Kulttuuri

Ahdistelusta syytetty Harvey Weinstein antoi harvinaisen haastattelun todistaakseen, että oikeudessa nähty kävelytuki ja raihnainen olemus ei ollut hämäystä

Elokuvatuottaja suostui New York Postin haastatteluun osoittaakseen, että viime viikolla oikeudessa nähty kävelytuki ja raihnainen olemus ei ollut näyttelemistä.

Yli 80 naista on julkisesti syyttänyt elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta. Weinsteinin mielestä hän itse on kuitenkin tilanteen varsinainen uhri, käy ilmi New York Postin haastattelusta.

Weinsteinin mielestä hän on tehnyt naisten hyväksi ammatillisesti enemmän kuin kukaan toinen historian aikana.

Hän kehuskelee haastattelussa muun muassa näyttelijä Gwyneth Paltrow’lle antamallaan hyvällä sopimuksella. Paltrow’n mukaan Weinstein ahdisteli häntä hänen ollessaan 22-vuotias.

”Tunnen olevani unohdettu mies”, 67-vuotias Weinstein sanoo New York Postille. ”Olen tehnyt enemmän naisten ohjaamia ja naisista kertovia elokuvia kuin yksikään toinen elokuvantekijä, ja tein sen 30 vuotta sitten. En puhu tästä ajasta, jolloin se on muotia. Minä tein sen ensin! Minä olin pioneeri!”

”Se kaikki mitätöitiin sen vuoksi mitä tapahtui”, Weinstein jatkaa. ”Työni on unohdettu.”

”Haluan tämän kaupungin tunnustavan minut sellaisena kuin olin eikä sellaisena joksi olen tullut.”

Hän puhuu haastattelussa myös vuosien saatossa tekemästään hyväntekeväisyystyöstä sekä tuottamistaan yhteiskunnallisesti tiedostavista elokuvista.

Weinstein antoi haastattelun sairaalassa toipuessaan edellisenä päivänä tehdystä leikkauksesta. Haastattelu on ensimmäinen jonka Weinstein on antanut yli vuoteen.

Hän suostui siihen osoittaakseen, ettei ole liioitellut terveydentilaansa liittyviä ongelmia, mutta kieltäytyi kaikista häntä vastaan nostettuja syytteitä koskevista kysymyksistä.

Weinstein saapui oikeuteen 11. joulukuuta raskaasti kävelytukeen nojaten. Moguli oli käyttänyt tukea aiemminkin saapuessaan asianajajiensa kanssa oikeusjuttua koskeviin kokouksiin, mutta New York Postin mukaan hänen on kuitenkin nähty samoihin aikoihin liikkuvan ostoksilla perheensä kanssa ilman minkäänlaista tukea.

Kävelytuen käyttö on herättänyt monessa kysymyksiä Weinsteinin terveysongelmien aitoudesta.

Muun muassa The Guardianin Stuart Heritage kiinnitti 12. joulukuuta julkaistussa kolumnissaan huomiota oikeuteen saapuneen Weinsteinin liioitellun raihnaiseen olemukseen, jonka kruunasivat kävelytuen jalkoihin kömpelösti kiinnitetyt tennispallot.

Heritage syyttää Weinsteinia näyttelijäksi ja kutsuu tämän nuhjuista ulkoasua rooliasuksi: ”Huomaa huolellisuus, jolla Weinsteinin paidan kaulus on taiteltu hänen pukunsa liepeen yli, saaden hänet näyttämään vähemmän mahtavalta elokuvamogulilta ja enemmän kauan kadoksissa olleelta sukulaiselta, joka on saanut hoitokodista vapaapäivän voidakseen osallistua vanhan työkaverinsa hautajaisiin.”

Heritage haluaa tekstillään kiinnittää huomiota siihen, että ulkonäössä tapahtuneesta muutoksesta huolimatta kyseessä on edelleen sama mies, jota syytetään muun muassa raiskauksesta ja suuseksiin pakottamisesta.

11. joulukuuta pidetyssä oikeudenkäynnissä tuomari lisäksi nosti Weinsteinin takuusummaa yhdestä miljoonasta kahteen miljoonaan dollariin (noin 1,8 miljoonaa euroa), sillä Weinstein oli sormeillut sähköistä jalkapantaansa.

”Luulen heidän halunneen nolata minut”, Weinstein kommentoi haastattelussa.

Weinstein kotiutui sairaalasta sunnuntaina.

Weinsteinin harjoittama vallankäyttö paljastui lokakuussa 2017 The New York Timesin julkaisemassa laajassa jutussa, jota seurasi pian toinen, The New Yorkerissa julkaistu pitkä artikkeli. Molemmat jutut olivat kuukausia kestäneen tutkimustyön tuloksia, ja tärkeä lähtölaukaus #metoo-liikkeen synnylle.

Uhreihin kuuluu muun muassa tunnettuja näyttelijöitä, malleja ja muita showalalla työskenteleviä naisia. Yksikään teoista ei ollut aiemmin tullut julki – Weinstein oli pitänyt uhrinsa hiljaisina rahaa tarjoamalla, kiristämällä ja uran loppumisella uhkailemalla.

11. joulukuuta pidetyssä oikeudenkäynnissä Weinstein ja hänen konkurssiin hakeutuneen elokuvayhtiönsä johtokunta pääsivät alustavaan 25 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron sopimukseen kymmenien Weinsteinia seksuaalirikoksista syyttävien naisten kanssa.

Toteutuessaan sopimus mahdollistaisi sen, ettei Weinsteinin tarvitsisi myöntää väärinkäytöksiään tai maksaa uhreilleen henkilökohtaisesti, neuvotteluihin osallistuneet asianajajat kertovat.

Sopimus on saanut alustavan hyväksynnän kaikilta tärkeimmiltä osapuolilta. Yli 30 näyttelijää ja Weinsteinin entistä työntekijää syyttää tätä rikoksista, jotka vaihtelevat seksuaalisesta häirinnästä raiskaukseen. Sopimus voisi päättää lähes kaikki oikeusjutut Weinsteinia ja hänen entistä yhtiötään vastaan.

Kyseinen oikeusprosessi on kuitenkin erillinen niistä syytteistä, joihin Weinstein joutuu vastaamaan New Yorkissa. Tuotantoavustaja Mimi Haleyi syyttää Weinsteinia suuseksiin pakottamisesta vuonna 2006 ja anonyymi rakastaja syyttää häntä raiskauksesta vuonna 2013.

Oikeudenkäynti pidetään 6. tammikuuta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  2. 2

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Ozzy Osbourne kertoi sairastavansa Parkinsonin tautia

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

  7. 7

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  10. 10

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää