Kulttuuri

Nykäismi, valevegaani ja valkoinen kurittaja nousivat vuoden sanapoiminnoiksi – tätä uudissanat kertovat ajastamme

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on julkaissut jo kymmenennen kerran listauksen vuoden uudissanoista.

Vuoden loppu tietää sitä, että on taas aika paketoida kuluneen 12 kuukauden olennaisimmat asiat erilaisiin listoihin. Koska kielen muutos kertoo aikamme muutoksesta, vuoden lopussa pohditaan myös vuoden sanoja.

Yhdysvaltalainen Merriam-Webster-sanakirja ehti jo julistaa sukupuolineutraalin they-pronominin vuoden sanaksi.

Suomessa vuoden sanatarjontaa tarkastelee Kotimaisten kielten keskus (Kotus), joka on koonnut vuoden päätteeksi vuoden 2019 uudissanalistan. Tämä on jo kymmenes kerta, kun Kotus koostaa vastaavan listan.

Uudissanalistalla on 70 sanaa, jotka on poimittu yli 6 000 uudissanasta. Kotus on kerännyt ne tietokantaansa vuoden aikana niin epämuodollisista teksteistä kuin tiukan asiatyylin sanastostakin.

Kaikki uudissanalistan sanat eivät ole varsinaisesti uusia sanoja, vaan mukana on sanoja, jotka ovat saaneet kuluneen vuoden aikana uuden merkityksen tai nousseet uudella tavalla esille.

Tämän vuoden listauksessa tällainen sana on esimerkiksi mörkö, joka sai keväällä uuden elämän suomalaisten sanankäytössä, kun Marko ”Mörkö” Anttilan johtama miesten jääkiekkomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden.

Kotus painottaa sivuillaan, että uudissanalistalle päätyminen ei tarkoita, että sanat olisivat ”virallista suomen kieltä”. Listan on ennemminkin tarkoitus kuvastaa sitä, minkälaiset ilmiöt ovat olleet tänä vuonna esillä ja miten se näkyy kielenkäytössämme.

Osan listalle päätyneistä sanoista odotetaankin olevan vain hetkellisiä hittejä, jotka unohtuvat, kun keskustelussa siirrytään uusiin aiheisiin.

Esimerkiksi vuoden 2012 listalla oleva nallekriisi (”Ruotsin ja Valko-Venäjän välinen selkkaus, joka aiheutui siitä, että ruotsalaisen viestintätoimiston tempauksena Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin pudotettiin pienkoneesta pehmonalleja, jotka sisälsivät sananvapautta käsitteleviä viestilappuja”) tai vuoden 2015 listalla oleva huudelma (”twiitti tai muu pikaviesti”) eivät pahemmin esiinny enää kielessämme.

Vastaavasti merkittävä osa uudissanalistan sanoista jää pysyvästi kieleemme. Viidesosa uudissanalistan sanoista on päätynyt tämän vuosikymmenen aikana Kielitoimiston sanakirjaan. Vuonna 2010 hiilijalanjälki oli vielä uudissanalistalla, vuonna 2011 puolestaan hipsteri.

Eri vuosina samasta asiasta voidaan puhua eri uudissanalla. Vuoden 2015 listalla oleva soolomatkailu tarkoittaa täsmälleen samaa kuin tämän vuoden listalla oleva määmatkailu.

Tämän vuoden listalla on sanoja laidasta laitaan. Asiatyylistä uutta sanastoa edustavat esimerkiksi kevytauto, muunlajinen, saavutettavuusdirektiivi ja siviilitiedustelulaki.

Kevytautolla tarkoitetaan 15–17-vuotiaille suunnattua mopoautoa turvallisempaa henkilöauton muunnosta, jonka enimmäisnopeutta on rajoitettu. Sana oli esillä kesällä, kun kevytautojen käyttöönoton lykkääntyminen puhutti ihmisiä. Samalla sana on herättänyt vastustusta, koska se painaa yhtä paljon kuin henkilöauto.

Muunlajisella viitataan muuhun eläinlajiin kuin ihmiseen, ja eläinoikeuspuolue puhui muunlajisten oikeuksista kevään vaalien alla.

Saavutettavuusdirektiivi on Euroopan parlamentin ja neuvoston antama direktiivi siitä, miten julkisen sektorin verkkosivujen ja mobiilisovellusten on oltava saavutettavissa. Siviilitiedustelulaki laajensi kesäkuun alusta suojelupoliisin toimivaltuuksia ja antoi oikeuden puuttua Suomessa asuvien yksityisyyteen aivan uudella tavalla ilman rikosepäilyä.

Asiatyylisten sanojen vastapainona listalla on paljon kevyitä, epämuodollisesta kielenkäytöstä lähtöisin olevia sanoja, jotka ovat alkaneet yleistyä myös teksteissä. Tällaisia ovat esimerkiksi valevegaani (vegaaniksi tekeytyvä henkilö), kuiva baari (baari, jossa ei tarjoilla alkoholia) ja nykäismi (Matti Nykäsen mietelause).

Joskus myös perinteinen media onnistuu luomaan uusia ilmaisuja, jotka pääsevät listalle asti. Tänä vuonna sellainen oli Iltalehden lumimyrskystä käyttämä valkoinen kurittaja.

Oma lukunsa ovat englannin kielestä lähtöisin olevat sanat, jotka ovat pysyneet ennallaan tai lähes ennallaan. Vuoden 2019 uudissanalistalle on laskettu grooming (lapsen houkuttelu seksuaaliseen toimintaan erityisesti verkossa) ja influensseri (sosiaalisen median vaikuttaja).

Koko listan voit katsoa tästä.

Tämän ja edellisten vuosien listaa tarkastelemalla on helppo huomata tiettyjä yhtäläisyyksiä. Jokaisen vuoden lista toimii hämmentävän hyvänä kokonaiskatsauksena siihen, mitä kyseisen vuoden aikana on oikeastaan tapahtunut.

”Siitä puhe, mistä puute”, kertoo vanha sananlasku, mutta jatkuva keskustelu ajankohtaisesta aiheesta näyttää luovan tarvetta myös uudelle sanastolle.

Ei siis ihme, että tänä vuonna listalla on useita ilmastonmuutokseen ja saastuttamiseen liittyviä sanoja, kuten ilmastolakko, lentohäpeä, lautashävikki ja planetaarinen ruokavalio. Toki mukana on myös viime viikkoina ruokatuottajia kuohuttanut ja hallinto-oikeuden käsiteltäväksi mahdollisesti etenevä kasviliha.

Politiikan uutisointi ja kuluneen vuoden aikana käydyt hallitusneuvottelut ovat vastaavasti tuoneet uudissanalistalle Isis-vaimon, ilmiöpöydän, oppimateriaalilisän ja työehtosopimusshoppailun. Aikaisempina vuosina listalle on nostettu politiikan ilmiöistä niin sipilöinti kuin iterointikin.

Teknologian kehittyminen ja nettikeskustelun muutos luovat myös nykyisin vuosittain uusia sanoja. Groomingin lisäksi listalla on nettikeskustelun haittailmiöistä mukana maalittaminen. Puhtaasti teknologiaan keskittyvistä sanoista listalle on otettu esimerkiksi syväväärennös, valevideo ja 5g-teknologia. Vuosikymmenen alussa uudissanalistalla olivat vihapuhe ja haktivismi.

Vaikka listalle ei hyväksytä erisnimiä, uudet kulutustuotteet luovat myös tarvetta uusille sanoille. Listan perusteella on helppo huomata, että tänä vuonna on intoiltu esimerkiksi kombuchasta ja monomeikeistä. Vuonna 2010 uusinta uutta oli superruoka.

Ja koska vuosi on pitkä, toki listalla on mukana jokunen todella erikoinen sana, jonka on jo vuoden aikana ehtinyt unohtaa.

Kuten superverisusikuu.

Eli: ”Tammikuun 2019 kuunpimennyksen aikana taivaalla suurena näkynyt ruskeanpunainen kuu. Superkuusta puhutaan, kun Kuu on täydenkuun aikaan siinä ratansa pisteessä, joka on lähimpänä Maata. Verikuu puolestaan tarkoittaa kuunpimennyksestä johtuvaa tilannetta, jossa Kuuta valaisee vain Maan ilmakehästä heijastuva valo. Kuu näyttää silloin punertavalta. Susikuu taas on varsinkin Yhdysvalloissa käytettävä nimitys tammikuun täysikuulle.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Karibianmerellä voimakas maanjäristys: Kuuteen maahan annettiin tsunamivaroitus

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  5. 5

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  8. 8

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  9. 9

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Trumpin rauhan­suunnitelma on historiallisessa mielessä erikoinen, mutta palestiinalaisille ei ole muutakaan tarjolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  7. 7

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  8. 8

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää