Kulttuuri

Mariah Careyn joululaulu nousi listaykköseksi 25 vuotta julkaisunsa jälkeen – Menestyksen taustalla on sarja ennen­näkemättömiä markkinointiponnistuksia

Edellinen joulun ajan menestyjä oli Pikkuoravien joululaulu 60 vuotta sitten.

Poplaulaja Mariah Careyn joululaulu All I Want for Christmas Is You on noussut Billboardin Hot 100 -listan kärkeen. Lopultakin, voi hyvällä syyllä sanoa.

Nousu tapahtuu 25 vuotta myöhässä, sillä kappale julkaistiin vuonna 1994.

Mikään muu kappale ei ole tehnyt aiemmin yhtä kauan matkaa Billboardin ykköspaikalle.

All I Want for Christmas Is You on lisäksi ensimmäinen joululaulu listan ykköspaikalla 60 vuoteen. Edellinen ykköspaikka kuului Pikkuoravien joululaululle (The Chipmunk Song).

BBC:n mukaan kappaletta ei hyväksytty mukaan Billboardin listalle vielä vuonna 1994, sillä se julkaistiin osana EP-levyä, ei singlenä. Säännöt muuttuivat sittemmin, ja kappale päästettiin mukaan listakamppailuihin vuonna 2000.

Viime vuosina kappale on hätyytellyt jo kärkeä, ja nyt kärki lopulta saavutettiin.

Carey itse iloitsi kappaleen menestyksestä. Hän kirjoitti Twitterissä ”We did it” – ”Me teimme sen” ja korosti saavutustaan monenkirjavien emojien kera.
Carey on tehnyt kappaleen yhdessä silloisen tuottajansa Walter Afanasieffin kanssa, joka tunnetaan myös esimerkiksi Celine Dionin jättihitin My Heart Will Go On tuottajana.

All I Want for Christmas Is You -laulusta on muodostunut joulunajan klassikko Atlantin molemmin puolin. BBC:n mukaan kappale on juuri nyt Britannian striimatuin kappale Spotifyssa.

Sen suosio lähti ennennäkemättömään nousuun brittiläisen romanttisen komedian Rakkautta vain (Love Actually) myötä vuonna 2003.

Kappaleen suosion kasvu ei johdu silti vain elokuvasta. The New York Timesin mukaan kappaleen ympärille on rakennettu ”omaa universumia” jo vuosia.

Lehden haastattelema Sonyn edustaja kertoo, että levy-yhtiössä kehitellään joka joulun alla uudenlaisia kampanjoita ja tapoja markkinoida kappaletta.

Esimerkiksi tänä vuonna Carey päätti jokavuotisen joulukonserttiensa sarjan New Yorkin Madison Square Gardenin loppuunmyytyyn konserttiin. Encorena kuultiin All I Want for Christmas, jonka esitykseen Carey sai mukaan 11 joulukuusta, gospelkuoron, hänen kaksi lastaan, tekolumipurskauksia sekä tietenkin Joulupukin, kertoo The New York Times.

Jouluhittiin liittyy myös All I Want For Christmas Is You -lastenkirja (julkaistu 2015), animaatio (2017), nettisisältöä kuten video, jolla Carey vakuuttelee rakkauttaan joulua kohtaan sekä Amazonin minidokumentti, joka käsittelee kappaleen kestosuosiota.

Laulun suosio on kasvanut tänä vuonna, sillä Carey julkaisi 25 vuoden takaisen Merry Christmas -levynsä lokakuussa uudelleen. All I Want for Christmas Is You oli mukana tällä levyllä.

Uudelleen julkaistulla levyllä on mukana alkuperäisen materiaalin lisäksi live-esityksiä ja uudempia lauluja sekä uudelleen miksattuja kappaleita. Suurimmasta hitistä levyllä on kaikkiaan neljä eri versiota.

25-vuotisjuhlan kunniaksi Carey on mainostanut joululauluklassikkoaan tänä vuonna entistä voimallisemmin. The New York Timesin mukaan erityisen ankara some-myllytys alkoi heti Halloweenin jälkeen.

All I Want for Christmas Is Youn saavuttama ykkössija Billboardin listalla ei toki ole Careyn uran ensimmäinen. Jo tätä ennen hänellä oli hallussaan ennätys eniten ykköspaikkoja saavuttaneena sooloartistina.

Edellisen ykköshitin hän saavutti 11 vuotta sitten, ja nyt hänellä on ykköshittejä kaikkiaan 19.

Kaikkien artistien joukossa hän on toisena. Ykköspaikkaa pitää Beatles, jonka on onnistunut saada 20 lauluaan Billboardin listan ykköseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  3. 3

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  4. 4

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  5. 5

   Luonnonsuojelijat kauhuissaan: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria paikoin koskematonta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää