Kulttuuri

Valtio alkaa puuttua Unkarissa jo teatterienkin toimintaan – vertailu natsi-Saksaan on perusteltua, sanoo tutkija

Uuden lain mukaan valtiolla on oikeus puuttua valtion rahoitusta nauttivien teatterien hallintoon. Käytännössä tämä tarkoittaa suurta osaa Unkarin merkittävistä teattereista.

Kulttuurialan sananvapaus on kaventumassa jälleen oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen hallitsemassa Unkarissa.

Pääministeri Viktor Orbánin hallitus on nyt hyväksynyt lain maan teattereiden toiminnan tiukemmasta kontrolloinnista rahoituksen avulla.

Käytännössä Orbánin suunnitelma vähentää maan teattereiden itsenäisyyttä, jos ne ottavat vastaan rahoitusta valtiolta tai kuntahallitukselta, jota voi hallita myös oppositio.

2010-luvun aikana esimerkiksi maan mediassa on tapahtunut dramaattinen muutos. Unkarissa itsenäisiä päivälehtiä on lakkautettu tai niiden toiminta on tehty taloudellisesti mahdottomaksi. Suurin osa mediasta on Fidesziin kytköksissä olevaa valtion propagandaa julkaisevia lehtiä. Verkossa toimii myös hallinnosta itsenäisiä medioita.

Teatterimaailmaa koskevassa uudessa laissa on virallisen tekstin mukaan kyse siitä, että kulttuurijärjestöjen pitäisi ”aktiivisesti puolustaa kansallisen hyvinvoinnin intressejä”.

Hyväksytty laki ei ole kuitenkaan sisällöltään niin tiukka kuin ensimmäinen luonnos lakiehdotukseksi, joka vuoti julkisuuteen joulukuun alussa ja aiheutti kohun Unkarissa.

Vuodetussa ehdotuksessa olisi muun muassa tyhjennetty koko kansallinen kulttuurirahasto ja kontrolloitu paljon tiukemmin riippumattomien teattereiden toimintaa.

Varsinainen lakiehdotus julkaistiin viime viikolla, ja se oli sisällöltään alkuperäistä vuodettua versiota löyhempi. Silti sekin tietää vaikeita aikoja teattereille, jotka miettivät rahoitustaan.


Hyväksytty laki johtaa käytännössä siihen, että kaikista sekä valtion että kuntien rahoittamista teattereista tulee kunnan ja hallituksen yhdessä hallinnoimia. Iso osa Unkarin merkittävistä teattereista esimerkiksi maan pääkaupungissa Budapestissä tarvitsee valtion rahoitusta voidakseen toimia nykyisellä tasolla.

Jos teatterit haluavat ottaa vastaan valtion rahoitusta, on valtiolla jatkossa oikeus puuttua niiden hallintoon. Unkarin kulttuuriasioista vastaavalla ministerillä – joka tällä hetkellä on Miklós Kásler – on oikeus vaikuttaa teattereiden johtajien nimityksiin ja irtisanomisiin.

Unkarin hallitus on perustellut lakiesitystä sillä, että Unkarissa on viime aikoina noussut esille tapaus, jossa Budapestissä toimivan teatterin ohjaajaa on syytetty seksuaalisesta häirinnästä. Kriitikot ovat kuitenkin pitäneet tätä vain tekosyynä sille, että Fidesz pystyy jälleen rajoittamaan ilmaisunvapautta maassa.

Maanantai-iltana uutistoimisto AFP raportoi, että tuhannet unkarilaiset protestoivat Budapestin kaduilla Fideszin lakiehdotusta vastaan.

Pitkään Unkarissa asunut ja Unkaria tutkimuksissaan käsittelevä Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius sanoo, että teattereiden ottaminen tiukempaan kontrolliin on vain yksi uusi luku Unkarin hallinnon harjoittamassa oikeistolaisessa kontrollissa.

”Nyt on taas aika, kun ihmiset marssivat kaduille protestoimaan. Näin tapahtuu nykyään Unkarissa säännöllisesti. Aina kun hallitus pyrkii jollain uudella tavalla kontrolloimaan kansalaisiaan, ihmiset reagoivat siihen marssimalla kadulle. Siitä on tullut arkipäiväistä”, Kallius sanoo.

Hänet julistettiin vuoden 2018 keväällä maan televisiossa valtion viholliseksi. Syy oli se, että Kallius toimi ryhmässä, joka puolustaa maahanmuuttajien oikeuksia. Nykyisin Kallius asuu Suomessa.

Unkarissa Kallius ehti nähdä, miten maa muuttui 2010-luvun aikana Orbánin vallan alla aivan toisenlaiseksi kuin se aiemmin oli. Oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen johtaja taistelee liberaalia demokratiaa vastaan kristillisellä autoritäärisellä kontrollilla, vastustaa muun muassa maahanmuuttoa sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannattaa perinteistä perhepolitiikkaa.

Orbán ja hänen puolueensa Fidesz ovat olleet viime aikoina kovan arvostelun kohteena Euroopan unionissa. Unkarissa Fideszillä on edelleen suuri kannatus, ja puolue on voittanut 2010-luvulla parlamenttivaalit toistuvasti.

Kallius sanoo, että tällä hetkellä hallintoa kritisoivat unkarilaiset spekuloivat jatkuvasti sillä, miten pitkälle Fidesz voi ulottaa kontrollinsa muun muassa ilmaisunvapauden osalta.

Nyt esillä oleva teatterimaailmaa koskeva lakiuudistus on vain yksi pieni palanen tässä kokonaisuudessa.

Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että Unkari vetäytyy Euroviisuista. Brittiläisen The Guardian -lehden saaman tiedon mukaan vetäytymisen syynä olisi Euroviisujen kulttuuri, jossa tapana on ollut suhtautua seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin myönteisesti. Päätöksen vetäytymisestä tehnyt Unkarin yleisradioyhtiö on läheisesti sidoksissa Orbánin hallitukseen.

Teatterimaailmaa kuohuttaneessa lakiuudistuksessa Kalliuksen mukaan unkarilaisia on huolettanut myös se, että kulttuuriasioista vastaava ministeri Miklós Kásler tunnetaan uskonnollisena lääkärinä. Tämä on sanonut julkisuudessa, että Raamatun kymmenen käskyä toimivat hyvänä perustana julkisen terveydenhuollon suunnitteluun, koska kymmentä käskyä noudattamalla välttää muun muassa monet tarttuvat taudit.

”Nimenomaan se, että teattereiden nimityksistä ja irtisanomisista voi tulevaisuudessa päättää tällainen henkilö, on erityisen huolestuttavaa.”

Kallius sanoo, että Fideszin halu entistä tiukempaan hallintaan voi johtua siitä, että Orbánin puolue Fidesz koki tänä syksynä historiallisen vaalitappion pormestarivaaleissa.

Budapestin pormestariksi valittiin opposition yhteisehdokas Gergerly Karácsony, mikä tarkoitti Fideszille ensimmäistä vaalitappiota vuoden 2010 jälkeen.

Mitään helppoa vastausta ei myöskään Kalliuksella ole siihen, miten pitkälle Fidesz-puolueen kontrolli saattaa tulevaisuudessa yltää.

Esimerkiksi jäljellä olevat itsenäiset verkkomediat pelkäävät olemassaolonsa puolesta. Kalliuksen tuntemat toimittajat keskustelevat jatkuvasti siitä, kuinka pitkään ja miten toiminta jatkuu.

Sananvapauden rajoittamisessa on Unkaria käsittelevissä jutuissa käytetty säännöllisesti vertauksia niin Neuvostoliiton kuin natsi-Saksankin käyttämään kontrolliin. Kallius pitää vertauksia perusteltuina.

”Oppositiota kannattavat unkarilaiset ovat monesti ehtineet viime vuosina ajatella, että nyt jo pahin mahdollinen on tapahtunut. Sitten on tullut taas uusi käänne.”Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  5. 5

   Tuhannet rantaan ajautuneet kalat ihmetyttävät Porkkalanniemellä – Professori uskoo kalojen alkuperäksi kalastusalusta

  6. 6

   Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  9. 9

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  10. 10

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  7. 7

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää