Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Hitleristä tulee pikkupojan mielikuvituskaveri natsi-Saksaan sijoittuvassa hyvän mielen komediassa – kyllä, luit oikein

Taika Waititin Jojo Rabbit yrittää olla uskalias komedia, mutta jää hieman puolitiehen.

Komedia

Jojo Rabbit. Ohjaus Taika Waititi. Pääosissa Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Taika Waititi. 109 min. K12. ★★★

”Hei lapset, nyt poltetaan kirjoja!”

Toisen maailmansodan juutalaisvainoista ja muista natsien hirmuteoista on tehty lukemattomia elokuvia, ja tehdään yhä.

Natsi-Saksaan sijoittuvat lämminhenkiset komediat ovat kuitenkin harvassa.

Etenkin sellaiset, jonka sympaattisena päähenkilönä nähdään innokas Hitler-Jugend-pikkupoika, jolla on itse Adolf Hitler mielikuvitusystävänään. Mutta nyt sellainen on tehty.

Jojo Rabbit sijoittuu vuoteen 1945 ja päähenkilö on kymmenvuotias saksalaispoika Johannes Wetzler (Roman Griffin Davis), kavereiden kesken Jojo. Isänsä Italian taisteluissa menettäneen Jojon suurin haave on päästä isona Führerin henkivartijakaartiin.

Ääri-isänmaallisuudestaan huolimatta Jojo on välillä epävarma siitä, onko hänestä kunnon natsiksi. Niinpä Jojo on luonut itselleen mielikuvituskaveri-Hitlerin (Taika Waititi), joka ilmestyy aina tarvittaessa tsemppaamaan ja neuvoja antamaan.

Lisänimensä Jojo saa Deutsche Jungvolkin koulutusleirillä. Hän on salaa niin hyväsydäminen, ettei kykene erään tehtävän yhteydessä vääntämään kanilta niskoja nurin, ja joutuu näin muiden lapsinatsien pilkan kohteeksi.

Leirillä sattuva käsikranaattivahinko kaataa myös Jojon sotilasurahaaveet. Topakan yksinhuoltaja-äitinsä Rosien (Scarlett Johansson) avulla Jojo pääsee kuitenkin apulaiseksi kapteeni Klenzendorfin (Sam Rockwell) johtamaan Hitler-nuorten toimistoon, propagandajulisteita liimaamaan ja muihin isänmaallisiin puuhiin.

Arki saa uuden käänteen, kun Jojo löytää kotitalostaan salaisen huoneen, jossa piileskelee teini-ikäinen juutalaistyttö Elsa (Thomasin McKenzie). Ovatko juutalaiset sittenkään läpeensä epäinhimillisiä hirviöitä, kuten Jojolle on aina opetettu? Voisiko hänen lapsenmieleensä iskostetussa ideologiassa olla kenties muutakin pielessä?


Christine Leunensin Caging Skies -romaaniin perustuvan Jojo Rabbitin ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa uusiseelantilainen Taika Waititi.

Vuonna 2014 ilmestynyt mainio What We Do in the Shadows -vampyyrikomedia oli Waititin pääsylippu isojen elokuvaprojektien pariin, ja hänen edellinen ohjaustyönsä olikin reilun parin vuoden takainen Thor: Ragnarok.

Ilman kyseistä Marvel-supersankarihittiä Waititi tuskin olisi kuuna päivänä päässyt tekemään Jojo Rabbitia isolle jenkkistudiolle. Levittäjä Fox Searchlightin omistaa nykyään Disney. Natsikomedia eroaa jo lähtökohtaisesti Mikki Hiiri -puljun turvallisesta massaviihteestä.

Tyylilaji on lähtökohtaisesti myös vaikea. Jojo Rabbit kuvaa sota-aikaa ja diktatuuria lapsen näkökulmasta, hieman kuin J.G. Ballardin hieno Auringon valtakunta -romaani (1984) ja Steven Spielbergin siitä tekemä onnistunut elokuvaversio (1987). Ja Jojo Rabbit on genreltään vielä komedia.

Välillä elokuva onnistuu ja on ääneen naurattavan hauska. Ja välillä jopa yllättää sillä, kuinka hyvin se uskaltaa hypähdellä varoittamatta rennosta slapstick-huumorista ikäville alueille. Kuten kohtauksessa, jossa Jojon ja Rosien iloinen kävelyretki kaupungilla keskeytyy, kun kuvaan ilmestyy rivi hirtettyjä siviilejä.

Mutta uskallusta ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Tällaisen elokuvan ei pitäisi jäädä yhtään puolitiehen, vaan rohjeta mennä sekä naurussa että itkussa niin pitkälle kuin mahdollista. Jojo Rabbitin huumori on lopulta turhan usein sovinnaista, draama turhan usein alleviivattua ja yksinkertaista.

Kaikesta huolimatta Waititi onnistuu pitämään Jojo Rabbitin kasassa, ja enimmäkseen sen katsoo mielikseen. Elokuvan parasta antia tarjoavat näyttelijät. Scarlett Johansson tekee Rosiena ehkä parhaan roolityönsä tähän mennessä, 11-vuotias Roman Griffin Davis on Jojona erinomainen ja aivan erityisen mainio on tämän parasta ystävää Yorkia esittävä Archie Yates. Pyöreä, silmälasipäinen Yates varastaa jokaisen kohtauksen jossa esiintyy.

Ainoasta heikosta roolisuorituksesta vastaa oikeastaan Waititi itse. Naamaansa vääntelevä Adolf on lähempänä kömpelöä tv-sketsiä kuin Chaplinia.

On myös perusteltua, että Jojo Rabbit on tehty juuri nyt. Oikeistopopulististen liikkeiden suosio kasvaa maailmassa jatkuvasti ja ne normalisoivat vihapuhetta sekä ääriajattelua minkä ehtivät. Vaikka natsi-Saksan kaatumisen jälkeen ajateltiin, että vastaavaa ei voisi maailmassa enää koskaan tapahtua, ei se tunnu enää ollenkaan mahdottomalta.

Siksi Jojo Rabbitin kuvaus siitä, kuinka fanaattisesta viha-aatteesta voi parantua ja kuinka ihmisryhmän epäinhimillistäminen perustuu aina valheelle, on tärkeä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  2. 2

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  5. 5

   Bellingcat: Puhelu­tiedot osoittavat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  5. 5

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää