Kulttuuri

Sibelius soi Brasilian kiisteltyä presidenttiä ylistävällä videolla – suku ja Teosto vaativat poistoa, mutta Pekka Haaviston vaalivideoon ei puututtu

Sibeliuksen toinen sinfonia soi ”tropiikin Trumpia” kuvaavan dokumentin mainosvideolla.

Jean Sibeliuksen oikeudenomistajat ja Teosto ovat jättäneet musiikin poistovaatimuksen Youtubelle ja brasilialaisyhtiölle, koska Jean Sibeliuksen toista sinfoniaa on käytetty Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa ylistävän dokumenttielokuvan mainosvideolla.

Kyseessä on Josias Teófilon ohjaama dokumenttielokuva Nem tudo se desfaz (Kaikki ei hajoa). Teófilo on tehnyt aikaisemmin dokumentin esimerkiksi konservatiivisesta brasilialaisfilosofista Olavo de Carvalhosta, jota on pidetty presidentti Bolsonaron ideologina.

Nem tudo se desfazin kerrotaan käsittelevän vuoden 2013 mielenosoituksia ja Jair Bolsonaron tietä vaalivoittajaksi vuonna 2018. Sibeliuksen toisen sinfonian dramaattista hidasta osaa käytetään taustalla, kun filmillä nähdään mielenosoitusten väkivaltaisinta antia.

Dokumentin kertojana on tunnettu brasilialaisnäyttelijä Carlos Vereza, joka tukee avoimesti presidentti Bolsonaroa.

Bolsonaro on selvästä vaalivoitosta huolimatta kiistelty hahmo, jota on kutsuttu esimerkiksi oikeistopopulistiksi ja ”tropiikin Trumpiksi”.

Sibeliuksen toinen sinfonia on Breitkopf & Härtelin kustantama, ja yleensä kustantaja antaa luvat teosten käyttöön. Miksi Sibeliuksen perikunnan oikeudenomistajia edustava kollegio ja Teosto aktivoituivat?

”Halusimme nopean ja päättäväisen reaktion Teoston kautta. Tulemme olemaan yhteydessä myös kustantajaan”, Sibeliuksen oikeudenomistajia edustavan kollegion jäsen ja säveltäjän tyttärenpojanpoika Jaakko Ilves kertoo HS:lle.

”Tuomitsemme jyrkästi Sibeliuksen musiikin käytön poliittiseen käyttötarkoitukseen moraaliseen oikeuteemme vedoten.”

Ilves kertoo, että Suomen suurlähetystöön Brasiliassa tuli dokumentin tekijöiltä syyskuussa viesti, jossa kysyttiin Sibelius-materiaalista. Suurlähetystö vastasi, että asiasta tulee olla yhteydessä Teostoon ja oikeudenomistajiin, mutta näin ei tapahtunut.

”Asiahan on kesken. Elokuvan ensi-illaksi on kaavailtu helmikuuta 2020, ja silloin tarkistetaan, että Sibelius ei soi elokuvassa”, Ilves sanoo.

Teostosta kerrotaan, että kyse on ennen kaikkea tekijän moraalisista oikeuksista.

”Näemme, että oikeudenomistajilla on mahdollisuus asettaa ehdot käytölle tämänkaltaisissa tapauksissa, kun teosta käytetään poliittisessa yhteydessä eli kyseessä on niin sanottu identifioiva käyttö”, Teoston avainasiakaspäällikkö Riitta Simoinen-Duah kertoo.

”Olemme siksi pyytäneet TTVK:ta (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) lähettämään kyseisestä videosta alasottoilmoituksen, jonka he ovatkin tehneet saman päivän aikana.”

HS tarkisti asian. Vaikka yksi dokumentin mainosvideo on Teoston vaatimuksen jälkeen poistettu Youtube-sivustolta, tätä kirjoitettaessa esimerkiksi seuraava videonäyte Sibeliuksen musiikin kanssa oli yhä saatavilla.Sibeliuksen musiikkia on sinänsä käytetty poliittisestikin kautta aikojen. Finlandian nimeäminen lyhytikäiseksi jääneen Biafran valtion kansallislauluksi oli poliittinen päätös. Joan Baez on laulanut mielellään Finlandian hymniosaa poliittisissakin tilaisuuksissa YhdysvalloissaSuomessa tehtiin vuonna 2012 ammattitaitoisesti toteutettu Finlandia Flashmob -kuoroesitys Helsingin Rautatieasemalla. Se keräsi yli miljoona katsojaa Youtubessa.

MieskuoroPekka-nimellä tehty video saattoi paljastua joillekin katsojille vasta viimeisillä sekunneilla silloista presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa tukevaksi vaalivideoksi.”Meiltä ei siihen vuoden 2012 flashmob-videoon kysytty lupaa. Olemme myös matkan varrella viisastuneet ja saaneet Teostolta lisätietoja moraalisista tekijänoikeuksista. Nyt linja on, että Sibeliuksen musiikin käyttö kielletään poliittisissa yhteyksissä”, Jaakko Ilves sanoo.

Päivä haastattelun jälkeen Sibeliuksen oikeudenomistajat kuitenkin täsmentävät, etteivät he aio puuttua ”harmittomiin” tapauksiin kuten vaikkapa Finlandian laulamiseen poliittisten puolueiden järjestämillä itsenäisyyspäiväjuhlilla.

Linja on tiukin ”poliittisissa yhteyksissä, jotka lietsovat vihapuhetta ja polkevat ihmisoikeuksia”, Ilves täsmentää.

Tekijänoikeuslainsäädäntö on tunnetusti mutkikas, eivätkä eri maiden lainsäädännöt ole yhteneväisiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa artistit ovat toistuvasti pyytäneet poliitikkoja lopettamaan musiikkinsa käytön kampanjoissaan, mutta pyynnöt on voitu jättää huomiotta. Yhdysvaltain lakipykälät asiasta ovat esimerkiksi Rolling Stone -lehden taannoisen selvityksen mukaan osin ristiriitaisia.

Dokumenttielokuvan suhteen asia on Teoston mukaan kuitenkin yksiselitteinen.

”Olemme lähettäneet Brasilian tekijänoikeusjärjestöille viestin ja pyytäneet heitä olemaan yhteydessä tuotantoyhtiöön. Tarkoitus on varmistaa, että dokumentissa ei käytetä Sibeliuksen musiikkia”, Riitta Simoinen-Duah kertoo.

Lisäys 12.2. klo 10.50: Lisätty Sibeliuksen oikeudenomistajien torstaina tekemä täsmennys Sibeliuksen musiikin poliittisesta käytöstä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveyden­hoidon kulisseissa tapahtui, kun korona­virus tuli Suomeen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää