Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen tutkailevat 50- ja 60-lukujen Suomea, mutta löysä nostalgia vesittää analyysin - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen tutkailevat 50- ja 60-lukujen Suomea, mutta löysä nostalgia vesittää analyysin

Toteutus lienee tarkoituksella vanhanaikainen.

Maaseudulta maailmalle -sarjassa Lasse Lehtinen (vas.), Anna-Liisa Tilus ja Seppo Hovi muistelevat jälleenrakennuksen aikaa. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Julkaistu: 9.1. 2:00

Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen mittailivat kansakunnan histo­riaa muutaman vuoden takaisessa Hengen asein -sarjassa. Tuolloin pureuduttiin sotavuosiin, propagandan ja viihteen liittoon. Kaksikon verkkaista luennointia on kuultu myös radiossa.

Nyt dynaaminen duo palaa ruutuun räväkästi nimetyllä Maaseudulta maailmalle -sarjallaan. Vuorossa ovat vuodet 1956–1966, joista Hovilla (s. 1946) ja Lehtisellä (s. 1947) on myös omakohtaisia kokemuksia.

Pohjimmiltaan ohjelman idea ei ole huono. Tarkoituksena on tutkailla jälleenrakennuksen vuosia ja sitä seurannutta aikaa vuorotellen kulttuurin ja politiikan näkökulmasta. Rock’n’rollin tai television tuleminen jättivät jälkensä ihmisiin siinä missä yhteiskunnalliset kuohut.

Neliosainen Maaseudulta maailmalle muistuttaa kuitenkin enemmän suuria ikäluokkia kosiskelevaa muistelutuokiota tai uimahallin saunanlauteilla kokoontuvan aamuvuoron turinointia kuin esimerkiksi varsinaista dokumenttisarjaa, jollaiseksi Yle on ohjelmaa kutsunut.

Löysä nostalgia ajaa ajan ja ilmiöiden analyysin ohi.

Toteutus lienee tarkoituksella vanhanaikainen: kaksi harmaantunutta herraa istuu vastakkain kolkossa studiossa ja keskustelee. Ei pelkoa livetwiittauksesta ja kiivaasta rytmistä. Nyt istutaan ajan kanssa.

Olo on vähän kuin katselisi hidastettua filmiä tietämättä, että se on hidastettu: Hovi plärää ruutuvihkoaan, Lehtinen hörppää vettä, ja juttu jatkuu. Mustavalkoisia kuvia ja uutispätkiä leikataan väliin harvakseltaan. Myös kuuluttaja Anna-Liisa Tilus piipahtaa ruudussa viiskytlukulaiseksi maskeerattuna.

Maaseudulta maailmalle, TV1 klo 19.00 ja Areena.