Kulttuuri

Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

Parhaillaan Yhdysvalloissa käynnissä oleva Selviytyjät-kausi on noussut uutisotsikoihin seksuaalisen häirinnän vuoksi.

Yksi maailman suosituimmista tosi-tv-ohjelmista, Selviytyjät, on edennyt Yhdysvalloissa peräti 39. tuotantokaudelle. Uusin kausi on loppusuoralla, ja huipennus nähdään ensi viikolla.

Varoitus: Tämä juttu sisältää juonipaljastuksia Suomessa vielä esittämättömän kauden tapahtumista. Suomen televisiossa Subtv:llä esitetään parhaillaan ohjelman 34. tuotantokautta.

Normaalisti tässä vaiheessa Selviytyjät-kautta amerikkalaiset viihdemediat olisivat täynnä spekulaatiota viimeisten kilpailuiden lopputuloksesta, juonittelusta ja voittajan ratkaisevasta äänestyksestä.

Tällä kaudella Selviytyjiä koskeva keskustelu on kuitenkin käsitellyt ensisijaisesti huomattavasti vakavampia aiheita. Kilpailussa on noussut esille seksuaalisen häirinnän tapaus, johon tuotanto on joutunut puutumaan poistamalla kilpailijan poikkeuksellisesti Selviytyjistä.

Seksuaalisesta häirinnästä syytetään Dan Spilo -nimistä kilpailijaa, joka työskentelee Hollywoodissa elokuva-alalla ja on yksi NBC-kanavalla esitetyn Sunnyside-ohjelman vastaavista tuottajista. Elokuva-alan sivuston Deadlinen mukaan elokuva-alan agenttina työskentelevän Spilon asiakkaisiin kuuluu nimekkäitä näyttelijöitä.

Noin puolessavälissä kautta ohjelmassa nostettiin ensimmäisen kerran esille syytteet Spilon harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä. Niin ikään ohjelmassa kilpailijana mukana ollut Kellee Kim kertoi tuotannolle kesken ohjelmaa varten tehdyn haastattelun, että Spilo on koskettanut häntä vastoin hänen tahtoaan. Tapahtumat olivat sattuneet erityisesti nukkumisen yhteydessä.

Tuottaja keskeytti haastattelun kysymällä, haluaako Kim, että tuotanto puuttuu tilanteeseen. Tämän jälkeen katsojille näytettiin ohjelmassa teksti, jossa kerrottiin, että tuotanto oli keskustellut tilanteesta kilpailijoiden kanssa sekä ryhmässä että erikseen. Spilolle oli annettu virallinen varoitus hänen käytöksestään.

Koska kaikki kilpailijat saivat keskusteluiden vuoksi tietää Spiloon kohdistuneista syytöksistä, seksuaalinen häirintä sotkettiin myös pelin juonitteluun. Kaksi muuta Selviytyjät-kilpailijaa syytti keskusteluiden jälkeen Spiloa myös seksuaalisesta häirinnästä saadakseen haluamansa ihmiset äänestämään Spiloa heimoneuvostossa.

Seuraavassa heimoneuvostossa seksuaalisesta häirinnästä keskusteltiin pitkään, ja Spilo pyysi anteeksi tekojaan.

”Työskentelen alalla, jossa #metoo-liike syntyi ja jossa sen on annettu kukoistaa ja vahvistua. Jos kukaan koskaan on tuntenut minkään tekoni epämukavaksi, olen kauhuissani ja äärimmäisen pahoillani”, Spilo sanoi.

”Sillä ei ole väliä, olenko tajunnut sen tapahtuneen vai en. Jos joku kokee asian tapahtuneen, se on heidän totuutensa.”

Lopulta heimoneuvosto päättyi monimutkaisen juonittelun jälkeen siihen, että Spiloa ei äänestetty pois. Kaksi Spiloa seksuaalisesta häirinnästä myöhemmin syyttänyttä kilpailijaa paljastivat keksineensä syytökset juonittelua varten. Sen sijaan Kellee Kim kertoi edelleen kokeneensa Spilon toiminnan seksuaaliseksi häirinnäksi, ja tuotanto jatkoi Spilon toiminnan seuraamista kauden aikana tarkasti.

Spilo oli selvinnyt kilpailussa kuuden viimeisen joukkoon, kun tällä viikolla ohjelmassa nähtiin iso käänne.

Jäljellä olleet muut viisi kilpailijaa hämmentyivät, kun ohjelman juontaja Jeff Probst saapui heidän leirilleen, jonne juontaja ei normaalisti koskaan tule. Probst kertoi yllättyneille kilpailijoilla keskustelleensa juuri Spilon kanssa ja haluavansa kertoa tilanteen myös muille kilpailijoille.

”Päätös on tehty, ja Dan ei palaa kilpailuun. Hän ei palaa leiriin, hän ei liity tuomaristoon. Hän on poissa”, Probst sanoi.

Jaksossa ei ollut nähty, minkä tilanteen vuoksi Spilo oli päätetty poistaa kilpailusta.

Tämä on Selviytyjät-ohjelman 19-vuotisen historian aikana ensimmäinen kerta, kun ohjelmasta poistetaan kilpailija jollain muulla keinolla kuin heimoneuvostossa äänestämällä.

Jaksossa katsojille näytettiin teksti, jossa kerrottiin, että Spilo poistettiin kilpailusta uuden välikohtauksen jälkeen. Jaksossa annetun tiedon mukaan välikohtaus tapahtui kameroiden ulkopuolella, eikä siihen liittynyt toista kilpailijaa.

Tällä viikolla nähdyn jakson jälkeen Spilon poistaminen Selviytyjistä on noussut uutisaiheeksi amerikkalaisissa päämedioissa. Spilo itse ei ole kommentoinut tapausta ollenkaan. Kilpailussa Spiloa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt ja sittemmin kilpailusta pois äänestetty Kim ilmoitti Twitterissä olevansa tyytyväinen siihen, että Selviytyjiä esittävä CBS puuttui Spilon toimintaan.

Niin CBS kuin ohjelman tekijätkin ovat kommentoineet tapausta hyvin niukkasanaisesti. Juontaja Probst antoi Entertainment Weekly -lehdelle haastattelun, jossa hän käytännössä totesi, ettei voi tapauksen arkaluonteisuuden vuoksi kertoa tapahtumasta yhtään enempää kuin ohjelmassa on kerrottu.

Haastattelussa Probst sanoi, ettei vastaavia asioita ole aiemmin jouduttu käsittelemään Selviytyjien historiassa ja että tulevaisuudessa Selviytyjien tuotannossa mietitään entistä tarkemmin, miten tämänkaltaiset tapaukset voidaan ennaltaehkäistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää