Puhuttelevat sanat

Suomiräpin vaikuttavimman riimin etsiminen alkoi Helsingin Sanomissa vuosi sitten. Nyt on aika julkaista tulokset.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tässä se on. Suomiräpin vaikuttavin riimi:

 

Punainen tiili kädes, huomenna kaikki muuttuu / Raha enää vain muisto, rakkaus enää vain puuttuu / Alas kapitalismin kahleet, näin unessani enteen / Elä aatteidesi puolest, vedä vielä kerran henkee

Tätä mieltä ovat olleet Helsingin Sanomien tuhannet lukijat, jotka ovat kertoneet mielipiteensä joulukuun alussa julkaistussa äänestyksessä, johon oli koottu 50 eniten ehdotuksia saanutta riimiä suomalaisista räppikappaleista. Ääniä annettiin yhteensä yli 3 000.

Ehdotuksia suomiräpin vaikuttavimmasta riimistä on kerätty lähes vuoden ajan: Sanasta sanaan -juttusarja alkoi viime vuoden joulukuussa.Nyt käsillä ovat äänestyksen lopulliset tulokset.

Voittajasta ei ole epäselvyyttä. Ylivoimainen ykkönen on räppäri Avaimen, oikealta nimeltään Matti Salon, kappaleelta Punainen tiili löytyvä riimi. Se sai lähes kymmenen prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Punaisen tiilen voittoa ei voi pitää varsinaisena yllätyksenä. Kun puhutaan suomiräpin suurimmista klassikoista, vuonna 2001 julkaistun albumin nimikkokappale on yleensä se, joka mainitaan ensimmäisenä. Vuonna 2017 YleX listasi 100 suurta suomalaista hiphop-kappaletta, ja äänestyksen selvä voittaja oli Punainen tiili.

Nyt ei etsitty parasta kappaletta vaan vaikuttavinta riimiä, mutta tulos on sama. Punainen tiili on tuntunut olevan suomalaisille merkittävä kappale nimenomaan sanankäyttönsä ansiosta. Kappale on saanut vuosituhannen vaihteessa nuoruuttaan viettäneet heräämään yhteiskunnallisesti.

Äänestyksessä annetuissa perusteluissa kappaletta kiitellään ennen kaikkea puhuttelevuudesta, syvällisyydestä ja taidokkuudestaan. Myös nostalgiavaikutus on suuri: Punaisen tiilen sanoja kuunnellessaan monet palaavat omaan nuoruuteensa.

Matti Saloa alkaa naurattaa, kun hän kuulee Punaisen tiilen riimin voittaneen äänestyksen. Salo suhtautuu äänestystulokseen kiitollisena, vaikka hänellä onkin ollut pitkään ristiriitainen suhde kappaleeseen ja koko uransa debyyttialbumiin.

”Ihan hyvältä tuntuu. Kun tässä talous kuralla lueskelee noita vanhoja rivejä niin saa vähän lohtua päivään”, Salo sanailee.

Pian Punainen tiili -levyn julkaisun jälkeen Salo päätti lopettaa uransa räppärinä ja luopui samalla Avain-nimestään. Pari vuotta myöhemmin Salo palasi räppäämään ja vaihtoi artistinimensä Asaksi.

Paluunsa jälkeen Salo on esiintynyt Asa-nimellä ja palannut Avaimen aikaiseen materiaaliin vain harvoin ja tarkkaan valituissa tilanteissa. Suomiräpin konkariosastoon kuuluvan Salon nykyinen tuotanto poikkeaa nykyisin paljon räpin valtavirrasta.

Vuonna 2001 julkaistussa kappaleessa olevan riimin suosion Salo uskoo johtuvan toivosta.

”Siinä on toivoa suoraan puhtaasta nuoresta sydämestä. Toivoa ei voi olla ikinä liikaa.”

Salo myös uskoo, että kappaleen suosion kestävyys kertoo siitä, että ihmiset kaipaavat edelleen vaihtoehtoja nykyiselle talouspolitiikalle.

”Meidän talousjärjestelmässä on akuutteja valuvikoja, ja niihin pitää puuttua. Kaikenlaiset vaihtoehdot rahataloudelle ovat musiikkia korvilleni. Olisiko kohta sen perustulon aika?”

Tiukassa kyselyssä toiseksi eniten ääniä sai riimi Paperi T:n kappaleesta Yli. Se sai äänistä noin seitsemän prosenttia.

 

Miten sä oot voinu? Tai siis miten sä oot voinu / Mä mietin sua tänään, en pitkään enkä hyvällä, mut mietinpähän kumminki

Vuonna 2018 julkaistu Yli edustaa ehdolla olevista kappaleista uusinta osastoa, ja sanankäytöltään se on hyvin erilainen kuin voittajaksi äänestetty Punainen tiili. Vaikuttavimmaksi ehdotettu riimi on puhutellut ihmisiä erityisesti sen nerokkaan yksinkertaisena pidetyn kaksimerkityksisen riimin ansiosta.

Paperi T -nimellä tunnetun Henri Pulkkisen tekstit saivatkin runsaasti ehdotuksia ja ääniä. Monet äänestäjät kertovat pitävänsä Paperi T:tä suomiräpin taitavimpana kirjoittajana. Kärkikymmenikköön nousivat Paperi T:n teksteistä myös Ruger Hauer -yhtyeen kappaleilla Täällä ja Jokaiselle jotakin olevat Paperi T:n riimit.

Yli-kappaletta on pidetty erobiisinä, mutta Pulkkinen ei itse ole ajatellut sitä ensisijaisesti erokappaleena, vaan ahdistuksen ja masennuksen purkamisen välineenä.

Pulkkinen kuulostaa lievästi yllättyneeltä kuullessaan, että Yli-kappaleen riimi on tullut äänestyksessä toiseksi.

”Kivaahan se on, että se on ollut vaikuttava kuuntelijoiden mielestä. Ainoa syy tekstin kirjoittamiseen on herättää tunteita ihmisissä”, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen kertoo, että pyrkii kirjoittamisessaan ahaa-elämyksiin. Toisaalta hän on saanut huomata, että omasta mielestä nerokkaimmilta kuulostavat riimit eivät välttämättä puhuttele kuuntelijoita.

”Jos kirjoitan jotain, mistä olen itse tosi innoissani, se saattaa mennä kuulijoilta ihan ohi. Samaan aikaan voi olla tosi yllättäviä riimejä, jotka toimivatkin kuulijoiden mielestä todella hyvin.”

Vähitellen Pulkkinen on oppinut tunnistamaan riimit, joiden ympärille voi rakentaa kappaleen. Juuri sellainen on Yli-tekstin kaksimerkityksinen ”Miten sä oot voinu? Tai siis miten sä oot voinu”, joka on toiminut koko biisin pohjana.

”Kaikki on hyvin -levyn teemana on ollut se, miten voi käyttää sanoja useassa eri merkityksessä. Olen pyrkinyt mahdollisimman yksinkertaisiin riimeihin.”

Kolmannen sijan kyselyssä nappasi riimi Palefacen kappaleesta Helsinki-Shangri-La. Se sai äänistä noin kuusi prosenttia.

 

Kun hyvinvointivaltiota Helsingissä luodaan / Julkisivuduunarit ne Tallinnasta tuodaan / Hurahuhhahhei, mistä halvimmalla saadaan / Sillä niin me tehdään Helsingistä Shangri-La

Paleface-nimeä käyttävä Karri Miettinen kutsuu vuonna 2010 julkaistua kappaletta perussuomalaiseksi jenkaksi ja pitää biisiä uransa käännekohtana. Helsinki-Shangri-La-niminen levy oli Palefacen uran ensimmäinen suomenkielinen albumi, ja juuri tuon levyn nimikkokappale nosti 1990-luvun alussa räppäämisen aloittaneen muusikon koko kansan tietoisuuteen.

Vasemmistolaista arvomaailmaa edustava ja muun muassa markkinaliberalismia ja rasismia kritisoiva kappale pyrki kuvaamaan oman aikansa yhteiskunnallisia ongelmakohtia Miettisen näkökulmasta. Biisi ei jäänyt ainoaksi Palefacen poliittisesti värittyneeksi kappaleeksi, vaan räppärin tuotannosta löytyy myös muita vastaavalla tavalla latautuneita biisejä.

Perusteluissa Helsinki-Shangri-La-kappaletta ja sen sekä aloittavaa että lopettavaa riimiä kiitellään nimenomaan siitä, miten taitavasti 2010-luvun yhteiskunnallisia huolia on onnistuttu sanoittamaan. Perusteluissa toistui näkemys siitä, että pian kymmenen vuotta vanha kappale tuntuu yhä ajankohtaiselta.

Miettisen mielestä tunnustus tuntuu hauskalta. Hänellä ei ole koko uraansa vaikuttaneeseen poliittiseen kappaleeseen samanlaista ristiriitaista tunnetta kuin Matti Salolla Punaiseen tiileen.

”Se kappale seisoo valtavana monoliittina urani varrella. Se dominoi kaikkea muuta tekemistäni – ja hyvä niin. Mitä tulee yhteiskunnallisiin alavirtauksiin, osuin kappaleella selvästi oikeaan siitä, missä ajassa elämme.”

Miettisen mukaan kappaleen avaus- ja lopetusriimi toimii erityisen hyvin juuri siksi, että sen fraasit ovat lyhyitä ja helposti tajuttavia. Tyyliltään se mukailee suomalaisille tuttua runonlausuntaa.

Kappaleen avausriimin keksiminen ei Miettisen mukaan ollut mikään harkittu neronleimaus. Kappale on syntynyt vähitellen, kun Miettinen on soittanut sitä bileissä ja keksinyt siihen koko ajan lisää säkeistöjä. Bileissä esitetty versio on ollut parhaimmillaan 18 säkeistöä pitkä. Kun kappaletta alettiin levyttää, Miettinen rupesi vetämään studiossa täyspitkää versiota.

”Jossain kohtaa tuottaja Joel Attila sanoi, että lopeta jo ja laula se avaussäkeistö uusiksi”, Miettinen kertoo.

Lopuksi hän tekee pienen paljastuksen: levytetyltä versiolta jäi puuttumaan yksi riimi, josta Miettinen itse piti erityisen paljon.

”Se oli: ’Ei tietoakaan päälliköiden virkarikoksista, ja Valpo nappaa Alpon vain jos Tiitisel on lista.’”

Katso koko äänestyksen tulokset alta:

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  2. 2

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  3. 3

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  4. 4

   Uudet tutkimukset muuttavat käsitystä ihmiskunnan alkuvaiheista

  5. 5

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat mallinsivat 3 000 vuotta vanhan muumion äännähdyksen – tältä Nesyamun-pappi kuulostaa

  7. 7

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  8. 8

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  9. 9

   Lentoyhtiö Norwegian alkaa periä lisämaksua hyllylle laitettavasta käsi­matka­tavarasta – Finnair seuraa matka­tavara­käytäntöjen kehittymistä

  10. 10

   HS-analyysi: Kone saisi koko Thyssenkruppin puolella siitä summasta, mitä sen pelkistä hissitoiminnoista pyydetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  8. 8

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  10. 10

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  11. Näytä lisää