Viikon kirjasuosituksissa juoppoja Kupittaalla, novelli Suomen presidenteistä sekä tietoa suomalaisesta lemmestä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Toimittaja suosittelee

Viikon kirjasuosituksissa juoppoja Kupittaalla, novelli Suomen presidenteistä sekä tietoa suomalaisesta lemmestä

Julkaistu: 5.1. 2:00

Romaanissa Kahden joen kaupunki (Enostone) miehet juovat runsaasti alkoholia eri osoitteissa Aurajoen rannoilla ja erityisesti Kupittaan puistoissa. Välissä pohditaan kirjallisuutta ja jumalaa, juoppojen oletettua veljeyttä sekä kosmista yksinjäämistä. Ilmeinen vertauskohde maailmalta on Charles Bukowski ja hänen rentturomantiikkansa vaikkakin Kari Aartoma (s. 1958) kuvaa juomista kaikkea muuta kuin sankarillisesti.

”Juopottelusta on juhla kaukana”, alkoholistiksi tunnustautuva turkulainen Aartoma totesi Ylellä taannoin.

Aartomalla on siis kokemusta surkeudesta ja myös hyvä kynä. Se kuuluu esimerkiksi kykynä kirjoittaa murretta elävässä muodossa ilman että kielestä tulee kirjallista itsekorostusta tai pelkkä vitsi.

Havainnoi, liioittele ja iske

Harry Salmenniemen tapa tehdä kirjallisia voltteja on periaatteessa simppeli. Paisutellaan ja yhdistetään asioita yli rajan. Välillä fokus viedään isosta pieneen ja takaisin. Ilmaisun tarkkuus ja havainnon iskevyys tekevät tekstistä ilon akrobatiaa kuten vaikkapa Delfiinimeditaatio ja muita novelleja -kokoelmaan (Siltala) kuuluvassa haastatteluparodiassa, jossa kirjailija on kerännyt J. V. Snellmanin (!) fanikamaa lapsesta asti. Ollapa sillä äidinkielen tunnilla, jossa tekstianalyysin kohteiksi valikoituvat novellit Presidenttejä tai Instituutioita.

Sinä ja minä luokkaretkellä

Rakkaus on yhdistelmä erikoisuuksia ja yllätyksiä, myös yhteiskuntaa, historiaa ja sosiaalisia luokkia, toteaa Katriina Järvisen ja Laura Kolben kirja Sopivia ja sopimattomia (Kirjapaja).

Mikan, Marikan, Leenan ja monien muiden haastateltujen sekä myös kirjoittajien omien kokemusten kautta kirja näyttää miten Suomi elää himossa ja löytää kumppanin, muuttaa rakkauden perässä, menee naimisiin ja myös pysyy yhdessä, ratkoo riitoja, ostaa auton ja jättää sohvan hankkimatta ja kiistelee siitä, mitä onnellisuus on, sinulle ja minulle, kun toinen tykkää perunaruoista. Yksi pyrkii ylös, toinen irti juurista, kolmas mukavuuteen ihan vain juttelemalla jutteluita.

Viikolla 52 eniten uusia varauksia saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa.

Kaunokirjallisuus

1) Harriet Tyce: Veriappelsiini

2) Pajtim Statovci: Bolla

3) Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

4) Eeva Park: Viimeisellä rajalla

5) John Kåre Raake: Jää

6) Sita Salminen: Lupa

7) Heidi Köngäs: Mirjami

8) Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Tietokirjat

1) Jessikka Aro: Putinin trollit

2) Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

3) Pekka Vahvanen: Kone kaikkivaltias

4) Hannele Törrönen: Väärin rakastettu?

5) Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys