Saaga päättyy

The Rise of Skywalker päättää vuonna 1977 alkaneen yhdeksän elokuvan sarjan. Elokuvan ensi-ilta on Suomessa keskiviikkona.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tällä viikolla paljastuu, miten maailman yksi suurimmista tarinoista päättyy, kun Star Wars: The Rise of Skywalkerin ensi-ilta koittaa.

Sen myötä päättyy jo vuonna 1977 alkanut elokuvasarja, josta on tullut pimeän ja valoisan puolen taistoineen melkein moderni mytologia.

Jokainen tietää alun perin George Lucasin luoman Tähtien sodan, vaikka ei olisi elokuvia nähnytkään. Ja melkein jokainenhan on niistä ainakin jonkun nähnyt.

J.J. Abramsin ohjaama The Rise of Skywalker päättää yhdeksänosaiseksi kasvaneen elokuvasarjan, jota kutsutaan Skywalker-saagaksi. Sarja koostuu kolmesta trilogiasta. Ensimmäinen ilmestyi vuosina 1977–1983, toinen 1999–2005 ja nyt päättyvä kolmas trilogia vuosina 2015–2019.

Niiden lisäksi viime vuosina on nähty kaksi muuta uutta Star Wars -elokuvaa, jotka ilmestyivät vuosina 2016 ja 2018. Lisäksi sen maailmasta on tehty vuosikymmenien aikana muita elokuvia, tv-sarjoja ja valtava määrä kirjoja, sarjakuvia ja pelejä.

The Rise of Skywalkerin ensi-ilta on Yhdysvalloissa perjantaina 20. joulukuuta. Suomessa se nähdään valkokankailla jo pari päivää aikaisemmin, keskiviikkona 18. joulukuuta.

Fanit odottavat uutta elokuvaa jännityksellä ja innolla, mutta myös pelolla.


Uutistoimisto AFP kertoo kuinka fanit ovat aloittaneet jonottamisen Hollywoodissa, Los Angelesissa, Kiinalaisen teatterin ulkopuolella jo viikkoa ennen ensi-iltaa. Elokuva esitetään siellä maailman ensi-illassa jo maanantaina 16. joulukuuta.

Samassa teatterissa myös ensimmäinen Star Wars -elokuva aloitti taipaleensa vuonna 1977.

Los Angelesin talviyössä jonottaa ehkä 150 fania, mutta seuraavien viikkojen aikana elokuvan näkevät sadat tuhannet ihmiset teatterisaleissa ympäri maailmaa.

Star Wars -elokuvat ovat tuottaneet vuosikymmenien aikana yli yhdeksän miljardia dollaria eli noin kahdeksan miljardia euroa lipputuloja. Sen päälle tulee vielä valtava määrä rahaa erilaisista oheistuotteista leluista huvipuistoihin. Disney osti vuonna 2012 George Lucasilta tämän perustaman yhtiö Lucasfilmin, joka omistaa oikeudet Star Warsiin.

Mitä uudesta elokuvasta sitten tiedetään?

Elokuva alkaa vuosi edellisen The Last Jedi -elokuvan lopun jälkeen. Sankareiden tilanne ei siinä vaiheessa näyttänyt lupaavalta.

Uudessa elokuvassa hyvä vastarinta kuitenkin nousee vielä taisteluun pahan Ensimmäisen ritarikunnan kanssa. Maagiset jedit ja sithit käyvät viimeisen taistelunsa.


Elokuvan viimeinen varsinainen traileri ilmestyi lokakuun lopussa. Siinä nähdään miten sankari Rey (Daisy Ridley) miekkailee pahan Kylo Renin (Adam Driver) kanssa.

Voit katsoa trailerin alla:Trailerin perusteella ei kovin paljoa voi päätellä ja nekin päätelmät voivat osoittautua vääriksi. Trailerit leikataan nykyisin niin, että ne johtavat meitä katsojia harhaan. Täältä voit lukea perusteellisen analyysin trailerista.

Vuonna 2015 ja 2017 ilmestyneet uudet Star Wars -elokuvat ovat seuranneet rakenteellisesti yllättävän paljon alkuperäistä 1970- ja 1980-luvuilla ilmestynyttä trilogiaa. Todennäköisesti uuden elokuvan lopussa nähdään siksi Kylo Renin pelastus ja kääntyminen hyvän puolelle, samaan tapaan kuin Jedin paluun (1983) lopussa nähtiin Darth Vaderin kääntyminen hyväksi.


Vuonna 2016 kuolleen Carrie Fisherin esittämä Prinsessa Leia nähdään uudessa elokuvassa viimeisessä kohtauksessaan. Kohtaus on koostettu käyttämättä jääneistä otoksista, joita Fisheristä kuvattiin kahden edellisen elokuvan kuvauksissa.


Trailereissa on nähty ainakin kaksi muutakin vanhaa hahmoa, jotka palaavat Tähtien sodan kaukaiseen galaksiin ensimmäistä kertaa uudessa trilogiassa.

Elokuvassa ovat mukana Imperiumin vastaiskussa (1980), Jedin paluuussa ja Solo (2018) -elokuvassa nähty uhkapelaaja Lando Calrissian (Billie Dee Williams) sekä keisari Palpatine (Ian McDiarmid) kahdesta ensimmäisestä trilogiasta.

Ennakkotietojen mukaan jokaisesta uuden trilogian kolmesta päähenkilöstä paljastuu uusia menneisyyden salaisuuksia.


Reyn salaisuuden on kerrottu koskevan hänen vanhempiaan. Rey on uuden trilogian hyvä sankari, jonka syntyperä on ollut arvoitus. Hän oli trilogian alussa orpo. Edellisessä The Last Jedi (2017) -elokuvassa Kylo Ren sanoi, etteivät Reyn vanhemmat olleet kuin köyhiä juoppoja, jotka myivät Reyn pois. Tämä ei ehkä ole koko totuus.


Kylo Renin oma menneisyys kietoutuu Skywalkerin suvun synkkiin käänteisiin. Hänen menneisyytensä uudet paljastukset kuulemma selittävät syvemmin hänen motivaatiotaan. Adam Driver kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että hahmon menneisyydestä paljastuu tiedonjyvä, jonka J.J. Abrams kertoi hänelle jo vuonna 2015.

Entisen Ensimmäisen ritakunnan sotilaan Finnin menneisyydestä paljastuu näyttelijä John Boyegan mukaan ”tosi siisti yhteys”.

Päähenkilöiden välisistä romansseista tietysti spekuloidaan kovasti. Boyega kommentoi Finnin ja Reyn välistä mahdollista suhdetta niin, että molemmilla hahmoilla taitaa olla kiinnostusta ennemmin muihin suuntiin. Reyn ja Kylo Renin välillä on jo ollut tunteita. Finnille löytyy sivuhahmoista potentiaalisia kiinnostuksen kohteita.

Tietysti elokuvassa on myös mukana suomalainen Joonas Suotamo karvaisen Chewbaccan roolissa. Suotamo on roolinsa myötä noussut elokuvamaailman huipulle. Lue täältä Suotamon tuore haastattelu.

 

Fanien tunteet ovat voimakkaita.

The Rise of Skywalkerilla on harteillaan valtavat paineet ja siksi fanit paitsi odottavat, myös vähän pelkäävät sen ilmestymistä. On aina mahdollista, että elokuva epäonnistuu.

Fanien tunteet ovat voimakkaita. Osa faneista suorastaan vihasi edellistä Star Wars -elokuvaa The Last Jedi. He jopa vaativat elokuvan poistamista tarinan suuresta jatkumosta.

Lue täältä perusteellinen analyysi edellisestä elokuvasta.

Elokuvan pitäisi viedä onnistuneeseen päätökseen ensinnäkin oma vuonna 2015 alkanut trilogiansa, sekä kokonaisuudessaan yksi elokuvahistorian tunnetuimmista elokuvasarjoista. Se tarkoittaa, että käsikirjoituksen pitää punoa yhteen juonilankoja sekä kolmen että yhdeksän elokuvan tarinakaarista.

Paineet ovat todennäköisesti vaikuttaneet siihen, että tekijät ovat vaihtuneet jo moneen kertaan.

Alun perin suunnitelmana oli, että The Last Jedin ohjannut ja käsikirjoittanut Rian Johnson käsikirjoittaisi tämän yhdeksännen osan.

Vuonna 2015 Disney kuitenkin ilmoitti, että Colin Trevorrow ohjaisi elokuvan ja kirjoittaisi sen Derek Connollyn kanssa. Syksyllä 2017 Trevorrow lähti ja ohjaajaksi palkattiin J.J. Abrams, joka teki jo uuden trilogian ensimmäisen elokuvan The Force Awakens (2015).

Nyt nähtävän elokuvan tarinan tekijöiksi on merkitty Abrams, Trevorrow, Connolly sekä Chris Terrio.

Yksi on ja pysyy. John Williams tekee musiikin, jonka hän on kertonut olevan hänen viimeinen Star Wars -sävellystyönsä.

Star Warsin suuren saagan viimeisiä käänteitä on vartioitu kuin valtionsalaisuuksia. Näyttelijä John Boyega mokasi kuitenkin pahan kerran. Hän tunnusti unohtaneensa käsikirjoituksen asuntoonsa, josta hän muutti pois. Se päätyi eBayhin, josta studio nopeasti osti sen talteen. Ilmeisesti käsikirjoitus kuitenkin ehdittiin vuotaa, sillä eri uutissivustot ovat kertoneet elokuvan yksityiskohtaisen juonen vuotaneen julkisuuteen.

Tähtien sodan kaukaisen galaksin tarina ei tietenkään pääty tähän elokuvaan. Disney+-suoratoistopalvelussa on jo käynnissä ensimmäisen näytellyn Star Wars -sarjan The Mandalorianin 1. kausi.

Uusia tv-sarjoja on tulossa. Ewan McGregor esittää Obi-Wan Kenobia tulevassa tv-sarjassa.

Vuonna 2022 on odotettavissa myös uusi Star Wars -elokuva. Mutta se kertoo jostain muusta kuin Skywalkerin suvusta.

Se saaga päättyy elokuvateattereissa tällä viikolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  10. 10

   ”Kun päästään helvetin loppuun, on jäljellä täydellinen kadotus, hiljaisuus ja pimeys” – Yhdys­valtojen Suomen-suur­lähettiläs Robert Pence siteeraa usein Dantea, ja hänellä on siihen painava syy

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää