Kulttuuri

Jokeri-näyttelijä Joaquin Phoenix pidätettiin Jane Fondan ilmastomielenosoituksessa, ja se oli näyttelijän tarkoitus

82-vuotias Jane Fonda ei ole ainoa ikäluokkansa edustaja, joka osoittaa mieltään Yhdysvalloissa.

Washington

Mielenosoittajat, filmitähdet ja median edustajat vyöryvät ylös Yhdysvaltain kongressin portaita, kunnes vastassa ovat poliisit eikä ylemmäs ole asiaa. Näyttelijä Martin Sheen marmattaa jotakin puskiessaan lähelle tunkevien kameroiden ohi.

Sitten olenkin jo melkein kiinni Joaquin Phoenixin kyljessä. Tyylikkäästi harmaantuneella näyttelijällä on aurinkolasit, vaikka päivä on pilvinen. Hän sipaisee partaansa ja näyttää siltä, ettei oikein tiedä, miten tässä väkijoukon puristuksissa kuuluisi olla.


On alle viikko siitä, kun Phoenix voitti Golden Globe -palkinnon pääroolistaan Jokeri-elokuvassa. Nyt hän on tullut pääkaupunkiin joutuakseen pidätetyksi.

Vanhan irvailun mukaan Washington on rumien ihmisten Hollywood, mutta viime kuukausina oikea Hollywood on tullut Washingtoniin. Kiitos siitä kuuluu 82-vuotiaalle näyttelijälegendalle Jane Fondalle.


Fonda muutti lokakuussa neljäksi kuukaudeksi Washingtoniin osoittamaan mieltään ja vaatimaan järeitä ilmastotoimia.

Lue lisää: Näyttelijä Jane Fonda, 81, päätyi ilmastomielenosoituksesta yöksi putkaan mutta aikoo jatkaa protestointia joka perjantai


Siitä asti hän on ollut joka perjantai Capitol-kukkulalla ja tuonut sinne mukanaan niin kuuluisia tuttaviaan kuin tähtiä seuraavaa mediaa. Fondan rinnalla on nähty esimerkiksi feministi Gloria Steinem, perijätär Abigail Disney ja pitkä lista näyttelijöitä Rosanna Arquettesta Oscar-voittaja Sally Fieldiin.

Mutta nyt on 10. tammikuuta ja tällä erää Fondan viimeinen mielenosoitus Washingtonissa. Hänen on palattava Los Angelesiin kuvaamaan Grace & Frankie -sarjan viimeistä kautta. (Fonda aikoo jatkaa mielenosoittamista länsirannikolla kerran kuussa.)

Viimeisellä kerralla tähdellä on yllään sama punainen takki kuin kaikkina muinakin mielenosoituspäivinä. Hän on kertonut sen jäävän viimeiseksi vaatteeksi, jonka hän ikinä ostaa, koska maailma ei kestä ylikulutusta.

Kongressin edustan aukio on suuri ja mielenosoittajat vievät siitä vain pienen kaistaleen, mutta väkeä on kuulemma moninkertaisesti verrattuna ensimmäiseen mielenosoitukseen lokakuussa.


Päivän teema on rahoitusmaailman rooli ilmastonmuutoksen edesauttamisessa. Fonda nousee pienelle lavalle esittelemään puhujan toisensa jälkeen. Heidän joukossaan on alkuperäiskansoihin kuuluvia aktivisteja, ekonomisti, joka puhuu vastuullisesta sijoittamisesta, ja tietokirjailija-aktivisti Naomi Klein.

Hollywood-tähdet vuorottelevat heidän kanssaan. Susan Sarandonia tuskin näkee toppatakin, kaulahuivin, aurinkolasien ja lippahatun alta. Joaquin Phoenix ei todellakaan ole mikään suuri puhuja.


”Ööh, en kyllä valmistellut mitään”, hän aloittaa ja muistuttaa sitten, että jokainen voi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi muuttaa ruokavaliotaan.

Suurin osa muista puhujista keskittyy öljyteollisuuden ja sitä rahoittavien pankkien vastustamiseen ja jättää kulutusvalinnat sikseen.

Martin Sheen sanoo omassa puheenvuorossaan uskovansa, että naiset pelastavat maailman. Sheen näyttelee Fondan kanssa Grace & Frankiessa, mutta hänen pitkä uransa muistetaan esimerkiksi pääosasta elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt. 1990-luvulla hän näytteli Yhdysvaltain presidenttiä tv-sarjassa West Wing.

”Martin Sheen on aina minun presidenttini”, 78-vuotias mielenosoittaja Cearolyn Benbow sanoo.

Benbow ei ole ainoa, joka kuuluu Jane Fondan sukupolveen. Vanhat naiset ovat suurin paikalla oleva ryhmä. Fonda on kertonut saaneensa innoituksen mielenosoituksiin nuorten ilmastolakoista mutta hän on onnistunut mobilisoimaan ennen muuta eläkeläisiä.

”Keski-ikäisillä on lapset ja muutenkin kaikenlaista”, Benbow selittää nuorten ja vanhojen suurta roolia kansanliikkeissä.

”Mutta eivät he silti ansaitse vapautusta.”

Värjäämättömät, pitkät harmaat hiukset ovat tavallinen näky ilmastomielenosoituksissa Yhdysvalloissa. Alkuperäiset hipit ovat jälleen kaduilla. He ovat Fondan tapaan protestoinnin veteraaneja, jotka marssivat jo Vietnamin sotaa vastaan 1960-luvulla.

Silloin myös Benbow aloitti protestoimisen.

”Lakkasin maksamasta veroja, etten rahoittaisi sotaa, mutta ei siitä ollut mitään iloa. Ei kukaan edes huomannut.”

Silti Benbow ja muut ovat muuttaneet maailmaa. 1960- ja 1970-lukujen kansanliikkeistä versoneet muutokset selittävät yhä sitä, millainen maailma on nyt. Ne herättivät myös ison vastareaktion. Sen perintöä on osin myös Donald Trumpin valinta presidentiksi.

Valmista ei ole tullut koskaan. Taas jaetaan sodanvastaisia lentolehtisiä. Nyt niissä vaaditaan armeijan budjetin leikkaamista ja rahojen siirtämistä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Capitolilla yksitoista mielenosoittajaa asettuu riviin. Yksikään heistä ei näytä alle 60-vuotiaalta. Jokaisen paidassa on yksi kirjain ja yhdessä ne muodostavat sanat: POISTAKAA TRUMP.

Puheiden jälkeen mielenosoittajat kävelevät Fondan johdolla kongressin portaille. Siellä heillä ei ole lupaa olla.

”Tämä on viimeinen varoitus”, leipääntyneen oloinen poliisi sanoo ja kehottaa ihmisiä siirtymään pois kongressin edustalta tai muuten heidät pidätetään.

Massapidätyksiä on nähty joka viikko. Fonda on pidätetty viidesti. Kerran hän vietti yön putkassa.

Tällä kertaa Fonda jättää pidätyksen väliin, mutta portaille jää silti ainakin toistasataa ihmistä. Seuraavan tunnin kuluessa heidät viedään yksitellen sivummalle, missä he maksavat 50 dollarin takuumaksun ja pääsevät vapaiksi.

Yksittäinen pidätys ei ole juuri pysäköintisakkoa kummempi rikkomus, mutta niiden avulla Fonda ja hänen kuuluisat ystävänsä nostavat pienet mielenosoitukset otsikoihin: Joaquin Phoenix pidätetty Jane Fondan ilmastoprotestissa.

Phoenix on 45-vuotias. Jos hän seuraisi Fondan jalanjälkiä, hän osoittaisi mieltään vielä vuonna 2057.

Mutta tänään viesti on, ettei nyt ole aikaa odottaa. Maailma palaa, taas.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen – Suomessa on otettu näytteet 30 henkilöltä

  5. 5

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää