Eläinten kieltä puhuvan tohtorin seikkailu saisi olla räiskyvämpi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuva-arvostelu

Eläinten kieltä puhuvan tohtorin seikkailu saisi olla räiskyvämpi

Eläintohtori Dolittle -elokuvasta puuttuu spontaaniuden tuntu. Elokuvan anarkiakin on laskelmoidun oloista.

Robert Downey Jr. esittää eläintohtori Dolittlea. Kuva: Universal Pictures

Julkaistu: 16.1. 15:46

Lastenelokuva

Eläintohtori Dolittle (Dolittle), ohjaus Stephen Gaghan. pääosissa Robert Downey Jr, Harry Collett, Carmel Laniado. 102 min. S. ★★

Kun olin lapsi, meillä luettiin koulussa kirjaa Tohtori Tattinen. Sehän ei ollut mikään muu kuin brittikirjailija Hugh Loftingin klassinen lastenkirja Doctor Dolittle, joka sai alkunsa Loftingin lapsilleen ensimmäisen maailmansodan rintamalta lähettämistä kirjeistä. Ensimmäinen, viktoriaaniseen aikaan 1820-1840 -luvuille sijoittuva Dolittle-kirja ilmestyi 1920 ja viimeinen 1952.

Vuonna 1967 Richard Fleischer ohjasi ylipitkän ja umpitylsän elokuvamusikaalin Doctor Dolittlen pohjalta. Eläinten kieltä puhuvaa tohtoria esitti siinä Rex Harrison. Myöhemmin 1990- ja 2000-luvuilla Dolittlestä tehtiin pari Eddie Murphy -komediaa ja niille vielä kolme jatko-osaa ilman Murphyä.

Ja nyt on uuden, digitaalisen elokuvaversion vuoro. Ohjaajana on käsikirjoittajana paremmin tunnettu amerikkalainen Stephen Gaghan, joka on aiemmin ohjannut muutaman elokuvateatterilevitykseen suunnatun elokuvan. Niistä tunnetuin on Lähi-idän valtapoliittista öljypeliä sekavasti kuvannut trilleri Syriana (2005).

Gaghanin osin myös käsikirjoittama Eläintohtori Dolittle lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa John Dolittle on menettänyt rakkaan vaimonsa ja sulkeutunut kuningattaren hänelle lahjoittamaan kartanoon eläinystäviensä kanssa. Niitä ovat muun muassa äreä strutsi, pelkurimainen gorilla ja aina paleleva jääkarhu.

Kun kuningatar Viktoria (Jessie Buckley) sairastuu, Dolittlen on lähdettävä maan ääriin hakemaan parannuskeinoa. Seuraksi tulevat eläinkaverit sekä uusi oppipoika Stubbins (Harry Collett).

Kirjojen tapaan viktoriaaniseen aikaan sijoittuva Eläintohtori Dolittle sisältää vauhtia, värikkyyttä, hauskoja eläinhahmoja ja suuren seikkailun tunnelmaa. Silti mikään ei oikein natsaa. Monen kaltaisensa fantasiaseikkailun tapaan Eläintohtori Dolittle tuntuu jotenkin liian harkitulta. Sen anarkiakin on laskelmoidun oloista.

Spontaaniuden tuntu jää elokuvasta uupumaan. Se saisi myös olla vielä hullumpi ollakseen todella hauska. Nyt muutamat eläinten tokaisut tuovat hymyn huulille, mutta siinä kaikki. Ja koska yritetään huvittaa lasten lisäksi myös heidän vanhempiaan, muutamia kaksimielisyyksiäkin on juttuun ujutettu.

Elokuvalla on ollut vaikeutensa. Siihen kuvattiin uusia otoksia 21 päivän ajan, kun koeyleisö oli tyytymätöntä. Yhdysvaltojen ensi-iltaakin siirrettiin useampaan kertaan.

Robert Downey Jr ei vaikuta kovin inspiroituneelta Dolittlen roolissa, vaikka onkin ollut tuottamassa elokuvaa. Tarinan konnina ovat Michael Sheen, Jim Broadbent ja Antonio Banderas ja eläinten ääninä muun muassa Emma Thompson, Rami Malek ja Ralph Fiennes. Eli tasokasta porukkaa Gaghan on saanut houkuteltua mukaan.

Seuraa uutisia tästä aiheesta