Kulttuuri

Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

Parhaillaan Yhdysvalloissa käynnissä oleva Selviytyjät-kausi on noussut uutisotsikoihin seksuaalisen häirinnän vuoksi.

Yksi maailman suosituimmista tosi-tv-ohjelmista, Selviytyjät, on edennyt Yhdysvalloissa peräti 39. tuotantokaudelle. Uusin kausi on loppusuoralla, ja huipennus nähdään ensi viikolla.

Varoitus: Tämä juttu sisältää juonipaljastuksia Suomessa vielä esittämättömän kauden tapahtumista. Suomen televisiossa Subtv:llä esitetään parhaillaan ohjelman 34. tuotantokautta.

Normaalisti tässä vaiheessa Selviytyjät-kautta amerikkalaiset viihdemediat olisivat täynnä spekulaatiota viimeisten kilpailuiden lopputuloksesta, juonittelusta ja voittajan ratkaisevasta äänestyksestä.

Tällä kaudella Selviytyjiä koskeva keskustelu on kuitenkin käsitellyt ensisijaisesti huomattavasti vakavampia aiheita. Kilpailussa on noussut esille seksuaalisen häirinnän tapaus, johon tuotanto on joutunut puutumaan poistamalla kilpailijan poikkeuksellisesti Selviytyjistä.

Seksuaalisesta häirinnästä syytetään Dan Spilo -nimistä kilpailijaa, joka työskentelee Hollywoodissa elokuva-alalla ja on yksi NBC-kanavalla esitetyn Sunnyside-ohjelman vastaavista tuottajista. Elokuva-alan sivuston Deadlinen mukaan elokuva-alan agenttina työskentelevän Spilon asiakkaisiin kuuluu nimekkäitä näyttelijöitä.

Noin puolessavälissä kautta ohjelmassa nostettiin ensimmäisen kerran esille syytteet Spilon harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä. Niin ikään ohjelmassa kilpailijana mukana ollut Kellee Kim kertoi tuotannolle kesken ohjelmaa varten tehdyn haastattelun, että Spilo on koskettanut häntä vastoin hänen tahtoaan. Tapahtumat olivat sattuneet erityisesti nukkumisen yhteydessä.

Tuottaja keskeytti haastattelun kysymällä, haluaako Kim, että tuotanto puuttuu tilanteeseen. Tämän jälkeen katsojille näytettiin ohjelmassa teksti, jossa kerrottiin, että tuotanto oli keskustellut tilanteesta kilpailijoiden kanssa sekä ryhmässä että erikseen. Spilolle oli annettu virallinen varoitus hänen käytöksestään.

Koska kaikki kilpailijat saivat keskusteluiden vuoksi tietää Spiloon kohdistuneista syytöksistä, seksuaalinen häirintä sotkettiin myös pelin juonitteluun. Kaksi muuta Selviytyjät-kilpailijaa syytti keskusteluiden jälkeen Spiloa myös seksuaalisesta häirinnästä saadakseen haluamansa ihmiset äänestämään Spiloa heimoneuvostossa.

Seuraavassa heimoneuvostossa seksuaalisesta häirinnästä keskusteltiin pitkään, ja Spilo pyysi anteeksi tekojaan.

”Työskentelen alalla, jossa #metoo-liike syntyi ja jossa sen on annettu kukoistaa ja vahvistua. Jos kukaan koskaan on tuntenut minkään tekoni epämukavaksi, olen kauhuissani ja äärimmäisen pahoillani”, Spilo sanoi.

”Sillä ei ole väliä, olenko tajunnut sen tapahtuneen vai en. Jos joku kokee asian tapahtuneen, se on heidän totuutensa.”

Lopulta heimoneuvosto päättyi monimutkaisen juonittelun jälkeen siihen, että Spiloa ei äänestetty pois. Kaksi Spiloa seksuaalisesta häirinnästä myöhemmin syyttänyttä kilpailijaa paljastivat keksineensä syytökset juonittelua varten. Sen sijaan Kellee Kim kertoi edelleen kokeneensa Spilon toiminnan seksuaaliseksi häirinnäksi, ja tuotanto jatkoi Spilon toiminnan seuraamista kauden aikana tarkasti.

Spilo oli selvinnyt kilpailussa kuuden viimeisen joukkoon, kun tällä viikolla ohjelmassa nähtiin iso käänne.

Jäljellä olleet muut viisi kilpailijaa hämmentyivät, kun ohjelman juontaja Jeff Probst saapui heidän leirilleen, jonne juontaja ei normaalisti koskaan tule. Probst kertoi yllättyneille kilpailijoilla keskustelleensa juuri Spilon kanssa ja haluavansa kertoa tilanteen myös muille kilpailijoille.

”Päätös on tehty, ja Dan ei palaa kilpailuun. Hän ei palaa leiriin, hän ei liity tuomaristoon. Hän on poissa”, Probst sanoi.

Jaksossa ei ollut nähty, minkä tilanteen vuoksi Spilo oli päätetty poistaa kilpailusta.

Tämä on Selviytyjät-ohjelman 19-vuotisen historian aikana ensimmäinen kerta, kun ohjelmasta poistetaan kilpailija jollain muulla keinolla kuin heimoneuvostossa äänestämällä.

Jaksossa katsojille näytettiin teksti, jossa kerrottiin, että Spilo poistettiin kilpailusta uuden välikohtauksen jälkeen. Jaksossa annetun tiedon mukaan välikohtaus tapahtui kameroiden ulkopuolella, eikä siihen liittynyt toista kilpailijaa.

Tällä viikolla nähdyn jakson jälkeen Spilon poistaminen Selviytyjistä on noussut uutisaiheeksi amerikkalaisissa päämedioissa. Spilo itse ei ole kommentoinut tapausta ollenkaan. Kilpailussa Spiloa seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt ja sittemmin kilpailusta pois äänestetty Kim ilmoitti Twitterissä olevansa tyytyväinen siihen, että Selviytyjiä esittävä CBS puuttui Spilon toimintaan.

Niin CBS kuin ohjelman tekijätkin ovat kommentoineet tapausta hyvin niukkasanaisesti. Juontaja Probst antoi Entertainment Weekly -lehdelle haastattelun, jossa hän käytännössä totesi, ettei voi tapauksen arkaluonteisuuden vuoksi kertoa tapahtumasta yhtään enempää kuin ohjelmassa on kerrottu.

Haastattelussa Probst sanoi, ettei vastaavia asioita ole aiemmin jouduttu käsittelemään Selviytyjien historiassa ja että tulevaisuudessa Selviytyjien tuotannossa mietitään entistä tarkemmin, miten tämänkaltaiset tapaukset voidaan ennaltaehkäistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää