Kulttuuri

Suomen euroviisuehdokkaat julkistetaan ensi viikolla, mutta kappaleet eivät tule kuunneltavaksi samaan aikaan – UMK-tuottaja ei ole kiinnostunut kommentoimaan asiaa etukäteen

Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio ei halua kommentoida kilpailuun liittyviä kysymyksiä ennen tiedotustilaisuutta.

Ensi viikon tiistaina alkaa suomalaisten euroviisufanien juhla-aika.

Tuolloin esitellään artistit ja yhtyeet, jotka pyrkivät Suomen euroviisuedustajaksi toukokuussa Rotterdamissa järjestettäviin Euroviisuihin.

Tähän mennessä ehdokkaista tiedetään varsin vähän, mutta se on selvää, että kahden edellisen vuoden kutsuartistikokeilua ei jatketa. Kahtena viime vuonna yleisö ei päässyt valitsemaan Suomen euroviisuedustajaa, vaan Yle kutsui ennalta tunnetun artistin suoraan Suomen viisuedustajaksi.

Tänä vuonna Uuden musiikin kilpailussa (UMK) paikasta Euroviisuihin kilpailee kuusi eri artistia tai yhtyettä. Edustaja päätetään 7. maaliskuuta järjestettävässä UMK-finaalissa.

Ei ole ihme, että euroviisuedustajan valinnassa on päätetty palata avoimeen kilpailuun.

Kutsuvierasmetodilla ei niitetty mainittavaa menestystä. Toissa vuonna Lissabonissa Saara Aalto jäi finaalissa toiseksi viimeiseksi. Viime vuonna Tel Avivissa Darude ja Sebastian Rejman eivät päässeet finaaliin ja jäivät oman semifinaalinsakin jumboksi.

Jo viime vuonna UMK-tuottaja Anssi Autio kertoi, että Suomen euroviisuedustajaksi oli kysytty lukuisia suomalaisia eturivin artisteja, joiden olisi voinut kuvitella olevan kiinnostunut kansainvälisestä laulukilpailusta. Kaikki olivat kieltäytyneet.

Tänä vuonna uuden tunnetun kutsuvierasartistin löytäminen olisi voinut osoittautua lähes mahdottomaksi tehtäväksi, eivätkä kahden edellisvuoden tulokset luo uskoa siihen, että artistin kansainvälinen tunnettuus auttaisi Euroviisuissa menestymiseen.

Kun tähän vielä lisätään se, että yli puolet viime keväänä Ylen kyselyyn vastanneista suomalaisista kannatti avointa kilpailua ja ehdokkaan valintaa tuomariston sekä yleisöäänestyksen perusteella, on hyvä hetki palata aikaisemmin käytössä olleeseen tapaan.

Halukkaita euroviisuedustajia Suomessa nimittäin riittää edelleen. Hakemuksia tämän vuoden UMK:hon tuli yli 400.

Viime vuonna sosiaalisessa mediassa riitti kuhinaa ennen Suomen euroviisuedustajan julkistamista. Fanit arvuuttelivat Suomen tulevan edustajan nimeä innokkaasti, ja spekulaatioita pyöriteltiin myös perinteisessä mediassa.

Tänä vuonna on ollut huomattavasti hiljaisempaa. Keskustelua Euroviisuista ja UMK:sta on pitänyt etsimällä etsiä.

Se on toki varsin ymmärrettävää. Koska lupausta tunnetusta kutsuvierasnimestä ei ole, UMK-kilpailijoiden arvailu ei ole erityisen jännittävää. Spekulointi ja keskustelu alkaa todennäköisesti, kun ehdokkaat on julkistettu ja ihmisille muodostuu mielipide siitä, mikä kuudesta ehdokkaasta pitäisi lähettää Rotterdamiin.

Tänä vuonna Yle pyrkii tavoittelemaan UMK:lla ja Euroviisuilla tutun euroviisuyleisön lisäksi aikaisempaa nuorempia ihmisiä. Tämän vuoksi Uuden musiikin kilpailu järjestetään yhteistyössä YleX:n kanssa.

YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen korostaa, että Euroviisut ja UMK on ”koko kansalle suunnattu tapahtuma”, mutta tänä vuonna pyrkimyksenä on saada Euroviisut tuntumaan relevantilta myös nuoren yleisön mielestä. Toiveena on herättää keskustelua nuoremmalle yleisölle suunnatuissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Jodelissa.

”Nuoresta yleisöstä on erittäin kova kilpailu, ja uskon, että YleX:n yhteistyö UMK:n kanssa pystyy auttamaan nuorten tavoittamisessa”, Hakanen sanoo.

Näkyvyyttä kilpailijoille on luvassa Ylellä heti, kun kilpailukappaleet ovat kuultavissa. Niiden julkistamiseen liittyy yksi erikoisuus, joka on tällä viikolla herättänyt edes hitusen keskustelua euroviisufanien keskuudessa sosiaalisessa mediassa.

”Julkistamme [ensi tiistaina] kuusi UMK20-finalistia sekä kerromme kilpailukappaleiden julkistuspäivät ja -järjestyksen”, Ylen lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

Toisin sanoen kuutta kilpailukappaletta ei julkaista samaan aikaan, vaan jokainen tulee esille omana päivänään. Tarkkaavaisimmat fanit ovat jo kaivaneet Ylen ohjelmatiedoista esille, että ensimmäinen kappale julkaistaan perjantaina 24. tammikuuta. Muut viisi julkaistaan seuraavalla viikolla peräkkäisinä päivinä.

Ei ole tavatonta, että euroviisuehdokaskappaleita ei julkaista samaan aikaan. Suomessa on kahtena edellisenä vuonna julkaistu kutsuvierasartistien kolme ehdokaskappaletta viikon aikavälillä toisistaan. Eri maissa julkistamiskäytännöt vaihtelevat, ja osassa kappaleet tulevat kuultavaksi erissä.

Suomessa on kuitenkin hieman eri tilanne. UMK-kilpailijoita on vain kuusi, ja euroviisuedustaja valitaan yhdessä finaalissa. Kun UMK:ssa on aiempina vuosina ollut useita kilpailijoita, on kaikkien kappaleet julkaistu samaan aikaan. Syy on ymmärrettävä: eri artistien kappaleiden julkaisu eri aikaan herättää väkisin kysymyksen eriarvoisuudesta.

Voiko ensimmäisenä julkaistu kappale (ja artisti) saada enemmän näkyvyyttä, radiosoittoa ja yleistä huomiota kuin seuraavien päivien kappaleet – varsinkin kun ensimmäinen julkaistaan perjantaina ennen viikonloppua ja loput vasta seuraavalla viikolla? Miten julkaisujärjestys on arvottu?

Toki suurin osa UMK-voittajasta äänestävistä ihmisistä syventyy sosiaalisen median kampanjoinnistakin huolimatta kappaleisiin kunnolla todennäköisesti vasta maaliskuussa järjestettävän UMK-lähetyksen aikaan, eikä parin päivän etumatkan merkitystä kannata ylidramatisoida liikaa.

On silti kiinnostavaa pohtia, miksi Yle on päättänyt valita kappaleiden julkaisussa tavan, joka ei tunnu kaikkein luontevimmalta.

Tällä hetkellä sitä voikin vain pohtia, koska HS:n tavoittama UMK-tuottaja Anssi Autio sanoo, että häntä ei oikeastaan kiinnosta kommentoida lehdistötiedotteessa kerrottuja tietoja ennen ensi tiistain julkistustilaisuutta, jossa avoimiin kysymyksiin annetaan vastaukset.

UMK:n virallinen tili oli tosin ennättänyt jo perustella kappaleiden julkistusratkaisua Twitterissä.

”Kappaleilla on omat julkaisupäivät, jotta jokainen biisi saisi mahdollisimman paljon huomiota omana päivänään. Monta kappaletta samaan aikaan julkaistaessa jokin biisi voisi helposti jäädä toisen varjoon”, UMK:n tilillä kirjoitettiin maanantaina.

Autiolle tieto sosiaalisessa mediassa annetusta vastauksesta tuntui tulevan yllätyksenä.

”Jos sinne on joku noin vastannut, sehän on ihan hyvä vastaus. Kyllä ne kaikki kappaleet saavat oikein hyvän näkyvyyden”, Autio sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää