Saaga päättyy

The Rise of Skywalker päättää vuonna 1977 alkaneen yhdeksän elokuvan sarjan. Elokuvan ensi-ilta on Suomessa keskiviikkona.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tällä viikolla paljastuu, miten maailman yksi suurimmista tarinoista päättyy, kun Star Wars: The Rise of Skywalkerin ensi-ilta koittaa.

Sen myötä päättyy jo vuonna 1977 alkanut elokuvasarja, josta on tullut pimeän ja valoisan puolen taistoineen melkein moderni mytologia.

Jokainen tietää alun perin George Lucasin luoman Tähtien sodan, vaikka ei olisi elokuvia nähnytkään. Ja melkein jokainenhan on niistä ainakin jonkun nähnyt.

J.J. Abramsin ohjaama The Rise of Skywalker päättää yhdeksänosaiseksi kasvaneen elokuvasarjan, jota kutsutaan Skywalker-saagaksi. Sarja koostuu kolmesta trilogiasta. Ensimmäinen ilmestyi vuosina 1977–1983, toinen 1999–2005 ja nyt päättyvä kolmas trilogia vuosina 2015–2019.

Niiden lisäksi viime vuosina on nähty kaksi muuta uutta Star Wars -elokuvaa, jotka ilmestyivät vuosina 2016 ja 2018. Lisäksi sen maailmasta on tehty vuosikymmenien aikana muita elokuvia, tv-sarjoja ja valtava määrä kirjoja, sarjakuvia ja pelejä.

The Rise of Skywalkerin ensi-ilta on Yhdysvalloissa perjantaina 20. joulukuuta. Suomessa se nähdään valkokankailla jo pari päivää aikaisemmin, keskiviikkona 18. joulukuuta.

Fanit odottavat uutta elokuvaa jännityksellä ja innolla, mutta myös pelolla.


Uutistoimisto AFP kertoo kuinka fanit ovat aloittaneet jonottamisen Hollywoodissa, Los Angelesissa, Kiinalaisen teatterin ulkopuolella jo viikkoa ennen ensi-iltaa. Elokuva esitetään siellä maailman ensi-illassa jo maanantaina 16. joulukuuta.

Samassa teatterissa myös ensimmäinen Star Wars -elokuva aloitti taipaleensa vuonna 1977.

Los Angelesin talviyössä jonottaa ehkä 150 fania, mutta seuraavien viikkojen aikana elokuvan näkevät sadat tuhannet ihmiset teatterisaleissa ympäri maailmaa.

Star Wars -elokuvat ovat tuottaneet vuosikymmenien aikana yli yhdeksän miljardia dollaria eli noin kahdeksan miljardia euroa lipputuloja. Sen päälle tulee vielä valtava määrä rahaa erilaisista oheistuotteista leluista huvipuistoihin. Disney osti vuonna 2012 George Lucasilta tämän perustaman yhtiö Lucasfilmin, joka omistaa oikeudet Star Warsiin.

Mitä uudesta elokuvasta sitten tiedetään?

Elokuva alkaa vuosi edellisen The Last Jedi -elokuvan lopun jälkeen. Sankareiden tilanne ei siinä vaiheessa näyttänyt lupaavalta.

Uudessa elokuvassa hyvä vastarinta kuitenkin nousee vielä taisteluun pahan Ensimmäisen ritarikunnan kanssa. Maagiset jedit ja sithit käyvät viimeisen taistelunsa.


Elokuvan viimeinen varsinainen traileri ilmestyi lokakuun lopussa. Siinä nähdään miten sankari Rey (Daisy Ridley) miekkailee pahan Kylo Renin (Adam Driver) kanssa.

Voit katsoa trailerin alla:Trailerin perusteella ei kovin paljoa voi päätellä ja nekin päätelmät voivat osoittautua vääriksi. Trailerit leikataan nykyisin niin, että ne johtavat meitä katsojia harhaan. Täältä voit lukea perusteellisen analyysin trailerista.

Vuonna 2015 ja 2017 ilmestyneet uudet Star Wars -elokuvat ovat seuranneet rakenteellisesti yllättävän paljon alkuperäistä 1970- ja 1980-luvuilla ilmestynyttä trilogiaa. Todennäköisesti uuden elokuvan lopussa nähdään siksi Kylo Renin pelastus ja kääntyminen hyvän puolelle, samaan tapaan kuin Jedin paluun (1983) lopussa nähtiin Darth Vaderin kääntyminen hyväksi.


Vuonna 2016 kuolleen Carrie Fisherin esittämä Prinsessa Leia nähdään uudessa elokuvassa viimeisessä kohtauksessaan. Kohtaus on koostettu käyttämättä jääneistä otoksista, joita Fisheristä kuvattiin kahden edellisen elokuvan kuvauksissa.


Trailereissa on nähty ainakin kaksi muutakin vanhaa hahmoa, jotka palaavat Tähtien sodan kaukaiseen galaksiin ensimmäistä kertaa uudessa trilogiassa.

Elokuvassa ovat mukana Imperiumin vastaiskussa (1980), Jedin paluuussa ja Solo (2018) -elokuvassa nähty uhkapelaaja Lando Calrissian (Billie Dee Williams) sekä keisari Palpatine (Ian McDiarmid) kahdesta ensimmäisestä trilogiasta.

Ennakkotietojen mukaan jokaisesta uuden trilogian kolmesta päähenkilöstä paljastuu uusia menneisyyden salaisuuksia.


Reyn salaisuuden on kerrottu koskevan hänen vanhempiaan. Rey on uuden trilogian hyvä sankari, jonka syntyperä on ollut arvoitus. Hän oli trilogian alussa orpo. Edellisessä The Last Jedi (2017) -elokuvassa Kylo Ren sanoi, etteivät Reyn vanhemmat olleet kuin köyhiä juoppoja, jotka myivät Reyn pois. Tämä ei ehkä ole koko totuus.


Kylo Renin oma menneisyys kietoutuu Skywalkerin suvun synkkiin käänteisiin. Hänen menneisyytensä uudet paljastukset kuulemma selittävät syvemmin hänen motivaatiotaan. Adam Driver kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että hahmon menneisyydestä paljastuu tiedonjyvä, jonka J.J. Abrams kertoi hänelle jo vuonna 2015.

Entisen Ensimmäisen ritakunnan sotilaan Finnin menneisyydestä paljastuu näyttelijä John Boyegan mukaan ”tosi siisti yhteys”.

Päähenkilöiden välisistä romansseista tietysti spekuloidaan kovasti. Boyega kommentoi Finnin ja Reyn välistä mahdollista suhdetta niin, että molemmilla hahmoilla taitaa olla kiinnostusta ennemmin muihin suuntiin. Reyn ja Kylo Renin välillä on jo ollut tunteita. Finnille löytyy sivuhahmoista potentiaalisia kiinnostuksen kohteita.

Tietysti elokuvassa on myös mukana suomalainen Joonas Suotamo karvaisen Chewbaccan roolissa. Suotamo on roolinsa myötä noussut elokuvamaailman huipulle. Lue täältä Suotamon tuore haastattelu.

 

Fanien tunteet ovat voimakkaita.

The Rise of Skywalkerilla on harteillaan valtavat paineet ja siksi fanit paitsi odottavat, myös vähän pelkäävät sen ilmestymistä. On aina mahdollista, että elokuva epäonnistuu.

Fanien tunteet ovat voimakkaita. Osa faneista suorastaan vihasi edellistä Star Wars -elokuvaa The Last Jedi. He jopa vaativat elokuvan poistamista tarinan suuresta jatkumosta.

Lue täältä perusteellinen analyysi edellisestä elokuvasta.

Elokuvan pitäisi viedä onnistuneeseen päätökseen ensinnäkin oma vuonna 2015 alkanut trilogiansa, sekä kokonaisuudessaan yksi elokuvahistorian tunnetuimmista elokuvasarjoista. Se tarkoittaa, että käsikirjoituksen pitää punoa yhteen juonilankoja sekä kolmen että yhdeksän elokuvan tarinakaarista.

Paineet ovat todennäköisesti vaikuttaneet siihen, että tekijät ovat vaihtuneet jo moneen kertaan.

Alun perin suunnitelmana oli, että The Last Jedin ohjannut ja käsikirjoittanut Rian Johnson käsikirjoittaisi tämän yhdeksännen osan.

Vuonna 2015 Disney kuitenkin ilmoitti, että Colin Trevorrow ohjaisi elokuvan ja kirjoittaisi sen Derek Connollyn kanssa. Syksyllä 2017 Trevorrow lähti ja ohjaajaksi palkattiin J.J. Abrams, joka teki jo uuden trilogian ensimmäisen elokuvan The Force Awakens (2015).

Nyt nähtävän elokuvan tarinan tekijöiksi on merkitty Abrams, Trevorrow, Connolly sekä Chris Terrio.

Yksi on ja pysyy. John Williams tekee musiikin, jonka hän on kertonut olevan hänen viimeinen Star Wars -sävellystyönsä.

Star Warsin suuren saagan viimeisiä käänteitä on vartioitu kuin valtionsalaisuuksia. Näyttelijä John Boyega mokasi kuitenkin pahan kerran. Hän tunnusti unohtaneensa käsikirjoituksen asuntoonsa, josta hän muutti pois. Se päätyi eBayhin, josta studio nopeasti osti sen talteen. Ilmeisesti käsikirjoitus kuitenkin ehdittiin vuotaa, sillä eri uutissivustot ovat kertoneet elokuvan yksityiskohtaisen juonen vuotaneen julkisuuteen.

Tähtien sodan kaukaisen galaksin tarina ei tietenkään pääty tähän elokuvaan. Disney+-suoratoistopalvelussa on jo käynnissä ensimmäisen näytellyn Star Wars -sarjan The Mandalorianin 1. kausi.

Uusia tv-sarjoja on tulossa. Ewan McGregor esittää Obi-Wan Kenobia tulevassa tv-sarjassa.

Vuonna 2022 on odotettavissa myös uusi Star Wars -elokuva. Mutta se kertoo jostain muusta kuin Skywalkerin suvusta.

Se saaga päättyy elokuvateattereissa tällä viikolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  10. 10

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  5. 5

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää