Kulttuuri

Levykauppa Äx päätti uusnatsitapahtumissa esiintyneessä bändissä soittavan työntekijänsä työsuhteen ja joutui arvostelun kohteeksi: ”Tiedän, että olemme tehneet oikein”

Suomen suurimman levykauppaketjun toimitusjohtajan Jyri Lipposen mukaan islaminvastaista musiikkia tekevässä ja uusnatsitapahtumissa esiintyvässä bändissä esiintyminen ei ole Levykauppa Äxän arvojen mukaista.

Suomen suurin levykauppaketju Levykauppa Äx on ollut viimeisen viikon aikana netissä kovan ja monivaiheisen pyörityksen kohteena.

Pyöritys sai alkunsa viime torstaina, kun antifasistinen Varisverkosto-sivusto julkaisi artikkelin levykaupan yksittäisestä työntekijästä. Varisverkosto-sivuston artikkelin mukaan yhdessä Levykauppa Äxän liikkeistä työskentelee henkilö, joka on mukana vihantäyteistä islaminvastaista musiikkia tekevässä ja uusnatsitapahtumissa säännöllisesti esiintyvässä yhtyeessä.

Sivustolle tehty artikkeli alkoi levitä pian julkaisunsa jälkeen sosiaalisessa mediassa, ja sen huomasivat myös levykaupan työntekijät. Yksi levykaupan työntekijöistä otti yhteyttä yrityksen toimitusjohtajaan Jyri Lipposeen.

Tieto artikkelista ja sen sisällöstä tuli Lipposelle täytenä yllätyksenä. Hän sanoo, ettei ollut etukäteen tietoinen työntekijänsä toiminnasta yhtyeessä. Lipposen mukaan työnantajalta ei voikaan olettaa perehtyneisyyttä työntekijänsä vapaa-ajan toimintaan.

Lipponen alkoi selvittää artikkelissa esitettyjä väitteitä levykaupan työntekijästä. Lipponen sanoo, että suhtautui artikkelissa esitettyihin väitteisiin samalla epäluulolla kuin mihin tahansa netissä julkaistuun. Kun hän oli tutkinut asiaa, näytti kuitenkin siltä, että artikkelissa kirjoitetut väitteet pitivät paikkansa.

Erityisen järkyttynyt Lipponen sanoo olleensa siitä, että työntekijän yhtye oli esiintynyt NSBM-yhtyeiden (lyhenne englannin kielen sanoista national socialist black metal, kansallissosialistinen black metal) kanssa natsitapahtumassa, joka oli järjestetty Adolf Hitlerin syntymän 130-vuotispäivänä.

”Nämä asiat ovat täysin Levykauppa Äxän arvomaailman vastaisia. Ei ole ok soittaa tällaisilla keikoilla”, Lipponen sanoo.

Kun Lipponen oli tutkinut asiaa itse, hän otti yhteyttä työntekijäänsä.

Lipponen halusi kuulla työntekijältä itseltään, mitä mieltä hän on netissä julkaistuista väitteistä ja pitävätkö ne hänen itsensä mielestä paikkansa. Työntekijä sanoi Lipposelle, ettei voi kiistää netissä esitettyjä väitteitä: hän on mukana islaminvastaisessa yhtyeessä ja on esiintynyt uusnatsitapahtumissa.

Seuraavaksi Lipponen tarjosi työntekijälle mahdollisuutta irtisanoutua rasismista, koska äärimmäinen vihapuhe ja esimerkiksi sodan julistaminen toista uskontoa kohtaan ei sovi Levykauppa Äxän arvomaailmaan.

”Me Levykauppa Äxässä uskomme anteeksiantoon ja toiseen mahdollisuuteen. Sanoin, että tuemme häntä yrityksenä täysin, jos hän irtisanoutuu rasismista.”

Työntekijä ilmoitti Lipposelle, ettei halua julkisesti selitellä musiikkiaan tai irtisanoutua rasismista.

”Emme pysty elämään sen kanssa. Mielestäni on kyse hyvästä ja pahasta. Me Äxän kanssa valitsemme hyvän”, Lipponen sanoo.

Lipponen kävi asiaa läpi yrityksen johtoryhmässä. Tämän viikon tiistaina levykauppa ja työntekijä allekirjoittivat sopimuksen, jossa molemmat osapuolet suostuivat työsuhteen päättämiseen. Lipponen ei voi kommentoida sopimuksen yksityiskohtia tarkemmin.

HS tavoitti myös levykaupan entisen työntekijän. Hän vahvistaa, että on suostunut sopimuksen päättämiseen ja että hänellä ei ole sen vuoksi vaatimuksia entistä työnantajaansa kohtaan.

”Tuntuu siltä, että minut on tässä ostettu hiljaiseksi”, hän sanoo.

Lipponen korostaa, että kyse ei ole siis irtisanomisesta, vaan työsuhteen päättämisestä, jonka molemmat osapuolet ovat hyväksyneet. Lakiteknisesti ero on merkittävä: työntekijän yksipuoliseen irtisanomiseen pitää olla vahvat perusteet, mutta yhteisellä suostumuksella työsopimus on mahdollista päättää muutenkin.

On tosin mahdollista, että syrjivään, rasistiseen ja esimerkiksi kansanryhmää vastaan kiihottavaan toimintaan osallistuminen täyttäisi ainakin irtisanomisperusteet, sanoo Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen. Hän korostaa, että kommentoi asiaa yleisellä tasolla eikä ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Työntekijään liittyväksi irtisanomisperusteeksi riittää Koskisen mukaan sellainen vapaa-ajan toiminta, joka vakavasti horjuttaa osapuolten välistä luottamussuhdetta.

Todellinen sosiaalisen median myrsky alkoi tiistaipäivänä, kun tieto Äxän työntekijän työsuhteen päättymisestä levisi sosiaaliseen mediaan.

Tieto julkaistiin ensin yksittäisessä Facebook-postauksessa, jota on jaettu lähes 200 kertaa. Sieltä se on kopioitu muun muassa Ylilauta-keskustelupalstalle. Pian myös Levykauppa Äxän Facebook-sivu alkoi täyttyä raivoisista kommenteista. Niissä ilmoitettiin boikotista ja vaadittiin yritystä tilille työntekijän työsuhteen päättymisestä.

Kymmenissä kommenteissa levykauppaa muun muassa syytettiin laittomasta irtisanomisesta, sananvapauden rajoittamisesta, äärivasemmistolaisen ideologian kannattamisesta ja politikoinnista.

Lipposen henkilökohtainen sähköposti alkoi täyttyä raivoisista viesteistä.

Nyt Lipponen sanoo, että meneillään olevassa somemyräkässä on vedetty mutkia suoraksi. Kommenteissa on esimerkiksi väitetty, että työntekijän työsuhde olisi päättynyt siksi, että hän soittaa yleisesti black metal -yhtyeessä.

”On ihan mielipuolinen ajatus, että olisimme kieltämässä black metalia. Siitä ei ole kyse ollenkaan, myymme paljon black metal -levyjä liikkeissämme”, Lipponen sanoo.

Lipposen mukaan levykauppaa on myös syytetty antifasistien painostukseen alistumisesta. Lipposen mukaan häneen ei kuitenkaan ole ottanut yhteyttä kukaan Varisverkostosta, vaan hän sai ensin tiedon nettikirjoituksesta työntekijältään. Senkin jälkeen hän sai vain muutamia hämmentyneitä yhteydenottoja levykaupan asiakkailta, mutta tapaukseen hän alkoi perehtyä pitääkseen kiinni yrityksensä arvoista.

Yli 20-vuotias Levykauppa Äx on tullut vuosien aikana tunnetuksi muun muassa räväkästä somekirjoittelusta ja roiseista mainoksista. Vuosien aikana se on myös vitsaillut mainoksissa natsien kustannuksella.

Lipposen mukaan koko tapaus tiivistyy nimenomaan hänen yrityksensä arvoihin.

”Jos meillä ei ole arvoja, meillä ei ole mitään. Minua ei haittaa, jos myymme tämän jälkeen vähemmän levyjä, koska tiedän, että olemme tehneet oikein.”

Lipposen mukaan yritykseltä ei voi vaatia avoimen rasismin hyväksymistä.

”En halua uskoa, että elämme maailmassa, jossa yrityksen johdon pitää hyväksyä henkilökunnaltaan tällaista.”

Levykaupan entinen työntekijä sanoo kokeneensa joutuneensa maalituksen uhriksi.

”On todella huolestuttavaa, että todennäköisesti yhden henkilön kirjoittama internetkirjoitus voi tuhota ihmisen työuran. Työtehtäväni olen aina hoitanut moitteettomasti. Myös jatkoseuraamukset huolestuttavat. En tiedä, miten voin työllistyä tämän jälkeen.”

Entinen työntekijä sanoo, että yhtyeen musiikki on ”islaminvastaista black metalia”, mutta hänen mukaansa bändin sanoituksista on netissä poimittu raflaavimmat jutut ja jätetty muu sisältö huomioimatta. Uusnatsitapahtumissa yhtye on hänen mukaansa esiintynyt, koska ne ovat olleet ainoita tapahtumia, joihin heidät on hyväksytty. Muita keikkoja on yhtyeeltä peruttu hänen mukaansa nettiaktivistien kampanjoinnin vuoksi.

”Black metal on puhdasta vihaa, joka kanavoituu musiikkiin. Se on valtauskontojen vastaista musiikkia. Islaminuskon vastustaminen on tabu mutta sen pitäisi olla vapaata riistaa siinä missä kristinuskokin.”

Entinen työntekijä sanoo, että black metaliin ei kuulu minkäänlainen selittely tai anteeksipyytely, minkä vuoksi hän ei ole halunnut taipua anteeksipyyntöön ja rasismista irtisanoutumiseen, mitä häneltä vaadittiin.

Oikaisu 10.1. kello 10:40: Jutussa käytettiin Jyri Lipposen käyttämää ilmaisua työsuhteen purkamisesta yhteisellä sopimuksella. Oikea termi on työsuhteen päättäminen yhteisellä sopimuksella. Työsuhteen purkaminen tapahtuu yksipuolisesti erittäin painavasta syystä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  5. 5

   Italian koronavirus­tartuntojen määrä kasvaa: Venetsian karnevaali keskeytettiin, kouluja ja museoita kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää