Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Nyt on lastenmusiikissa kunnon meno: musikantit ovat vapautuneet irrottelemaan ja hulluttelemaan, ”kreiseille” Mutaveijareille viisi tähteä

Viikon levyarvioissa myös Pikku Kakkosesta tutun Tuomo Rannankarin, Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun!, Liikkuvan laulurepun ja Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa musisoivien Orffien uutuudet.

Lasten­musiikki / albumi

Mutaveijarit: Nyt mennään! Mutaveijarit.

★★★★★

Tiesittekö, että loppuvuodesta 2019 suomalaisessa levyteollisuudessa tapahtui kummia?

Yhden tietyn genren piiristä alkoi samaan ­aikaan putkahdella toinen toistaan komeampia, luovempia, villimpiä ja kauniimpia levyuutuuksia.

Ei niistä juuri medioissa kohuttu, ei analyysejä kirjoiteltu. Mutta totta se oli.

Lastenmusiikkilevyjen ilmestymissuma ja levyjen korkeatasoinen sisältö paljastivat, että suomalainen lastenmusiikki voi edelleen hyvin. Todella hyvin.

Itse vietin yhden aurinkoisen talvipäivän tuoreita lastenlevyjä kuunnellen ja voin kertoa, että se oli mukava päivä se!

Laulupainotteiset levyt houkuttelivat mukaan loilottamaan, ihastuttivat monenmoisilla musiikillisilla tyylilajeillaan ja soittosuorituksillaan. Ne myös naurattivat kekseliäillä ja aika hassuillakin sanoituksillaan, toisinaan taas pistivät mietteliääksi. Ne herättivät tunteita.

Ja minä olen sentään nelikymppinen ihminen. Kuinka näihin reagoivatkaan ne, joille levyt on ensi sijaisesti suunnattu?

Onnea vain lapset ja vanhemmat. Muistakaahan käydä konserteissa ja kuunnella kotona!

Yhteistä juuri tämän hetken lastenlevyille tuntuu olevan se, että muusikot eivät jarruttele luovuutensa ja vapautensa kanssa. Genressä uskalletaan kokeilla, revitellä, hullutella. Lastenmusiikki kai jotenkin vapauttaa musikantit irrottelemaan.

Soittimia käytetään ilmeisen vapautuneesti, eri tyylilajeja myös, ja silti hyvin tyylikkäästi. Laskelmoivuus ei näille muusikoille sovi alkuunkaan.

Onneksi. Sillä kuka jaksaisi hampaat irvessä väännettyä, tosikkomaista lastenmusiikkia, jonka päätarkoituksena on – tahkota rahaa ihan mahdottomasti. Hyhhyh.

Erityisesti tällainen leikittelyn ajatus istuu näemmä yhtyeeseen nimeltä Mutaveijarit. Kahdeksanhenkinen yhtye osoittaa meri-, muta- ja maailmanmusiikkihenkisellä kakkoslevyllään olevansa rohkeasti kreisi.

Esimerkiksi Seilorin epäonni. Joku muusikoista kailottaa siinä kuin epäonnistunut wanna-be-Caruso, mutta onnistuu silti olemaan niin loputtoman rakastettava. Aili Järvelän tekemä kappale pistää kerralla pakettiin kaikki maailman merimiesvalssit ja katastrofitunnelmissaan myös Mikki Hiiri merihädässä -klassikon. Välitön korvamato. Pakko kuunnella uudelleen.

Pieni naivistishenkinen helmi on Virvon varvon varvasta, joka jatkuu aivan pokkana joka sukupolven lempisäkeellä ”virvon varvon varvasta, hikistä ja karvasta”. Taustalleen se saa humoristishenkisen nokkahuiluorkesterin.

Meripartioon taas on reippaasti kantaaottava räppi. ”Ei muovia mereen!” julistaa Aili Järvelän kappale. Pop-kertosäe kelpaisi tarttuvuudessaan mille tahansa hittiradiolle, jatkuvaan rotaatioon.

Ja aina vain hullummaksi menee: Ryps röps käsittelee – vatsan toimintoja. Kertosäe on musiikillisine nostatuksineen kuin suurisuuntaisesta euroviisusta, sanat vain poikkeavat totutusta: ”Aaa-aa, masuni paisuu taas, se rypsii ja röpsii, RATATA-TAA, mitä se tarkoittaa?” kyselevät laulajat.

Näinä päivinä itketään taas sitä, kun Suomi ei pärjää Euroviisuissa. Niin, ehkä yritys on turhan kova ja tosikkomainen. Vatsantoimintolaulu olisi jotain erilaista. Hymiö.

Mutaveijarit esittelevät levyllä harvinaisen monipuolista soitantaa ja lennättävät tyylillisesti maapallon kolkasta toiseen. Heijjoossa tavoitellaan modernia Villin lännen tunnelmaa ja onnistutaan kuulostamaan erehdyttävästi – First Aid Kitiltä!

Mursuja moikkaamassa vie takapotkuiseen lattarimaailmaan, hokemana on suuhun mukavasti istuva ”mango melooni, melodica megafooni”. Nyt mennään -laulussa kuullaan peijakkaan muhevaa viulujazzia.

Pääosassa on silti laulu ja monenkirjava äänenkäyttö. Epäonnistunut Caruso tuli jo mainittua, mutta lisäksi kuulemme teatteripiireistäkin tuttua niin kutsuttua kurkku suorana kailottamista. Nyt mennään -laulussa taas huomion kiinnittää hunajainen, hawaijilaistyylinen naisstemmalaulu.

Joka ikisestä kappaleesta välittyy, että tällä porukalla on ollut todella hauskaa. Hauskaa on kuulijallakin.

Levyn tunnelma on poikkeuksellisen energinen ja ilakoiva. Mutta kokonaisuuden päättääkin hivenen yllättäen laulu aivan eri maailmasta: kuin suuri Pocahontas-tyylinen elokuvallisen komea laulu Unimaailmoissa. Se on kuin suuri, unimaailmaan mukanaan kantava orkesteriteos, vahvan laulusoolon kera.

Samalla vahvistuu viimeistään nyt se, kuinka taitava säveltäjä ja sovittaja laulaja-lauluntekijä Aili Järvelästä on kasvanut.

Jos Disneyssä kuullaan tämä, tervemenoa Hollywoodiin.

Mutaveijareiden levynjulkaisukonsertit 16.2. Musiikkiteatteri Kapsäkissä.

Kriitikon valinnat: Keppihevosia, Suomi-soulia ja rakastettavan vinksahtanutta tunnelmaa

Lasten­musiikki / albumi

Orffit & Mikkelin kaupungin­orkesteri: Paketti. Uhma.

★★★★

Orffit tunnetaan jopa minimalistisesta musiikkisuhteestaan: soittimistoon kuuluvat muun muassa Loota-perkussio ja melodica. Neljä uutta kappaletta ja yhdeksään vanhaa sisältävällä Paketti-levyllä soittaa nyt myös Mikkelin kaupunginorkesteri ja lopputulos on aiemmasta poiketen muhkea. Orffien ydin ei ole silti muuttunut. Meininki on edelleen piristävän epätosikkomainen, vinksahtanut, kaikin puolin rakastettava. Hyvän elämän opetuksiakaan ei kaihdeta: ”Muuten ei niin väliä, kunhan joskus syö, pitää huolta eläimistä eikä ihmistäkään lyö”, muistutetaan Muistilistassa.

Lasten­musiikki / albumi

Liikkuva laulureppu: Haaveiden maa. VL Media.

★★★

Liikkuvan laulurepun takana on lastenkonsertteja ja esimerkiksi muskareita Oulun alueella vetävä pariskunta Mari ja Timo Rautio. Haaveiden maa -levyllä he liikkuvat suuren kanssamuusikkojoukkonsa kanssa vinkeästä rockista balladeihin, kansanmusiikkiin ja lasten laulamiin sulosäveliin. Ihana Poutapilven ponitalli maalailee slidekitaroineen unenomaisia heppakuvia kepparimaailmasta, Ylösalaisin taas on kuin suoraan 80-luvun vaihtoehtorockin tyylikirjasta, lasten maailmaan tuotuna. Siihen nähden, kuinka pieteetillä koko tuotanto on tehty, laulu on paikoin turhankin rosoista.

Lasten­musiikki / albumi

Lastenmusiikki­orkesteri Ammuu!: Kesät talvet. Ammuusikot ry.

★★★★

Ammuun levy on musiikillisesti monisakarainen ja kaunis kuin lumitähti. Kappaleet edustavat enimmäkseen perinteisiä kansan- ja lastenlauluja ilman sen ihmeempiä nykyaikaistuskommervenkkejä – eikä sellaisia tarvitakaan. Kauniiseen lauluun ja rouheasti svengaavaan kansanmusiikilliseen yhteissoittoon pohjautuva levy tempaisee mukaansa ja pistää keskittymään. Pohjoista tuulta -laulussa rakennellaan huimia jousiarpeggiokerroksia niin, että kylmän henkäys tuntuu iholla. Tero Pajusen lauluääneen ja kevättä lupailevaan suloiseen Kimalaisen kehtolauluun taas haluaisi vain nukahtaa.

Lasten­musiikki / albumi

Tuomo Rannankari: Leikki on lasten työtä. Iines-tuotanto.

★★★

Pikku Kakkosesta tuttu Tuomo Rannankari on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut kokonaisuuden, joka on tasaisen varma mutta paikoin myös hitusen tylsä. Onneksi Matti Kallio on vedellyt sovituksissaan isolla tyylipensselillä: levyltä löytyy esimerkiksi aitoa irlantilaista kansanmusiikkia, ukulelekompilla pehmitettyä swingiä sekä vanhan ajan rockia, jossa lauletaan – tutista. K niin kuin kesä on silkkaa Suurlähettiläät-tyyppistä aurinkoista Suomi-soulia! Tarttuvien iskelmämäisten sävellysten ja Rannankarin laulusaundin myötä tulee paikoin mielihalu nimittää kokonaisuutta lasten iskelmäksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää