Kulttuuri

”Olemme yhden askeleen päässä lopullisesta romahduksesta” – Helsingin kaupunki esittää leikkauksia pienten teattereiden avustuksiin, toimijat protestoivat hädissään

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaos päättää tänään ensi vuoden avustuksista kulttuurialan toimijoille. Osan avustuksiin esitetään leikkauksia.

Helsingin kaupungin esitykset taide- ja kulttuuriavustuksien myöntämisestä ensi vuodelle ovat herättäneet kuohuntaa kulttuuripiireissä sen jälkeen, kun avustuksien määrästä päättävän kokouksen esityslista julkistettiin viime torstaina.

Lopulliset päätökset avustuksista tehdään tänään tiistaina järjestettävässä kokouksessa.

Esityslistasta käy ilmi esityksen tehneen kulttuurin ja vapaa-alan toimialan johdon esitykset siitä, minkä suuruisia avustuksia kullekin toimijalle myönnetään.

Kokonaisuudessaan jaettavat avustukset pysyvät saman suuruisena kuin tänä vuonna, jos ei oteta huomioon Tanssin talon rakentamiseen myönnettyä erillistä lisärahaa.

Yksittäisten toimijoiden avustuksia ollaan eri perusteilla silti korottamassa tai leikkaamassa.

Leikkauksen kohteeksi joutuneista toimijoista osa on julkaissut vetoomuksen sen puolesta, että tänä iltana kokoontuva Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaos päättäisi perua esitetyt leikkaukset.

Erityisen äänekkäästi huolensa ovat viime päivinä julkisuudessa ilmaisseet Ylioppilasteatterin ja KokoTeatterin johto. KokoTeatterin teatterinjohtaja Anna Veijalainen ja Ylioppilasteatterin taiteelliset johtajat kirjoittivat eilen julkiset Facebook-päivitykset, jossa he vetosivat lautakuntaan, että se päättäisi perua esitetyt leikkaukset avustuksiin.

Ylioppilasteatterin vuosiavustusta on esityksen mukaan tarkoitus leikata 6 000 eurolla nykyisestä 41 000 eurosta ja KokoTeatterin vuosiavustusta on tarkoitus leikata 5 000 eurolla nykyisestä 80 000 eurosta.

Ylioppilasteatterin ja KokoTeatterin lisäksi samansuuruisia leikkauksia on esitetty myös muun muassa tanssiyhdistyksistä Tsuumille ja Nomadille.

Lisäksi Elävän musiikin yhdistyksen Elmun rahoitukseen on esitetty kymmenientuhansien eurojen leikkausta, koska Elmulla ei ole ensi vuoden alusta lähtien selvillä uusia tiloja. Elmun rahoituksesta käydään kuitenkin erillisneuvotteluja vuosiavustuksen lisäksi, ja kaupunki on valmis tukemaan sen toimintaa erillisillä avustuksilla vuonna 2020.

Vastaavasti esimerkiksi sirkusyhdistykset Circo Aereo sekä Red Nose Company saavat toimintaansa esityksen mukaan 10 000 euron korotuksen. Tanssiryhmistä Pohjoiselle liikkeelle ja Tanssikaarelle esitetään 15 000 euron korotusta.

Suurinta osaa leikkauksista on perusteltu esityksessä ympäripyöreällä lauseella, että leikkauspäätös on tehty ”osana esittävien taiteiden toimijakentän välisen tasapainon kehittämistä”.

Korotukset on vastaavasti tehty ”osana esittävän taiteen vapaan kentän kehittämistä”.

Ylioppilasteatterin taiteellinen vastaava Anni Mikkelsson kertoo, että esitys teatterin rahoituksen leikkaamisesta oli hänelle iso yllätys, vaikka hän oli varautunut pelkäämään pahinta. Mikkelssonin mukaan suunniteltu leikkaus vaikeuttaa kriittisesti koko Ylioppilasteatterin toimintaa.

”Jos suunniteltu leikkaus toteutuu, olemme yhden askeleen päässä lopullisesta romahduksesta. Tämä on hyvin raskasta”, Mikkelsson sanoo.

Hän toistaa puhelimessa saman asian kuin Facebook-kirjoituksessa: Ylioppilasteatteri vuokraa Helsingin kaupungilta Mustikkamaan kesäteatterin tilaa, ja sen vuokra on vuodessa 28 000 euroa. Kaupungilta saatavasta avustuksesta ei suunnitellun leikkauksen jälkeen jää Ylioppilasteatterin toimintaan kuin 7 000 euroa.

Ylioppilasteatterin toimintaa on jo aikaisemmin hankaloittanut se, että Taiteen edistämiskeskus (Taike) on leikannut Ylioppilasteatterin rahoitusta viime vuosina niin paljon, että teatteri on joutunut taloudelliseen kriisiin. Tälle vuodelle Ylioppilasteatteri sai Taikelta 15 000 euroa tukea. Ensi vuoden rahoituspäätös on vielä auki.

Mikkelssonin mukaan Ylioppilasteatterin on pakko irtisanoa tai lomauttaa osa palkallisesta henkilökunnastaan ja mahdollisesti luopua Mustikkamaan kesäteatterista, jos esitetyt leikkaukset toteutuvat.

”Taiteellinen työ tästä kärsii.”


Mikkelsson sanoo olevansa erityisen yllättynyt esityksestä siksi, että Ylioppilasteatterin avustushakemuksessa kerrottiin taloudellisista ongelmista. Hän arvelee, että Ylioppilasteatteri on päätynyt leikkausten kohteeksi siksi, että sen asema ammatti- ja harrastajateatterin välimaastossa hämää kaupungin päättäjiä ja että sen merkitystä teatterikentän uudistajana ei osata arvostaa.

”Tuen mitä lämpimimmin kaikkien uusien ryhmien toiminnan rahoittamista, mutta on outoa, että meitä ajatellaan vanhana tekijänä, vaikka olemme nimenomaan olleet uudistamassa teatteritoimintaa. Todellisuudessa me kamppailemme olemassaolostamme.”

Yhtä lailla teatterinsa tulevaisuudesta on huolissaan KokoTeatterin teatterinjohtaja Anna Veijalainen. Hänen mukaansa leikkaukset ovat suoraan teatterin tuotannosta pois, koska teatteri ei voi anoa alennuksia vuokrasta tai muista kuluista.

”Voimme säästää vain ihmisten työstä. Silloin otetaan tuotannosta näyttelijä pois, lasketaan palkkoja tai pienennetään työaikoja.”

Veijalainen huomauttaa, että teatterin vuokra nousi tänä vuonna kaksinkertaiseksi, minkä vuoksi he saivat tälle vuodelle avustukseensa ison korotuksen. Ensi vuonna vuokra nousee jälleen hieman, mutta avustusten määrää esitetään leikattavaksi. Veijalaisen mukaan tämä tekee päätöksenteosta poukkoilevaa.

Erityisen huolissaan Veijalainen on siitä, minkälainen symbolinen vaikutus kaupungin avustusten leikkaamisella on muihin avustuksiin. Hallitus on parhaillaan uudistamassa esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmää niin, että tulevaisuudessa useammat teatterialan toimijat pääsisivät valtionosuusjärjestelmän piiriin. Veijalaisen mukaan on selvää, että valtionosuusjärjestelmään pääseminen on huomattavasti vaikeampaa, jos kaupunki päättää leikata avustuksia.

”Tässä kohtaa arvostus toiminnalle osoitetaan rahasummalla”, Veijalainen sanoo.


Käsillä olevasta esityksestä vastannut Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Veikko Kunnas ei suostu kommentoimaan esityksen yksityiskohtia tai esitettyjä leikkausperusteluita. Kunnas sanoo, että perustelut esitellään kulttuuri- ja kirjastojaokselle kokouksessa, eikä hän kommentoi niitä sitä ennen.

Kunnaksen mukaan on mahdollista, että esitykseen tehdään vielä muutoksia ennen lopullista päätöstä, ja niin on myös aiemmin tapahtunut.

”Me teemme esityksen, ja jaosto tekee kokouksessaan päätöksen. Erilaisia kirjelmiä esityksistä tulee usein, eli siinä mielessä näissä vetoomuksissa ei ole mitään poikkeuksellista.”

Kulttuuri- ja kirjastojaoston puheenjohtaja Tuomas Finne (sd) sanoo olevansa tietoinen viime päivinä käydystä kiivaasta keskustelusta. Hän kuvailee, että torstaina julkistetusta esityksestä nousi ”pieni myrsky”.

Finnen mukaan ratkaisevaa on se, että jaostolla ei ole käytössään aikaisempaa enemmän rahaa, mutta sen pitäisi silti pystyä tukemaan aiempaa enemmän uusia taiteen lajeja, kuten sirkusta. Juuri tätä tarkoitetaan ”esittävien taiteiden toimikentän välisen tasapainon kehittämisellä”.

Silloin ainut keino uusien toimijoiden tukemiseksi on leikata joiltain vanhoilta toimijoilta. Finne korostaa, että Helsinki on poikkeuksellinen kaupunki siinä mielessä, että kokonaisavustussummaa ei ole leikattu.

Samalla Finne sanoo ymmärtävänsä esimerkiksi Ylioppilasteatterin ja KokoTeatterin huolen. Hän sanoo, että kaupungin ei ole tarkoitus panna pieniä toimijoita nälkäkuurille, mutta avustuksista päättäminen on iso palapeli.

”Ei se ole tietenkään hyvä juttu, jos joutuu lomauttamaan työntekijöitä. Parhaamme me poliitikot teemme, että taiteilijoilla olisi sauma tehdä työtään”, Finne sanoo.

Finne kritisoi myös vuokrapolitiikkaa. Hänen mukaansa ei ole järkevää, että kaupungin rahaa pumpataan siihen, että kulttuuritoimijat joutuvat maksamaan rahansa kiinteistönomistajille, kuten KokoTeatterin tapauksessa.

Finne sanoo, että illan kokouksessa saattaa vielä tulla muutoksia esityksiin. Hän myös huomauttaa, että tavoiteltua pienempien avustuksien tai kokonaan ilman avustusta jääneiden toimijoiden on mahdollista hakea rahoitusta myöhemmin erityishankkeisiin.

Oikaisu 11.12.2019 klo 20.20: Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Greta-tuotanto ei ole uusi avustuksen saaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  2. 2

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   Kirjailija Aleksi Delikouras vertaa älypuhelinta heroiiniin – Somekoukku tappoi luovuuden ja vei ilon omasta työstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää