Kulttuuri

Teatteri Takomon ensi-illassa juostaan kuntosalilla kohti rakkautta, seksiä ja kuolemaa

Teatteri Takomon ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteistyöensi-ilta Liikunnan ilot aloittaa teatterivuoden kuntosalilla. Käsikirjoittaja Ella Kähärä sanoo, että teos on autofiktiivinen. ”Olen viettänyt jonkin verran aikaa kuntosalilla viime vuosina. Tutkin millainen paikka sali oikein on ja mitä siellä voi tehdä”, Kähärä kertoo.

Teatteri Takomon ensi-iltaesitys vie katsojat varsin yllättävään, mutta samalla hyvin ajalle ominaiseen paikkaan. Samaan, jonne moni suuntaa ainakin näin vuoden alussa ihan oikeastikin – kuntosalille.

Torstaina tammikuun 16. päivä ensi-iltansa saava Liikunnan ilot on esitys ”kuntosaliharjoittelusta, rakkaudesta ja ruumiista”.

Näyttämölle rakennetulla kuntosalilla tapahtuva näytelmä on Ella Kähärän taiteellinen opinnäytetyö Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja näytelmänkirjoittamisen koulutusohjelmaan.
Sen ohjaa Joel Härkönen. Esityksen aikana näyttelijät harjoittelevat lavalla oikeilla kuntosalilaitteilla, juoksevat juoksumatolla, nostelevat painoja ja hakkaavat nyrkkeilysäkkiä.


Jos taide on elämän peili, on se peili heijastanut yllättävän harvoin nykyihmisen ruumiintemppelin rakennustyömaata. Lähinnä tulevat mieleen Jussi Parviaisen näytelmät Jumalan rakastaja (1984) ja Valtakunta (1985), joissa päähenkilö Juska Paarma bodasi itsestään Michelangelon Daavidin kuvaa.

Liikunnasta ja urheilusta on toki kirjoitettu teatteriin paljonkin, usein kuitenkin huippu-urheilijan näkökulmasta.

Esimerkiksi viime kevään hitti oli Helsingin kaupunginteatterin Tahto, Aina Bergrothin näytelmä hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta. Täysin liikuntapaikassa tapahtuva esitys oli Otso Kauton uimahalliin sijoittuva ja kilpauimareista kertova Kipukynnys (Kansallisteatteri 2007)

Miksi siis esitys juuri kuntosalista?

Kähärän, 28, lähtökohta on autofiktiivinen. Oma kuntosaliharjoittelu toimi tekstin inspiraationa.

”Olen viettänyt jonkin verran aikaa kuntosalilla viime vuosina ja iloinnut kehittymisestäni. Toisaalta sali ei välttämättä ole ihan se omin paikkani ja suhtaudun siihen tietyllä uteliaisuudella. Se uteliaisuus on näytelmässäkin olemassa. Tutkin millainen paikka sali oikein on ja mitä siellä voi tehdä”, Kähärä kertoo.

Hänestä oli mielenkiintoista sijoittaa kurinalaiseen, tavoitteelliseen ja tarkkarajaiseen ympäristöön asioita, jotka eivät ole kovin tarkkarajaisia, kuten rakkaus, seksi ja kuolema.

”Nähdä keho salilla pelkän objektin sijasta myös tuntevana ja oikukkaana subjektina”, Kähärä sanoo.

Esityksen tekotapa oli hyvin kollektiivinen ja työryhmälähtöinen. Näyttämöllä ovat kaikki tekijät lavastajasta ja puvustajasta ohjaajaan.

Vain itse kirjailija Kähärä ei lavalle kapua. Hän toimii päällekkäin esityksen harjoitusten kanssa Akse Petterssonin ohjausassistenttina Jeppe Niilonpojassa, jonka ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatterissa 25. tammikuuta.

Ajankuvana kuntosali on paikka, jossa suoritetaan yksin äärimmäistä individualismin riittiä ja kilpajuoksua kuolemaa vastaan. ”Tuntuu, että meidän sukupolvellamme kaikilla on, tai pitäisi olla, jokin suhde kuntosaliin”, ohjaaja Joel Härkönen, 28, sanoo.

”Epävarmassa ajassa on ajatus siitä, että jos pitää huolta omasta kehostaan, niin ainakin se on jotain pysyvää, johon voi luottaa.”

Tunne on ohjaajaopiskelija Härköselle itsellekin tuttu.

Ohjaajan opinnot Teatterikorkeakoulussa 2015 aloittanut Härkönen on viimeksi toiminut isänsä, Paavo Westerbergin, ohjausassistenttina Kansallisteatterin Kolmessa sisaressa (2019) sekä Turun kaupunginteatterin Hamletissa (2019).

Selkeä iso näyttämöllinen konsepti, kuten Liikunnan iloissa kuntosali, tuntuu Härkösestä ohjaajana omimmalta.

”Perinteinen ajatus tekstilähtöisestä, esittävästä teatterista ja realismin kanssa pyöriminen on minulle vierasta. Olen ollut hyvin kiinnostunut näistä Ellan teksteistä. Muut tekstit eivät oikein minua juuri tällä hetkellä innosta”, kertoo Härkönen.

Hän on aiemmin Teakissa ohjannut jo kaksi Kähärän tekstiä.

Erityisen herkullinen on hänestä ristivalotus, jonka saa aikaan kuntosalin, ”maailman epäkollektiivisimman paikan”, tuominen perusytimeltään kollektiiviseen teatteriin.

”Kuntosalilla on sosiaalinen koodi, ettei muita saa missään nimessä katsoa. Teatterissa taas saa katsoa luvan kanssa toista ihmistä”, Härkönen pohtii.

”Teatterissahan voi oikeastaan käsitellä vain yhtä aihetta: sitä kuinka lähellä tai kaukana ihminen on toista ihmistä.”

Teatteri Takomo, ensi-ilta 16.1.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  4. 4

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  5. 5

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  6. 6

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  9. 9

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  10. 10

   Asuintalossa räjähti Ruotsin Norrköpingissä, ilmeisesti useita loukkaantuneita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää