Hullu-Sanna käänsi pilkan voitoksi

Sanna Klemetti kertoo kuinka hän loi alter egokseen ensin underground-sankari Litku Klemetin ja sitten Kuhmoon jääneen Hullu-Sannan, joka kääntää mielenterveysongelmat voitokseen. Lopputulos saa ylistystä myös HS:n Vuoden levyt -valinnoissa.

Julkaistu:

Hullu. Se sana löytyy Litku Klemetin tämän syksyn Ding ding dong -levyn sanoituksista kahdeksan kertaa, useimmin kappaleissa Kaikki peittyy kyyneliin ja Hullu rakkauden morsian.

Syy löytyy siitä, että Sanna Klemetti keksi itselleen jälleen uuden alter egon vähän David Bowien tapaan, jolla niitä riitti Ziggy Stardustista Thin White Dukeen.

Sanna Klemetin tunnetuin alter ego on ”Litku Klemetti”, joka on Sanna Klemettiä röyhkeämpi, räävittömämpi ja punkimpi hahmo.

Mutta uudella levyllä minäkertoja on ”Hullu-Sanna”.

Ja tässä haastattelussa käsittelemme heitä kaikkia kolmea: Sanna Klemettiä, Litku Klemettiä ja Hullu-Sannaa.

Mä en halua olla / enää se Hullu-Sanna.

”Hullu-Sanna on nimitys, jota entinen luokkakaveri kertoi minusta käytetyn Kuhmossa yläasteella”, Sanna Klemetti paljastaa.

Hän olettaa sen johtuneen siitä, että hän vietti osan kahdeksatta luokkaa psykiatrisella osastolla. Syynä olivat esimerkiksi paniikki- ja ahdistushäiriöt, joita koulukiusaaminen kärjisti.

”Pienestä pitäen lauleskelin itsekseni, leikin mielikuvitusleikkejä ja minut sai helposti itkemään. Olin helppo uhri.”

Kiusaamisen seurauksena hän koki itsensä muita huonommaksi.

”En sopinut heidän seuraansa.”


Päästin valloilleen tämän hirviön / Sitä kaikki tsekkaa nyt kiimoissaan.

Tämän syksyn Ding ding dong -levyllä pilkkanimi kääntyi taiteelliseksi voitoksi. Levy sai viiden tähden arvostelut Helsingin Sanomilta ja Soundilta sekä Emma-ehdokkuuden ensi helmikuun gaalaan. Ding ding dong saa mainintoja myös tänään julkaistavassa HS:n kriitikoiden Vuoden levyt -valinnoissa.

”Levyn työnimi oli Hullun Sannan lauluja. Jokainen kertoo tavallaan siitä, mitä minusta olisi voinut tulla, jos olisin jäänyt Kuhmoon.”

Levyn perusteella jääminen ei olisi tarkoittanut vain ahdistusta. Sanna Klemetti kuvittelee levyn lauluissa, kuinka Hullu-Sanna olisi päästänyt Kuhmossa ”itsensä valloilleen” vaikka ”kaikki on minua vastaan ja pitää täysin kahjona, outona ja sopeutumattomana”.

Se tuo Hullu-Sannan hahmoon myös eroottista voimaa. Hän on outo, mutta sanoituksissa myös kiiman kohde.

”Pystyin eläytymään häneen. Yritin kirjoittaa karskisti. Yritin heittäytyä. Ja siitä tuli hauska levy, ainakin minun mielikuvissani.”

Mitä muutakaan tekisin / kuin olisin sekaisin.

Sanna Klemetti arvostaa synnyinkaupunkiaan Kuhmoa syvästi.

”Olen onnellinen, että olen sieltä. Luonnonläheisyys ja tavallisuus on inspiroivaa. Vanhempani ovat mielestäni maailman tavallisimpia ihmisiä. Ja sukulaiset kaikkein kummallisimpia.”

Isä oli töissä Kuhmo-yhtiössä ja perhe asui taajaman laidalla. Toinen tärkeä paikka oli vanha sukutila yhdessä Kuhmon ”perukoista” eli Katerman kylässä.

”Se on lapsuuteni mielenmaisema ja sinne sijoitan Hullu-Sannan.”

Seuraavalta videolta voit kuunnella näytteen uudelta levyltä ja katsoa tarinan ”Hullu-Sannasta” Kuhmon maisemissa.


Kun en kuulunut jengiin / Hankin väärän puseron.

Koulun pelastus oli musiikkiluokka. Klemetti oppi jo varhain soittotunneilla pianonsoiton alkeet ja huilua vähän pidemmällekin. Hän ryhtyi myös provosoimaan kiusaajia tekemällä esimerkiksi itse omat, erikoisemmat vaatteensa.

”Provosoin ihan tahallani, ja samalla kärsin ongelmistani paljon.”

Olihan Kuhmossa eksentrisiä taiteilijasieluja ollut. Jussi Parviainen kasvoi siellä. Topi Mikkola teki jo vuosikymmeniä sitten Kuhmossa omaperäistä teatteria, jota Helsingin Sanomien Jukka Kajavakin ylisti. Mutta ei sitä yläasteella niin tiedetty eikä omaperäinen lapsi saanut tarpeeksi vertaistukea.

Toinen pelastus oli Kuhmon kirjasto. Yhdeksännellä luokalla ”pää räjähteli”, kun Klemetti löysi progressiivisen rockin klassikot.

”En ollut kulttuurikodista, mutta halusin olla musanörtti, ja kaikki täytyi löytää itse: Jukka Gustavsonin ajan Wigwam, King Crimson, Yes ja monet muut. Frank Zappan We’re Only in it for the Money on yhä johtotähti kaikessa.”

Hän omaksui myös 1960-luvun rockin historian The Beatlesista ja The Rolling Stonesista The Doorsiin ja Bob Dylaniin. Toisaalta myös kirpputorien halpiskasetit iskelmämusiikista kiinnostivat.

”Iskelmä ja underground liittyivät Suomessa yhteen jo varhain”, hän muistuttaa. ”Iskelmä on meidän oma musiikkipankkimme.”


Mua ei kiinnosta menneisyys / Pelkästään epätäydellisyys.

Lukion jälkeen Klemetti lähti Oriveden opistoon vuosiksi 2006–2007 ja perusti ensimmäisen progebändinsä. Opinnot jatkuivat Jyväskylän konservatorion pop/jazzpuolella ja sitten Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitoksella vuosina 2010–2015.

”Koko ajan liidasin myös bändejä. Oli progea, psykedeliaa ja kraut-rockia.”

Jukka Nousiaisen Jyväskylässä perustaman Räjäyttäjät-yhtyeen fanitus mullisti näkemyksen vuonna 2012.

”Käänsin kelkkani. Olin tehnyt liian vakavahenkisiä juttuja ja se alkoi ahdistaa. Koin uskonnollisen heräämisen rockiin ja halusin vapautua rockin energian ja kepeyden kautta. Tarvitaan meininkiä, säpinää ja spontaaniutta.”

Hän huomasi, että Kuhmosta lähteminen oli tehnyt hyvää.

”Opin olemaan. Ihmisen on hyvä olla kontaktissa ihmisten kanssa. Ei ole hyvä jäädä norsunluutorniinsa patoamaan vihaa maailmaa kohtaan.”

Hän kaipaa silti Kuhmoon usein.

”Se on rinnakkaistodellisuus. Sieltä olen kotoisin ja siellä on todella sitkeitä tosikuhmolaisia tyyppejä, jotka jaksavat pitää kulttuurielämää yllä. Se on kulttuuripitäjä.”


Mä olen ding dong aina vaan / Varmaankin joutaisin hourulaan.

”Uskonnollinen herääminen rockiin” ilmeni Mäsä-nimisessä punk-performanssikollektiivissa ja vuodesta 2014 lähtien Litku Klemettinä.

”Litku on visio rajusta underground-tyypistä, joka soittaa balalaikaa ja tekee outoja juttuja”, Sanna Klemetti selittää.

Vaikutteiksi nousivat nyt myös vanha suomalainen punk ja uusi aalto Pelle Miljoonasta Problemsiin ja erityisesti Se-yhtyeeseen. Uudemmista underground-sankareista tärkeitä ovat Hulda Huima ja Joni Ekman, joka ”tietää mitä rock on”.

Litku Klemetin roolista löytyi vastapainoa ongelmille, joita Sanna Klemetillä on ollut mielenterveyden ja erityisesti paniikki- ja ahdistushäiriöiden kanssa. Ongelmien vuoksi hän kertoo olleensa lääkityksellä jo 15 vuotta. Mutta Litkuna hän on räväkkä lavahahmo ja kaiken ujouden ja introverttiuden suoranainen vastakohta.

Tämä tuo mieleen myös Risto Ylihärsilän taannoisen HS-haastattelun. Sanna Klemetin tavoin myös Risto-yhtyeen luoja on kertonut paniikki- ja ahdistushäiriöistä, joihin hän on antanut eräänlaista sokkihoitoa altistamalla itsensä raivohullullekin lavaesiintymiselle.

Nuoremmasta polvesta esimerkiksi Maustetytöt ovat kertoneet HS:n kuukausiliitteen haastattelussa saaneensa psykiatrista hoitoa. Esimerkkejä on toki muitakin.

”Meidän uusi aaltomme sisältää paljon ihmisiä, joilla on mielenterveysongelmia, ja se inhimillistää taidetta”, Klemetti pohtii.


Hän hurja rokkitähti on ja silti onneton.

Litkun hahmo liittyy tavallaan myös Sanna Klemetin opintoihin. Hän valmistui musiikkitieteen laitokselta maisteriksi vuonna 2015 ja tähtäsi väitöskirjaan indie-kulttuurista.

”Indie-ympyröissä vaalitaan myyttiä ihmisestä, joka ei tiedä mitä tekee ja on löytänyt uniikin tapansa tehdä ilman mitään instituutioita, ikään kuin ite-taiteilijana”, Klemetti sanoo.

Litkuna hän vaali myyttiä peittämällä aluksi proge- ja akateemisen osaamisensa. Tämä oli yleistä myös ensimmäisessä punkin ja uuden aallon kukoistuksessa 1976–1980, jolloin monet salasivat osaamistaan ja klassista koulutustaan Joe Jacksonista Ismo Alankoon.

Indie-suosio alkoi nousta esikoisalbumilla Horror ’15 sekä Flow-festivaalin keikalla kesällä 2016.

”Jo silloin oli vaikeaa ottaa vastaan sitä julkisuutta ja Soundin Vuoden tulokas -valintaa. Se oli todella outoa.”

Vuonna 2017 soololevyksi tarkoitettu iskelmällisempi Juna Kainuuseen toi suursuosion ja nosti Litku Klemetin eräässäkin kuuntelijatutkimuksessa yli 55-vuotiaiden suomalaisten uudeksi suosikiksi.

”Se oli kunnon myllytysvuosi. Tuntematon numero -bändillemme se oli hyvä asia. Saimme keikkoja ja saamme edelleen. Meistä tuli osa tätä aikaa ja pääsimme eteenpäin.”

Julkisuus myös ahdisti.

”Olin koko ajan hajoamassa ja burn outissa. Rakastan esiintymistä, mutta se ei ole minulle helppo juttu. En voi koskaan tietää minkälainen olo minulla on ja joskus olen itkenyt koko keikan. Mutta haluan antaa itsestäni jotain, vaikka olen pohjimmiltani tosi ujo.”

Litku-rooliin kuuluu myös humoristisuutta, mistä oli apua.

”Rock ei ole niin vakavaa, vaan ihmisläheistä ja kepeää.”

Ja koska näin on, yhtye julkaisi vuonna 2017 toisenkin levyn Päivä päivältä enemmän. Sitä ei kuitenkaan mainostettu ja Klemetti jopa pyysi ainakin yhdeltä medialta, että levyä ei arvostella.

”Se on sellainen salalevy. Minusta tulee sisältä niin paljon kaikkea ulos ja on pakko päästääkin sitä ulos, koska on niin vaikea yhtälö olla tässä maailmassa.”


Hän on aikuinen lapsi eikä leiki ees salaa / Leuat menee vielä sijoiltaan.

Kova tahti jatkui. Taika tapahtuu -levy oli hitusen progempi kokeilu vuonna 2018.

”Olin maanisessa vaiheessa. Se levy olisi pitänyt tuottaa paljon hitaammin, mutta halusin välttää hinkkaamista. On siinä hyviä biisejä, mutta sen olisi voinut tehdä paljon paremmin.”

Yhtyeen estetiikkaan on kuulunut ylituottamisen välttäminen ja tietyn raikkauden ja raakuudenkin säilyttäminen. Nyt Klemetti kuitenkin ajattelee, että albumiin kannattaisi käyttää vuosi säveltämisen alkamisesta lähtien.

”Mehän panostamme todella paljon tuotantoon. Etenkin nykyään yritämme tosissaan omaa, ajattoman kuuloista ja meidän korvaa miellyttävää, mietitympää soundia.”

Vuodesta 2018 oli silti tarkoitus tulla kahden levyn vuosi. Ajatuksena oli rykäistä vielä ainakin EP-levy camp-mainetta nauttivan Tarja ja Tahdikkaat -iskelmäryhmän inspiroimana.

”Lähtökohta oli, että kirjoitan kymmenen tosi kauheata iskelmää yhtenä iltana ja äänitämme ne seuraavana päivänä ilman harjoittelua täysin underground-levynä.”

Juuri silloin hän muisti luokkakaverinsa, joka kertoi Hullu-Sanna -pilkkanimestä. Ja kaikki muuttui, paitsi ajatus biisinteon nopeudesta.

Ding ding dong -levyn Keijukaisvalssi, Kaikki peittyy kyyneliin, Pelkuri ja En jaksa twistata tulivat kaikki samana iltana. Kirjoitin ne tilassa, jossa yritin olla ajattelematta mitään”, hän kertoo.

Voit kuunnella Hullu-Sannan hahmon esittelevän levyn avauslaulun Kaikki peittyy kyyneliin seuraavasta upotuksesta.


Kauan sitten lähin tähän mielikuvitusleikkiin / En kai osais tehä muutakaan.

Viime vuonna Sanna Klemetti sai Suomen kulttuurirahastolta yli 20 000 euron verottoman apurahan Litku Klemettinä toimimiseen. Hän alkoi tehdä biisejä huolella ja malttoi pitää keikkatauonkin.

Uutta materiaalia kertyi niin paljon, että hän oli hylkäämässä koko Ding ding dong -levyn ennen sen julkaisua.

”Mutta se on kolahtanut moneen, joten ihan hyvä, että kaikki levymme on julkaistu. Jotkut suuremmalla volyymillä kuin toiset.”

Viime vuosien urakiireet saivat tohtorinopinnot jäihin. Mutta nyt hänellä on opinto-oikeus Avoimeen yliopistoon ja pääpaino on luovalla kirjoittamisella.

”On kustannussopimus kirjalle, mutta ensin täytyy osata kirjoittaa. Odotan innolla opiskelua, koska olen viimeksi opiskellut 2015. Uusia ajatuksia vain sinkoilee. Olisi ihanaa olla aina yliopistolla kevyin rantein.”


Jokainen liike oikeasti sattuu / mutta elämä jatkuu vaan.

Nyt keikkatauko on ohi ja vuosikymmen vaihtumassa. Mitä Sanna Klemetti toivoo 2020-luvulla kolmikymppiselle sukupolvelleen?

”Toivoisin ihmisläheistä meininkiä kaikessa. Ilmastonmuutos pitäisi saada kuriin. Meidän sukupolvi on myös sellainen, joka joutuu käsittelemään aika lopullisia kysymyksiä. Tuhoammeko maailman? Onko toivoa? Onko syytä elää? Onko sijaa inhimillisyydelle?”

Klemetti sanoo olevansa luonteeltaan murehtija. Hän muistaa nähneensä jo lapsena unia, joissa maailma palaa.

”Ja olisihan se upeata, jos ajattelu myös työnteosta muuttuisi ymmärtäväisemmäksi. Minulla on aina ollut olo, että en ole tehnyt tarpeeksi, mikä on ajanut kaikenlaisiin uupumuksiin. On arvoton olo omasta ammatista. Mitä teetkin, olet b-luokan tekijä.”

Kriitikot ja yleisö ovat toista mieltä. Ahkeruudessakaan ei voi olla moittimista, kun koossa on jälleen uutta musiikkia vaikka useammallekin albumille.

Kaikkihan tietää että / mä teen mitä tahdon.

Uudet laulut ovat Klemetin mukaan tekstilähtöisiä, yksinkertaisia ja paluuta bändin juurille.

”Olen miettinyt minkälainen on hyvä biisi. Miksi Isoisän olkihattu on hyvä biisi? Nyt tulee suoraviivaisempaa dokumentaatiota omasta elämästä.”

Siis omasta elämästä, ei Litkun eikä Hullun-Sannan? Sekin voisi olla mielenkiintoista, vaikka Klemetti sanoo tekevänsä parempaa musiikkia hahmojen kautta.

”Halusin tehdä tosi rehellisiä lauluja ilman mitään rooleja ja kilpiä, ilman leikki- tai fantasiavivahdetta. Mutta monta sellaista laulua olen myös hyllyttänyt, jos ne tuntuvat liian vakavilta ja ryppyotsaisilta.”

Litku ei enää jätä Sanna Klemettiä. Ei ainakaan kokonaan.

”Olen taas vähän palannut Litkun taakse. Ehkä se kuitenkin on lopulta tämän homman idis.”

Katkelmat lyriikoista ovat Litku Klemetin Ding ding dong -levyltä.

Juttukeikan kulisseissa:

Vesa Sirén, toimittaja: Kulttuurisivujakin lukemalla huomaa, että Sanna Klemetin, Risto Ylihärsilän ja Maustetyttöjen sukupolvet puhuvat mielenterveysongelmista keskimäärin avoimemmin kuin aikaisemmat sukupolvet. Suomen mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertasen mukaan asioista puhuminen voikin tuoda jopa välitöntä helpotusta ja pidemmällä tähtäimellä aiheuttaa mielenterveyshäiriöihin liittyvän häpeäleiman murtumisen koko yhteiskunnassa

”Tutkimusten mukaan jopa joka toiselle meistä voitaisiin jossain elämämme vaiheessa diagnosoida jokin mielenterveyden häiriötila. Puhumisen kulttuuri madaltaa sekä avun pyytämisen että tarjoamisen kynnystä”, Mertanen muistuttaa.

Jos lähellä ei ole ketään, kenelle puhua, kannattaa muistaa Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111, Mertanen kertoo. Sen päivystys tulee lisärahoituksen turvin laajentumaan ympärivuorokautiseksi.

Hanna-Kaisa Hämäläinen, valokuvaaja: Kuvauksissa oli todella hauskaa. Tunnelmat vaihtelivat rauhallisen herkästä Sannasta revittelevään Litku Klemettiin. Mutkaton meininki jatkui, kun kuvasimme Hullu-Sanna-hahmoa poseeraamassa keittiön hellan liedellä ja bändin pojat tulivat naapurihuoneen äänityssessioista pitämään ruokataukoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  4. 4

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   ”You idiot” ei ole ”senkin spede” – Tv-ohjelmien suomalaisille käännösteksteille on nyt tehty kansalliset laatusuositukset, tällaiset ne ovat

  9. 9

   HS:n palkkakone paljastaa, tienaatko yhtä paljon kuin työkaverisi keskimäärin – Palkoista pitäisi puhua paljon enemmän, sanoo professori

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  6. 6

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  7. 7

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  8. 8

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää