Kulttuuri

Uutta musiikkia vai koeteltuja klassikoita? Katso tästä HS:n vinkit orkesterien kevätkauden konsertteihin

Suomalaisten orkesterien kausiohjelmissa on runsaasti mielenkiintoisia konsertteja ympäri maata.

1. Apulannan rumpali sävelsi orkesteriteoksen

Vielä kesällä ilmestyneessä HS:n kuukausi­liitteen haastattelussa Apulannan rumpali Sipe Santapukki kutsui uutta teostaan reilusti sinfoniaksi, mutta nyttemmin Sinfonia Lahden konserttiohjelmassa lukee teosmäärityksenä sinfoninen runo. Onko teoslajilla väliä? Ainakin Suomessa sinfonisuutta on pidetty suuressa arvossa Sibeliuksen suvereeniuden vuoksi, puhumattakaan Haydnista, Mozartista, Beethovenista, Brahmsista ja monesta muusta. Sinfoninen runo puolestaan on väljempi teoslaji, ja siinä tyypillisesti säveltäjä kertoo selväpiirteistä tarinaa musiikin keinoin. Millainen on Santapukin sinfoninen runo Ukkonen? ”Santapukki halusi säveltää musiikkia, jonka suurimmat esikuvat löytyvät romantiikan aikakaudelta”, kuukausiliitteen jutussa kirjoitettiin kesällä. ”Niin syntyi reilun puolen tunnin verran harmonista, melodista ja tonaalista musiikkia.” Saako tällä lisää nuoria klassisen musiikin konsertteihin? Ainakin tämä konsertti tuli niin täyteen että Santapukin teokselle järjestettiin uusintakonsertti maaliskuulle.

Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 16. tammikuuta ja 20. maaliskuuta.

2. Faust tuomiolla hybriditeoksessa

Inhimilliseen toimintaan kuuluu erottamattomasti lajittelu ja määritteleminen: lintu vai kala, ja mikä lintu ja mikä kala. Entäpä musiikissa: sinfonia vai sinfoninen runo, ooppera vai oratorio, passacaglia vai chaconne? Määrittely tuo maailmaan järjestystä. Kategorioiden väliin osuvat teokset ovat kiehtovia ehdottaessaan vaihtoehtoja totunnaiselle. Radion sinfoniaorkesteri esittää kuluvalla konserttikaudella Faust-legendaan liittyviä teoksia, ja nyt on vuorossa Hector Berliozin Faustin tuomio, jonka teosmääritelmä on ”dramaattinen legenda”. Se on konserttiteos, jossa on kuitenkin on dramaattisia, oopperamaisia ulottuvuuksia. RSO:n esityksessä kuullaan kiinnostavia laulu­solisteja ja kuorolaulajia kaikkiaan kolmesta kuorosta.

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa 17. tammikuuta.

3. Yön auringon variaatiot ensimmäistä kertaa Suomessa

Outi Tarkiaisen sävellys Yön auringon variaatiot sai kantaesityksensä viime kesänä BBC:n Proms-kesäkonserttisarjassa.

Teoksen tilaajat ovat BBC:n filharmonikot ja kanadalainen National Arts Centre Orchestra. Teos sai lämpimän vastaanoton. Se esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa helmikuun alussa, jolloin Turun filharmonista orkesteria johtaa Jukka Untamala. Alkusoittomittainen Yön auringon variaatiot saa seurakseen muitakin pohjoista musiikkia, Carl Nielsenin viulukonserton Pekka Kuusiston soittamana sekä Sibeliuksen neljännen sinfonian.

Turun filharmoninen orkesteri Turun konserttitalossa 6.–7. helmikuuta.

4. Uutta musiikkia Lapissa

Jos koeteltujen klassikkoteosten suuri määrä sinfoniakonserteissa kyllästyttää, ehdotan Lapin-matkaa. Kun menee Lapin kamariorkesterin konserttiin, kuulee todennäköisesti paljon sellaista musiikkia, jota ei ole ennen kuullut. Esimerkiksi helmikuun alussa orkesteri soittaa taiteellisen johtajansa John Storgårdsin johdolla Paul Pattersonin (s. 1947), Elena Firsovan (s. 1950), Tomi Räisäsen (s. 1976) ja Aaron Jay Kernisin (s. 1960) teokset ennen siirtymistään klassikko-osastolle Modest Musorgskin seuraan. Ja silloinkin kuullaan Näyttelykuvista ensimmäistä kertaa Suomessa Wolfgang Rentzin laatima kamariorkesterisovitus – orkesterin pienestä koosta johtuen klassikkoteoksetkin yleensä esitetään sovitettuina versioina. Tomi Räisäsen Axis Mundi -konsertto kuullaan konserteissa kantaesityksenä.

Lapin kamariorkesteri Sodankylän kunnan valtuustosalissa 6. helmikuuta ja Korundissa Rovaniemellä 7. helmikuuta.

5. Lotta Wennäkoski täyttää 50, Avanti juhlii

Säveltäjä Lotta Wennäkoski täyttää 50 vuotta, ja hänen syntymäpäivänään kamariorkesteri Avanti esittää hänen kamari­orkesteriteoksiaan. Suurin osa konsertin teoksista on 2010-luvulta, poikkeuksena ainoastaan vuonna 2007 sävelletty Kuule II. Nuorempana Wennäkoski vietti vuoden Budapestissa ”viulunsoittoa, teoriaa sekä unkarilaista kansanmusiikkia opiskellen”, kuten hän itse sanoo kotisivuillaan – ja myös syntymäpäiväkonsertissa hän astuu itse lavalle unkarilaisen kansanmusiikin tiimoilta.

Avanti Juhlasali G18:ssa 8. helmikuuta.

6. Yhdistetyt orkesterit soittavat Kevätuhrin

Oulussa järjestetään keväisin Oulun musiikkijuhlat, tänä vuonna jo 30. kertaa. Tämänkertaisen festivaalin suurimpiin konserttitapahtumiin kuuluu Oulun ja Kuopion kaupungin­orkestereiden yhteiskonsertti, joka toistetaan heti Oulun jälkeen Kuopiossa. Yhteisenä nimittäjänä on konsertin johtava Jaakko Kuusisto, joka on sekä Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja että Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari. Päätösnumerona on Stravinskyn Kevätuhri, 1900-luvun orkesterikirjallisuuden mahtava kulmakivi. Sitä ennen konsertissa laulaa bassosolistina on Matti Salminen, ohjelmassaan Kalevi Ahon orkesterisovitus Modest Musorgskin Kuoleman lauluista ja tansseista.

Oulu Sinfonia ja Kuopion kaupunginorkesteri Madetojan salissa 19. maaliskuuta ja Kuopion musiikkikeskuksen konserttisalissa 20. maaliskuuta.

7. Uutta musiikkia Kaija Saariaholta

Kaija Saariahon uuden teoksen kantaesitys on aina odotettu tapaus. Helsingin kaupunginorkesteri saa esittää ensimmäisenä Saariahon uuden 25-minuuttisen Vista-orkesteriteoksen, jonka HKO on tilannut yhdessä Berliinin, Oslon ja Los Angelesin filharmonikoiden kanssa. Liekö teoksella sukulaisuutta Saariahon uuden Innocence-oopperan kanssa? Sen kantaesitys on kesällä Aix-en-Provencen festivaalilla. Susanna Mälkki johtaa kesällä Innocencen, ja johtaa nyt keväällä myös oman orkesterinsa HKO:n kanssa Vista-orkesteriteoksen kantaesityksen. Vistan lisäksi konsertissa kuullaan Sibeliuksen Tapiola ja Alban Bergin viulukonsertto Frank Peter Zimmermannin tulkintana, joten tulossa lienee konserttikevään huippukohta.

Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa 20. maaliskuuta.

8. Uutta musiikkia Tampere Biennalessa

Huhtikuussa järjestettävä uuden musiikin festivaali Tampere Biennale ei ole vielä julkistanut ohjelmaansa, mutta Tampere Filharmonian eli Tampereen kaupunginorkesterin osuus on jo tiedossa: enimmäkseen nykymusiikkia on tietenkin luvassa. Uusinta uutta on säveltäjäpariskunnan Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen säveltämä Water, joka on ensimmäinen osa ilmastonmuutosta käsittelevästä neliosaisesta teossarjasta. Ville Raasakan vuosi sitten kantaesitetty Black Cloud, Under Ground on sekin konserttiohjelmassa, samoin kuin Tampere Biennalen perustajan Usko Meriläisen kitarakonsertto (1992) ja klassikko-osastolta lainattu, konsertin ympäristöteemaa täydentävä Uuno Klamin Merikuvia (1928).

Tampere Filharmonia Tampere-talon isossa salissa 3. huhtikuuta.

9. Lauri Ikosen 6. sinfonian kantaesitys

Kapellimestari John Storgårdsin isoisä oli säveltäjä Lauri Ikonen (1888–1965), jonka ansioihin kuuluu muun muassa tekijänoikeusjärjestö Teoston ensimmäisenä toimitusjohtajana toimiminen. Ikonen oli ahkera myöhäisromanttisen tyylin säveltäjä ja Sibeliuksen aikalainen. Hänen musiikkinsa on jäänyt käytännössä kokonaan pois konserttiohjelmistoista, mutta hänen jälkeläisensä John Storgårds pyrkii muuttamaan asian. Jo vuonna 2017 hän johti Tampereella Ikosen viidennen sinfonian (1943) kantaesityksen, ja nyt hän tekee Turussa saman 1950-luvulla sävelletylle kuudennelle sinfonialle.

Turun filharmoninen orkesteri Turun konserttitalossa 6.–7. toukokuuta.

10. Valkyyriat ratsastavat Kansallisoopperaan

Richard Wagnerin Ring-oopperasarjan toinen osa Valkyyria tulee ensi-iltaan toukokuussa, ja odotukset Anna Kelon ohjaukselle ovat kovat ristiriitaisen vastaanoton saaneen Reininkullan jälkeen. Suhteellisen lyhyen Reininkullan jälkeen viisituntisessa Valkyyriassa ollaan jo wagneriaanisten mittasuhteiden äärellä, ja silloin ei auta muu kuin antautua musiikin virtaan. Jos siis onnistuu vielä pääsemään sisään: esitykset myytiin loppuun ripeään tahtiin jo loppukesästä. Kotimaista lauluvoimaa esityksessä riittää: esimerkiksi Wotanina Tommi Hakala, Brünnhildenä Johanna Rusanen ja Sieglindenä Miina-Liisa Värelä, joka laulaa Kansallisoopperassa keväällä myös uudessa Ariadne auf Naxos -tuotannossa.

Suomen kansallisooppera 15. toukokuuta–3. kesäkuuta. Kaikki esitykset ovat loppuunmyytyjä.
Suomen sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterien konserttien listaus on tässä linkissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  8. 8

   Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää