Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Nyt on lastenmusiikissa kunnon meno: musikantit ovat vapautuneet irrottelemaan ja hulluttelemaan, ”kreiseille” Mutaveijareille viisi tähteä

Viikon levyarvioissa myös Pikku Kakkosesta tutun Tuomo Rannankarin, Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun!, Liikkuvan laulurepun ja Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa musisoivien Orffien uutuudet.

Lasten­musiikki / albumi

Mutaveijarit: Nyt mennään! Mutaveijarit.

★★★★★

Tiesittekö, että loppuvuodesta 2019 suomalaisessa levyteollisuudessa tapahtui kummia?

Yhden tietyn genren piiristä alkoi samaan ­aikaan putkahdella toinen toistaan komeampia, luovempia, villimpiä ja kauniimpia levyuutuuksia.

Ei niistä juuri medioissa kohuttu, ei analyysejä kirjoiteltu. Mutta totta se oli.

Lastenmusiikkilevyjen ilmestymissuma ja levyjen korkeatasoinen sisältö paljastivat, että suomalainen lastenmusiikki voi edelleen hyvin. Todella hyvin.

Itse vietin yhden aurinkoisen talvipäivän tuoreita lastenlevyjä kuunnellen ja voin kertoa, että se oli mukava päivä se!

Laulupainotteiset levyt houkuttelivat mukaan loilottamaan, ihastuttivat monenmoisilla musiikillisilla tyylilajeillaan ja soittosuorituksillaan. Ne myös naurattivat kekseliäillä ja aika hassuillakin sanoituksillaan, toisinaan taas pistivät mietteliääksi. Ne herättivät tunteita.

Ja minä olen sentään nelikymppinen ihminen. Kuinka näihin reagoivatkaan ne, joille levyt on ensi sijaisesti suunnattu?

Onnea vain lapset ja vanhemmat. Muistakaahan käydä konserteissa ja kuunnella kotona!

Yhteistä juuri tämän hetken lastenlevyille tuntuu olevan se, että muusikot eivät jarruttele luovuutensa ja vapautensa kanssa. Genressä uskalletaan kokeilla, revitellä, hullutella. Lastenmusiikki kai jotenkin vapauttaa musikantit irrottelemaan.

Soittimia käytetään ilmeisen vapautuneesti, eri tyylilajeja myös, ja silti hyvin tyylikkäästi. Laskelmoivuus ei näille muusikoille sovi alkuunkaan.

Onneksi. Sillä kuka jaksaisi hampaat irvessä väännettyä, tosikkomaista lastenmusiikkia, jonka päätarkoituksena on – tahkota rahaa ihan mahdottomasti. Hyhhyh.

Erityisesti tällainen leikittelyn ajatus istuu näemmä yhtyeeseen nimeltä Mutaveijarit. Kahdeksanhenkinen yhtye osoittaa meri-, muta- ja maailmanmusiikkihenkisellä kakkoslevyllään olevansa rohkeasti kreisi.

Esimerkiksi Seilorin epäonni. Joku muusikoista kailottaa siinä kuin epäonnistunut wanna-be-Caruso, mutta onnistuu silti olemaan niin loputtoman rakastettava. Aili Järvelän tekemä kappale pistää kerralla pakettiin kaikki maailman merimiesvalssit ja katastrofitunnelmissaan myös Mikki Hiiri merihädässä -klassikon. Välitön korvamato. Pakko kuunnella uudelleen.

Pieni naivistishenkinen helmi on Virvon varvon varvasta, joka jatkuu aivan pokkana joka sukupolven lempisäkeellä ”virvon varvon varvasta, hikistä ja karvasta”. Taustalleen se saa humoristishenkisen nokkahuiluorkesterin.

Meripartioon taas on reippaasti kantaaottava räppi. ”Ei muovia mereen!” julistaa Aili Järvelän kappale. Pop-kertosäe kelpaisi tarttuvuudessaan mille tahansa hittiradiolle, jatkuvaan rotaatioon.

Ja aina vain hullummaksi menee: Ryps röps käsittelee – vatsan toimintoja. Kertosäe on musiikillisine nostatuksineen kuin suurisuuntaisesta euroviisusta, sanat vain poikkeavat totutusta: ”Aaa-aa, masuni paisuu taas, se rypsii ja röpsii, RATATA-TAA, mitä se tarkoittaa?” kyselevät laulajat.

Näinä päivinä itketään taas sitä, kun Suomi ei pärjää Euroviisuissa. Niin, ehkä yritys on turhan kova ja tosikkomainen. Vatsantoimintolaulu olisi jotain erilaista. Hymiö.

Mutaveijarit esittelevät levyllä harvinaisen monipuolista soitantaa ja lennättävät tyylillisesti maapallon kolkasta toiseen. Heijjoossa tavoitellaan modernia Villin lännen tunnelmaa ja onnistutaan kuulostamaan erehdyttävästi – First Aid Kitiltä!

Mursuja moikkaamassa vie takapotkuiseen lattarimaailmaan, hokemana on suuhun mukavasti istuva ”mango melooni, melodica megafooni”. Nyt mennään -laulussa kuullaan peijakkaan muhevaa viulujazzia.

Pääosassa on silti laulu ja monenkirjava äänenkäyttö. Epäonnistunut Caruso tuli jo mainittua, mutta lisäksi kuulemme teatteripiireistäkin tuttua niin kutsuttua kurkku suorana kailottamista. Nyt mennään -laulussa taas huomion kiinnittää hunajainen, hawaijilaistyylinen naisstemmalaulu.

Joka ikisestä kappaleesta välittyy, että tällä porukalla on ollut todella hauskaa. Hauskaa on kuulijallakin.

Levyn tunnelma on poikkeuksellisen energinen ja ilakoiva. Mutta kokonaisuuden päättääkin hivenen yllättäen laulu aivan eri maailmasta: kuin suuri Pocahontas-tyylinen elokuvallisen komea laulu Unimaailmoissa. Se on kuin suuri, unimaailmaan mukanaan kantava orkesteriteos, vahvan laulusoolon kera.

Samalla vahvistuu viimeistään nyt se, kuinka taitava säveltäjä ja sovittaja laulaja-lauluntekijä Aili Järvelästä on kasvanut.

Jos Disneyssä kuullaan tämä, tervemenoa Hollywoodiin.

Mutaveijareiden levynjulkaisukonsertit 16.2. Musiikkiteatteri Kapsäkissä.

Kriitikon valinnat: Keppihevosia, Suomi-soulia ja rakastettavan vinksahtanutta tunnelmaa

Lasten­musiikki / albumi

Orffit & Mikkelin kaupungin­orkesteri: Paketti. Uhma.

★★★★

Orffit tunnetaan jopa minimalistisesta musiikkisuhteestaan: soittimistoon kuuluvat muun muassa Loota-perkussio ja melodica. Neljä uutta kappaletta ja yhdeksään vanhaa sisältävällä Paketti-levyllä soittaa nyt myös Mikkelin kaupunginorkesteri ja lopputulos on aiemmasta poiketen muhkea. Orffien ydin ei ole silti muuttunut. Meininki on edelleen piristävän epätosikkomainen, vinksahtanut, kaikin puolin rakastettava. Hyvän elämän opetuksiakaan ei kaihdeta: ”Muuten ei niin väliä, kunhan joskus syö, pitää huolta eläimistä eikä ihmistäkään lyö”, muistutetaan Muistilistassa.

Lasten­musiikki / albumi

Liikkuva laulureppu: Haaveiden maa. VL Media.

★★★

Liikkuvan laulurepun takana on lastenkonsertteja ja esimerkiksi muskareita Oulun alueella vetävä pariskunta Mari ja Timo Rautio. Haaveiden maa -levyllä he liikkuvat suuren kanssamuusikkojoukkonsa kanssa vinkeästä rockista balladeihin, kansanmusiikkiin ja lasten laulamiin sulosäveliin. Ihana Poutapilven ponitalli maalailee slidekitaroineen unenomaisia heppakuvia kepparimaailmasta, Ylösalaisin taas on kuin suoraan 80-luvun vaihtoehtorockin tyylikirjasta, lasten maailmaan tuotuna. Siihen nähden, kuinka pieteetillä koko tuotanto on tehty, laulu on paikoin turhankin rosoista.

Lasten­musiikki / albumi

Lastenmusiikki­orkesteri Ammuu!: Kesät talvet. Ammuusikot ry.

★★★★

Ammuun levy on musiikillisesti monisakarainen ja kaunis kuin lumitähti. Kappaleet edustavat enimmäkseen perinteisiä kansan- ja lastenlauluja ilman sen ihmeempiä nykyaikaistuskommervenkkejä – eikä sellaisia tarvitakaan. Kauniiseen lauluun ja rouheasti svengaavaan kansanmusiikilliseen yhteissoittoon pohjautuva levy tempaisee mukaansa ja pistää keskittymään. Pohjoista tuulta -laulussa rakennellaan huimia jousiarpeggiokerroksia niin, että kylmän henkäys tuntuu iholla. Tero Pajusen lauluääneen ja kevättä lupailevaan suloiseen Kimalaisen kehtolauluun taas haluaisi vain nukahtaa.

Lasten­musiikki / albumi

Tuomo Rannankari: Leikki on lasten työtä. Iines-tuotanto.

★★★

Pikku Kakkosesta tuttu Tuomo Rannankari on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut kokonaisuuden, joka on tasaisen varma mutta paikoin myös hitusen tylsä. Onneksi Matti Kallio on vedellyt sovituksissaan isolla tyylipensselillä: levyltä löytyy esimerkiksi aitoa irlantilaista kansanmusiikkia, ukulelekompilla pehmitettyä swingiä sekä vanhan ajan rockia, jossa lauletaan – tutista. K niin kuin kesä on silkkaa Suurlähettiläät-tyyppistä aurinkoista Suomi-soulia! Tarttuvien iskelmämäisten sävellysten ja Rannankarin laulusaundin myötä tulee paikoin mielihalu nimittää kokonaisuutta lasten iskelmäksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää