Kulttuuri

HS:n elokuvatoimittaja esittelee kymmenen tärkeää elokuvaa vuodelta 2019

Helsingin Sanomien elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen esittelee kymmenen elokuvaa, jotka jäivät mieleen vuodelta 2019. Elokuvat esitellään aakkosjärjestyksessä.

Amazing Grace

Ääni on tärkeä, mutta vielä tärkeämpiä ovat kuvat. Kuvat yhdistävät dokumentaarisessa elokuvassa Aretha Franklinin huikean laulun kuoroon sekä baptistiseurakuntaan, ja näin syntyy kokonaisuus, jossa musiikista tulee suurta ja elokuvakokemuksesta yhteisöllinen. Väki laulaa mukana ja uskoo sekä korkeampiin voimiin, Frankliniin että musiikin voimaan.

Vielä suuremmaksi elokuvan tekee tieto siitä, että materiaalia pidettiin kassaholveissa keskeneräisenä lähes puoli vuosisataa. Amazing Grace herättää siis kuolleita henkiin ja muistuttaa samalla ajasta, jolloin mustat artistit olivat aliarvostettuja. Siksi Mick Jaggeria näytetään elokuvassa monta kertaa, vaikka päähenkilö on soulin ja gospelin kuningatar. Elokuvateattereissa.

Aurora


Vuoden paras suomalainen elokuva? Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, jos osaa jo ajaa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Miia Tervo, tuottaja Max Malka sekä koko muu Auroran työryhmä selvästi osaa. Romanttisen komedian umpitutun kaavan ympärille rakennettu omaperäinen pohjoinen selviytymistarina on yhtä aikaa karmea, hauska, riipaiseva ja täynnä onnettomia törmäilyjä ja kepeääkin juhlintaa.

Rovaniemi-tarinassa pääosia näyttelevät Mimosa Willamo sekä Amir Escandari.

The Invisible Life of Eurídice Gusmão


Brasilialaisen Karim Aïnouzin ohjaaman elokuvan (portugalinkielinen nimi A Vida Invisível) pohjana on samanniminen, Martha Batalhan kirjoittama romaani. Tarina alkaa Rio de Janeirosta 1950-luvulta, ja päähenkilöinä on kaksi siskoa aikuistumisen kynnyksellä. Viisikymppinen ohjaaja kuvaa elokuvassa äitinsä sukupolvea, kun Brasilia on maana patriarkaalinen. Elokuvan siskosten tietkin erkanevat pakon edessä.

Melodraama on verevä, ja Brasilia lähettikin elokuvan edustajakseen Oscar-kisaan. Toukokuussa elokuva voitti Cannesin kakkossarjan eli saman, mistä suomalaiselokuva Hymyilevä mies palkittiin taannoin. Suomen-näytöksistä ei ole tällä haavaa tietoa.

Joker


Suureksi menestykseksi noussut Joker ei ole elokuvana niitä kaikkein mietityimpiä, mutta ajankuvana se näyttää olevan täysosuma. Ainakin suosion perusteella. Menestys yllätti tekijät ja elokuva-alan bisnesväenkin. Ei ehkä kuitenkaan meitä, jotka olemme pitäneet Joaquin Phoenixia aikamme suurena näyttelijänä.

Jokerin tarinassa sarjakuva- ja supersankaritausta on läsnä vain ohuin säikein mutta riittävästi, jotta tarina irtoaa realismista. On kahtia jakautunut maailma, on menestyjiä, häviäjiä ja raivo, joka purkautuu ensin protestina ja sitten kapinana. Mutta voiko kaaos olla poliittinen päämäärä? Elokuvahistoriallisesti Joker lainaa niin Taksikuskia kuin Koomikkojen kuningastakin. Elokuvateattereissa.

The Lighthouse


Kaksi miestä majakkaluodolla, mukana menneisyytensä ja edessä tulevaisuutensa. Robert Eggersin täyteen ahdettu elokuva on vuoden tapauksia. Majakalla tapahtuva elokuva on taitavan kertojan työ, jossa sekoittuvat eristyneisyys, päihteet ja hyytävä pohjoistuuli sekoittuvat enne- ja unikuviin, joissa vilahtelevat niin lokit, mustekalat kuin merenneidotkin. Ystäväni määritteli The Lighthousen niin sanotusti ”rankaksi” elokuvaksi, josta vain taiteesta kiinnostuneet miehet pitävät.

Mustavalkoisena toteutettu elokuva tulee iholle, sillä merikarhumaisten partamiesten selviytyminen kasvaa kosteasta merisumusta käsittelemään valtaa, moraalia ja jumaluuttakin. Tietenkin myös miehen kestävyyttä ankarissa oloissa. Pääosissa Robert Pattinson ja Willem Dafoe. Elokuvateattereissa.

Nuoren naisen muotokuva


Vuoden ilmiöelokuviin kuuluu myös ranskalainen elokuva Nuoren naisen muotokuva. Runollisen asetelmallisin kuvin toteutetussa elokuvassa aristokraattiset nuoret naiset löytävät toisensa 1700-luvun lopun Ranskassa. Toinen on maalaamassa toisesta muotokuvaa, joten tarina kääntyy filosofisten rakkauspohdintojen lisäksi myös elokuvaksi katseesta, katsomisesta ja katsomisen historiasta.

Elokuva on korostetun hiljainen, mikä edelleen korostaa sekä maalaamisen merkitystä että päähenkilöiden pidäteltyä tunne-elämää. Ohjaajana on nelikymppinen Céline Sciamma, ja toisessa pääroolissa hänen entinen kumppaninsa, näyttelijä Adèle Haenel. Suomen ensi-ilta teattereissa 27.12.

Once Upon a Time in Hollywood


Onko tämä ohjaaja-käsikirjoittaja Quentin Tarantinon uran päätyö, henkinen testamentti? Siltä näyttää. Videoaikakauden kasvattama Tarantino käsittelee taas kerran koston teemaa, nyt 1960-luvun westernien kovien miesten ja Charles Mansonin murhaajakultin kautta, ja osoittaa olevansa maailmanluokan viihdyttäjä. Musiikilla on iso rooli, ja 1960-luvun ajankuva on rakennettu pieteetillä.

Mukana on runsaasti detaljeja, joista osa aukeaa hitaasti: on elokuvaviitteitä ja esimerkiksi ikävänä persoonana esitelty Bruce Lee, on turhamainen näyttelijä joka ei osaa repliikkejä ja toinen kameratähti Sharon Tate, joka on viaton kuin enkeli. On tiedostava lapsinäyttelijä ja hippejä, joista kukkaniittyjen sulo on kaukana. On myös naishahmo, joka vaikuttaa Tarantinon vaimolta. Ennen kaikkea on Brad Pittin esittämä stuntmies, vaarallinen kuin verikoira. Elokuvateattereissa, tallennemyynti alkaa joulun jälkeen.

Parasite


Väittäisin että tässä on vuoden 2019 elokuvista paras. Eteläkorealaisen Bong Joon-hon tuore ohjaus nähtiin Helsingissä jo Night Visions -festivaalilla, ja teattereihin tämä villisti etenevä perhejännäri tulee tammikuussa 2020 eli Oscareiden alla. Isoa palkintoa siis odotellaan. Parasite on nimensä mukaisesti kuvaus loisista, mutta kuka loinen on, se onkin toinen juttu.

Parasite on terävä, yllättävä ja pirullisen hienosti kirjoitettu elokuva, jonka käänteitä on vaikea ennakoida. Parasite on elokuva perheistä ja yhteiskuntaluokista: kopeudesta ja turhamaisuudesta, valehtelusta ja varastelusta, neuvokkuudesta ja solidaarisuudestakin. Ohjaajan aiempia elokuvia ovat Snowpiercer sekä Okja. Tulossa elokuvateattereihin 31. tammikuuta 2020.

System Crasher


Viihdearvoillakin on paikkansa, mutta tämä saksalainen elokuva, jonka aiheena on lastensuojelu, ei ole elokuvana mikään koko perheen naurupommi. Pikemminkin System Crasher on niin sanottu vaikea elokuva vaikeasta aiheesta. Päähenkilö on yhdeksänvuotias Benni, joka on pudonnut perheen, sijaiskodin ja muiden hyvinvointipalveluiden ulkokehälle.

Olen kutsunut tätä sosiaalidemokraattiseksi kauhuelokuvaksi, sillä elokuva kertoo siitä, miten hyvinvointivaltio ei toimi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Nora Fingscheidt käsittelee aihetta taitavasti. Elokuvateattereissa.

Toy Story 4


Parempaa lastenelokuvien sarjaa ei taida olla. Elävät lelut ei ideana vielä yllätä, mutta ihmisiin ja toisiinsa kiintyvät lelut kuulostaa jo tarinalta. Ensimmäinen Toy Story nähtiin jo 1995. Elokuvasarjan neljännessä osassa, Josh Cooleyn ohjauksessa, Toy Storyn porukat saavat sekä uuden omistajan, tällä kertaa tytön, että myös uuden toverin, muovilusikoista rakennetun tyypin nimeltä Kahveli.

Sattumukset vievät lelut ja ihmiset maantielle, tivoliin, vanhoja leluja myyvään kauppaan ja tietenkin myös suureen hätään. Mukana seuraa eksistentiaalinen kriisi: kierrätyslelu kokee itsensä jätteeksi. Ihania yksityiskohtia riittää kuten vaikkapa Santeri Kinnunen Buzz Lightyearin suomalaisena äänenä. Elokuvateattereissa, dvd ja bluray myynnissä joulun jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  4. 4

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  5. 5

   Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveyden­hoidon kulisseissa tapahtui, kun korona­virus tuli Suomeen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää