Kulttuuri

”Tiesin, että nyt on kovat piipussa”, sanoo huippusuosittu kirjailija Jo Nesbø HS:lle – Veitsi ei ole rutiinidekkari

Norjalainen dekkarikirjailija Jo Nesbø ei usko ylevään maailmanhenkeen: ”Moraali on pelkkä kuorrute.”

Kirja singahti eniten myytyjen kirjojen listan kärkeen välittömästi – sekä Suomessa että useissa muissa maissa – vaikka se on jo sarjan kahdestoista osa.

Syy norjalaisen dekkarikirjailijan Jo Nesbøn jatkuvaan suosioon ei piile uutuudenviehätyksessä. Lukijat eivät halua päästää irti piinatusta oslolaispoliisista Harry Holesta, jonka elämä pudottaa useamman kerran polvilleen. Hänestä on tullut monelle kuin perheenjäsen.

Suurin syy tämänkertaiselle menestykselle on kuitenkin se, että lokakuussa Suomessa ilmestynyt Veitsi on yhtä hyvä kuin parhaat Harry Hole -dekkarit. Se on huimasti parempi kuin sitä edeltänyt Jano.

”Heh. Olen itsekin samaa mieltä. Veitsi nousee mielestäni samalle tasolle kuin Punarinta vuodelta 2000 – tai Lumiukko vuodelta 2007”, toteaa Jo Nesbø, joka teki Helsinkiin pikaisen kuuden tunnin vierailun tämän viikon tiistaina.

”Saadessani kirjan valmiiksi olin luottavainen. Tiesin, että nyt on kovat piipussa.”

Se tarkoittaa, että Veitsi ei ole mikään rutiinidekkari. Kaikkea muuta.

Pettävälle pohjalle eksyneen Harry Holen keskelle suurta henkilökohtaista tragediaa heittävä Veitsi ei syntynyt hetkessä. Tärkein syy siihen on ollut se, että muut kirja- ja elokuvahankkeet ovat pitäneet Jo Nesbøn kiireisenä eikä hänellä ole yksinkertaisesti ollut aikaa palata Harry Hole -sarjaan.

Jo Veistä edeltäneen Janon ja edellisen Harry Hole -dekkarin Poliisin väliin mahtui neljä kirjaa ja yksi tv-sarja, Miehitetty, joka on kaikkien aikojen kallein norjalainen tv-sarja. Lumiukosta tehty samanniminen elokuva valmistui vuonna 2017.

Oman aikansa vei myös viime vuoden elokuun alussa ilmestynyt romaani Macbeth. Se syntyi, kun brittikustantamo Hogarth Press pyysi kahdeksaa kansainvälistä eturivin nykykirjailijaa kirjoittamaan oman versionsa tai tulkintansa William Shakespearen keskeisistä näytelmästä.

Jo Nesbøn kontolle tuli näytelmäkirjailijan yksi tunnetuin tragedia Macbeth.

”Kirjoitin Veistä kolmisen vuotta. Tein synopsiksen jo kirjoittaessani Macbethiä. Samalla tein myös useita kymmeniä sivua henkilöiden välistä dialogia nähdäkseni, miten se sujuu ja millaiseksi henkilöiden välinen suhde on sukeutumassa. Ensimmäiset suuntaviivat Veitselle osuvat kuitenkin jo Punarinnan synnyn aikoihin, jolloin hahmottelin Harry Holen koko elämän kulkua ja vaiheita”, Jo Nesbø muistelee.

”Erityisen rankaksi kirjoittamisen teki se, että sarjan muutama keskeinen henkilöhahmo kohtaa Veitsessä loppunsa. Näin vain tapahtui, vaikka en niin voimakkaasti identifioidukaan roolihahmoihini.”

Jo Nesbø korostaa, ettei hän ajattele lukijoiden tai kustantamon odotuksia. Hän seuraa intuitiota. Hänen ei liioin tarvitse saada väen väkisin kirjaa markkinoille joka syksyksi.

”En ole enää siinä tilanteessa, että täytyisi kirjoittaa, jotta voisi maksaa vuokran. Olen tietysti etuoikeutetussa asemassa. Sitä en voi kieltää.”

Hän sanoo kirjoittavansa kirjoja niin kauan kuin hän nauttii siitä. Väkisin hän ei halua kirjoja tehdä.

Vaikka Jo Nesbø ei sinänsä halua joutua lukijoiden ennakko-odotuksien vangiksi, hän tietää hyvin, että tekstin ja lukijoiden välinen vuorovaikutus joko tuhoaa kirjan tai saa sen liitoon. ”Rikosromaani ei voi jäädä pelkäksi sudokuksi. Kirjailijan täytyy tähdätä korkeammalle.”

Sen verran Jo Nesbø on uudistunut, että hän on kitkenyt Veitsestä väkivallalla mässäilyn ja tiivistänyt psykologista otettaan. Harry Hole on ratkennut tällä kertaa ryyppäämään.

Palkitseva vuorovaikutus vaatii Nesbøn mielestä kirjailijalta hiukan selvänäkijän vikaa. Hänen mielestään ei pidä yksioikoisesti ajatella, mitä lukija odottaa kirjalta ja täyttää mekaanisesti tuo odotus. Sen sijaan on osattava täyttää sellaiset lukijan haaveet tai odotukset, joita hän ei edes tiennyt itsellään olevan.

Tämä lähtökohta näkyy vahvasti myös Veitsessä. Nesbøn käsissä juoni on täynnä yllätyksiä, vääriä vihjeitä ja arvaamattomia käänteitä. Se merkitsee lineaarisen kausaliteetin rikkomista. Siksi Veitsen juoni on kuin rikki isketty ohut lasisauva, jonka fragmentit ovat sinkoutuneet hajalleen pitkin kerronnan rullaavaa vetohihnaa.

Kirjailija tunnetaan erityisesti armoitettuna hämääjänä, väärien johtolankojen sirottelijana.

”En lähtisi mystifioimaan tätä puolta kovin paljon, koska lukijan huijaaminen on niin oleellinen osa rikoskirjallisuutta.”

Moraali on yksi niistä keskeisistä teemoista, joita Jo Nesbø tarkastelee Veitsessäkin. Moraali on vahvasti sidoksissa aikaan, mutta samalla se on kuin saippua, joka karkaa käsistä, kun siitä yrittää saada otteen.

”Moraali on pelkkä kuorrute. Jo historia osoittaa, että ihminen ja kansakunnat toimivat itsekkäästi. Vasta tapahtumien kirjaaminen manaa esiin valheellisen näkemyksen ylevästä maailmanhengestä”, Nesbø huomauttaa.

Veitsessäkin hän porautuu harmaalle alueelle, jossa hyvä liudentuu pahaksi ja päinvastoin.

”On naiivia ajatella, että me emme viime kädessä olisi meitä ympäröivän yhteiskunnan tuote. Kontekstista, arvoista, sovinnaisuuskäsityksistä ja asenteista ei pääse eroon, vaikka niin kuvittelisi tai toivoisi.”

Jo Nesbø: Veitsi (Kniv). Suom. Outi Menna. Johnny Kniga. 570 s. ★★★★★
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jo Nesbø


 Syntynyt 29. marraskuuta 1960 Oslossa. Valmistunut ekonomiksi ja talousanalyytikoksi.

 Norjan suurimman meklariyhtiön DnB Marketsin entinen pörssimeklari ja yksi Norjan tunnetuimmista rockmuusikoista.

 Ensimmäinen Harry Hole -dekkari Flaggermusmannen (Lepakkomies) ilmestyi 1997.

 Tuotantoon kuuluu lisäksi Tohtori Proktorista kertovia lastenkirjoja, novellikokoelma, äänilevyjä ja neljä romaania.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää