Oscar-raatiin kuuluva Stephen King kommentoi tasa-arvoa taiteen arvioinnissa, sai osakseen vihaisen vastausryöpyn - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Oscar-raatiin kuuluva Stephen King kommentoi tasa-arvoa taiteen arvioinnissa, sai osakseen vihaisen vastausryöpyn

Esimerkiksi When They See Us -sarjan ohjaaja Ava DuVernay piti Kingin kommenttia niin ’vanhanaikaisena ja oppimattomana, että sen luettuaan haluaa vain mennä takaisin nukkumaan’.

Stephen King Yhdysvaltain PENin gaalassa New Yorkissa toukokuussa 2018. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Julkaistu: 16.1. 12:49

Kirjailija ja Oscar-raadin jäsen Stephen King on joutunut vihaisen vastausryöpyn kohteeksi kommentoituaan vuoden 2020 ehdokasvalintoja niiden julkistamisen jälkeen, kirjoittaa muun muassa The Guardian-lehti.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa alan himoituimpia pystejä kaikkiaan 24 kategoriassa.

Kauhukirjailija King on mukana kolmessa raadissa: hän oli päättämässä parhaan elokuvan, parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sekä parhaan sovitetun käsikirjoituksen ehdokkaista.

Toissa päivänä julkistetut ehdokaslistat herättivät heti tuoreeltaan närkästystä ennen kaikkea siksi, että parhaaksi ohjaajaksi ei ollut ehdolla ainuttakaan naista.

Päivää myöhemmin King kommentoi Twitterissä, ettei hän ota huomioon diversiteettiä eli monimuotoisuutta äänestäessään Yhdysvaltain elokuva-akatemiassa.

”Kun arvioidaan taidetta, diversiteettiä ei voi ottaa huomioon. Ainoastaan laatu ratkaisee. Jos toimisin toisin, tuntisin tekeväni väärin”, King kirjoitti.

Kirjailija sai osakseen vihaisen vastausryöpyn.

Monet nimekkäät Hollywood-tähdet kritisoivat Kingiä siitä, että hänen argumenttinsa tuntuu sulkevan pois sen mahdollisuuden, että elokuva voisi olla samaan aikaan sekä taiteellisesti ansiokas että edustaa sukupuolten tai etnisyyksien moninaisuutta.

Esimerkiksi When They See Us -sarjan ohjaaja Ava DuVernay piti Kingin kommenttia niin ’vanhanaikaisena ja oppimattomana, että sen luettuaan haluaa vain mennä takaisin nukkumaan’.

Kingin faniksi tunnustautuva kirjailiija Roxanne Gay sanoi olevansa pettynyt, koska hänen idolinsa näyttää uskovan, että vain yksi väestöryhmä pystyy tuottamaan laatua.

Oscar-ehdokkaiden vinoutuneesta sukupuolijakaumasta kirjoitettiin monessa julkaisussa ehdokkaiden julkistamisen jälkeen.

Muun muassa The Guardianissa kuvailtiin, miten kyllästyneitä ja pettyneitä moni on elokuva-alaan: kaikesta alalla käydystä keskustelusta huolimatta naiset ja värilliset jäävät edelleen arvostuksessa ja palkinnoissa alakynteen.

Tämän tiivisti jo ehdokkaiden nimet paljastanut näyttelijä Issa Rae luettuaan läpi odotetun listan julkistamistilaisuudessa.

”Onnea kaikille miehille”, hän sutkautti.

Sanavalinnoillaan Rae muistutti katsojia siitä, että sama tapahtui edellisvuonna. Silloin näyttelijä Natalia Portman esitteli ehdokkaat ’all-male -ehdokkaina’ ja otti näin kantaa listan sukupuolijakaumaan.

Tänä vuonna parhaan ohjauksen pystistä kisaavat viisi miestä: Martin Scorsese, Todd Phillips, Sam Mendes, Quentin Tarantino ja Bong Joon-ho.

The Guardianiin kirjoittava elokuvatoimittaja Ellen E Jones muistutti, että tänä vuonna monen naisohjaajan elokuva olisi ansainnut päästä listalle.

Miksei Lulu Wangia, Marielle Helleriä, Céline Sciammaa, Lorena Scafariaa, Mati Diopia tai Melina Matsoukasia otettu mukaan, hän kysyy. Jones huomauttaa, että ainoa naisohjaajan saama tunnustus on Greta Gerwigin Pikku Naisien ehdokkuus parhaan elokuvan kategoriassa.

Toimittaja Beatrice Loayza puolestaan huomautti, että muut kuin valkoiset näyttelijät tuntuvat pääsevän ehdolle vain orjien, lastenhoitajien tai rikollisten rooleissa. Hänen mukaansa ei-valkoisten ihmisten tarinat kiinnostavat ainoastaan, jos niihin liittyy kärsimystä ja tragediaa.

King yritti korjata sanojaan jälkeen päin, kertoo nettijulkaisu IndieWire.

Uudessa twiitissään hän painotti, miten tärkeää on varmistaa, että kaikki ihmiset sukupuoleen, etniseen alkuperään tai suuntautuneisuuteensa katsomatta saavat samat mahdollisuudet.

”Juuri nyt he ovat pahasti aliedustettuina, eikä tämä koske vain taidealaa. Kukaan ei voi voittaa palkintoja, jos hänet suljetaan ulos pelistä”, King kirjoittaa.

Oscar-ehdokkuudet julkistettiin ja ennakkosuosikit pitivät pintansa: ehdolla muiden muassa Laura Dern, Renée Zellweger, Joaquin Phoenix ja Brad Pitt