Rushin Neil Peart oli yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rumpaleista, soittajana tarkka ja tekninen, sanoittajana humaani individualisti - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Rushin Neil Peart oli yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rumpaleista, soittajana tarkka ja tekninen, sanoittajana humaani individualisti

Neil Peart (1952–2020) soitti käytännössä koko ammattilaisuransa kanadalaisessa progressiivisen rockin yhtyeessä Rushissa, johon hän liittyi vuonna 1974.

Neil Peart Kuva: Timothy Hiatt / Getty Images

Julkaistu: 11.1. 10:54

Kanadalainen rockrumpali Neil Peart kuoli tiistaina 7. tammikuuta aivosyöpään Santa Monicassa Kaliforniassa. Peart oli kuollessaan 67-vuotias, syntynyt Hamiltonissa Ontariossa 12. syyskuuta 1952.

Peartia pidetään yhtenä merkittävimmistä rockrumpaleista. Hän soitti käytännössä koko ammattilaisuransa kanadalaisessa progressiivisen rockin yhtyeessä Rushissa, johon hän liittyi vuonna 1974. Vuonna 1968 perustettu Rush oli tehnyt jo yhden albumin alkuperäisen rumpalinsa John Rutseyn kanssa. Debyyttialbumillaan Rush oli soittanut suoraviivaista Led Zeppelin -vaikutteista rockia, mutta Peartin liityttyä yhtyeeseen Rushin musiikki ja sanoitukset muuttuivat monimutkaisemmiksi ja syvällisemmiksi.

Rumpalina Peart oli tarkka, voimakas ja tekninen. Hänen rumpuosuutensa olivat lähes aina läpisävellettyjä pienimpiä yksityiskohtia myöten. Improvisaation elementtejä hän alkoi sisällyttää rumpuosuuksiinsa vasta uransa loppuvaiheen levyillä ja konserteissa. Sitä ennen, suurimmalla osalla Rushin levyistä, hän sävelsi ja harjoitteli osuutensa valmiiksi jo ennen studioon menoa, ja konserteissa hän pyrki toisintamaan levyille tallennetut rumpuosuutensa mahdollisimman tarkkaan.

Tämä ei ollut helppoa, sillä hänen soittonsa oli yhtä aikaa yksityiskohtaisen monimutkaista ja hyvin voimallista. Rushin vuoden 2015 Pohjois-Amerikan-kiertueen jälkeen Peart päättikin jäädä eläkkeelle kokiessaan, ettei terveysongelmien vuoksi enää pystynyt antamaan parastaan.

Liityttyään Rushiin vuonna 1974 Peartista tuli myös yhtyeen sanoitusten pääasiallinen kirjoittaja. Hän oli ahkera lukija, ja hänen kirjallisuusharrastuksensa näkyi myös hänen tekstiensä aihepiireissä ja ulkoasussa – hän esimerkiksi käytti laajaa sanavarastoaan tavalla, joka on rocklyriikassa hyvin harvinaista. Aluksi hänen tekstinsä liittyivät fantasiaan ja tieteiskirjallisuuteen sekä erityisesti oikeistofilosofi ja -kirjailija Ayn Randin ajatusmaailmaan, mutta myöhemmin hän etääntyi Randin ajattelusta ja suuntautui teksteissään humaanimpaan individualismiin.

Individualismi olikin tärkeä teema koko yhtyeen uralla. Alkuvaiheen albumien myyntimäärät eivät tyydyttäneet levy-yhtiötä, joka painosti Rushia muuttamaan musiikkiaan kaupallisemmaksi.

Yhtye – jonka jäseniä olivat Peartin lisäksi kitaristi Alex Lifeson ja basisti-laulaja-kosketinsoittaja Geddy Lee – kuitenkin kapinoi ja teki neljäntenä levynään Rand-vaikutteisen scifi-konseptialbumin 2112, josta tuli yllättäen myyntimenestys. Sen jälkeen Rush pystyi tekemään monitahoista musiikkiaan ilman levy-yhtiöiden painostusta. Peart äänitti Rushin jäsenenä 19 studiolevyä.

Musiikkikriitikot eivät kuitenkaan ole koskaan erityisesti arvostaneet Rushia. Oikeastaan vasta 2010-luvulla yhtyeestä tuli hovikelpoinen, kun se valittiin Rock and Roll Hall of Fameen. Sitä ennen se lunasti paikkansa julkaisemalla ahkerasti levyjä ja konsertoimalla taajaan varsinkin Pohjois-Amerikassa. Uskollinen fanijoukko osti levyjä ja kävi konserteissa, joiden yhtenä pysyvänä elementtinä oli Neil Peartin laaja ja taidokas rumpusoolo.

Lukuisat rumpalit pitävät Peartia yhtenä merkittävimmistä esikuvistaan.

Neil Peart varjeli yksityisyyttään hyvin tarkasti ja antoi viimeisinä vuosinaan haastatteluja vain harvoin. Vuonna 1997 hänen tyttärensä Selena kuoli auto-onnettomuudessa ja pian sen jälkeen hänen puolisonsa Jacqueline Taylor kuoli syöpään.

Peartilla kesti useita vuosia toipua menetyksestään. Hän lopetti työskentelyn ja ajoi kymmeniä tuhansia kilometrejä moottoripyörällä. Myöhemmin hän kirjoitti ajanjaksosta kirjassaan Ghost Rider (2002; suom. 2012). Häneltä julkaistiin kuusi muutakin matkakirjaa.

Hän avioitui vuonna 2000 valokuvaaja Carrie Nuttallin kanssa ja heille syntyi tytär Olivia vuonna 2009. Rush oli tauolla Peartin matkavuosien ajan, mutta aktivoitui uudestaan 2000-luvun alkuvuosina. Yhtye lopetti toimintansa 40-vuotiskiertueen jälkeen vuonna 2015 – pyöreät vuodet laskettiin vuodesta 1974, jolloin Neil Peart oli liittynyt yhtyeeseen.

Rush-yhtyeen rumpali Neil Peart on kuollut

Maailman suurin kulttiyhtye

HS-haastattelu|Rush syntyi pakopaikaksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta