Kulttuuri

”Soini varasti meidän idean”, sanoo Ihmisten puolue -satiirisarjan käsikirjoittaja Atte Järvinen ja kertoo miksi sarjan tekeminen olisi nykyisin vaikeaa

Kotimainen satiirisarja Ihmisten puolue syntyi juuri ennen jytkyä, kun kansassa kyti jo tyytymättömyyttä vanhoja puolueita kohtaan. Nyt sarja on nähtävissä Areenassa.

Reilu kymmenen vuotta sitten eräs diplomi-insinööri Tapani ”Tapsa” Riihimäki koki tietynlaista tyytymättömyyttä politiikkaan ja vanhoihin puolueisiin. Elettiin pienpuolueiden kulta-aikaa, ja Tapsakin sai idean: nyt jos koskaan tarvitaan Ihmisten puoluetta.

Puolueen jäseniksi sovinnollisen Tapanin rinnalle valikoitui neljä jäsentä, jotka muodostivat edustavan otoksen sen hetken osapuolia.

Ravintola­päällikkö ja karaoke-emäntä Päivi (Mari Perankoski) oli puolueen varapuheen­johtaja ja Tapsan vasta­kohta eikä siivonnut puheitaan yhtään. Yksityis­yrittäjä Topi-Petteri (Kari Hietalahti) oli ”pienen ja keski­suuren ihmisen asialla” ja venytti rehelli­syyden rajoja, offset-painaja Hannes (Asko Sahlman) puolusti työläisiä ja entistä aatettaan, ja hieroja Regina (Kaija Pakarinen) puolusti ennen kaikkea omaa kouluikäistä poikaansa Jusu-Petteriä.

Oikeasti puolueen perusti käsikirjoittaja Atte Järvinen, joka keksi tv-satiirisarjan katsoessaan pienpuolueiden vaalitenttejä.

Järvinen muistelee, että Ylessä ei ihan heti uskottu sarjaan, jossa ei tapahtunut mitään, mutta poliittiselle satiirille oli jo valmis paikka Itse valtiaat -sarjan jättämässä aukossa.

Järvisen ja Reino Portimon yhdessä kirjoittamasta sarjasta tuli suosittu. Nyt sen kaikki kolme kautta ovat nähtävissä Areenassa.

Vuosi 2008 oli hyvää aikaa tv-satiirin ystäville. Samoihin aikoihin Ihmisten puolueen kanssa aloitti astetta karkeampi satiiri Presidentin kanslia, jota kirjoitti muun muassa Jyrki Lehtola ja ohjasi Elias Koskimies.

Vuosikymmenen lopulla alkoi putkahdella muutakin kuin pienpuolueita. Perustettiin sanomalehtien kommenttiosiot, ja pian Facebook alkoi houkutella puoleensa. Populismi sai omat alustansa – ja satiiri valmista materiaalia.

”Sarja oli myös äänestäjien satiiria. Se käsitteli sen ajan poliittista keskustelua”, Järvinen sanoo Ihmisten puolueesta.

Esimerkiksi pikkujoulu­jaksossa Topi-Petteri tunnus­tautuu ilmaston­muutos­skeptikoksi, mistä poikii seuraavan­lainen sananvaihto:

Tapsa: Eikö valtaosa tutkijoista ole kuitenkin sitä mieltä, että ilmasto lämpenee?

Topi-Petteri: No valtaosa on valtaosa, miten senkin nyt määrittelee…

Hannes: Niin, että niitä on enemmän.

Tapani Topi-Petterille: Muodostat siis mielipiteesi sen perusteella, että olet eri mieltä kuin se porukka, josta et pidä?

Topi-Petteri: Kyllä, juuri näin. Mitäs ihmeellistä siinä on, että on eri mieltä kuin joku urpo. Säästyy turhalta pohdinnalta. Olen ulkoistanut ajattelemisen idiooteille.

Atte Järvinen ohjasi usealla kameralla kuvattua sarjaa itse. Näyttelijät puhuvat toistensa päälle, mutta Järvisen mukaan siihen ei tarvittu mitään erityistä niksiä.

”Sanoin vain, että älkää odottako omaa repliikkiänne vaan puhukaa niin kuin puhuisitte oikeasti.”

Ihmisten puolue jatkui vuoteen 2010.

”Se oli vuosi ennen jytkyä”, Järvinen huomauttaa. Perus­suomalaisten voittokulku maan puolue­kentällä teki populis­tiset ihmisten puolueet tarpeettomiksi.

”Soinihan varasti meidän ­idean ja teki siitä oikean puo­lueen.”

Ylen puolesta sarjaa olisi voitu Järvisen mukaan jatkaa ja moni fani oli samaa mieltä, mutta Järvinen itse ei.

”Tuossa muodossa sarjan aika on ohi. Ne ihmiset olivat silloin huvittavia, mutta nyt kaikki se kovaäänisyys ja dada on niin lähellä arkipäivää, että se ei ­eroaisi enää normaalista keskustelusta”, Järvinen arvelee.

Eduskunnan keskustelutkin ovat alkaneet muistuttaa Ihmisten puolueen sessioita.

Sarjan lopettamisella oli myös inhimilliset syynsä. Sen tekeminen joka viikko oli raskasta, ja Järvinen muistuttaa, että politiikka oli siihen aikaan joskus suorastaan tylsää. ”Usein oli viikkoja, joiden aikana ei tapahtunut yhtään mitään.”

Nykyään olisi toisin mutta samalla taidokasta satiiria tekemään tarvittaisiin epäilemättä entistä isompia ja tehokkaampia työryhmiä.

Miten Järvinen tekisi poliittista satiiria, jos häneltä sellaista tilattaisiin nyt?

”Lonkalta sanoisin ainakin, että se perinteinen uutisdeski­formaatti on edelleen paras. Se on kaikkein nopein, tehokkain ja hauskin tapa.”

Ja sitähän Ylessä on sittemmin myös käytetty Yle Leaks -ohjelmassa ja Noin viikon studion eri muodoissa.

Lonkalta Järvinen keksaisee vielä sketsin kuuman politiikan viikon päätteeksi:

”Sdp:n puoluejohto saapuu tapaamaan Sanna Marinia, ja he alkavat luetella uudelle pääministerille, että toivottavasti innostat nuoria äänestäjiä, pidät konservatiiviset miehet mukana, venyt aivan helvetisti joka suuntaan. Mutta ennen kaikkea: ole oma itsesi!”

Ihmisten puolue, Yle Areena.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  9. 9

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  10. 10

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää