Kulttuuri

Suomen ankara sensuuri innosti elokuvaharrastajat metsästämään harvinaisuuksia: Teemme samaa työtä kuin Tarantino, sanovat Kino Reginan kummat kuraattorit

Lauri Lehtinen ja Antti Suonio ovat koonneet särmikkäitä sarjoja elokuva-arkistoon 20 vuotta. Talven sarjassa jopa Suomen ensimmäinen Hollywood-tähti Taina Elg päätyy italialaisen ”sandaalielokuvan” pääosaan.

Taina Elg, ensimmäinen Hollywood-tähtemme, sanoi kyllä pääosalle vuoden 1961 italialaiselokuvassa Bakkantit. Lajityyppi on ”peplum-fantasia”, antiikkiaiheinen ”sandaalielokuva”. Euripideen tekstiin perustuvassa elokuvassa Dionysos-jumala saapuu Thebaan.

Suomalainen lehdistö seurasi Bakkanttien kuvauksia Roomassa, ja ainakin kolme täkäläistä aikakauslehteä julkaisi niistä näyttävän reportaasin.

Elgin Bakkanteja ei silti ole ikinä näytetty Suomessa. Siitä luultavasti pyydettiin liikaa rahaa elokuvan meillä saaman julkisuuden takia.

”Suomen Kuvalehti teki kansijutun”, huomauttaa Lauri Lehtinen, joka on siviiliammatiltaan juuri Suomen Kuvalehden tuottaja. Antti Suonio taas työskentelee elokuvien maahantuontiyhtiössä.

Lehtinen, 45, ja Suonio, 43 ovat parikymmentä vuotta koonneet elokuva-arkistoon erikoisia, itsensä näköisiä sarjoja. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli Kavin erikoissarjojen suunnitteleminen on heille harrastus, nautinto ja suoranainen pakko. Aiheet ovat vaihdelleet kolmen Sergio-nimisen ohjaajan spagettiwesterneistä Klaus Kinskin retrospektiiviin tai röyhkeisiin kasaritoimintaelokuviin.

Lehtisen ja Suonion kuratoimat sarjat ovat koostuneet pääosin Kavin omista filmikopioista, jotka eivät muuten löytäisi tietään uudestaan esitettäviksi. Elokuvan vaihtoehtoisemman historian tuntemus on maailmalla vähitellen edistynyt, joten tietoa valintojen pohjaksi on.

20-vuotisjuhlan kunniaksi syntyi ulkomaisista elokuva-arkistoista metsästetty sarja ”Uskomaton Italia ja Suomi”, mukana neljän suomalaisen naisnäyttelijän rooleja Italian populaarielokuvissa.

Italia-Suomi-sarjan Sirpa Lanen (Sirpa Salon) edesottamukset eivät nekään päätyneet aikoinaan Suomen valkokankaille. Lanen seksploitaatioelokuvalla Nazi Love Camp 27hakaristi kohdussa (1977) oli maahantuoja, mutta sensuuri kielsi filmin. Lena von Martensin Eevan temput – eli miten mies vietellään (1964) ja Yanti Somerin (Kirsti Somersalon) Mies idästä (1972) taas saapuivat meillekin. ”Uskomaton Italia ja Suomi” -sarjassa on 11 elokuvaa.

Suomen ankaran sensuurin vastustaminen keräsi 1980–90-luvuilla nuoria videoharrastajia yhteisöksi. Lehtinen ja Suonio kuuluivat joukkoon. Esimerkiksi väkivaltaisen Robocop-elokuvan (1987) kohtauksia saksittiin meillä raskaasti ja Renny Harlinin ohjaama Jäätävä polte (1986) määrättiin esitys- ja levityskieltoon raaistavan ja ulkopoliittisesti arveluttavan sisältönsä vuoksi.

Teatterielokuvissa sensuuri oli kovaa 1990-luvun puoliväliin saakka. Videotallenteet taas saivat uutena formaattina rehottaa 1980-luvun alun, kunnes eduskunta sääti 1987 videolain, joka kielsi kokonaan K18-videojulkaisut. Aikuissensuuri poistui elokuvilta vuonna 2001.

Lehtinen sanoo videolakia nuoruudentraumakseen:

”Videovuokraamoaika oli hetkellinen ikkuna, joka oli auki. 1980-luvun lopulla Helsingin tärkeimpiä apajia oli Mannerheimintien Paperikauppa Järvisalo, jossa kaksi tätiä vuokrasi harvinaisia länkkäreitä ja mystisiä kauhufilmejä. Mökkikunnassamme Pihtiputaalla oli 13 eri paikkaa, joista saattoi vuokrata videoita. Minun piti ottaa maalle kaksi nauhuria mukaan, jotta pystyin kopioimaan elokuvia.”

”Pihtiputaalta löytyi esimerkiksi Ruggero Deodaton kauhuelokuva Talo puiston perällä, jota ei pääkaupungissa ollut silloin missään. Oliko se liian raju helsinkiläisvuokraamoihin?”

Suonio ja Lehtinen tarttuivat 1996 mieluusti toimeen, kun Kemissä haluttiin järjestää Silmää verestää -niminen tapahtuma. Aloitus oli vetävä, sillä Lappiin saatiin vieraaksi näyttelijä Pam Grierin tähdittämien klassisten mustien actionleffojen Foxy Brownin ja Coffyn ohjaaja Jack Hill. Kauhuun ja muihin genreleffoihin keskittynyttä tapahtumaa vietettiin Kemissä tämän yhden kerran.

Helsingissä nuoret miehet käynnistelivät Night Visions -festivaalin yömaratoneja. Lehtisen kannettua kortensa kekoon myös Rakkautta ja anarkiaa -festareilla kaksikko osasi varsin pian esittää elokuva-arkistolle tarpeeksi toimivan sarjaidean.

Jo tuo sarja oli ”Italialainen genre-elokuva”. Monia muitakin alueita ja aiheita on koluttu.

Heti alusta asti oli mukana lisäpalvelu, että Suonio liittää elokuviin takaisin paikalleen tarkastamon niistä aikoinaan poistamat jaksot. Tässä toimessa Ruotsin elokuva-arkisto otti mallia Suomesta.

Jo 2002 haaviin tarttui vieras, jota Suonion mukaan on vaikea ylittää. Näyttelijä Christopher Lee tuli antamaan arvovaltaa sarjalle, jonka aiheena oli Hammer-yhtiön 1950–70-luvuilla tuottama brittikauhu. Vierailusta tuli mediatapahtuma, sillä Leen ura oli tälle vuosituhannelle käännyttäessä virkistynyt Star Warsien ja Sormusten herrojen myötä.

Kosminen cowboy Alejandro Jodorowsky sensijaan harmillisesti peruutti 2006 tulonsa. Sänen oli määrä sinetöidä kulttielokuviensa El Topo ja The Holy Mountain ensiesitykset Suomessa.

Lehtinen toteaa välttävänsä sanoja kulttielokuva ja roskaelokuva: ”Muut ilmaisut avaavat täsmällisemmin, mistä elokuvissa on kysymys.”

Tarkastelussa on kiinnostavia katvealueita.

”Tarkoituksena on ehdottaa täydennyksiä elokuvasivistykseen. Isoja osia kentästä on rajautunut historiankirjojen ulkopuolelle. Me menemme päinvastaiseen suuntaan kuin siihen, että kymmenestä lähteestä olisi tarkistettu, että elokuva on klassikko.”

Vuosi sitten oli mietinnän paikka: jatkaisiko kaksikko Kavin mukana Orionista upouuteen Reginaan. ”Uskomaton Italia ja Suomi” -sarja osoittaa, että jatkaminen oli oikea ratkaisu.

”Taina Elgin keikka Italian Cinecittàan oli samanlainen kuin Leonardo DiCaprion rooli länkkärinäyttelijänä Quentin Tarantinon elokuvassa Once Upon A Time... In Hollywood. Laskussa oleva Hollywood-tähti lähtee kohentamaan uraansa”, Suonio sanoo Bakkanteista.

Tarantino tekee Suonion mukaan samaa kuin kuraattorikaksikko. ”Hän osti New Beverly -teatterin Los Angelesista ja poistatti sieltä välittömästi digiprojektorit. Ei ole edes olennaista, ovatko hänen omat elokuvansa loistavia. Tarantino-elokuvien cinefiilinen merkitys (merkitys elokuvahulluudelle) ylittää sen. Hän tekee niin suuren palveluksen elokuvalle”, Suonio kehuu.

Tarantino on levittänyt elokuvien ilosanomaa sekä omilla leffaviitteitä vilisevillä ohjauksillaan että järjestämällä itse esityksiä. 35-millinen oikea filmi on ykkönen Tarantinolle, Lehtiselle ja Suoniolle.

”Sanonta 'digilällärit lakoon' toistuu meidän some-tiedotuksessamme”, Lehtinen mainitsee.

Aloitettuaan sarjojen kuratoinnin kaksikolle selvisi nopeasti, että elokuva-arkiston varastoista löytyy jopa yli sata 1960–70-luvuilla Suomen-levityksessä ollutta italialaista spagettiwesterniä. Myös alkuperäiset suomennokset antavat filmikopioiden esityksiin hohtonsa.

”Maahantuoja Aito Mäkinen saattoi lisätä pitkät pätkät omaa tekstiä elokuvan alkuun. Elokuvan Sota avaruudessa alussa on hänen näkemyksiään ympäristön tilasta.”

Kuuluttajasuuruus kreivi Creutz luki suomennosdubbauksia hämmentäviin Mondo-dokkareihin. Ei kuitenkaan maatamme taivastelevaan dokumenttiin Tämä on Suomi – maa vailla syntiä (1970). Dokumentti on mukana käynnistyvässä sarjassa.

Aidolta filmiltä esittämisen kauneus voi tehota jopa kasarihitissä Paluu tulevaisuuteen, jonka kaksikko on näyttänyt.

”Koska näytös saattaa olla elokuvan viimeinen esitys filmiltä, tapahtumaan tulee konserttimainen tunnelma.”

Suonio lupaa, että parikymmentä sarjaideaa on takataskussa. Kesän sarja-aihe on lyötävä lukkoon tammikuun lopussa, mutta sitä ei ole vielä tehty, sillä Lehtisen sanoin elämässä voi aina rakastua – uuteen ideaan.

Taina Elgin elokuva Bakkantit (1961) aloittaa sarjan ”Uskomaton Italia ja Suomi”. Kino Regina pe 17.1. klo 20.30 ja to 23.1. klo 18.20. Oikaisu 17.1.2020 kello 16:36: Sensuuri oli Suomessa kovaa 1990-luvun puoliväliin, ei 2000-luvun taitteeseen saakka. Lehtinen ja Suonio eivät ole Kino Reginan kuraattoreita, vaan tekevät teatteriin esityssarjoja laitoksen ulkopuolelta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää