin. EFA toimii kuten Yhdysvaltain vastaava Oscareita jakava elin.

Polanski, 86, on ehdolla siitä huolimatta että hänen imagonsa on ollut jyrkän kaksijakoinen: pitkää uraa varjostaa alaikäisen tytön raiskauksesta langetettu tuomio ja tuomion pakoilu sekä viime vuosina esiin tulleet muut ahdistelusyytökset, jotka Polanski on kaikki kiistänyt.

Upseeri ja vakooja ehdittiin aiemmin syksyllä palkita Venetsian elokuvajuhlilla ja Euroopan elokuvagaalassakin teoksen ehdokkuus on taiteellisesti perusteltu: Upseeri ja vakooja on erinomainen elokuva, monisyinen ja niin sanottuja ikuisia aiheita käsittelevä. Suomessa elokuva tulee teattereihin maaliskuussa 2020.

Ongelmalliseksi Upseerin ja vakoojan tekee se, että Polanskin itsensä mielestä elokuva kertoo hänestä itsestään.

Ja mistä elokuva sitten kertoo?

Syyttömänä tuomitusta miehestä.

Upseerin ja vakoojan aiheena on kuulu oikeusmurha eli ranskalaisupseeri Alfred Dreyfusin tapaus. Dreyfus tuomittiin valtiopetoksesta elinkautiseen Ranskassa vuonna 1894. Myöhemmin paljastui, että Dreyfus oli syytön ja epämääräiset todisteet olivat jopa tekaistuja. Elokuvassaan Polanski lisäksi todistaa, että syy syyttömän miehen ajojahtiin oli rasismi, Dreyfusin juutalaisuus.


Elokuvan tultua valmiiksi Polanski on julkisissa esiintymissään rinnastanut oman tarinansa Dreyfusin kohtaloon. Polanskilla itsellään onkin karmeaa muistitietoa antisemitismistä, sillä hänen perhettään tapettiin juutalaisvainoissa.

Vertausta Polanskin ja Dreyfusin välillä on kuitenkin mahdoton hyväksyä, sillä Dreyfus oli todella syytön, mutta Polanski itse on tunnustanut raiskauksen vuonna 1977. Vankilaa hän on pakoillut siitä saakka. Polanskin vinkkelistä vertaus on siis aivan tomppeli. Toisaalta Polanski on jo vuosia yrittänyt monin tavoin karistaa huonon maineensa niskastaan. Hän on palkannut lakimiehiä, hänen syyttömyyttään todistamaan on tehty dokumentti ja hänen puolestaan ovat vedonneet vaikutusvaltaiset ystävät.

Tahra on silti pysynyt, syystä.

Ikuinen kysymys tietenkin on: onko taiteilija yhtä kuin teoksensa? Vastaus on ei tietenkään. Teos ei myöskään välttämättä kerro lainkaan siitä, mistä taiteilija itse väittää kertovansa. Taidetutkimuksessa tälle on termikin: intentioharha.

Polanskin puolustukseksi on todettava se, että ei Polanskikaan elokuvansa sisällössä itse mitenkään rinnasta itseään Dreyfusiin – jollei sellaiseksi lasketa ohjaajan lyhyttä cameoroolia. Polanski kertoo Dreyfusin tarinan kaikessa karuudessaan ja jännittävyydessään. Toisin oli kaksi vuotta sitten, jolloin Polanskin ohjaama Based on a True Story oli luettavissa täysin Polanskin omaa elämää vasten.

Polanskia saa tietenkin boikotoida ja häntä pitääkin arvostella. Siitäkin huolimatta, että Upseeri ja vakooja on Polanskin uralla yksi hänen hienoimmista elokuvistaan. Apuna on tietenkin hieno käsikirjoitus: Polanskilla on ollut käytössään Robert Harrisin kehuttuun romaaniin An Officer and a Spy perustuva käsikirjoitus.

Harrisin kanssa Polanski teki yhteistyötä jo 2010 The Ghost Writerissa, joka Upseerin ja vakoojan tapaan tuo mieleen Polanskin klassikon eli Chinatownin.

Dreyfusin tarina on myös niin käänteitä täynnä, että se on kuin elokuvaa.

Upseerin ja vakoojan puolesta puhuu myös elokuvan teema. Polanski työryhmineen kertoo Dreyfusin kautta rasismista eli siitä miten vääränväriset ja -nimiset keksitään syyllisiksi, kun oma pesä alkaa likaantua. Dreyfusin aikaan Ranskan armeijalle oli tärkeää pitää kunniastaan kiinni, sillä takana oli tappio Preussille. Elokuva siis muistuttaa, ettei juutalaisviha ollut vain 1930-luvun keksintöä.

Upseerissa ja vakoojassa juutalaisesta upseerista tehdään syyllinen, sillä hän ei tule hyvistä perheistä kuten muut upseerit. Elokuvan varsinainen päähenkilö, vastavakoiluelintä vetävä Georges Picquart on juutalaisvihaaja, mutta toisin kuin muut rasistit, hän asettaa velvollisuudentunnon ja armeijan edun rasisminsa edelle. Picquart selvittää, että todellinen maanpetturi on rahaa tarvitseva aatelissuvun vesa. Ajankohtaiseksi Upseerin ja vakoojan tekee myös toinen elokuvan teema: tietovuoto. Ilman tietovuotajia upseerien peittely-yritys olisi onnistunut.

Elokuvamaailmassa oikeus ei ole koskaan ollut kaikille sama: ahdistelusyytteitä oikeussalin ulkopuolella sopinut Casey Affleck on edelleen tervetullut alan isoihin kokoontumisiin, kun taas esimerkiksi Woody Allenilta ovat tukijat kaikonneet.

Yhtä lailla hylkiöksi on pudonnut ohjaaja Nate Parker, jonka elokuva The Birth of a Nation vaiettiin kuoliaaksi raiskaajauutisoinnin jälkeen. Parkerin elokuva oli Oscarien ennakkosuosikki mutta se jäi vaille huomiota samana vuonna kun ­Affleck sai miespääosan Oscarin.

Polanski on pitkään ollut yksi etuoikeutetuista, mistä kielii se, että Upseerissa ja vakoojassa Polanskilla on vielä isoja tukijoita: rahoittajina ovat muun muassa Ranskan että Italian yleisradiot.

Näyttelijäkaartissa on nimekkäitä ranskalaisia: ­Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric sekä Polanskin puoliso, Emmanuelle Seigner. Ranskan ensi-illassaan elokuva nousi katsojatilaston ykköseksi.

Palkitaan Polanski lauantaina tai ei, Upseeri ja vakooja jäänee Polanskin joutsenlauluksi, ei tosin sellaiseksi millaisen hän itse haluaisi. On syytä epäillä, että Polanskilta ei enää nähdä uusia elokuvia.

Tuuli on kääntynyt myös metoo-aikaan heränneessä Ranskassa, jota Polanski on pitkään pitänyt kotinaan. Polanski tullaan todennäköisesti pian erottamaan maan ohjaajien yhdistyksestä. Viime vuonna Polanski jo erotettiin Oscar-akatemiasta. Euroopan elokuva-akatemian jäsen hän edelleen on.

Polanskin poistuessa näyttämöltä voivat elokuvien ystävät päästä keskustelemaan muista tärkeistä aiheista: elokuvien sisällöistä, elokuvatuotannon hiilijalanjäljestä tai alan työntekijöiden jaksamisesta.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien elokuvatoimittaja ja Euroopan elokuva-akatemian jäsen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää