Kulttuuri

Kahdeksanvuotiaasta amerikkalaispojasta tuli maailman parhaiten ansaitseva tubettaja: Aloitti uransa videoilla, joilla availee lelulaatikoita

Talouslehti Forbes listasi maailman eniten ansaitsevat videobloggaajat. Kakkossijalle ylsi leikkivien aikuisten ryhmä.

Talouslehti Forbes on listannut maailman eniten ansaitsevat tubettajat eli Youtuben videobloggaajat.

Kärkijoukon perusteella näyttää siltä, että eniten ansioita tuovat leikkiminen ja yleinen lapsenmielisyys – on sitten kyse oikeasti lapsista tai aikuisista.

Forbesin mukaan Youtuben eniten ansaitseva tubettaja on kahdeksanvuotias Ryan Kaji. Hän on ansainnut vuoden aikana omalla Youtube-kanavallaan 26 miljoonaa dollaria eli 23 miljoonaa euroa.

Amerikkalainen Kaji oli videopalvelun eniten ansaitseva videobloggaaja myös viime vuonna. Silloin hänen ansionsa olivat 20 miljoonaa euroa.

Kaji on oikealta nimeltään Ryan Guan. Youtubessa hänellä on oma Ryanin maailma -niminen kanava.

Kanavan aloittivat Ryanin omat vanhemmat vuonna 2015. Tuolloin sen nimi oi vielä Ryanin leluarviot. Videoillaan Kaji pääasiassa avasi erilaisia lelulaatikoita kameran edessä ja kommentoi sitten niitä.

Nykyään kanavalla on lähes 23 miljoonaa seuraajaa. Monia Kajin yksittäisiä videoita on katsottu jopa yli miljardi kertaa, ja kaikkiaan kanava on kerännyt sen historian alusta lähtien 35 miljardia katselukertaa.

Kanava jouduttiin nimeämään äskettäin uudelleen, kun kuluttajansuojajärjestö valitti siitä Federal Trade Comission FTC:lle eli Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissiolle.

Kuluttajansuojajärjestön mukaan videoissa ei kerrottu riittävän selvästi, mitä kanavan videoista oli sponsoroitu. Jotkut lelutuotemerkit olivat maksaneet, jotta Kaji esittelisi videoillaan juuri näiden leluja.

Nykyään Kaji tarjoaa lelujen esittelyn lisäksi myös opetusvideoita.

Katso alta esimerkki Kajin opetusvideosta:Forbes julkaisi listan eniten ansaitsevista tubettajista keskiviikkona. Ansioita tarkkailtiin kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2019 välillä. Forbesin listauksesta on uutisoinut myös uutistoimisto AFP.

Listauksessa kakkossijalle tuli kanava nimeltä Dude Perfect, vapaasti suomennettuna ”täydellinen jäbä”.

Videoissa teksasilainen kolmekymppisten ystävysten ryhmä yrittää selvitä mahdottomiksi tuomituista tarkkuustehtävistä: he esimerkiksi ampuvat Nerf-pyssyillä kynttilän sammuksiin tai heittävät koripallon pilvenpiirtäjän katolta maassa odottavaan koriin.

Tempuilla ystävykset ansaitsivat vuoden aikana 18 miljoonaa euroa.

Katso ryhmän Nerf-temppuja alla olevalta videolta:Kolmannella sijalla oli toinenkin lapsitubettaja, Anastasia Radzinskaja. Nastya-nimellä esiintyvä tubettaja on vain viisivuotias, mutta hän ansaitsi videoillaan 16 miljoonaa euroa.

Radzinskajalla on kaikkiaan seitsemän eri kanavaa, joita seurataan ympäri maailmaa.

Etelä-Venäjällä asuvan Radzinskajan tubettajan ura käynnistyi, kun hänen vanhempansa alkoivat julkaista tytöstä videoita, jotta ystävät ja sukulaiset pääsisivät seuraamaan tämän kehitystä. Radzinskajalla on cp-vamma, ja alun perin lääkärit pelkäsivät, ettei hän pystyisi koskaan puhumaan.

Videoillaan Radzinskaja esittelee tavallisia lasten toimia: hän leikkii isänsä tai kissansa kanssa ja pomppii puhallettavassa linnassa. Videoita tehostetaan tarttuvilla jingleillä. Suosituimmalla videollaan hän vierailee isänsä kanssa eläintarhassa.

Katso alta Radzinskajan eläintarhavideo:Uutistoimisto AFP:n mukaan Youtuben emoyhtiö Google joutui maksamaan syyskuussa 170 miljoonan dollarin sakot. Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomission mielestä videopalvelu oli kerännyt Youtuben käyttäjiltä henkilökohtaisia tietoja ilman lupaa.

FTC:n mukaan palvelu käytti tietoja siihen, että mainostajat kykenisivät kohdistamaan mainoksiaan suoraan lapsille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää