Kulttuuri

”Olisi ollut henkistä laiskuutta tehdä levy vain Pirkkojen ystäville!” 22-Pistepirkosta tunnetun PK Keräsen sooloalbumi on vihdoin valmis, ja sen musiikkia päätyi heti isoon pohjoismaiseen tv-sarjaan

22-Pistepirkko-yhtye täytti jo neljäkymmentä vuotta, mutta sen jäsenistä Keränen on ensimmäinen, joka on tehnyt oman soololevyn.

Neljän pitkän vuoden työn jälkeen 22-Pistepirkosta tunnetun laulaja-kitaristi PK Keräsen soololevy Serobi Songs on valmis. Keränen sanoo tuntevansa olonsa hämmentyneeksi.

”En arvannut, että se kestäisi näin kauan. Aikaa meni, koska en ole koskaan tehnyt mitään yksin. Olen ollut koko aikuisikäni bändissä. Halusin selvittää, osaanko tehdä omillani. Onko sävellystyylini aina sama, voisiko ja pitäisikö sen muuttua?” hän pohtii.

Keräsen mielestä ei ole hienoa ja tavoittelemisen arvoista, että levyn tekeminen vie vuosia.

”Oli aina turhauttavaa, kun versio ei tuntunut omalta ja piti palata alkuun. Mutta piti vain uskaltaa, koska vaihtoehtoa ei ollut. En voinut jättää levyä kesken.”

Vaikka täydellisyyden tavoittelu on lyönyt leimansa musiikin tekemiseen, Keränen sanoo, ettei se näy hänen elämässään muuten.

”En minä oikeastaan tee muuta kuin musiikkia. Toki pidän kodin siistinä ja huolehdin perheestä ja muuten arjesta, mutta ei minulla ole esimerkiksi muita harrastuksia. Käytän musiikkiin kaiken liikenevän ajan.”

Keränen on tänä vuonna 40 täyttävän 22-Pistepirkko -bändin jäsenistä ensimmäinen, joka on tehnyt soololevyn. Vaikka hän kertoo vaikeista tunteista, hän vaikuttaa nyt tyyneltä ja erittelee omaa toimintaansa viileästi.

Keränen sanoo, että lopulta levyllä laulaa sama mies kuin 22-Pistepirkossa, vaikka Serobi Songs ei kuulosta samalta kuin bändi.

”Olisi ollut henkistä laiskuutta ja lurjusmaisuutta tehdä levy vain Pirkkojen ystäville! Toivon, että tämä toimii niillekin, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan bändistämme”, hän huomauttaa.

Hän alkoi tehdä levyään heti, kun bändi jäi tauolle elokuussa 2015. Työn venyminen on tuttua 22-Pistepirkosta. Bändissä kaikkia biisejä työstetään yhdessä, ja jokainen asia pyritään tekemään aina vain paremmin. Pitkät prosessit olivat Keräsen mukaan sekä näännyttäviä että innoittavia.

”Ei täydellisyyden tavoitteleminen ole koskaan auvoa. Se aiheutti bändissä riitojakin, varsinkin silloin, kun joku ei osannut oikein sanoa, mikä oli pielessä, vaikka juttu ei tuntunut toimivan. Sellaista sattui meille kaikille. Se on hyvin inhimillistä ja lyhyellä tähtäimellä tuhoisaa”, hän kuvailee.

”Mutta ei niitä asioita voi jättää huomioimatta. Kukas sen lopputuloksen kanssa joutuu elämään, jos emme me itse.”


Jo levynsä alkutaipaleella Keränen keskusteli soolomateriaalin tekemisestä Valtteri Pöyhösen kanssa. Pöyhönen tunnetaan jazz-muusikkona, varsin erilaisena kuin rockia ikänsä soittanut Keränen.

”Minun piti oppia työskentelemään yksin tai ainakin erilaisessa ympäristössä kuin pirkkojen kanssa. Minulla oli kutku, että Valtteri ajattelee musiikkia avoimesti. Kun soittelimme työhuoneellani – minä kitaraa ja hän pianoa – selvisi viidessä minuutissa, että se toimii.”

Pöyhönen soittaa levyllä pianoa ja koskettimia. Levyn perustaksi tulikin jo varhain kitara ja koskettimet – sekä rumpukone, mikä saattaa yllättää osan kuulijoista.

”Minähän tykkään rytmikoneesta! Olen soittanut sellaisen kanssa jo vuodesta 1982, varsinkin säveltäessäni”, Keränen sanoo.

Keränen halusi luoda oman sointimaailman. Serobi Songs kuulostaakin elektronisemmalta ja popimmalta kuin 22-Pistepirkko.

Levyn ensimmäistä versiota Keränen teki tuottaja Riku Mattilan kanssa ”esituotannossa”. Sitten hän suuntasi Ruotsiin tuottaja Tobias Fröbergin luo. Tämä on tuottanut muun muassa Ane Brunin ja Frida Hyvösen levyjä.

”Tobiaksella on Visbyssä Gotlannin saarella hieno studio, jossa olin pari viikkoa. Kun palasin sieltä, ajattelin että jee, nyt se on valmis. Mutta kun aikaa kului, en ollutkaan tyytyväinen. Se oli epätoivoisin hetki. Ajattelin, että perkele, nyt tuli kaikkien aikojen kallein demo!”

Lopullisen version tuotti Keräsen kanssa Johnny Lee Michaels, joka on tuottanut myös 22-Pisterpirkon levyn Rumble City, LaLa Land.

Serobi Songsin biiseistä esimerkiksi We’re Going Fishing voisi sopia myös 22-Pistepirkon levylle. Kitara ryskyy ja helisee, biisi hyppii ja tempoo ja Keränen karjuu komeasti.

”Se on kunnianosoitus Sladelle ja muille lapsuuteni suosikeille”, Keränen huomauttaa.

PK Keränen syntyi vuonna 1964 Pohjois-Pohjanmaalla. Kun hän oli viisivuotias, naapurilla oli sähkökitara, jolla poika mankui tätä soittamaan Bonanzan tunnaria. Äidin veljen vaimo soitti Sladea mankalla 1970-luvulla, ja toisella naapurilla oli hyvä levyvalikoima, johon kuuluivat Beatlesit, Rolling Stonesit ynnä muut.

Kantritähti Hank Williamsin jäähyväiskonsertti ihastutti teini-ikäistä PK:ta telkkarissa, mutta autotallirockiin hän, veli Asko Keränen ja Espe Haverinen perehtyivät vasta sen jälkeen, kun olivat jo perustaneet 22-Pistepirkon vuonna 1980.


1980-luvun puolivälissä bändin kieli vaihtui englanniksi ja tyyli rähjääntyi räminäksi. Sittemmin tunnistettavaan tyyliin tuli vielä annos hienovaraisuutta. Yhdistelmä teki 22-Pistepirkosta yhden Suomen arvostetuimmista bändeistä.

Viime kesänä se palasi tauoltaan kiertueelle, joka päättyi marraskuussa kolmeen loppuunmyytyyn iltaan Helsingin Nosturissa. Ensi kesälle on sovittu pari festivaalikeikkaa, mutta ennen sitä bändiä tuskin nähdään.

”Paluukiertueella tuli hyvä fiilis, kun kaikki yrittivät tosissaan. Mutta Pirkoista ei enää tule bändiä, joka soittaa jatkuvasti. Se on selvää kaikille. Esiinnymme silloin, kun huvittaa”, Keränen sanoo.


Tauolle jäädessä bändillä oli valmiina melkein levyllinen biisejä. Keränen toteaa, että jos 22-Pistepirkko jatkaa, se ei aio juuttua soittamaan vain vanhaa tuotantoaan, vaan uutta musiikkia pitäisi olla luvassa.

Keränen aikoo joka tapauksessa jatkaa soolouraansa. Jatkossa 22-Pistepirkko on kaikille kolmelle vain yksi alusta, jolla työskennellä.

”Jokaisella meistä on nyt omat juttunsa, jotka hyödyttävät toisiaan.”

Keräsen uusi työ kantaa jo hedelmää.

Hänen musiikkinsa soi tanskalais-norjalaisessa Eigil Langmarkin ohjaamassa tv-sarjassa Mellom oss (Meidän kesken). Sarjaa alettiin esittää Norjassa ja Tanskassa marraskuussa, ja suurtuotannosta povataan kansainvälistä menestystä. Sarja nähdään todennäköisesti pian myös Suomessa ja Ruotsissa sekä muualla Euroopassa.

Sarjan tunnuskappaleeksi valittiin levyltä Let Go, ja muista biiseistä sovitettiin taustamusiikkia.

”Luulin ensin, että viesti tuli väärään numeroon, kun Norjasta kysyttiin, huvittaisiko minua tehdä musiikkia tv-sarjaan. Lähetin biisin, josta he tykkäsivät ja tulivat käymään.”

Keränen toivoo, että sarja tukee levyä Suomen ulkopuolella.

Serobi Songs -levy ilmestyy Pohjoismaissa 31.1. PK Keräsen levynjulkaisukiertue: 6.3. Krapinpaja (Tuusula), 25.3. Tavastia (Helsinki), 26.3. Klubi (Tampere).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

PK Keränen


 Hannu Paavo Keränen syntyi vuonna 1964 Yli-Iissä.

 Itseoppinut rockmuusikko.

 Perusti 22-Pistepirkon vuonna 1980 veljensä Asko Keräsen ja Espe Haverisen kanssa Utajärvellä.

 Yhtye voitti rockin Suomen mestaruuden vuonna 1982.

 Sen suomenkielinen esikoislevy Piano, rumpu ja kukka ilmestyi vuonna 1984.

 The Kings of Hong Kong (1987) toi läpimurron.

 22-Pistepirkko on julkaissut kymmenen muuta lp:tä, yhden kokoelmalevyn sekä albumillisen lainakappaleita nimellä The Others.

 22-Pistepirkko piti taukoa vuosina 2015–2019.

 PK Keräsen soololevy Serobi Songs ilmestyy 31.1.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  8. 8

   Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

  9. 9

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  10. 10

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää