Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

Hartwall-keikka on jo niin tavallinen, että Juha Tapio luotti aivan tavalliseen Juha Tapio -keikkaan, kirjoittaa kriitikko Arttu Seppänen.

Juha Tapio Hartwall-areenalla lauantaina 7.12.

Onnea vain Juha Tapiollekin.

Myös hän onnistui myymään Hartwall-areenan loppuun. Se on testi, jolla kotimaisen popmuusikon status nykyisin mitataan. Ainakin vielä sen hetken, kunnes ensi kesänä Olympiastadion taas avautuu.

Ensi elokuussa stadionilla on tunkua. On avajaiset lukuisine bändeineen. Antti Tuiskun kaksi keikkaa. Todennäköisesti Sunrise Avenuen jäähyväiskeikka venyy myös lisäkonsertin arvoiseksi. Nyt todella nähdään, kuinka hanakoita ihmiset ovat käymään keikoilla.

Juha Tapion piti jäädä määrittelemättömälle tauolle. Hartwall-keikkaa mainostettiin, että se on Tapion viimeinen keikka ennen taukoa.

Nyt on tiedossa, ettei tauko kestä kovin pitkään. Tapio nähdään jo ensi kesänä niissä uudistetun Olympiastadionin avajaisissa.

Mikä yhdistää lähes kaikkia Hartwall-artisteja? Vain elämää. Jääkiekkoareenan loppuunmyyviksi artistiksi ponkaistaan yleensä television kautta.

Poikkeus on ensi keväänä areenalla keikan heittävä J. Karjalainen. Hän on myös niitä harvoja, joiden ei tarvitse mennä lounas- ja illallispöytään hakemaan lisää suosiota ja tunnettuutta.

Juha Tapion suosio on helppo ymmärtää. Suvi Teräsniskan tavoin hänen musiikistaan on riisuttu kaikki tähän aikaan liittyvä ahdistuneisuus ja yhteiskunnalliset ongelmat. Molempien musiikki on keskiluokkaista, heteronormatiivisen pullantuoksuista sunnuntailäpsyttelyä.

Tapion musiikki on ajatonta ja juuri siksi täysin irti tästä ajasta. Se on kelpo pakokeino maailmaan, jossa metaforat on helppo ymmärtää ja kaikki tuntuu ihanan helpolta.

Tässä me kaksi puuta nyt vähän otamme tuulta ja sadetta vastaan, se kuuluu elämään, mutta ei kai tässä sen kummempaa, eläkkeellehän tässä jo pian pääsee, lapsillakin on jo vakityöt ja jälkikasvua tulossa, eiköhän tilata hampurilaiset ja sitten mennään saunaan.

Juha Tapio on Vaasan ruispalat, puoli yhdeksän uutiset, asuntolainaneuvottelut, lasketteluloma, aamun sanomalehti, japanilainen auto, se teelaatu joka löytyy jokaisesta taloudesta, jossa ei juoda teetä. Juha Tapio on tavallisuuden ylistys, alimman yhteisen nimittäjän musiikkia suomalaisille.


Tämä ei ole missään nimessä moite. Ajankohtaisuus ei ole itseisarvo, ja Tapion tekemälle musiikille on tilausta ja sillä on ilmeistä arvoa. Kenenkään suosio ei pysy tasaisena, mutta lauantai-iltana Juha Tapion keikalla oli selvää, ettei hänen suosionsa ole ainakaan alkanut sakata. Hän pääsee siirtymään tauolle juuri oikeaan aikaan. Yleisö hyppi Tapion toiveesta juuri niin kuin hän halusi.

Tapion tavallisuuden ylistäminen kävi selväksi jo heti keikan alussa. Ennen keikkaa hallissa soi Eagles. Screeneillä näytettiin, kuinka Juha Tapio tulee hallin pukukopista käytävään. Bändin kanssa halirinki ennen lavalle menoa. Ensin lavan reunalle tervehtimään faneja. Sitten hän soitti hetken yksin kitaran kanssa, ja bändi liittyi mukaan kesken biisin aplodien saattelemana.

Näin on tuhannet ja taas tuhannet keikat alkaneet, ja tuhannet ja tuhannet musiikkidokumentit.

Juuri tässä piilee Tapion vetovoima. Hän ei tee mitään, mikä ei ole kuviteltavissa tai jo nähty. Ei mitään yllättävää tai sellaista, mitä ihmiset eivät voisi tunnistaa popkulttuurin kuvastosta, kuten miten artistit käyttäytyvät elokuvissa.

Hartwall-areenalla nahkatakissaan Juha Tapio näytti naapurin mukavalta James Deanilta, joka lopettaa kerrostalossa kotibileet 21.55. Tällä kertaa tosin lipsuttiin lopulta hieman yli kymmeneen.

Tapiolla oli lavalla seitsemänhenkinen yhtye, jolle musiikkia oli sovitettu uusiksi moneen levyversioon nähden. Kolmihenkinen puhallinosasto (Antti Rissanen, Jukka Eskola ja Pope Puolitaival) toi musiikkiin viihdeorkesterin estetiikkaa. Se oli todella tarpeellinen elementti hallin täyttämiseksi. Paremmat päivät soi keikan alussa oikein komeasti isolle bändille sovitettuna.


Puhaltimien paluu popmusiikkiin on sangen ilahduttavaa, ja esimerkiksi Popeda keikkailee myös laajennetulla kokoonpanolla, johon kuuluu puhallinosasto.

Visuaalisia tehokeinoja keikalla oli lavan ylle sijoiteltujen screenien lisäksi konfetti ja pyrotekniikka. Tietysti yleisöä myös pyydettiin valaisemaan areena älypuhelimilla.

Tavalliseen Hartwall-keikkaan kuuluu tietysti myös vierailijat, ja niitä nähtiin. Ensiksi Tapio kutsui lavalle Ellinooran ja Samuli Sirviön esittämään juuri perjantaina julkaistun Hiljaisii heeroksii. Tietysti Juha Tapio on tehnyt tilauksesta kappaleen Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi. Kappaleessa suomalaiset on taas hiljaisii heeroksii. Freesiä!

Hartwallilla kappale tosin kuulosti enemmän Ellinooran biisiltä Of Monsters & Men -viittauksineen, ja oli jokseenkin irrallinen osa show’ta.

Kappaleen päätteeksi Tapio huikkasi Ellinooralle ja Sirviölle, että sitten kun on heidän Hartwall-keikkansa vuoro, niin hän haluaa tulla vierailemaan tähän kappaleeseen. Se oli kenties illan paras vahingossa laukaistu vitsi Hartwall-keikkojen tavallisuudesta.

Välispiikeissä Tapio välillä jutusteli rennosti vitsaillen, välillä harjoitellut spiikit taas tuntuivat siltä kuin olisi katsonut harrastajateatterin esitystä. Esimerkiksi silloin, kun hän pohjusti Johnia, joka oli banaalin alkuspiikin jälkeen lopulta yksi keikan hienoimmin esitettyjä kappaleita kera Jukka Eskolan väkevän trumpettisoolon.


Juha Tapio on kuin Suomen Coldplay, jonka kappaleista iso osa on monistettavissa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tosin tämä tavallisuus ja samankaltaisuus johti Hartwallilla siihen, että materiaali alkoi puuduttaa kuin bisnesjargon.

En yhtään ihmettelisi, jos joku pomo olisi joskus lähettänyt irtisanotulle työntekijälleen Kelpaat kelle vaan sanat sähköpostitse: Sä mietit kuinka mikään satuttaa voi niin / Parhaat vuotes, kaikki maahan poljettiin / Puoltakaan en sun kivustas voi tietää / sanat kaikki vailla voimaa ilmaan jää / mut joku aamu, mä tiedän sen / sä heräät huomaamaan / sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan.

Tavallisuuden ylistäminen meni siihenkin asti, että Tapio jutusteli siitä, kuinka hänen on ollut vaikea suhtautua räppiin ja sen suosioon. Hän puhui selvästi yleisölle, jonka hän oletti olevan samaa mieltä. Permannolla yleisössä näkyi eniten keski-ikäisiä pariskuntia sekä nuoria naisia. Sitten Tapio esitti oman Vain elämää -versionsa Profeettojen kappaleesta Sinuhe, joka ei nyt kohonnut pohjustetusta setävitsistä sen kummemmaksi.

Dramaturgisesti setti oli juuri niin kuin sopi odottaa. Ennen loppuhuipennusta oli akustisempi osuus ja matalatempoisempia kappaleita. Samuli Edelmann tuli lavalle ja esitti Juha Tapion kanssa kappaleen Tuomittuna kulkemaan.

Isoimmat hitit oli säästetty loppuun pötköksi. Tapio laulatti yleisöä coverilla Yön kappaleesta Pettävällä jäällä, joka oli tietysti omistettu Olli Lindholmille.

Tapio ei ollut keksinyt tai edes halunnut kehitellä Hartwall-keikkaansa varten mitään spesiaalia, toisin kuin osa artisteista on ainakin yrittänyt tehdä niin. Settilista mukaili pitkälti Tapion syyskiertueen keikkoja. Illan teema oli tavallisuus ennen yllätyksiä.

Viime vuosina keikoilla on yleistynyt, sanotaanko sitä vaikka “eeppiseksi lattiatomin rummutteluksi”. Tässä konseptissa lavalle tuodaan lattiatomi, jota yleensä solisti alkaa paukuttaa rumpalin mukana liioitelluin käsiliikkein. Sen on tarkoitus olla yleisöä kiihdyttävä ohjelmanumero ja yllätys, että tässä on rumpu, ja artisti osaa soittaa sitä.

Juha Tapio ei ruvennut itse rummuttelemaan, vaan lopussa lavalle kipusi Takomo-yhtye ja peräti neljä lattiatomia. Niitä he sitten paukuttelivat eeppisesti pimeässä loistavien rumpukapuloiden kanssa.


Illan päätti yksi Tapion parhaimmista kappaleista, eniten Coldplay-henkinen Sinun vuorosi loistaa, ja konfettia lyötiin taas yleisön ylle, ja sitten oli viimeisten halien aika.

Tätä nykyä kotimainen keikkayleisö saa juosta Hartwallilla tämän tästä saattelemassa suosikkiartistiaan tauolle. Tapio ei erityisemmin korostanut tauolle jäämistään tai tehnyt keikan aikana siitä suurta numeroa.

Ehkä tauolle jääminen on jo niin tavallista.

Juha Tapio on Kaiku Entertainmentin artisti. Kaiku Entertainment on osa Sanoma-konsernia kuten HS. Olympiastadionin avajaisshow’n järjestää Nelonen Media, niin ikään osa Sanomaa. Vain elämää on myös Nelosen ohjelma.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää