Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Alexandre Kantorowin pianotaituruus huimasi Espoossa

Viileä älyllisyys ohjaa Camille Saint-Saënsin musiikkia.

Klassinen

Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa 10.1. Jean-Jacques Kantorow, kapellimestari, Alexandre Kantorow, piano. – Saint-Saëns, Schubert.

Igor Stravinsky ja Camille Saint-Saëns ovat kaksi täysin erilaista säveltäjää, joilla ei näyttäisi olevan mitään yhteistä. Kumpikin edustaa kuitenkin samaa objektiivista säveltäjätyyppiä, jolle musiikki on vain musiikkia. Sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä tunteiden ja ilmaisun kanssa.

Mitään ei toisaalta mahda sille, miten kuulijat musiikin kokevat. Saint-Saënsin värikäs ja raffinoitunut romantiikan ajan sävelkieli voi hyvinkin vedota myös tunteisiin kuulijasta riippuen.

22-vuotias superlahjakkuus Alexandre Kantorow soitti isänsä Jean-Jacques Kantorowin johtamassa konsertissa peräti kolme Saint-Saënsin pianoteosta: ensimmäisen pianokonserton, Allegro appassionaton ja Africa-fantasian.

Oma vaikutelmani oli, että viileä, matemaattisesti laskelmoiva rationaalisuus ohjasi kaikkien teosten kulkua. Nautinto oli pikemminkin älyllinen kuin emotionaalinen.

Alexandre Kantorow voitti viime vuonna ensimmäisenä ranskalaisena pianistina Moskovan Tšaikovski-pianokilpailun. Tätä häikäisevää virtuoosia on kehuttu jopa ”uudelleensyntyneeksi Lisztiksi”.

Liszt kehitti koskettimiston yllä liitävän soittotekniikan, ja kiitävä, vaivaton lennokkuus on ominaista myös Kantorowin soittotyylille.

Saint-Saëns sävelsi ensimmäisen konserttonsa itselleen. Hän oli loistava pianisti ja musiikinhistorian suurin ihmelapsi, joka alkoi soittaa pianoa jo kaksi- ja puolivuotiaana ja säveltää kolmevuotiaana.

Niin teknisesti vaativa kuin D-duuri-pianokonsertto onkin, solisti ei pääse siinä briljeeraamaan näyttämön yksinvaltiaana. Päin vastoin, orkesteri ja solisti ovat samanveroiset kumppanit, jotka käyvät jatkuvaa dialogia keskenään.

Usein orkesteri ja solisti kietoutuivat toisiinsa niin tiiviisti, ettei niitä voinut aina erottaa toisistaan. Hidas osa oli solistin oma, vakavasti pohdiskeleva, teatterimainen monologi.

Juuri tuo innostunut dialogi teki konserton esityksestä kiehtovan. Samalla pääsi tietysti ihailemaan Kantorowin teknis-motorista täydellisyyttä, juoksutusten kirkasta tasaisuutta, murtosointujen ja arpeggioiden helähtelevää kohinaa, kaksoisoktaavien salamannopeaa tulitusta, rytmien hyppivää kimmoisuutta ja melodioiden eleganttia laulavuutta.

Kantorow osaa säädellä kosketuksensa painoa ja herkkyyttä tavattoman notkeasti. Sointi pysyy pyöreän täyteläisenä ja ilmeikkäänä laajan sävy- ja voima-asteikon joka portaalla. Forte-akordeissa flyygeli jyrisi ukkosen lailla, ja pianissimokuviot säteilivät eteerisinä seitteinä.

Lyhyessä Allegro appassionatossa sai odottaa intohimon ääniä aina lopun hurjaan myrskypuhuriin asti.

Africa-fantasia oli eksoottinen ja viihdyttävä show-numero tanssivine andalusialaisrytmeineen ja hypnoottisine arabialaissävyisine päätöstansseineen. Siinä solisti sai laittaa ekstaattisesti peliin huiman taituriarsenaalinsa.

Kun päätösnumero, Schubertin viides, B-duuri-sinfonia soi, konserttiin tulvi sydämen lämpöä ja valoisaa romanttista tunnetta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  2. 2

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  5. 5

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  5. 5

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää