Valofestivaali Lux Helsinki yltää Itä-Helsinkiin: Luvassa huhuileva pöllö, kauhua sekä valtava tulitornado, joka muistuttaa Australiassa riehuvista metsäpaloista - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Valofestivaali Lux Helsinki yltää Itä-Helsinkiin: Luvassa huhuileva pöllö, kauhua sekä valtava tulitornado, joka muistuttaa Australiassa riehuvista metsäpaloista

Perinteinen valofestivaali palaa myös Senaatintorille, joka on sen sydän.

Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo speculus) johdattaa Tokoinrantaan. Pöllö on koko tapahtuman symboli. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Julkaistu: 4.1. 2:00, Päivitetty 4.1. 11:25

Valofestivaali

Lux Helsinki 8.1. saakka. Teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17–22. Kävelyreitin kartta ja tapahtumapaikat osoitteessa www.luxhelsinki.fi.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko (1852) on valofestivaali Lux Helsingin ehdoton sydän. Viime vuonna Senaatintorin väistänyt tapahtuma käynnistää perinteisen kävelykierroksen kirkolta itävaltalaisen Teresa Marin valofreskolla.

SunWind inspiroituu skandinaavisesta mytologiasta ja valon kyvystä vaeltaa pimeässä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Kollaasitekniikalla toteutettu SunWind heijastetaan tuomiokirkon fasadiin neljällä Pani-projektorilla, joiden toimintaperiaate vastaa diakojetta. Analogisuus tuo näyttävän maalaukselliseen teokseen lämpimiä sävyjä ja käsityön tunnun.

Lux Helsingin pääkuraattori Ilkka Paloniemi. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Jo 12. kertaa järjestettävä ja vuodesta 2012 Lux Helsingin nimellä kulkevan tapahtuman on kuratoinut valotaiteilija Ilkka Paloniemi yhdessä Christina Dvingenin ja Martin Poštanin kanssa. Kuraattorit ovat rakentaneet kävelyreitin teoksista löyhän tarinan, joka kulkee synkkien vaiheiden kautta kevyestä kauhufantasiasta maailmanpelastamisleikkiin.

Noin 2,5 kilometriä pitkä kävelykierros etenee Senaatintorilta Unioninkatua pitkin Kaisaniemen puistoon ja Tokoinrantaan.

Matkalla nähdään tuttuun tapaan ainakin yksi dramatisoitu teos, lyhtypuisto ja arkkitehtuuriosio.

Festivaalin avainteos on Metsätalon sisäpihalla. The Colour Out Of Space on tieteiskauhua. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Reitiltä mieleen jää Metsätalon sisäpihalla sijaitseva tšekkiläisen taiteilijoiden ja koodareiden ryhmä 3dsensen The Colour Out Of Space. Teoksen inspiraationa on H. P. Lovecraftin vuoden 1927 tieteiskauhunovelli Väri avaruudesta. Strobovaloja ja teatraalista lavastuksellisuutta hyödyntävä kokonaisuus kertoo maisemasta, jota on kohdannut outo kirous: kasvit kasvavat vääristyneinä ja metsä muuttuu uhkaavaksi.

Ivo Schoofsin Large Fire Tornado on esimerkki tieteiskauhun ajankohtaisuudesta. Teos on yhtä aikaa lumoava ja hirviömäinen. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Kauhutematiikka jatkuu Kaisaniemen puistossa, jossa Ivo Schoofsin Large Fire Tornado on muistuma taiteilijan Australiassa näkemästä tulipatsaasta. Reitin loppupuolella Katja Tukiaisen ja OiOin Do-gooders keventää tunnelmaa leikkisällä interaktiivisuudella.

Vuosi sitten Lux tarjosi valotaiteen ystäville laajan näyttelyn Kaapelitehtaalla. Tänä vuonna festivaali luottaa useampaan satelliittikohteeseen, jotka levittäytyvät Hakaniemeen, Korkeasaareen, Hanasaareen ja aina Itäkeskuksen Stoaan asti.

Katja Tukiaisen ja OiOin Do-Gooders antaa katsojan sytyttää teoksen värien loistoon. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Nämä teokset kannattaa käydä katsomassa

Jere Suontausta: Peilipöllö (Bubo Speculus)

Lux Helsingin symboliksi on nostettu Jere Suontaustan Kaisaniemen puistossa itsekseen huhuileva teknopöllö. Sen lisäksi, että pieni ja sympaattinen valoveistos koostuu ties mistä kierrätysmateriaaleista, sen esittämään fiktiiviseen lintulajiin sisältyy vakava muistutus. Ympäristön pilaantuminen ja kuudennen sukupuuton kiihtyminen voivat johtaa aikaan, jolloin puistot tarjoavat suojan toisiaan huhuileville mekaanisille linnuille, koska muita lintuja ei enää ole.

Liettualaisen M4 artists -ryhmän The Bridge on portti Luxin fantasiamaailmaan. Teoksen läpi kuljettuaan maailman värit näkee toisin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

M4artists (Jurga Marcinauskaité ja Kotryna Calkaitè): The Bridge

Liettualaisen taiteilijaparin teos The Bridge on matkan päästä nähtynä monumentaalinen, punaista valoa säteilevä suorakulmio. Kiinteä massa on kuitenkin illuusio: moniaistisen teoksen sisään voi astua ja sen voi samanaikaisesti nähdä, kuulla ja tuntea. Se on tuhansien punaisten lankojen muodostama viidakko, joka sisältä käsin koettuna tuntuu paitsi eksyttävältä myös selvästi fyysisiä mittojaan suuremmalta.

Meri Ekolan Magic Mirror herää eloon älypuhelimen avulla. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Meri Ekola: Magic Mirror

Yksinkertainen on kaunista. Meri Ekola käyttää taitavasti hyväkseen Eläintarhanlahden talvisen mustaa vedenpintaa ja ihmisen ikuista kiinnostusta heijastuksiin ja peilikuviin. Teos osoittaa myös, miten valo voi ottaa tilan haltuun ja fokusoida katseen. Helsinki kääntyy hetkeksi toisin päin.

Ivo Schoofs: Large Fire Tornado

Hollantilaisen Ivo Schoofsin reilusti yli kymmenen metriä korkea tulitornado on raju vastakohta satojen Kaisaniemen puistoon ripustettujen lyhtyjen satumetsälle. Se on kuin häkkiin vangittu peto, joka vie ajatukset suoraan Australiassa riehuviin metsäpaloihin. Teos muistuttaa tulen ja muiden luonnonilmiöiden samanaikaisesta kauneudesta, voimasta ja vaarallisuudesta.

Teresa Mar: Sun Wind

Eero Helle / Visual45: day and night

Valo voi muuttaa aineen toiseksi ja tehdä aineettomaksi kaiken mihin se koskee. Itävaltalaisen Teresa Marin Tuomiokirkon valkoiseen pintaan projisoimat kollaasit saavat epäilemään aineen olemusta, mielikuvien vaihtuessa kuviollisesta marmorista surrealistisiin maisemiin. Eero Helle on puolestaan käyttänyt värillistä valoa ja muuttanut Timo Penttilän suunnitteleman Helsingin kaupunginteatterin (1967) modernistiset massat ajassa ja tilassa eläväksi maalaukseksi.

Merkkirakennusten loistelias valaiseminen on kuulunut Lux Helsingin teemoihin jo vuosia. Se näyttää myös jättäneen kaupunkikuvaan pysyviä jälkiä, kuten esimerkiksi Kansallisoopperan ja Finlandia-talon talviasusta voi iltaisin nähdä.

Oikaisu 4. joulukuuta kello 11.25: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kävelykierros kulkee Senaatintorilta Unioninkadulle, ei Snellmaninkadulle.

Seuraa uutisia tästä aiheesta